Monday, February 28, 2022

Tourism Raises its voice for Peace

After two years of the COVID-19 pandemic, people, as well as our whole societies and economies, have suffered enough. We cannot afford for this to continue. We must rebuild and look to the future with hope, not fear.

Peace and mutual understanding are essential ingredients for recovery. Now is the time to work together, and for diplomacy instead of conflict in all parts of the world. We must not allow political tensions to turn into a man-made crisis that will undermine our collective progress. 

Tourism is the main bridge for building understanding. It has a unique ability to promote peace between and among peoples everywhere. The World Tourism Organization (UNWTO) stands firmly with UN Secretary-General António Guterres in his call for all countries to settle disputes through peaceful means and not through conflict, and that they respect international security and justice at all times.

As a part of the UN, giving a voice to people of all regions, backgrounds and nationalities, UNWTO also believes that the spirit of international solidarity and shared values that define not just tourism but also our common humanity will prevail. We also hope that diplomatic efforts to avoid conflict continue and succeed.

The post Tourism Raises its voice for Peace appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/gtlo9qa
via IFTTT

Extended Call For Entries for ADAF 2022, “FutuRetro”

 

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival (ADAF) προσκαλεί τον καλλιτεχνικό, τεχνολογικό, επιστημονικό -αλλά και όχι μόνο- κόσμο να υποβάλλει τις συμμετοχές του για την υβριδική (διαδικτυακή αλλά και φυσική) έκδοσή του.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από την καλλιτεχνική και επιστημονική κοινότητα, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το ADAF 2022 παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022.

Με τίτλο «FutuRetro», το φεστιβάλ μάς καλεί να δούμε το μέλλον μέσα από τα μάτια του παρελθόντος και το παρελθόν μέσα από τα μάτια του μέλλοντος.  

Εξερευνώντας τη σχέση παρελθόντος και μέλλοντος, καθώς και διαδρώντας με τη σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη, η διοργάνωση επιστρέφει με τη δεύτερη υβριδική του έκδοση.

Ανακοίνωση Ημερομηνιών του HYBRID FESTIVAL (PHYSICAL & ONLINE) TBA.
PHYSICAL @ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΉΝΑΣ: ΜΆΙΟΣ 2022
ONLINE @ ONLINE.ADAF.GRΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022
Το φεστιβάλ προσελκύει και παρουσιάζει έργα από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο σε 12 κατηγορίες.

The post Extended Call For Entries for ADAF 2022, “FutuRetro” appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/BYM9JNz
via IFTTT

Παραδίδεται αύριο (Τρίτη, 1 Μαρτίου) το πάρκο αθλητικής φιλίας

Ως πάρκο αθλητικής φιλίας αποδίδεται αύριο (Τρίτη, 1 Μαρτίου) ο χώρος στη συμβολή της Κλεάνθους με την Παπαναστασίου. Η παράδοση του χώρου θα γίνει κατά τρόπο συμβολικό στις 12.00 το μεσημέρι από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.
 

The post Παραδίδεται αύριο (Τρίτη, 1 Μαρτίου) το πάρκο αθλητικής φιλίας appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/YyqCVNO
via IFTTT

Παρουσίαση στη Σκανδιναβία του θαλάσσιου πολιτιστικού τουρισμού της Ανατολικής Χαλκιδικής από το Δήμο Αριστοτέλη

Πρόγραμμα D2D επαγγελματικών συναντήσεων στην Κοπεγχάγη και στο Χέρνινγκ της Δανίας, αλλά και στο Μάλμε της Σουηδίας πραγματοποίησε ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής (23 – 26.2.22), προκειμένου να προωθήσει στη σκανδιναβική τουριστική αγορά μορφές τουρισμού, σχετιζόμενες με το ελληνικό καλοκαίρι, τον τουρισμό πολυτελείας και τις πολιτιστικές / οινικές περιηγήσεις. 

Στις προγραμματισμένες επαφές που πραγματοποιήθηκαν στις δύο χώρες παρουσιάσθηκε η δυναμική της Ανατολικής Χαλκιδικής ως μεσογειακού προορισμού διακοπών, ο οποίος εντάσσει πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν του. 

«Το τί θα κάνει ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών» μονοπώλησε το ενδιαφέρον καταρχάς των Δανών, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στις καταδυτικές εξορμήσεις στις blue lagoon περιοχές της Ουρανούπολης και της Αμμουλιανής (Δρένια), αλλά και στην καταδυτική δραστηριότητα στο Στρατώνι, όπου απαντάται μια από τις μεγαλύτερες αποικίες ιππόκαμπου στη μεσογειακή λεκάνη. Η παρέμβαση έδωσε συνέχεια στο ενδιαφέρον που προκάλεσε στη Δανία η διαδικτυακή παρουσίαση του «τουρισμού αναψυχής» τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι συνθήκες απαγόρευαν στις μετακινήσεις. 

Ιδιαίτερη ήταν η πρόταση του Δήμου για τον τουρισμό πολυτελείας, η οποία αποτελεί συνδυαστική επιλογή στο πρόγραμμα καλοκαιρινού τουρισμού: sailing, γαστρονομία, οινικές δραστηριότητες και πολιτισμός αποτελούν κύριους άξονες του συγκεκριμένου μοντέλου διακοπών. 

Παράλληλα στο Μάλμε (Σουηδία) προτάθηκαν μεταξύ άλλων διακοπές σε προνομιακές τιμές, απευθυνόμενες σε δίκτυα ή πόλεις με ορυκτολογική κληρονομιά, μέλη των οποίων αποτελούν εύρωστοι Σουηδοί απασχολούμενοι σε μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της χώρας.

Στο περιθώριο του D2D προγράμματος επαγγελματικών επαφών, η αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη πραγματοποίησε επίσκεψη στη διεθνή τουριστική έκθεση Ferie For Alle του Χέρνινγκ (Δανία), όπου μεταξύ άλλων παρουσίασε το «πολιτιστικό καλοκαίρι» σε πάνω από δέκα (10) product και sales managers τουριστικών γραφείων από τη Δανία. Η αίσθηση ότι οι Σκανδιναβοί αναζητούν εναλλακτικά σενάρια διακοπών, προσαρμοσμένα πλήρως στο «ήλιος – θάλασσα», ορίζει τη μετά-covid δραστηριότητα των Δανών τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι αναπτύσσουν νέες τεχνικές και εντάσσουν στα προγράμματά τους εναλλακτικά τουριστικά μοντέλα σε φρέσκους ταξιδιωτικούς προορισμούς.   

Μία από τις πλέον ιδιαίτερες συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στη Σκανδιναβία, ήταν αυτή με το Δανό tour operator Primo Tours, ο οποίος φαίνεται να ισχυροποιεί το συμβόλαιό του στην Ανατολική Χαλκιδική, δεδομένου του ολοκληρωμένου προγράμματος συν-διαφήμισης που πραγματοποιεί με τη στήριξη και την οικονομική αρωγή του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας. Το παραπάνω συμβόλαιο υλοποιείται από το τοπικό ταξιδιωτικό γραφείο Prima Holidays, ορίζοντας έτσι την Ανατολική Χαλκιδική ως προορισμό διακοπών των Δανών.

Με αφετηρία αυτό το δεδομένο και λόγω της βαρύτητας που δίνει ο Δήμος Αριστοτέλη στο ουσιαστικό άνοιγμα της σκανδιναβικής τουριστικής αγοράς, προγραμματίζεται ειδικά διαμορφωμένο educ. trip με τη συμμετοχή Δανών και Σουηδών εκπροσώπων Τύπου και τουριστικών γραφείων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το γραφείο Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του KOUZINA 2022.

Τέλος, σημαντικά θεωρούνται τα inspections των Δανών product managers, που έχουν ήδη προβεί σε υπογραφή συμβολαίων με ξενοδοχειακά καταλύματα της Ανατολικής Χαλκιδικής. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν νωρίς το καλοκαίρι, συμβάλλοντας έτσι στην κατανόηση του τοπικού προϊόντος.

The post Παρουσίαση στη Σκανδιναβία του θαλάσσιου πολιτιστικού τουρισμού της Ανατολικής Χαλκιδικής από το Δήμο Αριστοτέλη appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/PaxNRdK
via IFTTT

Ενα χρυσό κόσμημα που είχε κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής και μία αργυρή επιδορατίδα παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Ουάσιγκτον.

Δύο ακόμη  σημαντικά αρχαία αντικείμενα, ένα χρυσό κόσμημα, που είχε κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και μια αργυρή επιδορατίδα, παραδόθηκαν, σε μια σεμνή τελετή, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη  από τον  προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. David Magdycz, στην  Ελληνική Πρεσβεία.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά την τελετή παράδοσης δήλωσε: «Η συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με τα στελέχη του Homeland Security είναι άριστη και αποδίδει καρπούς. Σήμερα, δύο αρχαιότητες από την Ελλάδα, επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πρόκειται για μία αργυρή επιδορατίδα, καθώς και για ένα χρυσό κόσμημα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είχε κλαπεί πριν από 10 περίπου χρόνια από το Μουσείο της Κομοτηνής και τώρα επαναπατρίζεται. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με το οποίο ήδη σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα».

Από την πλευρά του, ο David Magdycz, Επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι «Οι ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είναι ευτυχείς για τον επαναπατρισμό των αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα. Η συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και με την Πρεσβεία της Ελλάδας στις ΗΠΑ είναι εξαιρετική».

Το κόσμημα είχε βρει γεωργός, τον Φεβρουάριο του 1993, στον Ίμερο Ροδόπης, στην παραλία της Αρχαίας Στρύμης, και το παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Το 2012-2013 εκλάπη από το Μουσείο και η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, κατ’ αρμοδιότητα, γνωστοποίησε την υπόθεση στην Interpol. Φωτογραφία του κλαπέντος κοσμήματος αναρτήθηκε στη διεθνή βάση κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών που τηρείται από την Interpol.

Τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τον έλεγχο του ηλεκτρονικού καταλόγου μιας γκαλερί, με έδρα το Louisville των Η.Π.Α., εντοπίστηκε το χρυσό κόσμημα του Μουσείου Κομοτηνής μεταξύ των αρχαιοτήτων που ήταν προς πώληση. Εμφανιζόταν από τη γκαλερί, ως ζεύγος μαζί με ένα παρόμοιο, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης $2,000-3,000. Στον κατάλογο αναφερόταν ότι τα κοσμήματα είχαν εμφανιστεί στο Βέλγιο, τη δεκαετία του 1960 κι αγοράστηκαν από Γάλλο συλλέκτη, κι από εκεί κατέληξαν σε συλλογή στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Η πληροφορία αυτή αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορούν να αλλοιωθούν τα στοιχεία προέλευσης ενός αρχαίου αντικειμένου από τους διακινητές του. 

Το ΥΠΠΟΑ ζήτησε την συνδρομή  του Γραφείου της Interpol προκειμένου το κόσμημα  να αποσυρθεί από τη δημοπρασία να κατασχεθεί  από τις αρμόδιες αμερικανικές και να επιστρέψει στην Ελλάδα, βάσει της τεκμηρίωσής του ως προϊόντος παράνομης διακίνησης. Η αγαστή συνεργασία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, την Interpol, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Λος Αντζελες, την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον και την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση του αρχαίου κοσμήματος και την απόδοσή του στην Ελλάδα. Το χρυσό κόσμημα  είναι  ήδη εδώ και  παραδόθηκε, προσωρινά, προς φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Το δεύτερο αντικείμενο που, επίσης, παραδόθηκε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ήταν μια  επιδορατίδα, δηλαδή, η «μύτη» ενός δόρατος. Το 2012, το γραφείο της HSI, στο Austin του Τέξας, άρχισε να διερευνά την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων, μέσω αμερικανικής ιστοσελίδας. Η σχετική έρευνα εντόπισε, την αργυρή επιδορατίδα από την Ελλάδα, η οποία είχε εισαχθεί παράνομα στις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2007, και είχε αγορασθεί από συλλέκτη σε κατάστημα με αναμνηστικά δώρα/souvenir.  Η ανάλυση της επιδορατίδας από ειδικό του Buffalo State University, κατέδειξε ότι, δεδομένων της τυπολογίας και της διάβρωσης του αντικειμένου, καθώς και βάσει ακτινογραφίας, πρόκειται για αρχαιολογικό εύρημα από την Ελλάδα.  Η επιδορατίδα που κατασχέθηκε από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. 

The post Ενα χρυσό κόσμημα που είχε κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής και μία αργυρή επιδορατίδα παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Ουάσιγκτον. appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/QLXWoNk
via IFTTT

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ: ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Επιτυχημένη Διαδικτυακή Συνάντηση

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης ‘ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου’ Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης  | Φεβρουάριος-Απρίλιος 2022

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 η διαδικτυακή συνάντηση «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου: Πεδία Εκπαίδευσης για την αειφορία».

Στόχος της διαδικτυακής συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και ειδικότερα των σχολείων που συμμετέχουν στο Ελληνικό Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO για τις δυνατότητες εκπαιδευτικών επισκέψεων στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και Κύπρου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματική για τα σχολεία καθώς τα Γεωπάρκα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εστιασμένων στο γεω-περιβάλλον, αλλά και στην αλληλεπίδραση του με τη φυσική, γεωλογική και πολιτιστική και άυλη κληρονομιά της περιοχής τους.

Στην έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Ομ. Καθηγητής Σπύρος Παυλίδης, Πρόεδρος Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσίαση της έκθεσης ‘ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου’ στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης και απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και το κοινό να την επισκεφτούν και να γνωρίσουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ακολούθως, η κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια Δικτύου Σχολείων ASPnet-UNESCO αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο δικτύων της UNESCO στο πλαίσιο υλοποίησης της Εκπαίδευσης 2030 καθώς και παραδείγματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολείων.

Ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Καθηγητή Νίκου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων ο οποίος στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO ως πεδία εκπαίδευσης για την αειφορία και παρουσίασε το Διεθνές Πρόγραμμα της UNESCO και το ρόλο των Γεωπάρκων ως εργαλεία εκπαίδευσης για την αειφορία.

Στο δεύτερο μέρος της διαδικτυακής συνάντησης παρουσιάστηκαν από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου οι πλούσιες εκπαιδευτικές τους δράσεις:

  • από τον κ. Πέτρο Χατζηκώστα παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά εργαλεία και εφαρμογές στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Τροόδους στην Κύπρο
  • ο κ. Χαράλαμπος Φασουλάς αναφέρθηκε στα ψηφιακά εργαλεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη
  • η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα παρουσίασε την εκπαιδευτική διαδρομή ‘300 εκατομμύρια χρόνια σε 96 χιλιόμετρα’ στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO
  • ο Καθ. Γιώργος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στις νέες δράσεις του Γεωπάρκου Χελμού – Βουραϊκού, στα οποία η γεωλογία συναντά το μύθο και την ιστορία
  • ο Καθ. Κώστας Γαβριλάκης παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί από το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου
  • ο κ. Βαγγέλης Περάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων και το εκπαιδευτικό υλικό του Γεωπάρκου Σητείας
  • η κα. Ντίνα Γκίκα παρουσίασε στη συνέχεια τις εκπαιδευτικές δράσεις στο Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης
  • και η κα. Έλενα Ζουμπούλη αναφέρθηκε στην ενεργή συμβολή του υπό ένταξη Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης στην εκπαίδευση

Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα έξι περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Αυτές οι περιοχές είναι το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Ήπειρο και το Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης ενώ υπό ένταξη είναι το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Αντίστοιχα, η Κύπρος φιλοξενεί το Γεωπάρκο του Τροόδους.

Οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώθηκαν συζήτηση και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές.

The post ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ: ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/cAzQRve
via IFTTT

Δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα σεζόν στην Costa Navarino

Η Costa Navarino υποδέχεται τους επισκέπτες της για τη φετινή σεζόν, με σημαντικές αφίξεις και μοναδικές εμπειρίες, που σηματοδοτούν την περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού.

Στις 20 Φεβρουαρίου άνοιξε το ξενοδοχείο The Westin Resort Costa Navarino ενώ στις 24 Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, θα λειτουργήσει και το The Romanos, a Luxury Collection Resort, στο Navarino Dunes. Το καλοκαίρι, η Costa Navarino θα καλωσορίσει το W Costa Navarino – το πρώτο ξενοδοχείο W στην Ελλάδα- στο Navarino Waterfront.

NAVARINO DUNES – ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το The Westin Resort Costa Navarino και το The Romanos, a Luxury Collection Resort αποτελούν μια ιδανική επιλογή για τα τριήμερα του Μαρτίου. Κατά τη διαμονή τους, οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν την ξεκούραση με την ψυχαγωγία, και να έχουν πρόσβαση σε συναρπαστικές  εμπειρίες άθλησης, ευεξίας και διασκέδασης.

Όσοι απολαμβάνουν τις αθλητικές δραστηριότητες, θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν μέσω των ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων του πρώτου ‘Mouratoglou Tennis Center’ στην Ευρώπη. Μπορούν ακόμη να εξερευνήσουν το καταπράσινο Μεσσηνιακό τοπίο, με εκδρομές, πεζοπορίες, ποδηλασία και άλλα αθλήματα που προσφέρει το Navarino Outdoors.

Για όσους επιλέξουν τη χαλάρωση και την ευεξία, το βραβευμένο Anazoe Spa αποτελεί ιδανική επιλογή με signature θεραπείες για αναζωογόνηση. Ιδανικός προορισμός για τους νέους και για όσους αισθάνονται νέοι, είναι το Division 16, με παιχνίδια VR, bowling, escape room και καραόκε αλλά και δυνατή μουσική και mocktails. Οι οικογένειες θα απολαύσουν τους  αγαπημένους χώρους για παιδιά, το SandCastle και το Aquapark.

Παράλληλα, το ταξίδι των επισκεπτών στη Μεσσηνιακή γαστρονομία, περιλαμβάνει αυθεντικές εμπειρίες όπως τα μάθημα μαγειρικής με τοπικές συνταγές και οι γευσιγνωσίες ελαιόλαδου. Επίσης, μια μεγάλη επιλογή ανάμεσα σε εστιατόρια, καφέ και lounge bars -τα οποία θα ανοίξουν σταδιακά μέσα στην άνοιξη- με ανανεωμένα μενού και έμφαση στις τοπικές πρώτες ύλες.

Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας εμπλουτίζεται με θεματικές δραστηριότητες, βασισμένες στα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής: προετοιμασία για τα παραδοσιακά λαλάγγια και τις λαγάνες, συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού, πέταγμα χαρταετού για μικρούς και μεγάλους. Στη συνέχεια ακολουθεί το τριήμερο της 25ης Μαρτίου με γιορτινό χαρακτήρα και αυθεντικές εμπειρίες για όλους.

ΤΟ NAVARINO WATERFRONT ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ W COSTA NAVARINO

Στο Navarino Waterfront, τη νέα περιοχή ανάπτυξης της Costa Navarino, θα λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο W Costa Navarino, σε μία παραθαλάσσια έκταση 130 στρεμμάτων. Tο πολυτελές ξενοδοχείο θα διαθέτει 246 μοντέρνα δωμάτια, σουίτες και βίλες, πολλές από τις οποίες με ιδιωτικές πισίνες και μοναδική θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου. Η εμπειρία του W Costa Navarino θα περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστούς χώρους για φαγητό και διασκέδαση, μεταξύ των οποίων κι ένα beach club σε συναρπαστική τοποθεσία πάνω στην παραλία.

Για προτάσεις διαμονής στο The Westin Resort Costa Navarino, δείτε εδώ.

Για προτάσεις διαμονής στο The Romanos, a Luxury Collection Resort, δείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Costa Navarino.

 

The post Δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα σεζόν στην Costa Navarino appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/B0fyEZc
via IFTTT

Sunday, February 27, 2022

Συνάντηση Β. Κικίλια-Κ. Καραμανλή για την ουκρανική κρίση και την προετοιμασία της τουριστικής περιόδου

Μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης στους τομείς ευθύνης τους έκαναν ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού. 

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Κικίλιας και Καραμανλής αναφέρθηκαν και στη στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων για την άρτια προετοιμασία της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. 

Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο Υπουργών: 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο και φίλο, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για την επίσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Τουρισμού και για τη συνεργασία μας που βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. 

Κάναμε μια πρώτη αποτίμηση της κρίσης η οποία έχει προκύψει μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και πώς αυτή επηρεάζει τους τομείς ευθύνης μας. 

Συνεργαζόμαστε για την προετοιμασία, η οποία γίνεται από τους χειμερινούς μήνες, για τη μέγιστη δυνατή επίτευξη των στόχων μας σε ό,τι έχει να κάνει με το τουριστικό προϊόν, που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και φυσικά περνάει μέσα από τις αεροπορικές και οδικές διασυνδέσεις. 

Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνεργασία, τόσο για τη δύσκολη περίοδο που περνάμε τώρα, όσο και για την ευοίωνη που ακολουθεί τους επόμενους μήνες, σε ό,τι έχει να κάνει με τα έσοδα από τον ελληνικό Τουρισμό που θα φτάσουν στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικογένεια. 

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να ευχαριστήσω κι εγώ τον καλό φίλο, τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για την καλή συνεργασία που είχαμε σήμερα. 

Ο λόγος της επίσκεψης εδώ, στο Υπουργείο Τουρισμού, είναι διττός. 

Πρώτον, πρέπει να κάνουμε μια γρήγορη αποτίμηση της ουκρανικής κρίσης και το πώς αυτή επηρεάζει το τουριστικό προϊόν της χώρας και τις αερομεταφορές. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε σε διαρκή επαφή, για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν. 

Και δεύτερον, επειδή το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την τουριστική σεζόν. 

Όπως πολύ σωστά είπε ο Υπουργός Τουρισμού, το 85% των επισκεπτών μας χρησιμοποιεί τις αερομεταφορές. Είναι πολύ σημαντικό τα αεροδρόμιά μας και όλο το σύστημα της αεροναυτιλίας μας να είναι έτοιμο να δεχθεί, θέλουμε να ελπίζουμε, μια χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό Τουρισμό. 

Εμείς, ως Υπουργείο Μεταφορών και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια ζητήματα παρουσιαστούν σε μία καλοκαιρινή περίοδο που θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά θα είναι μία πολύ καλή σεζόν για τον ελληνικό Τουρισμό και την ελληνική Οικονομία. 

Αυτή η συνάντηση δεν σταματάει εδώ. Θα έχουμε διαρκή επαφή τα δύο Υπουργεία, έτσι ώστε να επιλύουμε προβλήματα που μπορεί να ανακύπτουν. 

 

The post Συνάντηση Β. Κικίλια-Κ. Καραμανλή για την ουκρανική κρίση και την προετοιμασία της τουριστικής περιόδου appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/Unb4WMI
via IFTTT

Αναχώρησαν τα C-130 και πολιτικά αεροσκάφη με αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια

«Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής η Ελλάδα με τους συμμάχους της ύψωσε το ανάστημα της και τη φωνή της ενάντια στην κατάφωρη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία με κάθε τρόπο.
Σε αυτό το πλαίσιο συνοδεύουμε σήμερα την ανθρωπιστική βοήθεια με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.
Η αλληλεγγύη μας, οι ευχές μας, οι προσευχές μας είναι δίπλα στον ουκρανικό λαό, τους ομογενείς μας, οι οποίοι υπέστησαν τόσο τραγικές συνέπειες». Τη σχετική δήλωση έκανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς λίγο πριν την αναχώρηση του με πολιτικό αεροσκάφος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Αναχώρησαν τα C-130 και πολιτικά αεροσκάφη με αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/Owu2J3o
via IFTTT

Επικοινωνία Ν. Δένδια – ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: Συλλυπητήρια Μπλίνκεν για τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών

Τηλεφωνική επικοινωνία, σε φιλικό κλίμα, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν είχε νωρίτερα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Μου μετέφερε τα συλλυπητήρια για το θάνατο των Ελλήνων ομογενών, ενώ τον ευχαρίστησα για τη δήλωσή του για την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.
 
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Δένδια: «Είχα τηλεφωνική επικοινωνία σε φιλικό κλίμα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με τις εξελίξεις σε Ουκρανία. Μου μετέφερε τα συλλυπητήρια για το θάνατο των Ελλήνων ομογενών, ενώ τον ευχαρίστησα για τη δήλωσή του για την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου».
 

The post Επικοινωνία Ν. Δένδια – ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: Συλλυπητήρια Μπλίνκεν για τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/3pBeSVc
via IFTTT

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία με αεροσκάφη της Aegean στέλνει η Ελλάδα

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία στέλνει η Ελλάδα με δύο αεροσκάφη που παραχώρησε η αεροπορική εταιρεία Aegean.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί.

Την ανθρωπιστική βοήθεια συνοδεύει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η αποστολή αναχώρησε σήμερα το απόγευμα με δύο ειδικές πτήσεις της Aegean από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία με αεροσκάφη της Aegean στέλνει η Ελλάδα appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/FzD0MYH
via IFTTT

Έφυγε από τη ζωή η Μαριέττα Γιαννάκου

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου. 
 
Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη για αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251. Είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε με το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα.
 
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας, από μία οικογένεια, όπου ο πατέρας της διηύθυνε το τοπικό γραφείο του ΟΤΕ και του ταχυδρομείου, ενώ η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός. Επίσης έχει μια αδερφή η οποία είναι τέσσερα χρόνια μικρότερη. Στην ηλικία των 11 έχασε τον πατέρα της.
 
Τελειώνοντας το σχολείο, πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην ιατρική, ειδικεύεται στην ψυχιατρική ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.
 
Παντρεύτηκε με τον Παναγιώτη Κούτσικο το 1983, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη.
 
Μετά το 1974, ξεκίνησε ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Τότε γνωρίστηκε με τον πρόεδρο και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις Ευρωεκλογές του 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής ενώ το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.
 
Ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 1984-1990, ανέλαβε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Μεταφορών, Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής Πολιτικής, μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και μόνιμος εισηγητής για τα θέματα παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης, καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή, έχοντας τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο «Bernando O’ Higgins» της Δημοκρατίας της Χιλής. Διετέλεσε επίσης Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
Η κυβερνητική της θητεία ξεκίνησε με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε και έγινε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1990-1991. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία.
 
Στο διάστημα 1993-1999 διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας.
 
Το 1999 επανεκλέχθηκε ευρωβουλευτής και ανέλαβε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας «Ευρωπαϊκή Ένωση – Τουρκία», πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Τέταρτος Κόσμος», ενώ είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Την περίοδο 1990-2004 υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος της Οριζόντιας Ομάδας για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη, υπήρξε πρόεδρος του Τομέα Βαλκανικός Άξονας-Εγγύς Ανατολή της Ομάδας του Δουβλίνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Το 2000 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και ορίστηκε αντιπρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, μέλος Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά, πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, και μέλος των Ομάδων Φιλίας με τα Κοινοβούλια των ΗΠΑ και του Μαρόκου.
 
Το 2002 ορίστηκε εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στη «Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης». Στις εργασίες της Συνέλευσης στην Ολομέλεια και τις Ομάδες Εργασίας (2002-2003) διακρίθηκαν μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις της για την κατοχύρωση της ρήτρας αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ κρατών-μελών, για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στο πεδίο της Άμυνας, για μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας και για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για την υποστήριξη της ρύθμισης για τη «λαϊκή πρωτοβουλία», σύμφωνα με την οποία ένα εκατομμύριο πολίτες μπορούν να ζητήσουν την ανάληψη συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
 
Το 2004 επανεκλέχθηκε βουλευτής και διορίζεται υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνομά της συνδέεται με μία εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το 2007 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής. Στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου

«Η Μαριέττα Γιαννάκου κόσμησε, κυριολεκτικώς, τον δημόσιο βίο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ιδίως δε στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον απαράμιλλο ανθρωπισμό της, την βαθιά και ουσιαστική γνώση της, το υψηλό ήθος της και το υποδειγματικό θάρρος της γνώμης της. Αιωνία η Μνήμη της», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του, για τον θάνατο της Μ. Γιαννάκου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

Κυρ. Μητσοτάκης για την απώλεια της Μ. Γιαννάκου: Θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη

«Με συντριβή αποχαιρετώ τη Μαριέττα μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια καλή φίλη και μια ακατάβλητη μαχήτρια. Που δεν λύγισε ποτέ, λέγοντας πως οι δυσκολίες την χαλυβδώνουν. Κι όμως, έχασε την πιο κρίσιμη, τη μοναδική μάχη απ’ τις πολλές που έδωσε για την υγεία της. Δεν είναι εύκολο να δεχθούμε ότι αυτή η προσωπικότητα, με το ήρεμο πάθος της για ζωή και δημόσια προσφορά, δεν είναι πια κοντά μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.
 
«Απ’ το χωριό της, το Γεράκι, μέχρι την Ιατρική Σχολή και απ’ την ελληνική Βουλή έως το Ευρωκοινοβούλιο, η Μαριέττα υπήρξε σύμβολο ατομικής ανέλιξης και προκοπής. Πνεύμα αδάμαστο και τολμηρό, που δεν λογάριασε στιγμή κατεστημένες απόψεις  και μυωπικές αντιλήψεις. Σε ένα μόνο υποτάχθηκε κατά την πολύχρονη θητεία της στην επιστήμη και την πολιτική: στο καλύτερο για τον τόπο και τον πολίτη.
Συνδύασε την οικογένεια με την καριέρα και τη δημόσια παρουσία με την κοινωνική δράση. Κανείς δεν λησμονεί τους αγώνες της για την Παιδεία, κατά των ναρκωτικών και για τα δικαιώματα των γυναικών. Τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της, είτε στην Αθήνα, είτε στις Βρυξέλλες. Τις μάχες που έδωσε από όπου κι αν βρέθηκε. Με όραμα μεταρρυθμιστικό και με επιμονή στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
 
Καταλήγοντας στη δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Η Μαριέττα ήταν ένα στέλεχος που προήλθε απ’ τα σπλάχνα τις παράταξής, από την ΟΝΝΕΔ και τις τοπικές οργανώσεις. Μεσουράνησε, όμως, στο πολιτικό προσκήνιο μέχρι το τέλος της ζωής της, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των κομμάτων και όλης κοινωνίας μας. Γιατί, κατά κοινή ομολογία, υπήρξε μια από τις πιο αξιοπρεπείς και δραστήριες βουλευτές και υπουργούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα.
Προσωπικά θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη. Και οι συνάδελφοί της στη Βουλή, όπως και οι αμέτρητοι φίλοι της από κάθε πολιτικό χώρο και από κάθε γωνιά της χώρας, μια φωνή τολμηρή και ριζοσπαστική. Αλλά πάντοτε ευγενική και ενωτική. Θα μας λείψει πολύ. Στην κόρη της Ζωή, στην αδερφή της Φανή και στους δικούς της ανθρώπους, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια». 
 

The post Έφυγε από τη ζωή η Μαριέττα Γιαννάκου appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/Y8Zwu36
via IFTTT

Βραβείο στην Περιφέρεια Κρήτης από τον ΣΕΓΑΣ για την στήριξη του Αθλητισμού

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμήθηκε στην γιορτή του Αθλητισμού που οργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ στο ξενοδοχείο Grand Hyatt της Αθήνας όπου τιμήθηκαν με βραβεύσεις όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες στίβου που διακρίθηκαν στα στάδια του κόσμου το 2021 και μαζί τους προπονητές, τα σωματεία τους καθώς και φορείς και προσωπικότητες.

Η βράβευση της Περιφέρειας Κρήτης έγινε για την έμπρακτη στήριξη της στον αθλητισμό του νησιού και την καλή, διαχρονική συνεργασία της με τον ΣΕΓΑΣ στην υλοποίηση μεγάλων συνδιοργανώσεων, όπως του μαραθωνίου Κρήτης, ημιμαραθωνίου Αρκαλοχωρίου, και άλλων δράσεων. Το βραβείο παρέλαβε εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης και η βράβευση έγινε παρουσία της ηγεσίας του ΣΕΓΑΣ, θεσμικών εκπροσώπων, αθλητών και της οικογένειας του αθλητισμού. Ο Αντιπεριφερειάρχης παραλαμβάνοντας το βραβείο ευχαρίστησε θερμά την ηγεσία του ΣΕΓΑΣ για την τιμητική βράβευση της Περιφέρειας Κρήτης, των άλλων φορέων και των κορυφαίων αθλητών του στίβου που κόντρα-όπως δήλωσε- στα προβλήματα που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας το στόχο τους και μαζί να γεμίσουν περηφάνια την χώρα μας.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, όπως ανέφερε ο κ Συριγωνάκης, η βράβευση είναι ξεχωριστή, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι Περιφέρεια Κρήτης συνεχώς θα ενισχύει το έργο της στο Αθλητισμό όπως και την συνεργασία της με τον ΣΕΓΑΣ στην συνέχιση των πετυχημένων διοργανώσεων και δράσεων.

The post Βραβείο στην Περιφέρεια Κρήτης από τον ΣΕΓΑΣ για την στήριξη του Αθλητισμού appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/bFhPYS8
via IFTTT

Συνομιλίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην Ουάσιγκτον

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Ουάσιγκτον, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είχε, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, διμερείς συνομιλίες με την Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Πολιτιστικές και Εκπαιδευτικές Υποθέσεις Lee Satterfield και τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις  Erika Olson. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, η επικεφαλής της Διεύθυνσης Νότιας Ευρώπης  Maria Olson και ο  Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Eric Catalfamo. Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευε η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου και συνεργάτες της.

Erika Olson, Λίνα Μενδώνη

Εγινε εκτενής συζήτηση για την εντατικοποίηση των ενεργειών και των δράσεων που συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδος και των ΗΠΑ για την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως και του ελέγχου της παράνομης διακίνησης των αρχαιοτήτων που αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα, χάρη στη στενή συνεργασία των αμερικανικών υπηρεσιών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο του σχεδίου ενεργειών, που προβλέπει το Μνημόνιο, η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να διοργανώσει σε μουσεία πόλεων των ΗΠΑ, στις οποίες δεν έχει ποτέ στο παρελθόν προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός, αρχαιολογική περιοδική έκθεση με θέμα τη «Δημοκρατία», με την αμερικανική πλευρά να αντιδρά με ενθουσιασμό και να δηλώνει την ετοιμότητά της να συμβάλει στην επιτυχία του εγχειρήματος. Στο ίδιο πλαίσιο έγινε αναφορά στο Σεμινάριο που διοργανώνεται το φθινόπωρο στην Αθήνα από το State Department, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το ΥΠΠΟΑ και το ελληνικό τμήμα του ICOM με θεματικές την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά και την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.

Lee Satterfield, Λίνα Μενδώνη

Στην κορυφή της ατζέντας ήταν, επίσης, η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με αναφορά στην συνεργασία του ΥΠΠΟΑ και της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και για τις προγραμματιζόμενες αντίστοιχες εφαρμογές και σε άλλα μείζονα μνημεία αρχής γενομένης από την Ακρόπολη, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως ο κινηματογράφος, όπου η αμερικανική πλευρά τόνισε το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα σε συνδυασμό με την εκπαίδευση προσωπικού που ασχολείται στην παραγωγή, καθώς και η μετάφραση έργων της λογοτεχνικής παραγωγής των δύο χωρών. Η Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης οι ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη το 2023, καθώς και στην δυνατότητα διοργάνωσης residencies για Αμερικανούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να έρθουν και να δημιουργήσουν στην χώρα μας.

Από τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Ουάσινγκτον

H Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το United States Holocaust Memorial Museum, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του και είχε συνάντηση με τον Vadim Altskan, Διευθυντή Διεθνών Αρχείων του Μουσείου με αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ αμερικανικού Μουσείου Ολοκαυτώματος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υπό ίδρυση ελληνικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Στην Αίθουσα Μνήμης, η Υπουργός απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Λίνα Μενδώνη, Vadim Altskan στο Μουσείο Ολοκαυτώματος

Το μέλλον των Βυζαντινών Σπουδών συζητήθηκε κατά την επίσκεψη της Υπουργού στη Βιβλιοθήκη Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου του Harvard, όπου την υποδέχθηκαν ο Διευθυντής Δρ Thomas Cummins, η Εκτελεστική Διευθύντρια Δρ Yota Batsaki και ο Διευθυντής Βυζαντινών Σπουδών Δρ Νίκος Κοντογιάννης. Στη διάρκεια της συζήτησης, η Λίνα Μενδώνη έθεσε το ζήτημα της χρονίζουσας υπόθεσης της εικόνας του Αγίου Πέτρου, της οποίας η επιστροφή στην Ελλάδα επιβάλλεται για λόγους ηθικής τάξεως συμμόρφωσης προς το διεθνές κλίμα για την επιστροφή και τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

 

The post Συνομιλίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην Ουάσιγκτον appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/y6uY2hD
via IFTTT

Στέφτηκε με επιτυχία «η 1η Παγκρήτια ημέρα καριέρας στα ξενοδοχεία της Κρήτης»

Στόχος των συνδιοργανωτών του Παγκρήτιου συλλόγου
Δ/ντων ξενοδοχείων και της Περιφέρειας Κρήτης οι εκδηλώσεις “Ημέρα καριέρας στα ξενοδοχεία “ να συνεχιστούν, να γίνουν θεσμός. 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η “1η Παγκρήτια ημέρα καριέρας στα ξενοδοχεία της Κρήτης”, μια συνδιοργάνωση του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και της Περιφέρειας Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στην Δυτική και Ανατολική Κρήτη και  έφερε σε άμεση επαφή τα ξενοδοχεία της Κρήτης με όσους επιθυμούν να εργαστούν στο ξενοδοχειακό τομέα. Οι εκδηλώσεις με τον  ίδιο στόχο θα συνεχιστούν σύμφωνα με τους διοργανωτές καθώς όπως έγινε γνωστό  αναπτύσσεται συνεχώς το ενδιαφέρον ενώ παράλληλα υπάρχει η στήριξη των εμπλεκομένων φορέων του τουρισμού και των θεσμικών εκπροσώπων. Αυτό καταδείχτηκε στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου “Ατλαντις” όπου 100 περίπου εκπρόσωποι ξενοδοχείων ενημέρωναν τους ενδιαφερόμενους για εργασία πολίτες στον ξενοδοχειακό κλάδο ενώ παρόντες ήταν μαθητές και μαθήτριες των σχολών -ΙΕΚ του τουριστικού κλάδου. Στην σημαντικότητα της εκδήλωσης αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Δ/ντων ξενοδοχείων Γιώργος  Σφακιανάκης, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρητης Σταύρου Αρναουτάκη, Εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μηλάκη αλλά και οι παριστάμενοι επίσης πρόεδροι θεσμικοί εκπρόσωποι του τουρισμού, όπως: της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης του  Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Τάσος Παπαδάκης, του σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης κ.α

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Δ/ντων ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας και του γεγονότος ότι, η  εκδήλωση διοργανώθηκε για πρώτη φορά η “Ημέρα Καριέρας” άφησε σε όλους θετικές εντυπώσεις  και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις  να καθιερωθεί ως θεσμός.» Η αρχή, όπως είπε  «έγινε και θα συνεχίσουμε», ευχαριστώντας την Περιφέρεια, τον κ. Αρναουτάκη για την συνδιοργάνωση, όπως και όλους του εκπροσώπους του τουρισμού για την παρουσία και τη στήριξη τους.

Από την πλευρά της η Εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μηλάκη σε δήλωση της ευχαρίστησε για την συνεργασία και επιτυχή συνδιοργάνωση τον Παγκρήτιο σύλλογο διευθυντών ξενοδοχείων και συνεχάρη για την συμμετοχή φορείς-τουριστικούς επιχειρηματίες και όλους τους νέους και νέες για  την παρουσία και το ενδιαφέρον τους να σταδιοδρομήσουν στον τουρισμό.

Ειδικότερα η κα Μηλάκη, δήλωσε: «Η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία στελέχωσης  των ξενοδοχείων, και αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα που καλείτε να αντιμετωπίσει ο κλάδος του τουρισμού, αφού ο τουρισμός απασχολεί συνήθως περισσότερα από 432.000 άτομα, ή το 10% του εθνικού εργατικού δυναμικού, ποσοστό που είναι αναλογικά σχεδόν διπλάσιο από την Ισπανία. Η έλλειψη προσωπικού μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο σύλλογο διευθυντών ξενοδοχείων, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες και τα στελέχη του τουρισμού απλώνει ένα δίκτυ προστασίας για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του νησιού μας. Για να αναδείξουμε την κρητική φιλοξενία με επαγγελματισμό, σωστό προγραμματισμό και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θερμά συγχαρητήρια για την εξαιρετική διοργάνωση και στους νέους και νέες που συμμετείχαν σε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία!».

Παράλληλα οι συνδιοργανωτές  πρόσθεσαν, ότι «η σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού παγκοσμίως και η δυναμική προοπτική που παρουσιάζει ο Τουρισμός της Κρήτης, θα δημιουργεί όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό οι προσπάθειες και συνεργασίες με όλους εμπλεκόμενους φορείς, εκτός τις δράσεις που διευκολύνουν την προσφορά εργασίας, θα συνεχιστούν βασιζόμενοι σε τρεις κυρίως άξονες.

Την Τουριστική εκπαίδευση, την βελτίωση των συνθηκών στον χώρο εργασίας και την μεγαλύτερη στήριξη των εργαζομένων από την Πολιτεία ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νεκρής περιόδου όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές.»

Ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Δ/ντων ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης ευχαρίστησε θερμά  την Περιφέρεια Κρήτης για την δυναμική, όπως είπε, στήριξη του  τουριστικού τομέα της Κρήτης,  και τις δράσεις του Συλλόγου, που αποσκοπούν στην στελέχωση των ξενοδοχειακών μονάδων και παράλληλα στην ενίσχυση της απασχόλησης στο νησί μας. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην παρουσία των μαθητών των σχολών τουρισμού, λέγοντας:  «Η 1η Παγκρήτια Ημέρα Καριέρας στα Ξενοδοχεία της Κρήτης είχε πολλές όμορφες στιγμές. Μια από τις ποιο χαρακτηριστικές στιγμές ήταν η είσοδος στην  εκδήλωση, των μαθητών του ΙΕΚ στο Κοκκίνη Χάνι. Τους υποδεχτήκαμε με αγάπη και θαυμασμό που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της ακαταλληλότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων της σχολής εξακολουθούν να παραμένουν σταθεροί στον στόχο τους να εκπαιδευτούν και να στελεχώσουν την «βαριά» βιομηχανία του τόπου μας. Τους υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε κοντά τους και τώρα και όταν θα έρθει η ώρα να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.»

 

The post Στέφτηκε με επιτυχία «η 1η Παγκρήτια ημέρα καριέρας στα ξενοδοχεία της Κρήτης» appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/6YQNa7r
via IFTTT

Friday, February 25, 2022

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χωρίς αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση οι επαφές με την Ουκρανία θα είναι ανώφελες

Χωρίς αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση οι επαφές με την ουκρανική ηγεσία θα είναι ανώφελες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χωρίς αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση οι επαφές με την Ουκρανία θα είναι ανώφελες appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/2F3uAw0
via IFTTT

Από τη Θεσσαλονίκη, ξεκινά την προσκυνηματική του επίσκεψη στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Από τη Θεσσαλονίκη, ξεκινά την προσκυνηματική του επίσκεψη στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος συνοδεύεται από παράγοντες και στελέχη της Ομογένειάς μας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Σήμερα, ως αναμένεται, θα συναντηθεί με τη γενική πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη συμπρωτεύουσα, Ελίζαμπεθ Λι και στη Σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον πρύτανη, Νικόλαο Παπαϊωάννου, τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Χρυσόστομο Σταμούλη, τους προέδρους των Τμημάτων Θεολογίας, Νικόλαο Μαγγιώρο, Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Χρήστου, Ιατρικής, Σάββα Αναστασιάδη, και Χημείας, Παναγιώτη Σπαθή.

Νωρίς το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα του παραθέσει ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Ιάκωβος Αθανασίου.

Αύριο, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανό Κατρανίδη.

Επίσης, θα επισκεφθεί τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ‘Ανθιμο και την Αγιορείτικη Εστία, ενώ θα ξεναγηθεί στο Ίδρυμα Πατριαρχικών Μελετών. Το απόγευμα, θα χοροστατήσει στον Μεγάλο Εσπερινό στην Ιερά Μονή Βλατάδων, της οποίας ο Ηγούμενος Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος θα του παραθέσει τιμητικό δείπνο.

Το πρωί της Κυριακής, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και, εν συνεχεία, θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας, όπου θα τον υποδεχθεί ο καθηγούμενος Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος.

Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για το ‘Αγιον Όρος, όπου και θα παραμείνει για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες θα επισκεφθεί την Ιερά Επιστασία, τις Ιερές Μονές Ιβήρων, Βατοπεδίου, Σιμωνόπετρας και Ξενοφώντος, καθώς και τη νέα Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Την προσεχή Τετάρτη, 2 Μαρτίου, θα επισκεφθεί την Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμονα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Αρχιεπίσκοπος θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τον πρύτανη μάλιστα του οποίου, Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο με αναλυτικά προγράμματα, οδηγούς και ποιοτικούς δείκτες.

Άλλωστε, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε αναθέσει σε καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τη συγγραφή των προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς στα σχολεία της Αμερικής.

Την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, αναμένεται να επισκεφθεί την Μαρώνεια, τόπο καταγωγής του προκατόχου του Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, όπου θα παρευρεθεί στην τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας της πόλης σε πλατεία Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ, εις μνήμην του. Παράλληλα θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο.

Την ίδια ημέρα, θα αναχωρήσει οδικώς για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, οπότε και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και η συνοδεία του θα γίνουν δεκτοί σε ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον οποίο θα ζητήσουν την ευχή του για την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και θα εκφράσουν την ευγνωμοσύνη της Ιεραρχίας στην Αμερική, του Κλήρου και του λαού, για την ίδρυση προ 100 ετών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Πρόκειται για την πρώτη από τις πέντε προσκυνηματικές επισκέψεις της Ιεραρχίας, του Κλήρου και του λαού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προς τη Μητέρα Εκκλησία, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Από τη Θεσσαλονίκη, ξεκινά την προσκυνηματική του επίσκεψη στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/n6ZjDla
via IFTTT

Η «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης» ανοίγει αυλαία για το 2022

Ανοίγει και φέτος η αυλαία της διοργάνωσης με τίτλο «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης» του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης» λειτουργεί ως ένα δημιουργικό πεδίο δράσης των καλλιτεχνικών θεατρικών σχημάτων της πόλης, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η θεατρική πολυφωνία που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη.
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης δίνει για ακόμη μία χρονιά ραντεβού με το κοινό και τις θεατρικές ομάδες της πόλης στο Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022.
Με στόχο την υποστήριξη του θεατρικού δυναμικού της πόλης, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης προσκαλεί μεμονωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες, επαγγελματικά θεατρικά σχήματα και ομάδες της Θεσσαλονίκης να υποβάλουν προτάσεις για τη συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση και προτίθεται να καλύψει μέρος του κόστους της εκάστοτε παραγωγής.
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από την Επιτροπή Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης με συνεκτίμηση του δραματουργικού και σκηνοθετικού ενδιαφέροντος, των συντελεστών και των τεχνικών και οργανωτικών προϋποθέσεων κάθε πρότασης.

Οι προτάσεις θα γίνονται δεκτές έως την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, στις 12 το μεσημέρι. Οι αιτήσεις που θα αποσταλούν ή θα κατατεθούν μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα ληφθούν υπόψη.

Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής μπορείτε να δείτε εδώ.

Η αίτηση συμμετοχής βρίσκεται εδώ.

Πληροφορίες δίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων στο politismos@thessaloniki.gr με θέμα: «Ερώτηση για την Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης» και στο τηλέφωνο 2313 318.208 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 πμ – 11:00 πμ).

The post Η «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης» ανοίγει αυλαία για το 2022 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/bw5JT9S
via IFTTT

Τα τουρκικά αλιευτικά έχουν εργαλειοποιηθεί, χρησιμοποιούνται από την Άγκυρα για να ‘’γκριζάρουν’’ το Αιγαίο

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το συμβάν με το τουρκικό αλιευτικό στις Οινούσσες, που παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Ανάλογα περιστατικά καταγράφονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στα Δωδεκάνησα.

Τα τουρκικά αλιευτικά έχουν εργαλειοποιηθεί, χρησιμοποιούνται απροκάλυπτα για να «γκριζάρουν» το Αιγαίο και να θέσει υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δυστυχώς, τα σύννεφα πυκνώνουν και οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση.

Όταν η Ρωσία υλοποιεί, πλέον, μια ξεκάθαρη αναθεωρητική πολιτική, είναι δεδομένο ότι η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να δει και άλλες περιπτώσεις αναθεωρητισμού και επιθετικότητας, όπως αυτές που εκφράζονται από την Τουρκία.

Σύνεση, αποφασιστικότητα και εθνική ενότητα, είναι τα τρία στοιχεία που απαιτούνται.

Κυρίως, όμως, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές στη Διεθνή Κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι στο Αιγαίο δεν γίνεται απόπειρα παραβίασης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά απόπειρα παραβίασης ευρωπαϊκών δικαιωμάτων  και του ευρωπαϊκού συστήματος αξιών».

 

The post Τα τουρκικά αλιευτικά έχουν εργαλειοποιηθεί, χρησιμοποιούνται από την Άγκυρα για να ‘’γκριζάρουν’’ το Αιγαίο appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/dTJHRWl
via IFTTT

UNWTO AND UEFA PARTNER AROUND SHARED VALUES OF SPORT AND TOURISM

The World Tourism Organization (UNWTO) and the Union of European Football Associations (UEFA) today announced their partnership around shared values and a common vision for the future.

The leaders of both organizations met at the UEFA headquarters and agreed to jointly promote the benefits of sports and sports tourism for development and opportunity for all, including young people. UNWTO Secretary-General Zurab Pololikashvili and UEFA President Aleksander Čeferin recognized the values shared by tourism and football, both prominent people-led sectors with the capacity to promote understanding, friendship and solidarity and drive social and economic change.

Shared objectives

UNWTO and UEFA will work to deliver a legacy across Europe. The UEFA Foundation will join representatives of the different divisions of UEFA at the UNWTO Global Youth Tourism Summit (July 2022, Sorrento, Italy), designed to give young people a say in the future of the sector and to give them the skills and knowledge needed to lead tourism forward. 

UNWTO Secretary-General Zurab Pololikashvili says: “Tourism and football are natural partners, bringing joy to many millions with benefits going far beyond vacations or single matches. Working together, UNWTO and UEFA will build on our potential to celebrate our shared humanity, foster friendship across borders and create experiences and opportunities for people everywhere.”

UEFA President Aleksander Čeferin added: “Sports tourism is one of the fastest-growing tourism segments. And tourism and football, as the world’s most popular sport, uniquely complement each other. Sporting events, such as UEFA EURO and UEFA Women’s EURO, are making an exceptional contribution to tourism in the host countries. More importantly, football offers teams and supporters a chance to travel the world, discover new destinations and cultures. I cannot think of a better way to learn more about each other, grow together rather than drift apart.”

Jobs and education

Under the new partnership, UNWTO and UEFA will work together to grow sports tourism across Europe, including facilitating travel and mobility and promoting the opportunities for jobs and education this can bring. Both organizations will also jointly champion sustainability within their sectors, in line with the wider United Nations Agenda for Sustainable Development as well as the UEFA Sustainability Strategy 2030.

The agreement emphasizes the far-reaching impact of both tourism and sports, touching on almost every part of economies and societies the world over. Both sectors are leading employers and champions of youth empowerment and gender equality. Under the guidance of UNWTO and UEFA, tourism and sports are also advancing hard to meet their climate action responsibilities.

The post UNWTO AND UEFA PARTNER AROUND SHARED VALUES OF SPORT AND TOURISM appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/F51HePW
via IFTTT

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. ζητά την επαναφορά του προϊσχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τις κολυμβητικές δεξαμενές

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το άρθρο 46 του ν. 4688/24-5-2020 και η Υπουργική Απόφαση 10586/18-6-2021 σύμφωνα με τα οποία είναι υποχρεωτική η  ύπαρξη ναυαγοσώστη στο σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν κολυμβητική δεξαμενή.

Πέραν του τεράστιου οικονομικού βάρους που προσθέτει η συγκεκριμένη υποχρέωση στα μικρά τουριστικά καταλύματα, τα οποία δημιούργησαν κολυμβητικές δεξαμενές για να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και να είναι ανταγωνιστικά σε μια απαιτητική τουριστική αγορά, στις περισσότερες περιοχές και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες για να καλύψουν τις θέσεις αυτές.

Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, το Υπουργείο Τουρισμού επιμένει σε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, αφού πληθώρα επιχειρηματιών του κλάδου θα προβούν σε αναστολή λειτουργίας των κολυμβητικών τους δεξαμενών, υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους με ότι αυτό συνεπάγεται, ή θα εξαναγκαστούν να τις λειτουργήσουν χωρίς να εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία.

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., φοβούμενη την παραπάνω εξέλιξη, ζητά την επαναφορά του προϊσχύοντος νομοθετικού πλαισίου  για τις επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με το οποίο χρέη Υπευθύνου Ασφαλείας κολυμβητικής δεξαμενής δύναται να εκτελεί ο Υπεύθυνος Λειτουργίας κατάλληλα εκπαιδευμένος και το οποίο λειτούργησε επί σειρά ετών διασφαλίζοντας την ασφάλεια των επισκεπτών.

The post Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. ζητά την επαναφορά του προϊσχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τις κολυμβητικές δεξαμενές appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/uwkVPLi
via IFTTT

UNWTO and WHO: Travel Measures Should be Based on Risk Assessment

 

The World Tourism Organization (UNWTO) and the World Health Organization (WHO) have called for the lifting of travel bans as they do not provide added value and continue to contribute to economic and social stress. The two UN agencies agreed to collaborate on a global trust architecture for recovery of the travel sector.

Over recent days, a growing number of countries around the world have started easing their rules for international arrivals, including the easing of travel bans. These decisions are in line with WHO’s latest recommendations for safe international mobility, which highlight the ineffectiveness of blanket restrictions in controlling virus transmissions. Such a trend is also consistent with UNWTO’s repeated warnings of the great social, economic and development harm of restrictions.

UNWTO and WHO: a shared approach

In Geneva, the leaders of UNWTO and WHO agreed on the importance of easing or lifting travel bans. Blanket restrictions should be replaced with risk -based, evidence- informed, context-specific policies.

“Guided by UNWTO, global tourism has followed WHO advice from the very start of this crisis,” said UNWTO Secretary-General, Zurab Pololikashvili. He underscored the need to “continue to do so, and to open up again, safely and responsibly, and allow tourism to deliver on its unique potential as a driver of recovery and growth”.

Risk and evidence-driven approach

According to the WHO International Health Regulations (IHR) Emergency Committee on COVID-19, all measures applied to international travellers should be based on “risk assessments – including testing, isolation and vaccinations”. Furthermore, the financial burden of such measures should not be placed on travellers themselves.

“As countries ease travel restrictions, health must remain the key priority. By basing their decisions on evidence and a risk-based approach adapted to their specific context, countries can find the right balance between keeping people safe, protecting livelihoods and the economy, and keeping borders open”, said WHO Director-General Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Building a global trust architecture

The two UN agencies also stressed the need for clear and consistent rules relating to health and travel. There is a need for building a global trust architecture for societies and economies in the context of the pandemic, and there is a “real opportunity for tourism to contribute to that process, with UNWTO playing a critical role”, said Dr Michael Ryan, Executive Director WHO’s Health Emergencies Programme.

Properly managed, tourism has the potential to act as a force for development and opportunity, as highlighted in the sector’s enhanced relevance in the wider United Nations development agenda. Destinations around the world report increased tourist arrival numbers on the back of easing or removing restrictions. This trend offers the potential to kickstart economic recovery and put social development progress back on track.

Among the countries to have revised their travel restrictions is Switzerland, one of Europe’s leading destinations, which welcomed the UNWTO delegation at the beginning of a week of key meetings.

The post UNWTO and WHO: Travel Measures Should be Based on Risk Assessment appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/YPcynTL
via IFTTT

«Νόστιμον ήμαρ» για 55 αρχαιότητες

Σε ατμόσφαιρα εξόχως φιλελληνική και συγκινησιακή παραδόθηκαν, σε ειδική τελετή,  στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από τον Αλβιν Μπραγκ, Γενικό Εισαγγελέα του Μανχάταν, 55 αρχαιολογικά ευρήματα υψηλής τέχνης με ιστορική και συμβολική αξία.

H Λίνα Μενδώνη ξεκινώντας την ομιλία της είπε ότι «είναι ημέρα μεγάλης ευτυχίας για την Ελλάδα καθώς 47 αρχαιότητες, από τη Συλλογή M. Steinhardt επιστρέφουν στην πατρίδα», αλλά και άλλα 8 έργα προϊστορικής εποχής από την Θεσσαλία, τα οποία προέρχονται από άλλη έρευνα, κάνοντας λόγο για «μεθοδική και ακούραστη προσπάθεια» από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας, με ειδική αναφορά τόσο στον Άλβιν Μπραγκ, όσο και τον προκάτοχό του, Σάιρους Βανς.  Επιπλέον, μίλησε με θερμά λόγια για τον Μάθιου Μπογδάνο και για την συνεισφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που παρείχαν κομβικές πληροφορίες που επέτρεψαν την πλήρη τεκμηρίωση των έργων στο πλαίσιο της δύσκολης αυτής έρευνας. «Η τεράστια επιτυχία σας» είπε,  «δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, αλλά το ηχηρό μήνυμα προς όλους όσους εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα, που οι παράνομες συναλλαγές τους θα αποκαλυφθούν και οι ίδιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους».

«Έχουμε βαθιά πεποίθηση», είπε η Λίνα Μενδώνη «ότι ο αγώνας ενάντια στην παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών κερδίζεται με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα, αλλά πάνω από όλα με τη στενή συνεργασία ανθρώπων, φορέων και κρατών που μάχονται συνειδητά ενάντια στο μεγάλο έγκλημα της αρχαιοκαπηλίας. Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών θησαυρών της πατρίδας μας είναι ένα βαρύ τραύμα που πονάει όλους τους Ελληνες σε όλο τον κόσμο».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του ότι συνεισέφερε στην ολοκλήρωση της έρευνας αυτής, απονέμοντας τα εύσημα στην ομάδα του ομογενούς, Βοηθού Εισαγγελέα, Μάθιου Μπογδάνου και του Ειδικού Πράκτορα Ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας  Ρίκυ Πατέλ, τονίζοντας την εκτίμησή του για την Ελλάδα και για την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Είναι τιμή μου», είπε στην προσφώνησή του, «που  είμαι εδώ και να είμαι κομμάτι αυτής της δουλειάς.  Ευχαριστώ για την πολύ καλή δουλειά τους συνεργάτες μας, τον ειδικό πράκτορα Ρίκυ Πατέλ και ασφαλώς τον διεθνή εταίρο μας.  Κυρία Υπουργέ, είναι μεγάλο προνόμιο για εμάς ότι μας εμπιστευτήκατε και  που σας έχουμε εδώ και ακόμη ότι σας επιστρέφουμε αυτά  τα αρχαιολογικά ευρήματα.  Επίσης, να αναφερθώ στον Μάθιου Μπογδάνο και την ομάδα του, ο οποίος είναι συνώνυμος με αυτήν την έρευνα.  Είναι μια ντριμ τιμ».

Ο Μάθιου Μπογδάνος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται μόνο για τα αντικείμενα της συλλογής Steinhardt, αλλά και για ορισμένα άλλα που αντιμετωπίστηκαν σε διαφορετικές έρευνες, που διεξήγαγε η Εισαγγελία Νέας Υόρκης.

Κλείνοντας, την τελετή, η Υπουργός Πολιτισμοὐ είπε ότι «Σήμερα είναι το “νόστιμον ήμαρ”, η γλυκιά μέρα του γυρισμού στην πατρίδα μετά από χρόνια περιπλάνησης, αλλαγές παράνομων κατόχων, χαλκευμένα παραστατικά αγοραπωλησιών. Αλλά οι αρχαιότητες διατηρούν πάντα την αλήθεια τους, μια αλήθεια συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου που τις γέννησε. Τις επιστρέφουμε στην πατρίδα με ανείπωτη χαρά και σας εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τις βαθιές ευχαριστίες μας».

The post «Νόστιμον ήμαρ» για 55 αρχαιότητες appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/hx9GaEF
via IFTTT

Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ το 7ο Lycabettus Run

Ο αγώνας δρόμου 7ο Lycabettus Run θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 27 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στο πλαίσιο της υποστήριξης που προσφέρει ο Οργανισμός σε δράσεις οι οποίες ενισχύουν τον αθλητικό και πολιτιστικό τουρισμό της χώρας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προσέλκυση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα.

Το Lycabettus Run είναι ήδη ένας καθιερωμένος θεσμός λαϊκού και μαζικού αθλητισμού της Αθήνας, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 αθλητές και αθλούμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο αγώνας πραγματοποιείται αδιάλειπτα από το 2015, με την εξαίρεση της περσινής χρονιάς λόγω της πανδημίας, γύρω και μέσα στον καταπράσινο λόφο του Λυκαβηττού. Η διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες σε ασφάλτινη επιφάνεια μήκους 5,5 χλμ. και 11 χλμ., αγώνες στα χωμάτινα μονοπάτια του λόφου μήκους 4,5 χλμ. και 9 χλμ., καθώς και αγώνα σκυταλοδρομίας στην άσφαλτο μήκους 11 χλμ. (2 Χ 5,5 χλμ.). Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 6ο Lycabettus Run, που διεξήχθη του 2020, απέσπασε το χάλκινο (bronze) βραβείο στην κατηγορία Running & Live Well της ενότητας Best  Sports Events στα «Sports Marketing Awards 2020».

Εξάλλου, ο ΕΟΤ έθεσε υπό την αιγίδα του την ηλεκτρονική έκδοση πολιτισμού-τουρισμού της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό (HAWCT), που θα έχει ως θέμα τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και θα βρίσκεται online από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 25 Μαρτίου. Στην ηλεκτρονική αυτή έκδοση, τα μέλη του σωματείου φωτογραφίζονται με παραδοσιακές στολές ποικίλων περιοχών της Ελλάδας, ενώ παράλληλα αναφέρονται τόσο στην ιστορική συμμετοχή κάθε τόπου στην Επανάσταση, όσο και στις φυσικές ομορφιές και το τουριστικό προϊόν που προσφέρει σήμερα στους επισκέπτες του.

Τέλος, ο ΕΟΤ στηρίζει και τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κώστα Χαραλάμπους «Ο Καπετάν Μιχάλης», βασισμένης στο ομότιτλο πολυπαινεμένο και μεταφρασμένο σε 28 γλώσσες μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, που θα πραγματοποιηθούν σε τοποθεσίες της Κρήτης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022. Η παγκόσμια αναγνώριση του συγγραφέα, η σταθερή δημοφιλία του μυθιστορήματος, αλλά και η πρωταγωνιστική παρουσία της Κρήτης στην ταινία, θα συνεισφέρουν σημαντικά στην περαιτέρω διεθνή προβολή του νησιού με την παρουσίαση της φυσικής ομορφιάς και της αρχιτεκτονικής ποικιλομορφίας του, καθώς και του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα. Η ταινία θα προβληθεί στο εξωτερικό και θα συμμετάσχει σε κορυφαία διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ στις ελληνικές αίθουσες αναμένεται να κυκλοφορήσει την περίοδο των Χριστουγέννων.

The post Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ το 7ο Lycabettus Run appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/Z1FoYg3
via IFTTT

Blue Economy 2022: Βιώσιμος Τουρισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Θάλασσα και Έμφυλη Διάσταση στη Γαλάζια Οικονομία

Βιώσιμος Τουρισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Θάλασσα και Έμφυλη Διάσταση στη Γαλάζια Οικονομία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2o Blue Economy Forum με θέμα τις μεγάλες προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για την Ελλάδα. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας και των βάσεων που θέτουν για την επίτευξη των στόχων της ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, έγινε συζήτηση για την πολιτική που ακολουθείται για την προστασία των Ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για την ανάδειξη των γαλάζιων και πράσινων πρωτοβουλιών για την Μεσόγειο, την κλιματική διπλωματία, για την βιώσιμη διαχείριση στους λιμένες και τις μεταφορές καθώς και για τις βιώσιμες μεταφορές και τη ναυτιλία. Ακόμα, στην ατζέντα βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις υδατοκαλλιέργειες και την αλιεία, η θαλάσσια ρύπανση από το πλαστικό και η ανάπτυξη νέων γαλάζιων τεχνολογιών. Τέλος, το συνέδριο εστίασε στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι γαλάζιες επενδύσεις και η περίπτωση της Ελλάδας, η ανανεώσιμη ενέργεια από θαλάσσιες πηγές, η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, των μαρινών και της παράκτιας οικονομίας με έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και το μέλλον της εργασίας και η διάσταση του φύλου στη γαλάζια οικονομία.

Συνεδρίες για Βιώσιμο Τουρισμό, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Θάλασσα και την Έμφυλη Διάσταση στη Γαλάζια Οικονομία

Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας της Δεκαετίας των Ωκεανών των Ηνωμένων Εθνών, επικεντρώθηκε στο βιώσιμο τουρισμό. Ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας ανέλυσε την βιώσιμη διάσταση του τουρισμού  σε συζήτηση με τον CEO του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar, κ. Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συνέδριο της IUCN το φθινόπωρο του 2021, για τις τέσσερις βασικές προκλήσεις για την προστασία του πολύ μοναδικού θαλάσσιου περιβάλλοντος μας: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, θαλάσσια ρύπανση ειδικά από πλαστικά και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.

«Η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας», ανέφερε ο Υπουργός,  ενώ επισήμανε πως το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στη διαδικασία εγκαθίδρυσης ενός κέντρου έρευνας και παρακολούθησης του θαλάσσιου τουρισμού στην Μεσόγειο. O κ. Αγγελόπουλος έδωσε την επιχειρηματική διάσταση στη συζήτηση, αναφέροντας τις προκλήσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ. Καίρια παρέμβαση πραγματοποίησε στην ίδια συζήτηση ο ΓΓ του UNWTO, κ. Zurab Pololikashvili, αναφερόμενος στη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας μέσω του Ερευνητικού Κέντρου Παρακολούθησης του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισε επίσης πως είναι απαραίτητο να ενταχθούν οι τοπικές κοινωνίες στη συζήτηση για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Τη σκυτάλη για τον τουρισμό πήραν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι της Χάλκης και Αστυπάλαιας.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τη θάλασσα μίλησε η ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία ανέφερε ότι πως «χρηματοδοτούμε και υποστηρίζουμε φιλόδοξα  και τεράστιας τεχνικής πολυπλοκότητας έργα διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, προκειμένου να διαφοροποιήσουμε την πρόσβασή μας σε πόρους και τελικά να έρθουμε πιο κοντά στους γείτονές μας, όπως φαίνεται από τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia και EuroAfrica. Τα νησιά μας μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα της πράσινης μετάβασης και το project των GRECO Islands είναι ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης», ενώ η Ελληνικής καταγωγής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Πολιτείας της Μασσαχουσέτης, κα. Καθλίν Θεοχαρίδης, τόνισε πως η Μασαχουσέτη ήταν η πρώτη Πολιτεία που ξεκίνησε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράγμα που τους βοήθησε να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα και στις υπεράκτιες πηγές ενέργειας. Αλλά και με την ανάγκη για προστασία συγκεκριμένων ειδών όπως επίσης και θαλάσσιες μετακινήσεις. Ο κ. Παπασταματίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΕΤΑΕΝ, σημείωσε πως τα θαλάσσια αιολικά είναι πολύ σημαντικά για την εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας ειδικά σε περιόδους ενεργειακής κρίσης και γεωπολιτικής κρίσης όπως σήμερα παράλληλα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τη διάσταση της ισότητας των φύλων και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην συμπεριλιπτική Γαλάζια Οικονομία έθιξε ο Διευθυντής του Γραφείου για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του FAO, κ. Στέφανος Φωτίου. Ο κ. Φωτίου σε συζήτησή του με την Υπεύθυνη δημοσίας πολιτικής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO, κα. Χριστίνα Δεληγιάννη, ανέφερε ότι η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών στηρίζεται στην συμπεριληπτική Γαλάζια Οικονομία λόγω της πολλαπλότητας των θέσεων εργασίας και της οικονομικής δραστηριότητας που προέρχονται από τη θάλασσα και τις νέες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών για την ενδυνάμωση των γυναικών, ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα.

Χορηγοί: ΕΛΟΠΥ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ONEX Shipyards, Verimpact
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ESGreece, BnB

The post Blue Economy 2022: Βιώσιμος Τουρισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Θάλασσα και Έμφυλη Διάσταση στη Γαλάζια Οικονομία appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/9vtOSdY
via IFTTT