Για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, για τον Τουρισμό για όλους, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ με αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στην Υποεπιτροπή για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι πρόκειται για σημαντική συνεδρίαση για ένα θέμα για το οποίο η ΕΣΑμεΑ έχει συζητήσει με όλες τις κυβερνήσεις αλλά και σε πάρα πολλά φόρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς αφορά το δικαίωμα της ισότητας στην απόλαυση που πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες: «Νομίζω πλέον έχουμε ότι όλοι συμφωνήσει, μετά από αρκετά χρόνια βέβαια, ότι ο προσβάσιμος τουρισμός δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας αλλά έξυπνης επιχειρηματικότητας. Ο προσβάσιμος τουρισμός αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν και διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους με ασφάλεια και ανεξαρτησία.
Για το ίδιο ζήτημα είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού πριν λίγες εβδομάδες και διαπιστώσαμε ότι ασφαλώς έχουμε διανύσει μια μεγάλη απόσταση σαν χώρα σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε φτάσει στο σημείο που συμφωνούμε στη θεωρία. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να γίνει η σημαντική κίνηση από την κυβέρνηση, από εμάς και από όλους τους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας. Έχουμε πει επανειλημμένα και το τόνισαν και η κ. Ζαχαράκη και η κ. Καραμανλή, ότι μιλάμε για μια αλυσίδα πραγμάτων, που όταν αυτή σπάει, σπάει και αυτό που προσφέρεις. Όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, αν και το ίδιο πράξαμε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΕΣΑμεΑ ζήτησε να αναλάβει η Πολιτεία μια εμβληματική πρωτοβουλία στον προσβάσιμο τουρισμό, να υπερβεί δηλαδή ότι γινόταν μέχρι τότε. Δεν υποτιμούμε τις ομάδες εργασίας, συμμετέχουμε σε αυτές, αλλά ο προσβάσιμος τουρισμός είναι ένα μείζονος σημασίας θέμα για τη χώρα. Είναι ένα στοιχείο που μπορεί να μας διαχωρίσει διακριτά και ποιοτικά ακόμη και από τους ανταγωνιστές της.
Τι σημαίνει εμβληματική πρωτοβουλία; Να κινητοποιηθούν όλα τα υπουργεία και οι φορείς, υπό το υπουργείο Τουρισμού και να υλοποιηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο ώστε να γίνει η χώρα πρωταγωνίστρια στον τουρισμό για όλους. Να μην επαναλάβω τα δημογραφικά στοιχεία περί γήρανσης της ΕΕ κλπ. Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Σαν ΕΣΑμεΑ θέλουμε να διεξαχθεί τέλη Ιουνίου η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, της οποίας έχουμε την προεδρεία, στην Αθήνα και δεν βρίσκουμε ξενοδοχείο με 20 προσβάσιμα δωμάτια, παρά την πληθώρα πανάκριβων, πεντάστερων ξενοδοχείων. Αυτό θα έπρεπε να είναι λόγος να τους αφαιρεθούν αστέρια! Είναι απαράδεκτο να χρειαζόμαστε 5 και 6 ξενοδοχεία για να στεγάσουμε 20 άτομα με αναπηρία, με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό σχετικά με τη μεταφορά τους κλπ.
Χρειάζεται μία συμφωνία κυβέρνησης και παραγόντων της αγοράς ότι ο προσβάσιμος τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα, με συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα, με αποτελέσματα, είτε για την πρόσβαση στα πλοία, στα τουριστικά λεωφορεία είτε στους χώρους των ξενοδοχείων, στα ΜΜΜ, στις παραλίες, στους αρχαιολογικούς χώρους κλπ. Και αυτό που θα δημιουργήσουμε να είναι αξιόπιστο. Η ΕΣΑμεΑ και ο ΕΛΟΤ εργάστηκαν και δημιούργησαν το πρότυπο 1439 που πέρασε όλες τις εγκρίσεις εκτός και εντός Ελλάδας και προχωρήσαμε με το ΙΝ- ΕΣΑμεΑ και δημιουργήσαμε το ελληνικό σήμα προσβασιμότητας το οποίο είναι εν ισχύ και για να το πάρει κάποιος θα πρέπει να περάσει από ειδική διαδικασία όπως για όλα τα σήματα. Δεν αρκεί να το λέει ο νόμος και να επαφιόμαστε στις καλές προθέσεις, έχουμε αρνητικότητα εμπειρία για τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, όταν κάτι δηλώνεται ως προσβάσιμο και εν τέλει δεν είναι.
Όταν μιλάμε για προσβάσιμο τουρισμό μιλάμε για προσβάσιμα περιβάλλοντα, αγαθά και υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτό τον τομέα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν αυτά είναι πιστοποιημένα προσβάσιμα, τότε δεν πρέπει να συζητάμε για την αναπηρία που εμποδίζει. Αλλά για την αναπηρία που εμποδίζεται. Πολλές φορές μεταφέρεται στο ίδιο το άτομο η αδυναμία του δικαιώματος και όχι σε αυτόν που του το στερεί.
Παράλληλα, δεν πρέπει να συγχέουμε την ύπαρξη των προσβάσιμων περιβαλλόντων στον τομέα του τουρισμού με την οικονομική αδυναμία που έχουν οι πολίτες στην άσκηση αυτού του δικαιώματος. Εκεί είναι που έρχεται το κράτος οργανωμένα με τον κοινωνικό τουρισμό. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για ένα πιο ευρύ πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, καθώς το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ είναι πολύ περιορισμένο. Παράδειγμα καλής πρακτικής αποτελεί η χρηματοδότηση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ για τις κατασκηνώσεις από το υπουργείο Εργασίας, η οποία το υλοποιεί πάνω από 40 χρόνια και παρά την πανδημία το κράτησαν ζωντανό τα τελευταία δύο χρόνια».
Νωρίτερα η κ. Ζαχαράκη είχε εξάρει τη συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και ενημέρωσε για τα βήματα που έχει κάνει το υπουργείο και για όσα αναμένονται να υλοποιηθούν. Ταυτόχρονα και ο κ. Βασιλικός τόνισε την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης του προσβάσιμου Τουρισμού με γοργά βήματα.
The post Ε.Σ.Α.μεΑ.: Για την ανάγκη Εθνικού Σχεδίου Προσβάσιμου Τουρισμού στη χώρα μίλησε στη Βουλή ο Ι. Βαρδακαστάνης appeared first on Travelling News.
from Travelling News https://ift.tt/31nOb6J
via IFTTT
No comments:
Post a Comment