Thursday, October 27, 2022

Πρωτοπορεί στην «πράσινη» μετάβαση το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Ο πρώτος λιμένας στην Ελλάδα που δρομολογεί τη μετατροπή του σε «πράσινο» λιμένα εκπομπής μηδενικών ρύπων γίνεται ο λιμένας της Ηγουμενίτσας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ολιστικής ενεργειακής αναβάθμισης με τον τίτλο ALFION (Alternative Fuel Implementation in Igoumenitsa Port). Το έργο αφορά στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και στην εκπόνηση σειράς μελετών για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμένα και των πλοίων που εξυπηρετούνται από αυτόν, τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του λιμένα καθώς και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών για την παροχή ενέργειας στις λιμενικές δραστηριότητες με απώτερο σκοπό την μετατροπή του λιμανιού σε ενεργειακό κόμβο. 

Τα αποτελέσματα του έργου ολιστικής ενεργειακής αναβάθμισης του Λιμένα Ηγουμενίτσας παρουσιάστηκαν στο Τελικό Συνέδριο Αποτελεσμάτων Έργου το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου και εκπροσώπων του Υπουργείου Ναυτιλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής,  του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ. Στη σημασία του έργου αναφέρθηκαν η πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος.

«Η μετατροπή του Λιμένα Ηγουμενίτσας σε λιμένα μηδενικών εκπομπών ρύπων έχει τεθεί εξ αρχής ένας από τους στρατηγικούς στόχους της σημερινής διοίκησης του ΟΛΗΓ. Η μετάβαση σε μοντέλα “πράσινων” λιμένων είναι άλλωστε απολύτως συμβατή με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική ουδετερότητα, τη Στρατηγική Βιώσιμης και Έξυπνης Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO). Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το μόνο λιμάνι στη χώρα μας αλλά και στην Αδριατική που διαθέτει έναν πλήρη οδικό χάρτη υλοποίησης και χρηματοδότησης για την ενεργειακή του αναβάθμιση και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα του ALFION θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για πολλούς ελληνικούς και ευρωπαϊκούς λιμένες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, Αθανάσιος Πορφύρης

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας το σχέδιο δράσης για την μετατροπή σε «πράσινο λιμάνι» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 

  • Ρευματοδότηση Πλοίων από Ξηράς (Cold Ironing), Έξυπνο Σύστημα Διαχείρισης και Παρακολούθησης Ενέργειας, Σύστημα Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Αυτοκινήτων και Φορτηγών, Σύστημα Εναλλαγής Μπαταριών σε πλοία και Οχήματα και Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας (Πράσινο Υδρογόνο), 
  • μελέτες για την διαχείριση των Λιμενικών Αποβλήτων, με διαχωρισμό και κομποστοποίησή τους για την παραγωγή φυσικού αερίου το οποίο θα χρησιμοποιείται για την κίνηση των οχημάτων του λιμένα,
  • ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2,5MWp για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λιμένα, αντικατάσταση των λαμπτήρων των πυλώνων φωτισμού για εξοικονόμηση έως και 80% ηλεκτρικής ενέργειας, αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης των κτιρίων σε A+++ με τοποθέτηση συστήματος ανοικτού κυκλώματος γεωθερμίας από το γεωθερμικό δυναμικό της θάλασσας και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ και ανεμογεννητριών αστικού περιβάλλοντος για ενεργειακό συμψηφισμό, αφαλάτωση θαλασσινού νερού για την τροφοδότηση των πλοίων με καθαρό νερό. 

Το έργο ALFION συνολικού προϋπολογισμού 1.080.000,00€ (πλέον ΦΠΑ) υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, το Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τις εταιρείες PROTASIS και HYDRUS, με την  τεχνική υποστήριξη της εταιρείας GATES. Χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από το Ταμείο CEF (Connecting Europe Facility) της Ε.Ε. και κατά 50% από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας.

The post Πρωτοπορεί στην «πράσινη» μετάβαση το λιμάνι της Ηγουμενίτσας appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/EAh7sim
via IFTTT

Wednesday, October 26, 2022

Εγκαινιάστηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής τα ανακαινισμένα ιστορικά Ανθοπωλεία της Βουλής

Με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.

Τα εγκαίνια των ανακαινισμένων ιστορικών Ανθοπωλείων της Βουλής πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης και ανακαίνισής τους που υλοποιήθηκαν με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. 

Τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής υποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Κωνσταντίνος Δερδεμέζης και Στέφανος Γιουρέλης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι αρμόδιων θεσμικών φορέων. 

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: 

«Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, κύριε Υπουργέ, είναι ίσως συμβολικό της πορείας της χώρας την τελευταία δεκαετία το γεγονός ότι σήμερα τα γνωστά λουλουδάδικα ξανανοίγουν, μετά από 12 χρόνια που παρέμειναν κλειστά, με ένα διαφορετικό χαρακτήρα: όχι μόνο ως ανθοπωλεία, ως ανθοπρατήρια, αλλά και ως κέντρα πολιτισμού, φιλοξενώντας τα καταπληκτικά εκθέματα του π. Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), αλλά και την πολύ πλούσια πολιτιστική και ιστορική παραγωγή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Πράγματι είναι μια μέρα πολύχρωμη σήμερα για την Αθήνα, είναι μια μέρα χαράς και πιστεύω ότι όλοι οι Αθηναίοι αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της πόλης θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι αποκτούμε και πάλι έναν χώρο ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη και το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Αθηναίων.

Συγχαρητήρια στα Υπουργεία, στην ΕΤΑΔ, στο π. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), είμαι σίγουρος ότι θα χαρούν τα καταστήματα αυτά και οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας μας».

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα:

«Τα περίφημα Ανθοπωλεία της Βουλής επιτέλους ξανάνοιξαν. Είχαμε πει πριν τρία χρόνια με τον κύριο Πρωθυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν τα ανθοπωλεία στη βορεινή πλευρά της Βουλής, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Βασιλίσσης Σοφίας, να είναι κλειστά και στοιχειωμένα. Ήταν έτσι τουλάχιστον 12 χρόνια. Και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, αλλά κυρίως με το Υπουργείο Πολιτισμού που φιλοξενείται σήμερα στα Ανθοπωλεία, ξεκινήσαμε την προσπάθεια της επανάκτησης και επανάχρησης των Ανθοπωλείων της Βουλής, ενός ιστορικού και αισθητικού τοπόσημου του κέντρου της Αθήνας. 

Με υπερηφάνεια και χαρά, σήμερα, παραδίδουμε σε χρήση τα Ανθοπωλεία μας, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο να είναι όπως παλιά “ανθοπρατήρια”, όπως τα λέγανε, στο Διάταγμα που τα ίδρυσε το 1932, αλλά πουλάνε και άλλα “λουλούδια”, άλλα “άνθη”, γιατί άνθη πολιτισμού είναι τα βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής, άνθη πολιτισμού είναι τα αντίγραφα των αρχαίων έργων τέχνης που εκθέτει το π. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεννόηση και τη συνεργασία που είχαμε με την ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την κυρία Μενδώνη, ώστε μια περίοδος στοιχειώματος και κλεισίματος, σήμερα να λάβει χαρμόσυνο πέρας. Τα λουλούδια είναι στην αρχή και στο τέλος αυτής της διαδρομής. Θυμίζουν την παράδοση και θυμίζουν την προοπτική. Παραδίδω τη σκυτάλη τώρα στον κύριο Πρωθυπουργό, με τον οποίον θυμάμαι πριν ακριβώς τρία χρόνια όταν περπατούσαμε έξω από αυτό τον κλειστό χώρο, μου ζήτησε, εκπροσωπώντας τη θέληση όλων των Αθηναίων και θα έλεγα και όλων των Ελλήνων, αυτό το κλείσιμο και αυτό το στοίχειωμα να τελειώσει. Σήμερα κύριε πρόεδρε τέλειωσε».

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη: 

«Σήμερα, με μεγάλη χαρά, αποδώσαμε στους πολίτες και στους πολυάριθμους επισκέπτες της Αθήνας ένα εμβληματικό της σημείο, το οποίο έμενε κενό, εγκαταλελειμμένο, επί 12 χρόνια. Τα ιστορικά ανθοπωλεία της Βουλής, ένα σημείο που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, είναι ανοιχτά ξανά, διατηρώντας και την παραδοσιακή τους λειτουργία. 

Παράλληλα, πλέον, διαθέτουν τα υψηλής ποιότητας και αισθητικής πολιτιστικά προϊόντα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, που βρίσκονται στα πωλητήρια των μουσείων όλης της χώρας. 

Είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ώστε τα ανθοπωλεία της Βουλής, τα γνωστά σε όλους μας «λουλουδάδικα», να αποκατασταθούν υποδειγματικά, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας και στο κτηριακό συγκρότημα της Βουλής των Ελλήνων.

Για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η λειτουργία του πωλητηρίου του ΟΔΑΠ σε αυτόν τον χώρο, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πορείας για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με διαφορετική στρατηγική και πλήρη αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής του Πολιτισμού, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο του Υπουργείου». 

Δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Στέφανου Δ. Βλαστού: 

«Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα όραμα που μοιραστήκαμε με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για τα εμβληματικά Ανθοπωλεία της Βουλής, παραδίδοντας στους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας ένα πραγματικό κόσμημα.

Με την στήριξη και το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού-τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά- καταφέραμε μέσα από την εξαιρετική συνεργασία μας με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη να αναβιώσουμε το ιστορικό αυτό τοπόσημο με υψηλή αισθητική και πολιτιστική διάσταση. 

Ως Εταιρεία αποδείξαμε ότι μέσα από μία νέα φιλοσοφία είμαστε σε θέση, όχι μόνο να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και να υλοποιούμε αποτελεσματικά στην πράξη τους στόχους που θέτουμε, λειτουργώντας πλέον οι ίδιοι ως επενδυτές για τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια φιλοσοφία επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη δημόσια περιουσία ως ισχυρό αναπτυξιακό κεφάλαιο προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών».

Δήλωση της Προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Νικολέττας Διβάρη-Βαλάκου:

«Είναι πολύ σημαντική ημέρα για τον ΟΔΑΠ, καθώς στα ανθοπωλεία της Βουλής, σε αυτό το πολύ σημαντικό σημείο, ανοίγει το πρώτο πωλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το πρώτο εκτός μουσείου ή οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου. Είναι ένα νέο εγχείρημα, μια κίνηση εξωστρέφειας του Οργανισμού, ώστε να έρθει σε επαφή με το αγοραστικό κοινό της πόλης, είτε πρόκειται για κατοίκους της Αθήνας, είτε επισκέπτες. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανανεωνόμαστε διαρκώς, να προβάλλουμε τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά προϊόντα του ΟΔΑΠ και να αποδείξουμε ότι ο φορέας μας μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλού συμβολισμού και υψηλής ποιότητας».

Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αποτελούνται από έντεκα (11) καταστήματα, τα οποία είναι σχεδόν ισομεγέθη υπόσκαφα διαμερίσματα κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής, που εκτείνονται γραμμικά κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με πρόσβαση απευθείας σε αυτή. Κάποια από αυτά έχουν ενωθεί μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι αυτόνομα με είσοδο από το δρόμο, όπως ήταν σχεδιασμένα αρχικά. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία δύο ανθοπωλεία, τα οποία και καταλαμβάνουν τέσσερα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αναδιαρρύθμισης των καταστημάτων των ανθοπωλείων της Βουλής που εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΤΑΔ με την έγκριση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων, οι υφιστάμενες χρήσεις των καταστημάτων αναβαθμίστηκαν λειτουργικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατηρώντας τη χρήση των ανθοπωλείων στα δύο άκρα των καταστημάτων και προσθέτοντας νέα χρήση εκθετηρίων–καταστήματος της Βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ). 

Τα εκθετήρια ενοποιήθηκαν με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμων, ενώ η δημιουργία δύο ημιυπαίθριων τμημάτων  επιτρέπουν την είσοδο – μετάβαση από τον δημόσιο χώρο στα εκθετήρια και στο κατάστημα. Παράλληλα στους χώρους αυτούς θα μπορούν να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. 

Όπως προέβλεπε η αρχιτεκτονική μελέτη, αφαιρέθηκαν οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες αλλοίωναν το χαρακτήρα του μνημείου και εκσυγχρονίστηκε  η κύρια όψη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας κατά μήκος των καταστημάτων. 

H μελέτη ανακαίνισης των καταστημάτων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Dimitris Thomopoulos Architects και την κατασκευαστική εταιρεία Μπαλλιάν Τεχνική Α.Ε.

Η ιστορική διαδρομή των ανθοπωλείων της Βουλής 

Με την ολοκλήρωση το 1932 του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως- τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».

Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας. Τα ανθοπωλεία σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, σημείο συνάντησης, τοπωνύμιο, ζωντανό μνημείο της Αθήνας. 

Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στο χρόνο. Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται την δεκαετία του`80 με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων να κατακλύζουν τις περιοχές του κέντρου. Τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση στη χώρα μας τα ανθοπωλεία οδηγήθηκαν σε μαρασμό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Σήμερα τα ιστορικά Ανθοπωλεία της Βουλής ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους στους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στη μακρόχρονη ιστορία τους. 

The post Εγκαινιάστηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής τα ανακαινισμένα ιστορικά Ανθοπωλεία της Βουλής appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/zdnhvjf
via IFTTT

AFFA 2023: Παράταση Διαγωνισμού έως 06 Νοεμβρίου 2022

Τα Athens Fine Food Awards, λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα των μηνυμάτων από παραγωγούς που βρίσκονται στη συγκομιδή ή δεν πρόλαβαν λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, προχωρούν στην παράταση της περιόδου υποβολής συμμετοχών στον διαγωνισμό έως και τη Κυριακή 06 Νοεμβρίου 2022

Είναι αλήθεια πως το τελευταίο διήμερο του διαγωνισμού παρατηρήθηκε κορύφωση των συμμετοχών οπότε η παράταση της περιόδου υποβολής θεωρείται αναγκαία.

Παρακαλούμε όλους όσους επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή ή έχουν δηλώσει ήδη προϊόντα χωρίς να έχουν οριστικοποιήσει την συμμετοχή τους να ολοκληρώσουν την διαδικασία δήλωσης συμμετοχής έως 6 Νοεμβρίου 2022.

The post AFFA 2023: Παράταση Διαγωνισμού έως 06 Νοεμβρίου 2022 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/Ujo4q5x
via IFTTT

Tuesday, October 25, 2022

ALPHA BANK ΙΙ Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας: «Οι τράπεζες ως φορέας αλλαγής προς την πράσινη μετάβαση»

«Η αλλαγή του τρόπου σκέψης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη μετάβαση της οικονομίας στη βιωσιμότητα» 

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG και στον ρόλο  που αναλαμβάνουν ως φορέας αλλαγής προς την πράσινη μετάβαση, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης  Καζάζογλου-Σκούρας, ESG Coordinator του Ομίλου Alpha Bank, μιλώντας στο συνέδριο Global Sustain – ESG & Sustainability Forum 2022

Η σημασία της υιοθέτησης κριτηρίων βιωσιμότητας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για τις  τράπεζες, σημείωσε ο κ. Καζάζογλου-Σκούρας, καθώς, τόσο οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, το κράτος και  τα διεθνή πρότυπα, σε θεσμικό επίπεδο όσο και οι επενδυτές και το κοινό γενικότερα ασκούν πίεση στα  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την άμεση υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, τα οποία θεωρούν ως το κύριο  εργαλείο για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία

Η ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων αποτελεί πολυδιάστατη πρόκληση για τα τραπεζικά ιδρύματα καθώς και για  τους πελάτες τους, τόνισε ο κ. Καζάζογλου-Σκούρας. Υπογράμμισε δε, ότι η αξιολόγηση κλιματικών και  περιβαλλοντικών κινδύνων στη δανειοδοτική διαδικασία, δημιουργεί ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τη  συλλογή και ανάλυση νέων δεδομένων, πολλά εκ των οποίων οι πελάτες δεν είναι ακόμα σε θέση να  διαθέσουν. Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι οι τράπεζες «θα πρέπει κατ’ αρχήν να θεσπίσουν πολιτικές  αξιολόγησης κλιματικού κινδύνου, και σε συνέχεια να βρίσκονται σε εγρήγορση για να εμπλουτίζουν και να  ανανεώνουν τα κριτήριά τους ανάλογα με τα νέα δεδομένα που λαμβάνουν»

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο, σημείωσε, «είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που  σκεφτόμαστε», καθώς «σε αυτόν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε, τομείς που μέχρι σήμερα  αποτελούσαν κοινό τόπο για επενδύσεις θα υποστούν σημαντικούς κινδύνους στο μέλλον, ενώ άλλοι  

κλάδοι μπορεί να εξελιχθούν σε νέους πυρήνες ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το σημαντικότερο είναι  να διαβάσουμε το μέλλον και να αξιολογήσουμε τις επερχόμενες αλλαγές».  

«Στην Alpha Bank, κατ’ αρχήν επανασχεδιάσαμε τις δομές διακυβέρνησης της Βιωσιμότητας σε  επίπεδο Ομίλου, προκειμένου να διασφαλίσουμε την βέλτιστη ενσωμάτωση των Αρχών Υπεύθυνης  Τραπεζικής σε όλα τα επίπεδα και τις δραστηριότητές μας» 

Στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι τράπεζες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο κατά τη μετάβαση της οικονομίας στη βιωσιμότητα, αφενός χρηματοδοτώντας νέες υποδομές αειφορίας,  αφετέρου δε, αναπτύσσοντας χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα βοηθήσουν τους πελάτες τους να  επενδύσουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Σε αυτή την κατεύθυνση,  πρόσθεσε, οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές που να υιοθετούν κριτήρια βιωσιμότητας, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι στην Alpha Bank «πολύ νωρίς, επανασχεδιάσαμε τις δομές διακυβέρνησης της Βιωσιμότητας σε επίπεδο Ομίλου,  προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων, με γνώμονα την ενσωμάτωση των  Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής σε όλα τα επίπεδα της Τράπεζας»

Τέλος ο κ. Καζάζογλου-Σκούρας σημείωσε ότι «η Alpha Bank, ως ενεργό μέλος του UNEP FI (United Nations  Environment Programme Finance Initiative), έχει προσυπογράψει από το 2019 τις Αρχές Υπεύθυνης  Τραπεζικής (PRB) και τις ενσωματώνει στις δραστηριότητές της, θεσπίζοντας συγκεκριμένους στόχους που θα παράγουν θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία και το περιβάλλον».

The post ALPHA BANK ΙΙ Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας: «Οι τράπεζες ως φορέας αλλαγής προς την πράσινη μετάβαση» appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/x6yaIdD
via IFTTT

Monday, October 24, 2022

Η Emirates υποδέχεται την εορταστική περίοδο προσφέροντας χιλιάδες Μίλια μέσω του προγράμματος Skywards

Όσοι επιβάτες της Emirates προβούν τώρα σε κρατήσεις για τους χειμερινούς τους προορισμούς, επωφελούνται με Μίλια μέσω των πτήσεων, της διαμονής σε ξενοδοχεία και των ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Η Emirates υποδέχεται την εορταστική περίοδο με μοναδικές προσφορές φέτος τον χειμώνα μέσω του πρόγραμμα Skywards. Το πρόγραμμα επιβράβευσης της αεροπορικής εταιρείας έχει προγραμματίσει ειδικές προσφορές για κάθε μήνα, με στόχο να παρέχει στα μέλη του ακόμη περισσότερους τρόπους να κερδίσουν χιλιάδες Μίλια με κάθε τους πτήση, διαμονή σε ξενοδοχείο, ενοικίαση αυτοκινήτου, αγορά και πολλά άλλα.

Μέσω των κρατήσεων που θα πραγματοποιήσουν έως τις 18 Νοεμβρίου, τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από:

Έως και 14.500 Μίλια μέσω διαμονής σε ξενοδοχείο*

  • Έως και 14.500 Μίλια ανά διανυκτέρευση μέσω της διαμονής σε περισσότερα από 400.000 ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Skywards.
  • Διπλάσια Μίλια μέσω της διαμονής στα Jumeirah Hotels & Resorts σε όλον τον κόσμο.
  • Διπλάσια Μίλια μέσω της διαμονής στα Intercontinental Hotels & Resorts, το Holiday Inn και το Crowne Plaza Hotels & Resorts σε όλον τον κόσμο.
  • Διπλάσια Μίλια μέσω της διαμονής στα Rotana Hotels στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.

Έως και 5.000 μπόνους Μίλια μέσω ενοικίασης αυτοκινήτου*

  • Έως και 5.000 μπόνους Μίλια μέσω της ενοικίασης αυτοκινήτου από την Avis, την Hertz και τη SIXT σε όλον τον κόσμο.

Έως και 100.000 μπόνους Μίλια μέσω της χρήσης πιστωτικών καρτών Emirates Skywards*

  • Έως και 100.000 μπόνους Μίλια, εξοικονομώντας έως και 2.999 AED στις χρεώσεις συμμετοχής και απολαμβάνοντας προνόμια του επιπέδου Silver, μέσω της χρήσης της πιστωτικής κάρτας Emirates NBD Skywards Infinite.
  • Έως και 45.000 μπόνους Μίλια, εξοικονομώντας χρήματα που αφορούν στις ετήσιες χρεώσεις και απολαμβάνοντας προνόμια του επιπέδου Silver, μέσω των καρτών της Citibank.
  • Έως και 10.000 μπόνους Μίλια και προνόμια του επιπέδου Silver, μέσω της χρήσης της πιστωτικής κάρτας Emirates Skywards ICICI Bank.

Μετατροπή πόντων σε Μίλια Skywards*

  • Τα μέλη του προγράμματος κερδίζουν έως και 500.000 Μίλια Skywards μετατρέποντας την επιβράβευση της Πρώτης τράπεζας του Αμπού Ντάμπι σε Μίλια Skywards.
  • Τα μέλη του προγράμματος διπλασιάζουν τα Μίλια τους μετατρέποντας τους πόντους της Εθνικής Τράπεζας του Κουβέιτ σε Μίλια Skywards.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.emirates.com/english/special-offers/festive-season-campaign/

Τα μέλη του προγράμματος Skywards της Emirates θα έχουν περισσότερους λόγους να γιορτάσουν φέτος, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από πρόσθετες μοναδικές προσφορές με το The Bicester Collection, το Skywards Everyday, το skywardsmilesmall.com, την εφαρμογή utu Tax Free και πολλά άλλα*.

Το πρόγραμμα Skywards απαριθμεί σχεδόν 30 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Το πρόγραμμα επιβράβευσης της Emirates διαθέτει τέσσερα επίπεδα συνδρομής: Blue, Silver, Gold και Platinum, με κάθε επίπεδο να προσφέρει αποκλειστικά προνόμια. Τα μέλη μπορούν να κερδίσουν Μίλια Skywards μέσω συνεργατών που κυμαίνονται από αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων έως οικονομικές, ψυχαγωγικές και lifestyle επωνυμίες. Τα Μίλια Skywards μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια ευρεία γκάμα ανταμοιβών, όπως αεροπορικά εισιτήρια σε συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες, αναβαθμίσεις πτήσεων, διαμονή σε ξενοδοχεία, εισιτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές και απαράμιλλες εμπειρίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.emirates.com/gr/greek/skywards/.

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

*Η προσφορά ισχύει για την καθορισμένη περίοδο κράτησης

The post Η Emirates υποδέχεται την εορταστική περίοδο προσφέροντας χιλιάδες Μίλια μέσω του προγράμματος Skywards appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/DulApW5
via IFTTT

Olympia Forum III – ΣΕΤΕ «Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό 2030» | Σχέδια Δράσεις για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας

Tο πλάνο της Εθνικής Στρατηγικής 2030 για τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ανέλυσαν κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρες του Olympia Forum III που συνδιοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς», η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου, Άννα Καλογεροπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας και ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος.

Βασικό συμπέρασμα της συζήτηση που συντόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΤΕ, Μαρία Γάτσου, ήταν ότι το απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη του Τουρισμού στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας είναι η πολύπλευρη συνεργασία που απαιτείται από όλους τους εμπλεκόμενους για την σύνθεση, οργάνωση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

Αρχικά ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος παρουσίασε τα σχέδια δράσης/μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τον Φορέα για την εθνική στρατηγική τουρισμού 2030 για τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Ο ίδιος τόνισε ότι το προϊόν “ήλιος και θάλασσα” φέρνει την Ελλάδα στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης με μερίδιο κοντά στο 7,5%. Σχολίασε επίσης ότι ο πολιτιστικός πλούτος μπορεί να φέρει περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή. Μιλώντας για τους προορισμούς της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας την οποία χαρακτήρισε ως “ανεξερεύνητη περιοχή” αναφέρθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και το παγκόσμιο brandname  που διαθέτει. Ο κ. Ίκκος χαρακτήρισε ως εδραιωμένο προϊόν τον πολιτιστικό τουρισμό, ενώ ως προτεινόμενα ανέφερε τον Ναυτικό τουρισμό, την κρουαζιέρα και υποστηρικτικά ανέφερε τον αγροτουρισμό, τον οικοτουρισμό, τον αθλητικό τουρισμό  και το yachting, τη γαστρονομία και τις διακοπές ευεξίας. «Οι προτεινόμενες δράσεις ενισχύουν το τουριστικό προϊόν και την ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια» πρόσθεσε.

«Το ‘’Οlympia Land’’ ταξιδεύει την Περιφερεια σε όλο τον κόσμο»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης τόνισε πως η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήρθε από τύχη αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας συνεπούς πολιτικής που έχουμε ακολουθήσει καθ’  όλη την τελευταία διετία με αύξηση των κονδυλίων για τουριστική προβολή.
«Χαρακτηριστικά αναφέρω το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για την περίοδο 2021- 2023 μέσω ΕΣΠΑ ύψους € 4 εκ. Παράλληλα, αξιοποιήσαμε τις νέες τεχνολογίες με τη δημιουργία νέων καινοτόμων εργαλείων τουριστικής προβολής, τη διοργάνωση ημερίδων και άλλων δράσεων που έφεραν σε επαφή τους τοπικούς επαγγελματίες του τουρισμού με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (με άνοιγμα σε νέες αγορές), την ολοένα και πιο ενισχυμένη συνεργασία μας με τον ΕΟΤ, τη φιλοξενία διαφόρων διαμορφωτών κοινής γνώμης (δημοσιογράφους, you tubers).

Η Δυτική Ελλάδα ακούγεται όλο και πιο συχνά ως περιοχή σημαντικών τουριστικών επενδύσεων και εξαγορών. Σημαντική συμβολή σε αυτό έχει το νέο brand που ταξιδεύει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πλέον στο εξωτερικό, το περίφημο «OLYMPIAN LAND – ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΓΗ», το οποίο δείχνει το μεγαλείο και τις αξίες που μας διέπουν.

Παράλληλα, «τρέχουν» και σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές όπως είναι η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς Πάτρα, αλλά και οι εργασίες που επιτέλους ξεκίνησαν στην Πατρών- Πύργου. Αν προχωρήσει και η αξιοποίηση του Αεροδρομίου του Αράξου, όπως φαίνεται ότι είναι πρόθεση της Κυβέρνησης, τότε η Δυτική Ελλάδα, τουριστικά, θα είναι ένας πολύ διαφορετικός τόπος από ότι σήμερα», δήλωσε ο κ. Κοροβέσης προσθέτοντας πως στο πλαίσιο των βασικών προτεραιοτήτων για τη Δυτική Ελλάδα είναι η περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών  όπως η συντήρηση του οδικού δικτύου Πατρών – Πύργου αλλά και ενέργειες που θα προσελκύσουν επενδύσεις στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτές των επιχειρηματικών πάρκων και της κοινής διαχείρισης διακρατικών σχεδίων δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας που αφορούν την αειφόρο χρήση θαλάσσιων, παράκτιων και χερσαίων φυσικών πόρων.

«Η πανδημία ενίσχυσε τα βασικά χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος»

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου, Άννα Καλογεροπούλου τόνισε ότι η πανδημία ενίσχυσε τα βασικά χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι «από δω και μπρος όλοι όσοι θα κάνουν τουρισμό θα σκέφτονται αν εκεί που πηγαίνουν στους προορισμούς υπάρχουν οργανωμένες δομές υγείας». Ανέφερε επίσης και το ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων που σημειώθηκε για το 2022 ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά τη μέση δαπάνη για τον κάθε επισκέπτη. «Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε επιμέρους τουριστικά προϊόντα και με την κατάλληλη προβολή να τους προωθήσουμε σε συγκεκριμένες αγορές», κατέληξε.

«Σημαντικά τα σχέδια δράσης για τις Περιφέρειες»

Στην τοποθέτησή του ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας τόνισε πως τα σχέδια δράσης είναι σημαντικά για να καταλάβει αρχικά ο κόσμος που βρίσκονται οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Η βασική τους καινοτομία μεταφέρει το επίκεντρο στον προορισμό και αυτό δεν είναι μόνο η Αρχαία Ολυμπία στην περίπτωση της Δυτ. Ελλάδας. «Ο προορισμός είναι ένα σύνολο πόρων από τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν εμπειρίες. Γιατί αυτό πλέον αναζητούν οι ταξιδιώτες. Έρχονται στην Αρχαία Ολυμπία για την πολιτιστική εμπειρία αλλά ταυτόχρονα αναζητούν και άλλα πράγματα. Οι προορισμοί είναι συστάδα εμπειριών και αυτές τις εμπειρίες προσπαθούμε να βρούμε και να αναδείξουμε διεθνώς. Απαιτείται κυρίως τεχνογνωσία και οργάνωση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», συμπλήρωσε.

«Απαιτείται συνεργασία για την ανάπτυξη του τουρισμού»
Τέλος, η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα τόνισε πως στον τουρισμό και την ανάπτυξη του απαιτείται σύνθεση, συνέργεια και συνεργασία κάτι που δεν είναι τόσο απλό. «Στην πραγματικότητα πρέπει να ξεβολευτούν οι πλευρές που συμμετέχουν σε αυτές τις συνέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχει στοιχείο γενναιότητας αυτό που συμβαίνει με την επιλογή του brand Olympia Land. Οι παγκόσμιες τάσεις ευνοούν τη χώρα μας» πρόσθεσε η κα Δρέττα. «Αν οι συνέργειες είναι επιτυχημένες μπορούμε να φέρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε», κατέληξε.

 

The post Olympia Forum III – ΣΕΤΕ «Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό 2030» | Σχέδια Δράσεις για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/jCMQUws
via IFTTT

More than 27,000 business appointments recorded at ITB Asia, MICE Show Asia and Travel Tech Asia 2022

More than 27,000 business appointments recorded at ITB Asia, MICE Show  Asia and Travel Tech Asia 2022 

  • ITB Asia cements commitment to Asia Pacific by extending its partnership with  Singapore Tourism Board to continue anchoring ITB Asia in Singapore Next ITB Asia scheduled for 25 to 27 October 2023 
  • Huge exhibitor interest for next year’s show, including Best Western Hotels and  Resorts, Israel Pavilion, Jordan Tourism Board, Meliá Hotels International,  Penang Tourism Board, Sabah Tourism Board, Sarawak Tourism Board, Saudi  Tourism Authority, Singapore Tourism Board, TBO Holidays, Tourism Authority  of Thailand, Tourism Promotions Board Philippines, Trip.com, USA Pavilion, Visit  Finland, Visit Iceland and many more 

Singapore, 21 October 2022 – The 15th edition of ITB Asia, Asia’s Leading Travel  Trade Show’, came to a successful close today with over 27,000 business  appointments and meetings recorded. The success of the first face-to-face ITB Asia since the beginning of the pandemic signals returning confidence that travel industry  professionals have in the recovery of the tourism sector in Singapore and the region. 

“The positive feedback from all attendees showed us how important personal exchange  is after two years of holding a purely digital event. As a leading trade fair for Asia’s travel  industry, ITB Asia once again provided a unique opportunity and platform for the industry  to rebuild, reconnect and give answers to questions about how the MICE industry is  making a huge comeback”, said Martin Ecknig, CEO, Messe Berlin. 

Stellar line up of industry giants headlined ITB Asia Conference sessions 

Under the theme “Go Big & Go Forward: Travel Industry on the Road to Recovery and  Growth”, ITB Asia 2022 also had a large conference line-up including the co-located MICE  Show Asia and Travel Tech Asia. This year’s conference sessions ended with over 3950  minutes of high-powered content over 100+ sessions where over 180 leading industry  heavyweights and innovators in three conference theatres discussed topics critical to the  future of MICE, corporate travel, leisure travel and travel technology. Prominent speakers  included senior representatives from Agoda, Amadeus, Corporate Travel  Management (CTM), Expedia

Group, FCM Travel, IHG Hotels & Resorts (IHG), 

International SOS, George P Johnson, Marriott International, Saudi Tourism  Authority, Travelport and many more. 

“The successful turnout for the three shows indicates a positive return of MICE events  in Asia Pacific as the travel industry gains momentum on the route to recovery”, added  Katrina Leung, Managing Director of Messe Berlin (Singapore), the organiser  of MICE Show Asia, Travel Tech Asia and ITB Asia. 

The Singapore Tourism Board extends strategic partnership with ITB Asia  

Messe Berlin (Singapore), the organiser of the 3-in-1 show, has announced the extension  of its milestone partnership with the Singapore Tourism Board (STB) from 2023 to 2025.

The two parties announced at this year’s ITB Asia that they have signed a Memorandum  of Understanding (MoU) to extend the collaborative partnership for the next three years. 

Mr Keith Tan, Chief Executive, Singapore Tourism Board said, “Messe Berlin’s  commitment to anchor ITB Asia in Singapore for the next three years is testament to  Singapore’s ability to deliver quality MICE events. We are excited that tourism businesses  in Singapore and the region will continue to benefit from the opportunity to forge new  partnerships and exchange knowledge and ideas.”

The next in-person edition of ITB Asia, MICE Show Asia and Travel Tech Asia will take  place from 25 to 27 October 2023 at the Sands Expo and Convention Center, Marina  Bay Sands, Singapore. 

Huge interest is already being expressed for next year’s show including Best Western  Hotels and Resorts, Israel Pavilion, Jordan Tourism Board, Meliá Hotels  International, Penang Tourism Board, Sabah Tourism Board, Sarawak Tourism  Board, Saudi Tourism Authority, Singapore Tourism Board, TBO Holidays,  Tourism Authority of Thailand, Tourism Promotions Board Philippines,  Trip.com, USA Pavilion, Visit Finland, Visit Iceland and many more. 

Super Early Bird Rates for ITB Asia, MICE Show Asia & Travel Tech Asia 2023 

Interested exhibitors may register at itb-asia.com/exhibiting by 31 October 2022 for  Super Early Bird rates.

For more information on ITB Asia, visit www.itb-asia.com

For more information on MICE Show Asia, visit www.miceshowasia.com
For more information on Travel Tech Asia, visit www.traveltechasia.com
For more information on the conference programme, visit https://ift.tt/rdngIAH programme

The post More than 27,000 business appointments recorded at ITB Asia, MICE Show Asia and Travel Tech Asia 2022 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/UEiDL6k
via IFTTT

New Season, New Brunch! Το αγαπημένο brunch της Αθήνας ξεκινάει και πάλι στο NEW Hotel

Από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και για κάθε Σαββατοκύριακο, το πιο ξεχωριστό brunch της πόλης επιστρέφει στο εστιατόριο του NEW Hotel. 

Όλες οι γεύσεις που έκαναν το brunch του NEW Hotel την αγαπημένη συνήθεια τόσο των Αθηναίων όσο και των επισκεπτών της πόλης επιστρέφουν ξανά στα Σαββατοκύριακα μας. Και μάλιστα εμπλουτίζονται, καθώς το φετινό μενού του brunch περιλαμβάνει και νέες, ακόμα πιο ενδιαφέρουσες και δημιουργικές ιδέες.  

 

Ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης υπογράφει το μενού, το οποίο ξεχωρίζει τόσο για τις κλασικές αγαπημένες γεύσεις όπως τα pancakes, τα croques και τις φρεσκοψημένες σφολιάτες, αλλά και για τις νέες προτάσεις όπως το ρυζόγαλο με σπόρους chia και το “smashed burger” με American Angus. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και στο φετινό μενού ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στα πιάτα με τα αυγά. Όλα βιολογικά, με επιλογές που εκτείνονται από τα all-time-classic eggs Benedict και eggs Florentine μέχρι τον παραδοσιακό καγιανά. Επιπλέον μια μεγάλη ποικιλία από σαλάτες και sandwiches, αλλά και τα περίφημα “brunch specials” σας περιμένουν να τα απολαύσετε στο ξεχωριστό περιβάλλον του NEW Hotel.

Αγαπημένο των design addicts της πόλης – και όχι μόνο – το NEW Hotel είναι συνώνυμο της πρωτοποριακής αισθητικής, καθώς όλους τους χώρους του ξενοδοχείου έχουν επιμεληθεί οι αδερφοί Campana, το κορυφαίο σχεδιαστικό δίδυμο από την Βραζιλία. Αν στο καινοτόμο design προσθέσει κανείς και την μοναδική τοποθεσία του ξενοδοχείου στην είσοδο της Πλάκας, έχει τον ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακα απόδρασης στο κέντρο της πόλης. 

Ωράριο Λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή, 12.00 – 17.00
Τηλέφωνο Κρατήσεων: +30 210 3273170

Διεύθυνση: NEW Hotel, Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1 (είσοδος από Ναυάρχου Νικοδήμου)

The post New Season, New Brunch! Το αγαπημένο brunch της Αθήνας ξεκινάει και πάλι στο NEW Hotel appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/WEXUbMm
via IFTTT

Ολ. Αναστασοπούλου στο Olympia Forum III: Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο τουρισμός ωφελείται τόσο από μεταρρυθμίσεις, όσο και από επενδύσεις

Στο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου μιλώντας στο Olympia Forum III που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ τονίζοντας ότι «ως υπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε για την ανάπτυξη του τουρισμού πέρα από το μοντέλο του “ ήλιος-θάλασσα”. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, 160 εκατ. ευρώ διατίθενται στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, με τρόπους όπως η ψηφιοποίηση και διασύνδεση». 

Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης επεσήμανε μεταξύ άλλων στο πάνελ «Airports, Ports, Railways, Connectivity & Regional Development» του εν λόγω συνεδρίου ότι «ο στόχος μας να κεφαλαιοποιήσουμε την καλή εικόνα της χώρας, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν ποιοτική και μεγάλη σε διάρκεια τουριστική περίοδο φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

Σε αυτήν την ανάκαμψη σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την τουριστική σεζόν νωρίτερα από ποτέ, καθώς η έναρξη των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στις 7 Μαρτίου και η ενίσχυση της κρουαζιέρας, με τον Πειραιά ως homeport φέρνει τους επιβάτες στην πρωτεύουσα, και συντελεί στο να ενισχυθούν οι τουριστικές ροές δημιουργώντας έσοδα για την οικονομία της πόλης» .

Επιπλέον, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου τόνισε ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία, με τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, η ενθαρρυντική πορεία του τουρισμού μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε και να προχωράμε δυναμικά τον σχεδιασμό μας», υπογραμμίζοντας ότι «ξεκίνησε ήδη από την Ελληνική Πολιτεία η δημιουργία της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, η οποία θα ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα μας επιτρέψει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί σε περιόδους κρίσεων, να βελτιώσουμε αδυναμίες και να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας».

Τέλος, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης σημείωσε ότι «μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ο τουρισμός ωφελείται τόσο από μεταρρυθμίσεις, όσο και από επενδύσεις. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά σε θαλάσσιο κυρίως τουρισμό και κατευθύνεται προς τις τουριστικές υποδομές με έμφαση στα τουριστικά λιμάνια. Οι υποδομές αυτές ενισχύονται έτι περαιτέρω με την χρηματοδότηση διαδικασιών ωρίμανσης που είναι απαραίτητες, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από την διαθέσιμη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων», επισημαίνοντας ότι. «επιπλέον, τουριστικά λιμάνια και αγκυροβόλια προσαρμόζονται στην νέα πράσινη και ψηφιακή πραγματικότητα, είτε υιοθετώντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες, είτε ρυθμίζοντας το λειτουργικό τους πλαίσιο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ενέργειας».

 

 

The post Ολ. Αναστασοπούλου στο Olympia Forum III: Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο τουρισμός ωφελείται τόσο από μεταρρυθμίσεις, όσο και από επενδύσεις appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/oCUze1t
via IFTTT

Η Ακτή Βουλιαγμένης φιλοξένησε δύο από τα αγωνίσματα της κορυφαίας γιορτής του τριάθλου IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece

Στη δημοφιλή, εμβληματική Ακτή Βουλιαγμένης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. διεξήχθησαν δύο από τα αγωνίσματα του κορυφαίου τριαθλητικού αγώνα παγκοσμίου εμβέλειας IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου 2022.  

Στο πλαίσιο του IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και της EY ZHN Greece, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου η Ακτή Βουλιαγμένης φιλοξένησε το Under Armour Night Run Vouliagmeni. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αγώνα 5 χλμ. με εκκίνηση από την Ακτή Βουλιαγμένης, στον οποίο συμμετείχαν 1.000 αθλητές. 

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, από τις 09:00 έως τις 12:00, στην Ακτή οι μικροί αθλητές είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο IRONKIDS Greece-Vouliagmeni, έναν αγώνα (400μ – 1,2χλμ)  για παιδιά 6-12 ετών σε τρεις αποστάσεις, ανάλογα με την ηλικία. Την ίδια ημέρα στην Ακτή Βουλιαγμένης ο αθλητισμός συνοδευτηκε με παιχνίδι, χορό, διασκέδαση και facepainting δραστηριότητες.

Στη διάρκεια της τριήμερης αθλητικής διοργάνωσης συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 αθλητές, από 65 χώρες και πάνω από 850 πόλεις από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διένυσαν  απόσταση 70.3 μιλίων, ενώ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το μαγευτικό παραλιακό τοπίο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. 

Η Ακτή Βουλιαγμένης εκτός από μοναδικό προορισμό καλοκαιρινής απόλαυσης για Έλληνες και ξένους, επισκέπτες, μεγάλους και μικρούς, αναδεικνύεται ως ένας πολυδιάστατος προορισμός για όλο το χρόνο, προσφέροντας στιγμές  χαλάρωσης, αναζωογόνησης,, ευεξίας, άθλησης και αναψυχής, στους χειμερινούς κολυμβητές και στους φίλους των σπορ, φιλοξενώντας τους στις άρτιες υποδομές της και στα σύγχρονα γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ και beach volley.

The post Η Ακτή Βουλιαγμένης φιλοξένησε δύο από τα αγωνίσματα της κορυφαίας γιορτής του τριάθλου IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/ozJW2T7
via IFTTT

Thursday, October 20, 2022

Νέο ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό 

Με επιτυχία στέφθηκε η εκλογική διαδικασία για το νέο ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης  Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν η Τακτική Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης  Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Η Ένωση αποτελεί έναν σύνδεσμο γυναικών που δραστηριοποιούνται στην τουριστική και πολιτιστική βιομηχανία της Ελλάδος και αποσκοπεί στο να φέρει κοντά γυναίκες, οι οποίες μοιράζονται κοινούς στόχους και όραμα για την ανάπτυξη του Πολιτισμού και του Τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Κατά τη Γενική συνέλευση, το απερχόμενο ΔΣ αναφέρθηκε στο έργο που άφησε πίσω κατά τη θητεία της. 

Πιο συγκεκριμένα, η απερχόμενη Πρόεδρος κα Υλιάνα Στέγγου δήλωσε  «Η Ένωση αν και στο ξεκίνημά της είχε να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή κρίση όπως η πανδημία που επηρέασε αρνητικά τόσο τον τουρισμό όσο και τον πολιτισμό, εντούτοις πετύχαμε να έχουμε ενεργή παρουσία».

Επιπλέον η πρώην Γενική Γραμματέας κ. Χρύσα Βουλγαρίδου,  αναφορικά με τα κεκτημένα του απερχόμενου συμβουλίου δήλωσε πως:  «Κατά τη διάρκεια της θητείας μας χτίσαμε σχέσεις και εμπεδώσαμε την αξιοπιστία μας όπως μαρτυρά η συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, Τουρισμού και τον ΕΟΤ ενώ ταυτόχρονα, οργανώσαμε εκδηλώσεις, εκφράσαμε τις απόψεις μας και πετύχαμε καίριες παρεμβάσεις τόσο με επιστολές όσο και με την παρουσία μας σε σημαντικά συνέδρια, βελτιώνοντας την αναγνωρισιμότητα και εμπεδώνοντας το κύρος του Σωματείου μας». 

Η  Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την ανακήρυξη της  απερχόμενης  Προέδρου Υλιάνας Στέγγου ως Επίτιμης  Προέδρου. 

Στις εκλογές που ακολούθησαν ορίστηκαν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία συνήλθαν σε Σώμα υπό την ακόλουθη σύσταση: Ως νέα Πρόεδρος εξελέγη η κα Αφροδίτη Αρβανίτη και Αντιπρόεδρος η κα Χρύσα Βουλγαρίδου ενώ η κα Ευτυχία Ιωαννίδου ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα.  Η κα Άντζελα Καμπουράκη εκλέχθηκε Ταμίας και η κα Φρόσω Ζαρουλέα ορίστηκε ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η κ. Αφροδίτη Αρβανίτη, η οποία αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα Προέδρου της Ένωσης, δήλωσε  «Είναι μεγάλη μου τιμή η εκλογή μου στον ρόλο της Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Οι γυναίκες πλέον «παίζουν» καθημερινά πρωταγωνιστικό  ρόλο στην εξέλιξη και ενδυνάμωση του Πολιτισμού αλλά και στο επιχειρείν του Τουρισμού. Η εξαιρετική σημασία της σύνδεσης του Πολιτισμού μας με όλο το φάσμα της Τουριστικής δραστηριότητας και ο καταλυτικός ρόλος των γυναικών στην ανάδειξή της θα είναι πρωταρχικό μας μέλημα. Η κα Αρβανίτη, συνέχισε λέγοντας «Με στοχευμένες κινήσεις, συνεχή εκπαίδευση και υποστήριξη σε όλα επίπεδα καθώς και με το χάρισμα της επικοινωνίας που διαθέτουν, οι γυναίκες πλέον διεκδικούν επάξια θέσεις ευθύνης ιδιαίτερα στους τομείς αυτούς. Πρωταρχική αποστολή δική μου και του νέου ΔΣ είναι να συνεχίσουμε με επιτυχία το έργο της Ένωσης και μέσα από στοχευμένες δράσεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενισχύσουμε τη δικτύωσή μας και να αναδείξουμε τις γυναίκες που ξεχωρίζουν με το έργο τους στον Πολιτισμό και Τουρισμό». 

The post Νέο ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό  appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/z3c2eJH
via IFTTT

Wednesday, October 19, 2022

Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ αθλητικές, τουριστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις του Οκτωβρίου

Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο τέσσερις διεθνείς αθλητικές, τουριστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις και ειδικότερα το Navarino Challenge 2022, το 3o Aegean Yachting Festival, το 12ο  και τα Cretan Taste Awards 2022.

Ο ΕΟΤ υποστηρίζει σταθερά καινοτόμες δράσεις εξωστρέφειας, που προβάλουν το εμπλουτισμένο και πολυποίκιλο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενδυναμώνουν τη φήμη των επιμέρους προορισμών της χώρας και συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

To Navarino Challenge 2022 διοργανώνεται φέτος για 10η χρονιά από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου στο Costa Navarino και την Πύλο, στην Μεσσηνία. Πρόκειται για κορυφαίο αθλητικό event με περισσότερες από 30 διεθνείς βραβεύσεις, που έχει ως βασικό στόχο την προώθηση του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι, σε πάνω από 10 ολυμπιακά αθλήματα και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνονται αγώνες δρόμου 21,1 χλμ., 10 χλμ., 5 χλμ. και 1 χλμ. (για παιδιά), αγώνες επίδειξης τένις, μπάσκετ για ΑΜΕΑ και τουρνουά 4Χ4, τουρνουά beach volley ποδηλατάδα στην Βοϊδοκοιλιά και στον καταρράκτη Καλαμάρη, καγιάκ στην Σφακτηρία και αγώνες τρεξίματος στην άμμο, μαθήματα κολύμβησης, κωπηλασίας, kick boxing, πυγμαχίας, ποδοσφαίρου, ενόργανης γυμναστικής, γκολφ και αναρρίχησης, συνεδρίες γιόγκα και πιλάτες, κ.ά. Στο event αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 2.700 αθλητές όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τις ίδιες ημερομηνίες, θα πραγματοποιηθεί στη νέα μαρίνα της Ρόδου το 3o Aegean Yachting Festival, στο οποίο θα συμμετάσχουν περισσότερες από 20 εταιρείες ναύλωσης και παρεχόμενων υπηρεσιών υποστήριξης σκαφών, κατασκευάστριες εταιρείες σκαφών και premium brands παγκόσμιου βεληνεκούς, θα παρουσιαστούν πάνω από 40 νέα σκάφη, ενώ αναμένεται να το επισκεφθούν περίπου 10.000 άτομα. Φέτος το φεστιβάλ συνεργάζεται με την έκθεση σκαφών αναψυχής Grand Pavois του La Rochelle Γαλλίας, την 5η μεγαλύτερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως, με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του Νότιου Αιγαίου και ειδικότερα της Ρόδου, ως ατμομηχανής στον θαλάσσιο τουρισμό της χώρας και σταυροδρόμι των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου στον κλάδο του yachting.

Το 12ο Catamarans Cup θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 29 Οκτωβρίου με αφετηρία και τερματισμό την μαρίνα Αλίμου στην Αττική και ενδιάμεσες στάσεις στον Πόρο, το Πόρτο Χέλι, το Παράλιο Άστρος και το Ναύπλιο. Είναι ένας διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας ιστιοφόρων σκαφών τύπου καταμαράν, που συνδυάζει τη διασκέδαση ενός αγώνα με χαλαρωτικές διακοπές στα ελληνικά νησιά, ειδικά σε περίοδο εκτός υψηλής τουριστικής σεζόν. Σε αυτόν συμμετέχουν αθλητές κάθε επιπέδου, που θέλουν να μοιραστούν με τους φίλους και την οικογένειά τους, την εμπειρία ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα με τον πιο ασφαλή, άνετο και ίσως τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο. Στη φετινή διοργάνωση θα λάβουν μέρος 30 σκάφη με περίπου 300 ιστιοπλόους από 18 χώρες, ενώ σε όλα τα λιμάνια τερματισμού θα διοργανωθούν ειδικές εκδηλώσεις για την απονομή επάθλων στους νικητές.

Τέλος, στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης η τελετή απονομής των Cretan Taste Awards 2022. Η διοργάνωση αποσκοπεί στην επιβράβευση των καλύτερων εστιατορίων κρητικής κουζίνας, επιχειρήσεων που προσφέρουν αυθεντικά προϊόντα του νησιού, καθώς και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στη διατήρηση και την προβολή της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας και παράδοσης. Τα βραβεία χωρίζονται σε 6 ενότητες (χώροι εστίασης, χώροι, δράσεις & φορείς, παραγωγοί, προϊόντα και ποτά) με επιμέρους υποκατηγορίες βραβείων σε κάθε ενότητα. Η επιτροπή αξιολόγησης, με πρόεδρο την Ομότιμη Eρευνήτρια και τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, συγκροτείται από σημαίνοντες εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, των επιχειρήσεων εστίασης και των επαγγελματικών φορέων του νησιού, κορυφαίους Έλληνες και ξένους chef και sommelier, καθώς και έγκριτους δημοσιογράφους γαστρονομίας.

 

The post Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ αθλητικές, τουριστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις του Οκτωβρίου appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/5RHg14p
via IFTTT

Διακεκριμένες Ελληνικές Ξενοδοχειακές Ενώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον όμιλο Expedia για την Διακήρυξη Βιώσιμου Τουρισμού της UNESCO

Η UNESCO και ο όμιλος Expedia ανακοίνωσαν πως δύο διακριμένες Ελληνικές Ενώσεις Ξενοδόχων, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης και ο Σύλλογος Μικρών Τοπικών Ξενοδόχων «Ατλαντίδα» στην Σαντορίνη,  προσυπέγραψαν πρόσφατα την Διακήρυξη Βιώσιμου Τουρισμού της UNESCO «Sustainable Travel Pledge». H διακήρυξη αυτή στοχεύει στην προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, στην ανθεκτικότητα των τοπικών κοινοτήτων και στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης υποστηρίζει τοπικά «την συλλογική δράση παροχής βοήθειας των κατοίκων του νησιού που βρίσκονται σε ανάγκη». Παράλληλα, ο Σύλλογος Μικρών Τοπικών Ξενοδόχων «Ατλαντίδα» υποστηρίζει την ευημερία των κατοίκων ενθαρρύνοντας την τοπική απασχόληση, τη χρήση τοπικών προμηθευτών και την εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον του νησιού εργασία, στοχεύοντας στο μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Ο κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, δήλωσε σχετικά: «Η προώθηση του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού στη Σαντορίνη και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και αναβαθμισμένου επιπέδου βιώσιμων πρακτικών, βρίσκονται στην καρδιά της τοπικής φιλοξενίας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στην συλλογική προσπάθεια της UNESCO, συμβάλλοντας στη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και επιτυγχάνοντας στη δέσμευσή μας για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού κλάδου για τη Σαντορίνη».

Ο κ. Γιώργος Δαμίγος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών Τοπικών Ξενοδόχων «Ατλαντίδα»  ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία και θέλουμε να ευχαριστήσουμε  την UNESCO και τον όμιλο Expedia που το κατέστησαν εφικτό. Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τα μέλη του θα εργαστεί μετατρέποντας την πρωτοβουλία σε συγκεκριμένες δράσεις και μετατροπές. Ο πλανήτης μας χρειάζεται μια συντονισμένη αλλαγή στάσης και πρακτικών προς τη βιωσιμότητα και είμαστε δεσμευμένοι προς αυτή την κατεύθυνση». 

Οι καταναλωτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα ταξίδια σε τοπικά περιβάλλοντα, οικονομίες και άτομα. Μια πρόσφατη έρευνα του ομίλου Expedia αποκάλυψε ότι το 90% των καταναλωτών αναζητούν βιώσιμες επιλογές κατά την κράτηση, όμως μας λέει επίσης ότι περίπου το 70% των ταξιδιωτών αναφέρουν ότι αισθάνονται μπερδεμένοι από την πληθώρα πληροφοριών σε σχέση με τα βιώσιμα ταξίδια. Ο συλλογικός μας ρόλος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ενεργούν πιο βιώσιμα με καλύτερη πληροφόρηση και οικολογικές ταξιδιωτικές επιλογές.

Η κ. Aditi Mohapatra, Αντιπρόεδρος Βιωσιμότητας, Ενσωμάτωσης & Διαφορετικότητας του ομίλου Expedia, τόνισε: «Στον όμιλο Expedia, εργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν πιο «ανοιχτό κόσμο» για όλους τους ταξιδιώτες. Με την προσθήκη των Ελληνικών Ξενοδοχειακών Ενώσεων, η διακήρυξη της UNESCO αγγίζει πλέον κάθε σημείο του πλανήτη. Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τόσο την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης όσο και τον Σύλλογο Μικρών Τοπικών Ξενοδόχων «Ατλαντίδα» σε αυτή την ταξιδιωτική δέσμευση και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι οι τοπικοί ξενοδόχοι και ταξιδιωτικοί πάροχοι θα δημιουργήσουν ένα βιώσιμο τουριστικό κλάδο σε ολόκληρη τη Σαντορίνη».

Από τη παρουσίαση της  το 2019, η διακήρυξη της UNESCO έχει επεκταθεί με την προσθήκη μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων και ανεξάρτητων ξενοδοχείων, και τη δέσμευσή τους για συγκεκριμένες, διαφανείς και εφικτές δράσεις. Τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν υποστηρίζουν τη μείωση και την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων πόρων και προωθούν τη βιώσιμη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το πιστοποιητικό «We signed the UNESCO Sustainable Travel Pledge», ανανεώνουν τη δέσμευσή τους και αναφέρουν την πρόοδό τους σε ετήσια βάση. Λαμβάνουν επίσης αυξημένη προβολή με ένα ειδικό σήμα στις ιστοσελίδες κρατήσεων ταξιδίων του ομίλου Expedia.

Ο κ. Ernesto Ottone, Βοηθός Γενικός Διευθυντής της UNESCO για τον Πολιτισμό, δήλωσε σχετικά: «Η διακήρυξη της UNESCO παρέχει ένα πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων για τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης και χαράζει μία πορεία προς ένα βιωσιμότερο μέλλον για τον τουρισμό. Η δέσμευση από την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης και τον Σύλλογο Μικρών Τοπικών Ξενοδόχων «Ατλαντίδα» αναδεικνύει ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά συνεργαζόμενοι στενά με τις τοπικές κοινότητες. Προτρέπουμε λοιπόν και άλλες ενώσεις να προσυπογράψουν τη διακήρυξη και να δεσμευτούν για πρόοδο γύρω από αυτές τις βασικές προτεραιότητες για τον αειφόρο τουρισμό».

Η σχετική διακήρυξη της UNESCO είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδες του ομίλου Expedia και στον παγκόσμιο ιστότοπο της UNESCO.

The post Διακεκριμένες Ελληνικές Ξενοδοχειακές Ενώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον όμιλο Expedia για την Διακήρυξη Βιώσιμου Τουρισμού της UNESCO appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/O3KhkrY
via IFTTT

Παρέμβαση Κουντουρά στην Ολομέλεια του ΕΚ – Να εξασφαλίσουμε προσιτό κόστος ηλεκτροκίνησης και επαρκείς υποδομές για τους πολίτες και επαγγελματίες οδηγούς

Κοινωνικά δίκαιη πράσινη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με προσιτό κόστος μετακινήσεων  για τους πολίτες και τις επαγγελματικές ομάδες του κλάδου των μεταφορών,  ζήτησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά στην παρέμβασή της στην  συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον επικείμενο  ευρωπαϊκό κανονισμό υποδομών εναλλακτικών καυσίμων ΑFIR. 

Τα  απαιτούμενα έργα υποδομών στις μεταφορές πρέπει να υποστηριχθούν με  επαρκή ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση, επισήμανε η Έλενα Κουντουρά. 

 Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η επάρκεια του  αριθμού σταθμών φόρτισης οχημάτων, ως προϋπόθεση για να πετύχει η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. 

Η πρόσβαση σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να είναι επαρκής στον αστικό ιστό, σε οδικά δίκτυα και δρόμους, σε πολυσύχναστα σημεία όπως τα σούπερ-μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα, στα σημεία στάθμευσης των χώρων εργασίας,  ενώ και για τη διευκόλυνση του επαγγελματικού κλάδου των ταξί, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα θέσεων φόρτισης στα σημεία αναμονής και επιβίβασης επιβατών.  

Η Έλενα Κουντουρά, συντονίστρια της LEFT στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, συμμετείχε ως σκιώδης εισηγήτρια στη διαμόρφωση από την Επιτροπή  TRAN της έκθεσης ΑFIR για τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, που θα τεθεί αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια.  

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:

«Η Πράσινη Συμφωνία προβλέπει μείωση τουλάχιστον κατά 90% των εκπομπών μέχρι το 2050 για τον τομέα μεταφορών. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και τη βιωσιμότητα έχει πολλαπλά οφέλη, για το κλίμα, το περιβάλλον αλλά και για την υγεία των ανθρώπων.

Βασική λοιπόν προϋπόθεση για τη μείωση αυτή, και για να συνεχίσουν οι πολίτες να μετακινούνται απρόσκοπτα, είναι η διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης εκεί που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους: Στους δημόσιους δρόμους σε επαγγελματικούς χώρους, σουπερμάρκετ και εμπορικά κέντρα. Σημασία επίσης έχει να διαθέτουν πρόσβαση σε θέσεις φόρτισης και τα ταξί εκεί που περιμένουν για επιβάτες. 

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι για να πετύχει η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη: Να δοθεί επαρκής ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση για τις υποδομές, τα οχήματα να έχουν προσιτό κόστος και πάνω απ’ όλα να μην ξεχνάμε ότι ο βασικός πυλώνας της μετάβασης θα είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τα οποία, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν λαμβάνεται η προσοχή που τους αρμόζει.»

The post Παρέμβαση Κουντουρά στην Ολομέλεια του ΕΚ – Να εξασφαλίσουμε προσιτό κόστος ηλεκτροκίνησης και επαρκείς υποδομές για τους πολίτες και επαγγελματίες οδηγούς appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/UI8op5J
via IFTTT

Ο κλάδος της κρουαζιέρας αποδεικνύει τη δέσμευσή του για κρουαζιέρα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα παγκοσμίως έως το 2050

H ετήσια Έκθεσή της CLIA για τις Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες και Πρακτικές του Παγκόσμιου Κλάδου της Κρουαζιέρας για το 2022 υπογραμμίζει την ανάγκη για ανάπτυξη και διαθεσιμότητα βιώσιμων καυσίμων πλοίων

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), κύριος φορέας και ηγετική φωνή της παγκόσμιας κοινότητας κρουαζιέρας, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της ετήσιας Έκθεσής της για τις Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες και Πρακτικές του Παγκόσμιου Κλάδου της Κρουαζιέρας, τα οποία δείχνουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί προς την επίτευξη του οράματος του κλάδου για κρουαζιέρες με καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως έως το 2050.

Η Έκθεση του 2022 ενισχύει τα διαπιστευτήρια του κλάδου της κρουαζιέρας στην καινοτομία και στην άμεση υιοθέτηση περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Τα παραδείγματα που αναφέρονται στην Έκθεση περιλαμβάνουν τον αυξανόμενο αριθμό πλοίων που δρομολογούνται τα αμέσως επόμενα χρόνια και θα μπορούν να ενσωματώνουν πρόωση με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα όταν είναι διαθέσιμη, καθώς και την αυξανόμενη επένδυση στον εξοπλισμό των πλοίων για σύνδεση με παράκτια ενεργειακή υποστήριξη όπου είναι διαθέσιμη. Για την ακρίβεια, περισσότερο από το 15% των πλοίων που θα δρομολογηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούν να ενσωματώνουν κυψέλες καυσίμου ή μπαταρίες, ενώ το 85% των πλοίων των εταιρειών-μελών της CLIA που θα είναι σε λειτουργία από τώρα έως το 2028 θα μπορούν να συνδεθούν με συστήματα παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης, επιτρέποντας στις μηχανές να σβήνουν στη προβλήτα, συμβάλλοντας έτσι σε σημαντική μείωση των εκπομπών.

Η Kelly Craighead, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της CLIA, δήλωσε: «Η καινοτομία και η μηχανική βρίσκονται στη καρδιά του οράματος μας για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Ο κλάδος μας συνεχίζει να πρωτοπορεί, επενδύοντας δισεκατομμύρια για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την επιτάχυνση της ανάπτυξης βιώσιμων ναυτιλιακών καυσίμων —ειδικότερα, κινητήρων ικανών να χρησιμοποιούν βιώσιμα ναυτιλιακά καύσιμα—, και διευκολύνοντας την παράκτια ενεργειακή υποστήριξη σε υπάρχοντα και νέα πλοία. Αυτά είναι τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία για την απαλλαγή της παγκόσμιας ναυτιλίας από τις εκπομπές άνθρακα και ενεργούμε τώρα για το μέλλον».

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Έκθεση καθιστά σαφές ότι η μετάβαση στα βιώσιμα καύσιμα πλοίων παραμένει απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της ναυτιλιακής βιομηχανίας για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη οι κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις ερευνητικές προσπάθειες που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη αυτών των καυσίμων, ώστε να είναι ασφαλή, βιώσιμα και διαθέσιμα προς χρήση σε ευρεία κλίμακα.

Για το σκοπό αυτό, η CLIA είναι ένας από τους οργανισμούς που υποστηρίζουν τη Συμμαχία «Getting to Zero» της ναυτιλιακής βιομηχανίας για εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί στον ηγετικό ρόλο που έχουν αναλάβει εταιρείες-μέλη της CLIA σε συνεργασία με άλλους συνασπισμούς και οργανισμούς για την εξεύρεση λύσεων απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

 

«Ο κλάδος της κρουαζιέρας ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι στην αιχμή της καινοτομίας σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές και ναυτιλιακές τεχνολογίες», δήλωσε ο Πρόεδρος της CLIA, Pierfrancesco Vago και πρόσθεσε: «Για την επόμενη φάση του ταξιδιού του κλάδου μας προς καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, χρειαζόμαστε τώρα σαφή υποστήριξη από τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και η καινοτομία που θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη βιώσιμων καυσίμων πλοίων σε μεγάλη κλίμακα».

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας-μέλη της CLIA συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα:

  • Ικανότητα παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης – Οι εταιρείες κρουαζιέρας συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις ώστε τα κρουαζιερόπλοια να συνδέονται με ηλεκτρική ενέργεια με την ξηρά, επιτρέποντας έτσι την απενεργοποίηση των κινητήρων κατά τον ελλιμενισμό τους. 
  • Το 40% της παγκόσμιας χωρητικότητας (αύξηση 20% σε ετήσια βάση) είναι εξοπλισμένο με συστήματα παράκτιας ηλεκτροδότησης σε 29 λιμάνια παγκοσμίως (λιγότερο από 2% των παγκόσμιων λιμανιών) όπου αυτή η δυνατότητα παρέχεται σε τουλάχιστον μία θέση πλαγιοδέτησης στο λιμάνι.
  • Το 98% της νέας χωρητικότητας υπό παραγγελία (από σήμερα έως το 2028) θα είναι είτε εξοπλισμένο με συστήματα παράκτιας ηλεκτροδότησης ή διαμορφωμένο έτσι ώστε τέτοια συστήματα να προστεθούν στο μέλλον.
  • Καύσιμο LNG – Η Έκθεση για το 2022 διαπίστωσε ότι το 61% της νέας χωρητικότητας θα βασίζεται στο καύσιμο LNG για την κύρια πρόωση. Η χρήση LNG έχει ως αποτέλεσμα 95% έως 100% λιγότερες εκπομπές σωματιδίων (PM), ουσιαστικά μηδενικές εκπομπές θείου και μείωση 85% στις εκπομπές αζώτου. Ως μεταβατικό καύσιμο, το LNG παρέχει πλέον πραγματικά οφέλη, ενώ επιτρέπει επίσης στα πλοία που είναι έτοιμα για LNG να προσαρμοστούν σε μια μελλοντική γενιά βιώσιμων ναυτιλιακών καυσίμων.
  • Συστήματα καθαρισμού καυσαερίων (EGCS) – Περισσότερο από το 79% της παγκόσμιας χωρητικότητας κρουαζιερόπλοιων χρησιμοποιεί συστήματα EGCS για να καλύψει ή και να υπερβεί τις απαιτήσεις εκπομπών αερίων του άνθρακα –αύξηση δυναμικότητας κατά 7% σε σύγκριση με το 2021. Επιπλέον, το 88% των νέων κρουαζιερόπλοιων που δεν κάνουν χρήση LNG θα εγκαταστήσουν συστήματα EGCS, διατηρώντας το ήδη υψηλό επίπεδο τέτοιων επενδύσεων.
  • Συστήματα Προηγμένης Επεξεργασίας Λυμάτων – Το 100% των νέων κρουαζιερόπλοιων υπό παραγγελία θα διαθέτουν συστήματα προηγμένης επεξεργασίας λυμάτων, ενώ ήδη, το 78% της χωρητικότητας του στόλου κρουαζιέρας της CLIA εξυπηρετείται από συστήματα προηγμένης επεξεργασίας λυμάτων (αύξηση 9% σε σχέση με το 2021).

Η δέσμευση του κλάδου της κρουαζιέρας για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, είναι συνεπής με τον στόχο που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού –και υποστηρίζεται από τον ενδιάμεσο στόχο του κλάδου– για μείωση κατά 40% του ποσοστού εκπομπών άνθρακα από τον παγκόσμιο στόλο έως το 2030, σε σύγκριση με το 2008, ο οποίος με τη σειρά του είναι σε σύνδεση με την αρχική στρατηγική του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

 

The post Ο κλάδος της κρουαζιέρας αποδεικνύει τη δέσμευσή του για κρουαζιέρα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα παγκοσμίως έως το 2050 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/L1kJS7f
via IFTTT

ΣΕΤΕ: Παρουσίαση της στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό και των Σχεδίων Δράσης που αφορούν στην Αθήνα, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στον Αργοσαρωνικό

Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προώθησης του τουρισμού στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας (Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αργοσαρωνικός κ.α.), συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ, στις 18 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2030 και των επιμέρους Σχεδίων Δράσης ανά Περιφέρεια της χώρας. 

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τοποθετήθηκαν ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης. Από πλευράς του ΣΕΤΕ, συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος, Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος, Ιωάννα Δρέττα, CEO της Marketing Greece, Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ και Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, ενώ παρευρέθηκαν και οι κ.κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ, Άρης Μαρίνης, Αριστείνδην Μέλος ΣΕΤΕ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Μαρία Θεοφανοπούλου, Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Μέλη ΔΣ ΣΕΤΕ.  Τη συζήτηση συντόνισε η κα Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ.

Η επανάκτηση της δυναμικής του προορισμού «Αθήνα» μεταπανδημικά, η βελτίωση των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων υποδομών με έμφαση σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο, η διεύρυνση των ήδη επιτυχημένων συμμαχιών για την προώθηση και προβολή του brand της πόλης όπως το σχήμα This is Athens and Partners, καθώς και οι τρόποι προσέλκυσης νέων επισκεπτών, ήταν μερικά από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τους ομιλητές. 

Στην κεντρική τοποθέτησή του, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με βάση την πολύ αξιόλογη δουλειά του ΣΕΤΕ, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, κρίνεται απαραίτητη η επιτάχυνση βασικών έργων υποδομών αφενός αλλά και έργων που προσδίδουν βιώσιμο τουριστικό πρόσημο σε περιοχές ανά την χώρα. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογήθηκε το σύνολο των προτεινόμενων παρεμβάσεων της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2030 –Σχέδια Δράσης», εντοπίστηκαν προορισμοί με μεγάλη τουριστική κίνηση και προτεραιοποιήθηκαν 39  έργα που υποστηρίζουν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα με το φυσικό αντικείμενο τους και την εκτιμώμενη διάρκεια για την υλοποίηση τους. Τα έργα αυτά θα αποτελέσουν προϊόν διαβούλευσης με Δήμους και περιφέρειες ώστε να καταστήσουμε εφικτό τον στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης».

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2030 και των Σχεδίων Δράσης. Ειδικότερα, για την Αθήνα σημείωσε ότι «Ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε και τη φετινή χρονιά, σε ένα σύνθετο περιβάλλον με μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενισχύοντας το ΑΕΠ της χώρας πέρα από κάθε προσδοκία, δημιουργώντας έτσι πόρους για πολιτικές στήριξης της κοινωνίας από την υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Το πέτυχαμε αξιοποιώντας το ισχυρό brand της Ελλάδας που έχει εδραιωθεί την τελευταία πενταετία.  Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην στρατηγική προώθησης του ελληνικού τουρισμού, αποτελεί και η ενίσχυση της δυναμικής του προορισμού της Αθήνας στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, η περαιτέρω ανάδειξη της πρωτεύουσας ως προορισμού, με συντονισμένες ενέργειες προβολής, παραμένει βασική προτεραιότητα. Ιδιαίτερη συμβολή σε αυτή την προσπάθεια είχε -και θα συνεχίσει να έχει- το This Is Athens and Partners, η μεγαλύτερη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της».

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι αναγνωρίζονται ως μέρος του τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, τόνισε ότι «πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη βελτίωση των υποδομών όχι μόνο προς όφελος του τουρισμού, αλλά και της ζωής των κατοίκων. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα, το οποίο αποτελεί αίτημα του κλάδου εδώ και χρόνια. 

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε ότι η στρατηγική ανάπτυξης του Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της μελέτης του ΣΕΤΕ για τον Τουρισμό 2030, ως προς  την μετάβαση στην αειφορία, την κυκλική οικονομία, και την Πράσινη Συμφωνία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  η Αττική κέρδισε την 1η θέση μεταξύ των προορισμών Αειφόρου Τουρισμού της Ευρώπης για το 2022, στα World Travel Awards, ανάδειξη την οποία, εν πολλοίς οφείλει, όπως είπε, «στο ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιεί η Περιφέρεια προκειμένου να καταστεί η πρώτη Πράσινη Περιφέρεια». Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε τη διαρκή επένδυση, από πλευράς της διοίκησης, στην αναβάθμιση των υποδομών της Αττικής, τονίζοντας ως παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου σε υπερσύγχρονο, έξυπνο, οδικό δίκτυο που μεγιστοποιεί την οδική ασφάλεια. «Το Σχέδιο Δράσεων που παρουσιάζεται σήμερα εδώ, αποτελεί αναμφίβολα χρήσιμο υλικό το οποίο θα ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου, από την Περιφέρεια Αττικής, τον νέο DMO και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας «Νέα Μητροπολιτική Αττική», διαβεβαίωσε ο κ. Πατούλης, και εξήγησε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και βάσει του  Νόμου 4875/2021, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην σύσταση Οργανισμού  Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, DMO, μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής, τη «Νέα Μητροπολιτική Αττική».     

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, επισήμανε ότι «Επενδύουμε στην εξωστρέφεια της Αθήνας, στις σημαντικότερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και εκθέσεις θεματικού τουρισμού, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο συνεργασίες και σημαντικές διοργανώσεις για την Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 4 μήνες, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του χρόνου, η Αθήνα θα έχει λάβει μέρος σε οχτώ διεθνείς διοργανώσεις», τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος στις δράσεις και τη στρατηγική του Δήμου για την προβολή της Αθήνας. Ο ίδιος, συμπλήρωσε: «Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα όσα -με τη συμβολή των ικανών στελεχών της ΕΑΤΑ- έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα στον τομέα της ανάπτυξης και προβολής του προορισμού. Φυσικά, μένουν να γίνουν και άλλα. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό, με σχέδιο, όραμα και προπαντός με έργα να εξασφαλίζουμε στην Αθήνα τον ποιοτικό τουρισμό που της αξίζει».

Παράλληλα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό με ορίζοντα το 2030 και ειδικότερα των Σχεδίων Δράσης που αφορούν στην Αθήνα, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στον Αργοσαρωνικό από τους κ.κ. Ηλία Κικίλια, Γενικό Διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ και Άρη Ίκκο, Επιστημονικό Διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ειδική αναφορά στον ευρύτερο προορισμό και brand «Αθήνα» που αποτελεί έναν «προορισμό ομπρέλα» και έναν από τους πιο εδραιωμένους, δημοφιλείς και εμβληματικούς προορισμούς της χώρας με σημαντική αναπτυξιακή δυναμική σε όλα τα κύρια τουριστικά προϊόντα λόγω των σημαντικών πόρων και υποδομών που διαθέτει ως το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, ενώ τα σημαντικά έργα και οι επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει αναμένεται να υλοποιηθούν στο παραλιακό μέτωπο πρόκειται να συμβάλλουν στην ανάπλαση αυτού και στην περαιτέρω τουριστική του αξιοποίησή του.

Η CEO της Marketing Greece, κα Ιωάννα Δρέττα, υπογράμμισε ότι «Η Αθήνα τα τελευταία 10 χρόνια έχει κάνει άλματα, σε επίπεδο προϊόντος η πόλη έχει εξελιχθεί πολύ. Η συνθετότητα όμως και το βάθος του προϊόντος που μπορεί να διαμορφώσει, σε συνδυασμό με το ότι είναι μία μεγάλη μητρόπολη, βάζουν το πήχη πολύ ψηλά και μας αναγκάζουν όλους, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να είμαστε σε εγρήγορση. Η προστασία της ταυτότητας και του χαρακτήρα της πόλης, είναι μία πρόκληση, ταυτόχρονα όμως, είναι και μία ευκαιρία που συνάδει με τις παγκόσμιες τάσεις του τουρισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε, όχι μόνο στην προβολή, αλλά κυριότερα στη δημιουργία του προϊόντος». 

 

The post ΣΕΤΕ: Παρουσίαση της στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό και των Σχεδίων Δράσης που αφορούν στην Αθήνα, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στον Αργοσαρωνικό appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/yS54VY2
via IFTTT