Tuesday, August 30, 2022

Βασίλης Κικίλιας: «Πηγαίνουμε για σεζόν διαρκείας»

Για τη σκληρή και συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο με αποτέλεσμα τα έσοδα από τη φετινή τουριστική σεζόν να ξεπεράσουν τα προσδοκώμενα και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας, μίλησε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» και στη δημοσιογράφο Βίκυ Κουρλιμπίνη. 

«Όταν στις 7 Μαρτίου υποδεχόμουν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, την πρώτη απευθείας πτήση από τις ΗΠΑ, νωρίτερα από ποτέ, λίγοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα έχει μια πετυχημένη τουριστική σεζόν. Ήταν οι πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, η πανδημία συνεχιζόταν και η ενεργειακή κρίση προκαλούσε αναταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο» τόνισε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι η UBS αναβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 4% στο 5,7%, με τον τουρισμό να αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο μοχλό του ΑΕΠ. 

Επανέλαβε, επίσης, ότι «ταμείο θα κάνουμε στο τέλος του 2022», επισημαίνοντας ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ήταν ένας από τους κύριους στόχους ο οποίος επιτεύχθηκε ως προς την έναρξη της σεζόν, ενώ, όπως είπε, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε και η λήξη της να έρθει όσο το δυνατόν αργότερα. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους tour operators είναι πολύ ενθαρρυντικά, υπάρχει ζήτηση σε ταξιδιωτικά πακέτα για όλο το φθινόπωρο ακόμα και για τον Δεκέμβριο. Και επειδή είναι καθοριστικής σημασίας να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, εδώ και καιρό έχουμε ξεκινήσει επαφές με στόχο την προσέλκυση βορειοευρωπαίων και Γερμανών συνταξιούχων για να περάσουν αυτούς τους μήνες στην Ελλάδα όπου ο χειμώνας είναι γλυκός και οι ενεργειακές ανάγκες πολύ μικρότερες συγκριτικά με τις χώρες τους. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουν τα χρήματα που θα έδιναν για θέρμανση αν έμεναν σπίτια τους και παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές της χώρας μας και να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία » δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού.

The post Βασίλης Κικίλιας: «Πηγαίνουμε για σεζόν διαρκείας» appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/pE0vQTo
via IFTTT

ΕΡΓΟΣΕ: Αθήνα-Λιμάνι Λαυρίου σε 50 λεπτά

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς έχει βάλει τις βάσεις για την υλοποίηση του μεγάλου έργου.

Με τη νέα γραμμή το λιμάνι του Λαυρίου θα συνδεθεί με το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος σε χρόνο περίπου 20 λεπτών, με το κέντρο της Αθήνας σε χρόνο περίπου 50 λεπτών και με το λιμάνι του Πειραιά σε χρόνο περίπου 70 λεπτών. Το σπουδαιότερο στοιχείο είναι πως καλύπτεται επαρκώς η αναπτυσσόμενη περιοχή της Λαυρεωτικής και συνδέεται με το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς της πόλης.

Ο επιβάτης θα μπορεί με μία μετεπιβίβαση στο Κορωπί, στη Δουκίσσης Πλακεντίας ή στη Νερατζιώτισσα να χρησιμοποιήσει το Μετρό και να φτάσει σε όποιο σημείο της πρωτεύουσας φτάνει το δίκτυο. Με λίγα λόγια ο Προαστιακός της Αθήνας με την επέκταση προς Λαύριο και Ραφήνα γίνεται ένα μεγάλο δίκτυο που μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της Αττικής από την υπερχρήση των ι.χ. οχημάτων που θα οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, του θορύβου και της κατάληψης δημόσιων χώρων.

Η επέκταση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και για την ακτοπλοΐα η οποία πλέον θα μπορεί να δρομολογεί από τα τρία μεγάλα λιμάνια της Αττικής ανάλογα με τις ανάγκες και έχοντας επαρκή κάλυψη από τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Μετρό.

Η νέα γραμμή θα ξεκινά από τον κόμβο Κορωπίου (λίγο μετά τον προαστιακό σταθμό ΚΟΡΩΠΙ) και προβλέπεται να έχει μήκος 32 χιλιομέτρων. Η γραμμή θα είναι διπλή και θα περιλαμβάνει την κατασκευή 2 νέων Σιδηροδρομικών Σταθμών και 7 νέων Σιδηροδρομικών Στάσεων με τους περιβάλλοντες χώρους αυτών. Πιο αναλυτικά:

-Μαρκόπουλο (Σταθμός)
-Καλύβια (Στάση)
-Κουβαράς (Στάση)
-Κερατέα (Στάση)
-Δασκαλειό (Στάση)
-Καλοπήγαδο (Στάση)
-Θορικό (Στάση)
-Λαύριο (Στάση)
-Τερματικός Λιμένας Λαυρίου (Σταθμός)

Επίσης περιλαμβάνεται:

-Η κατασκευή σύγχρονου συστήματος αμφίδρομης σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1.

– Η κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης 25kV/50Hz, με τηλεδιοίκηση (SCADA).

– Η κατασκευή υποσταθμού έλξης.

– Η κατασκευή της αποκατάστασης του θιγόμενου οδικού δικτύου.

– Η κατασκευή σύγχρονου συστήματος Τηλεπικοινωνιών.

– Η κατασκευή σταθμών και στάσεων.

Το κόστος του έργου έχει αρχικά εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 484,48 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 391 εκατ. ευρώ). Η αρχική χρηματοδοτική κάλυψη του έργου έγινε με δέσμευση 543 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ. Πλέον βρισκόμαστε στη Β` φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα επιχειρηθεί η ένταξη του έργου σε ένα διαθέσιμο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό κανάλι και σε κάθε περίπτωση η εύρεση ενός μοντέλου που θα εξασφαλίσει την χρηματοδοτική του επάρκεια.

Για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο, ο χρόνος κατασκευής όλων των απαιτούμενων έργων έχει οριστεί σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ο ακριβής χρόνος μελέτης & κατασκευής και ο χρόνος εγγύησης του έργου θα καθοριστεί κατά τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού.

Η διάρκεια του διαγωνισμού θα καθορίσει και το πότε θα μπορέσει το έργο να ξεκινήσει αλλά και να ολοκληρωθεί. Η μέθοδος του ανταγωνιστικού διαλόγου που έχει επιλεγεί για την υλοποίηση του έργου απαιτεί χρόνο για την ωρίμανση του έργου (υλοποίηση των απαιτουμενων μελετών και κατόπιν των εγκρίσεων αυτών).

Κατ` εκτίμηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι εφόσον το έργο μπορέσει να ξεκινήσει μέχρι το 2024 ότι θα μπορούσε η νέα προαστιακή γραμμή να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

The post ΕΡΓΟΣΕ: Αθήνα-Λιμάνι Λαυρίου σε 50 λεπτά appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/oJdEvfT
via IFTTT

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Παρά τις σημαντικές αυξήσεις στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, “υπερνικά” η διάθεση για ταξίδι

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., παρά τις σημαντικές αυξήσεις στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, “υπερνικά” η διάθεση για ταξίδι. 

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ και στο σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων, η κίνηση του πρώτου εξαμήνου του 2022 προσέγγισε το 90,6% του 2019, με τον συνολικό αριθμό των διακινηθέντων επιβατών να ανέρχεται στα 22.407.879.

Μάλιστα, τον Ιούνιο, οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό ήταν οριακά μεγαλύτερες σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 (3.480.812, άνοδος 0,1%).

Σε σχέση με πέρσι, η άνοδος της επιβατικής κίνησης ανήλθε στο 269,1% στο πρώτο εξάμηνο και τον Ιούνιο στο 167,6%.

Αντίστοιχα, και στην ακτοπλοΐα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 106.000 επιβάτες για Κρήτη, Αργοσαρωνικό, Κυκλάδες, ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι είχαν αναχωρήσει 91.000, σημειώνοντας αύξηση 16,48%.

Από τις αρχές Ιουλίου, μόνο από το λιμάνι του λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν περισσότεροι από 765.000 επιβάτες, ενώ από τη Ραφήνα 173.000.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, σημειώθηκε αύξηση 13% στο λιμάνι του Πειραιά και 11,6% στο λιμάνι της Ραφήνας.

The post ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Παρά τις σημαντικές αυξήσεις στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, “υπερνικά” η διάθεση για ταξίδι appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/q1HELnm
via IFTTT

Τα ραντεβού στον αναγεννημένο ΑΒ συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο με 11 υπέροχες ταινίες

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022 – ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΒ

 Μετά τη θερμότερη δυνατή υποδοχή που είχε από τους Αθηναίους η επαναλειτουργία του Θερινού Κινηματογράφου ΑΒ, αυτή τη φορά ως αμιγώς κινηματογραφικού χώρου, οι προβολές συνεχίζονται και για τις πρώτες φθινοπωρινές εβδομάδες, από τις 3 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, με το πρόγραμμα ταινιών να είναι εξίσου πλούσιο με αυτό του Ιουλίου και ειδικά σχεδιασμένο ώστε να καλύψει τις προτιμήσεις όλων των κινηματογραφόφιλων, όλων των ηλικιών! Ο Δήμος Αθηναίων ανάβει τα φώτα ενός από τους ιστορικότερους κινηματογράφους της Αθήνας ξανά και, στο πλαίσιο του Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, προσφέρει και πάλι υπέροχες βραδιές στη γειτονιά των Άνω Πατησίων.

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Athens International Children’s Film Festival, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, τον κινηματογράφο Τριανόν, το Cinobo και το Ιn-edit Greece, μας παρουσιάζει σε 12 βραδιές 11 ξεχωριστές προτάσεις, με μοναδικά αφιερώματα και επανεκδόσεις αγαπημένων ταινιών αλλά και ένα υπαίθριο εικαστικό εργαστήρι για παιδιά. Η έναρξη του φθινοπωρινού προγράμματος θα είναι αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους, με το πρώτο Σαββατοκύριακο να πραγματοποιείται η προβολή της ταινίας Ντέιζι Κουόκα, Το τρομακτικότερο ζώο του κόσμου, από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που φέρνει στην οθόνη μας το ζωάκι που έχει ανακηρυχθεί το πιο χαρούμενο στον κόσμο, καθώς και τους αγώνες του! Η τρίτη προβολή του προγράμματος, που είναι κι αυτή αφιερωμένη στα παιδιά, αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για το σκηνοθέτη Ενρίκο Κασαρόσα (με υποψηφιότητα για Όσκαρ και BAFTA Καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων) και παραγωγή της Pixar, Λούκα. Θα προηγηθεί το εργαστήρι για παιδιά, Το δικό μας σινεμά, από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Τη σκυτάλη παίρνει το Τριανόν και το Σινεμά στα Στρογγυλά Φεγγάρια με τις ταινίες Eiffel, παραγωγή του 2021 που ήδη έχει αγαπήσει το κοινό, Στη Φωλιά του Κούκου, αξεπέραστη ταινία και ερμηνεία από τον μοναδικό Τζακ Νίκολσον, και Ο Μικρος Νικόλας και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων καταφθάνει στην οθόνη μας! Το Cinobo έρχεται να μας υπενθυμίσει τον ιδιαίτερα γοητευτικό κόσμο του Τζιμ Τζάρμους και, κάτω από την ομπρέλα Coffee & Cigarettes, μας παρουσιάζει τις τρεις από τις πιο αγαπημένες ταινίες του σκηνοθέτη: Στην παγίδα του νόμου, Ο Νεκρός και Καφές και Τσιγάρα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το In-Edit Greece και τρία ντοκιμαντέρ που θα μας ταξιδέψουν μουσικά, “κλείνοντας” το θερινό με τον καλύτερο τρόπο!! Πρόκειται για τα εξαιρετικά Summer of Soul (…or, when the revolution could not be televised), Moby Doc και Max Richter.

Αυτή τη χρονιά, ο Θερινός Κινηματογράφος ΑΒ ξαναβρίσκει τη φυσική του λειτουργία και μας δίνει το πρώτο δείγμα όσων πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του θα βρίσκουν πάντα τον τρόπο, κι εμείς θα μπορούμε να δίνουμε ξανά ραντεβού για σινεμά στον ΑΒ, όπως παλιά!

 *Η λειτουργία του κινημα πραγματοποιείττογράφου ΑΒ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Culture is Athens / Ο πολιτισμός είναι η Αθήνα, του τριετούς σχεδίου που έχει ανακοινώσει ο Δήμος και οι φορείς του, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Θερινός Κινηματογράφος ΑΒ: Θεοτοκοπούλου 36, Άνω Πατήσια

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | ΤΑΙΝΙΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 03.09 | 20.30

ΠΑΙΔΙΚΟ & ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ATHICFF)

ΝΤΕΙΖΙ ΚΟΥΟΚΑ, ΤΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΤΕΡΟ ΖΩΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, DAISY QUOKKA, WORLD’S SCARIEST ANIMAL, 2021

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: RICARD CUSSÓ, 88’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 3€ 

Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

*για ηλικίες 8+

ΚΥΡΙΑΚΗ 04.09 | 20.30

ΠΑΙΔΙΚΟ & ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ATHICFF)

ΝΤΕΙΖΙ ΚΟΥΟΚΑ, ΤΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΤΕΡΟ ΖΩΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, DAISY QUOKKA, WORLD’S SCARIEST ANIMAL, 2021

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: RICARD CUSSÓ, 88’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 3€ 

Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

*για ηλικίες 8+

ΠΕΜΠΤΗ 08.09 | 18.30

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΙΝΕΜΑ”, 60’

ΛΟΥΚΑ, LUCA, 2021,

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ENRICO CASAROSA, 95’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 8€ 

Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

*για ηλικίες 5+

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09.09 | 21.00

ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΑΝΟΝ ΣΤΟΝ ΑΒ – ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ

EIFFEL, 2021

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: MARTIN BOURBOULON, 108’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ 

ΣΑΒΒΑΤΟ 10.09 | 21.00 

ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΑΝΟΝ ΣΤΟΝ ΑΒ – ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ

ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ, ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST, 1975

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: MILOS FORMAN, 133’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 11.09 | 21.00

ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΑΝΟΝ ΣΤΟΝ ΑΒ – ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ, LE ΤRESOR  DU PETIT NICOLAS, 2021

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  JULIEN RAPPENEAU, 103’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ 

ΔΕΥΤΕΡΑ 12.09 | 21.00

CINOBO – COFFEE & CIGARETTES: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΜ ΤΖΑΡΜΟΥΣ

ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, DOWN BY LAW, 1986

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: JIM JARMUSCH, 107’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ 

ΤΡΙΤΗ 13.09 | 21.00

CINOBO – COFFEE & CIGARETTES: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΜ ΤΖΑΡΜΟΥΣ

Ο ΝΕΚΡΟΣ, DEAD MAN, 1995

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: JIM JARMUSCH, 121’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ 

ΤΕΤΑΡΤΗ 14.09 | 21.00

CINOBO – COFFEE & CIGARETTES: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΜ ΤΖΑΡΜΟΥΣ

ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΑ, COFFEE AND CIGARETTES, 2003

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: JIM JARMUSCH, 95’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ 

ΠΕΜΠΤΗ 15.09 | 21.00

IN-EDIT Greece_Bonus Track

SUMMER OF SOUL (…OR, WHEN THE REVOLUTION COULD NOT BE TELEVISED), 2021

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: AHMIR THOMPSON, 118’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.09 | 21.00

IN-EDIT Greece_Bonus Track

MOBY DOC, 2021

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ROB GORDON BRALVER, 92’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17.09 | 21.00

IN-EDIT Greece_Bonus Track

MAX RICHTER’S : SLEEP, 2020

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: NATALIE JOHNS, 99’

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€

Προπώληση εισιτηρίων από το φυσικό ταμείο του χώρου και από το viva.gr και το δίκτυο μεταπωλητών του.

The post Τα ραντεβού στον αναγεννημένο ΑΒ συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο με 11 υπέροχες ταινίες appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/2Dgja3n
via IFTTT

10 αεροπορικές γραμμές αποχαρακτηρίζονται ως άγονες

Αλλάζουν τα δεδομένα στον διαγωνισμό για τις 28 άγονες αεροπορικές γραμμές που διεξάγει η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες για την ανάληψη 10 γραμμών χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα. 

Αυτό σημαίνει ότι οι 10 γραμμές αποχαρακτηρίζονται ως άγονες και ο διαγωνισμός συνεχίζεται για τις υπόλοιπες 18 γραμμές. 

Στις 4 Αυγούστου εκδηλώθηκε εγγράφως από αερομεταφορείς η πρόθεση διεξαγωγής των κάτωθι γραμμών για την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου 2023 έως την 31η Ιανουαρίου 2027, χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα:

1) Αθήνα – Ζάκυνθος,

2) Αθήνα – Ικαρία,

3) Αθήνα – Κύθηρα,

4) Αθήνα – Κάρπαθος,

5) Αθήνα – Μήλος,

6) Αθήνα – Νάξος,

7) Αθήνα – Πάρος,

8) Αθήνα – Σκιάθος,

9) Θεσσαλονίκη – Σάμος και

10) Θεσσαλονίκη – Χίος. 

Οι 18 γραμμές για τις οποίες συνεχίζεται ο διαγωνισμός 

Επομένως, ο διαγωνισμός συνεχίζεται για τις υπόλοιπες 18 γραμμές. Οι 18 άγονες γραμμές, οι οποίες θα ανατεθούν, κι αυτές, για 4 χρόνια και συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου 2023 έως την 31η Ιανουαρίου 2027, είναι οι ακόλουθες:

Αθήνα – Αστυπάλαια, Αθήνα – Σκύρος, Αθήνα – Σύρος, Αθήνα – Λέρος, Αθήνα – Κάλυμνος, Αθήνα – Σητεία, Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά, Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα, Θεσσαλονίκη – Σκύρος, Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Ικαρία, Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Σητεία, Ρόδος – Καστελόριζο, Αλεξανδρούπολη – Σητεία, Άκτιο – Σητεία, Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος, Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος και Ρόδος – Κως – Κάλυμνος – Λέρος – Αστυπάλαια.

Η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τις 18 γραμμές έχει οριστεί στις 25 Σεπτεμβρίου. O διαγωνισμός είναι διεθνής, οπότε είναι “ανοιχτός” προς κάθε αερομεταφορέα της ΕΕ.

Σήμερα, οι άγονες αεροπορικές γραμμές διεξάγονται από τις εταιρείες SKY express (η εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων IOGR, διαθέτει την πλειονότητα των άγονων γραμμών) και Olympic Air (η Olympic Air ανήκει στην AEGEAN).

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν άλλες εταιρείες με αξιοσημείωτο μέγεθος (Astra και Ellinair δεν πετάνε πλέον), οπότε με ενδιαφέρον αναμένεται, εάν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό αερομεταφορέας του εξωτερικού.

The post 10 αεροπορικές γραμμές αποχαρακτηρίζονται ως άγονες appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/jYXdibE
via IFTTT

Η συνολική φήμη της Ελλάδας & της Αθήνας – Ioύλιος 2022

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ

  • Παρουσιάζεται μικρή μείωση της φήμης της Ελλάδας (από 9,0 σε 8,9) που βασίζεται στην εμπειρία στον προορισμό (διαμονή, εστίαση, αξιοθέατα κλπ),  κάτι που συμβαίνει διεθνώς -συχνά και σε μεγαλύτερο βαθμό- κατά την αιχμή της σεζόν.  Αντίθετα, η Αθήνα διατηρεί για τέσσερεις συνεχόμενους μήνες τη βαθμολογία της στο 9,0. Τόσο η Αθήνα, όσο και η Ελλάδα, βαθμολογούνται αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,5) και μεταξύ των 5 κορυφαίων προορισμών με την καλύτερη βαθμολογία στην Ευρώπη.
  • Ως προς τη γενική φήμη στο διαδίκτυο, το net sentiment score της Ελλάδας (18)  ξεπέρασε (κατά +3 μονάδες) το αντίστοιχο της Ισπανίας (15) και (κατά +8) της Πορτογαλίας (10), ενώ υπολείπεται εκείνου της Ιταλίας (45).
  • Η φήμη της χώρας ενισχύθηκε θετικά από μια σειρά θεμάτων, όπως ο πολιτισμός, το φαγητό, η διαμονή, οι εκδηλώσεις και η πληθώρα προορισμών που ικανοποιούν ευρύ φάσμα τουριστικών προτιμήσεων

Το ΙΝΣΕΤΕ, στο πλαίσιο παρακολούθησης της τουριστικής δραστηριότητας μέσα από διαφοροποιημένες πηγές, συλλέγει big data για την Ελλάδα, την Αθήνα και ανταγωνιστικούς προορισμούς (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), που αποτυπώνουν α) την εξέλιξη της εικόνας του κάθε προορισμού  και β) την τουριστική εμπειρία ως προς τα διάφορα επιμέρους ‘συστατικά’ (πχ διαμονή, εστίαση, αξιοθέατα κλπ) της, επιτρέποντας συγκρίσεις μεταξύ αφενός της Αθήνας και της Ελλάδας και αφετέρου των ανταγωνιστικών χωρών. Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ γίνεται από την εταιρεία TCI Research.
H παρούσα ενημέρωση αναφέρεται στον μήνα Ιούλιο 2022.

Σύμφωνα με την ανάλυση για τον Iούλιο του 2022, τα κύρια σημεία έχουν ως εξής:
  • Ο όγκος των συνομιλιών στα διαδικτυακά μέσα για την Ελλάδα και την Αθήνα αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιούλιο, καθώς αυξάνονται και οι επισκέψεις.
  • Οι συνομιλίες που σχετίζονται με την πανδημία είχαν παρόμοια τάση με εκείνη του Ιουνίου δηλαδή παρέμειναν σταθερές για την Ελλάδα και οι αντίστοιχες για την Αθήνα παρουσίασαν μια μικρή αύξηση.
  • Οι περισσότερες συνομιλίες με επίκεντρο τον Covid σχετίζονταν κυρίως με την «τουριστική έκρηξη σε σύγκριση με την προ-Covid περίοδο» και με έμμεσες συσχετίσεις όπως για παράδειγμα η ισοτιμία  ευρώ/δολαρίου  που ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες των ΗΠΑ να επισκεφθούν την Ευρώπη και την Ελλάδα μετά τον Covid.
  • Η φήμη της Ελλάδας στη διαδίκτυο ακολούθησε την ίδια πτωτική τάση με την Ισπανία και την Πορτογαλία αντικατοπτρίζοντας τη συνολική πτώση που καταγράφηκε παγκοσμίως και σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον UNWTO και την ETC.
  • Το net sentiment score της Ελλάδας (18) ξεπέρασε (κατά +3 μονάδες) το αντίστοιχο της Ισπανίας (15) και (κατά +8) της Πορτογαλίας (10), ενώ υπολείπεται εκείνου της Ιταλίας (45).
  • Η διαδικτυακή φήμη της Αθήνας μειώθηκε στις 8 μονάδες (Καθαρή Βαθμολογία), που σημαίνει σχεδόν ίσο μερίδιο θετικών και αρνητικών αναφορών για την πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του μήνα.
  • Οι αρνητικές συνομιλίες τροφοδοτήθηκαν από έναν συνδυασμό τουριστικών και μη θεμάτων όπως για παράδειγμα θέματα που σχετίζονται με το κλίμα (κύμα καύσωνα, πυρκαγιές κοκ), αυξανόμενα κρούσματα Covid, υπερβολικές χρεώσεις σε εστιατόρια, ατυχήματα τουριστών.
  • Παράλληλα, πολλοί θετικοί παράγοντες φήμης για την Ελλάδα παρέμειναν ενεργοί τον Ιούλιο, με διασημότητες και τουρίστες να «πλημμυρίζουν» τη χώρα. Η φήμη του προορισμού ενισχύθηκε θετικά από μια σειρά θεμάτων, όπως ο πολιτισμός, το φαγητό, η διαμονή και οι εκδηλώσεις. Η νέα εφαρμογή για κινητά με την ονομασία «Culture is Athens» που παρέχει ο Δήμος Αθηναίων, καθώς και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) που ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος της Ευρώπης σύμφωνα με τις αξιολογήσεις χρηστών της Google, ήταν τα δύο σημαντικότερα σημεία γύρω από τον τουρισμό στην Ελλάδα. Ως προς τη γαστρονομία, τα σχόλια του Ιουλίου επικεντρώθηκαν στις σύγχρονες ελληνικές συνταγές, ιδιαίτερα εκείνες με εμβληματικά προϊόντα της ελληνικής κουζίνας,
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, προβλήθηκε ένας μεγάλος αριθμός προορισμών της Ελλάδας, καταδεικνύοντας την ικανότητα της χώρας να ικανοποίει ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων των τουριστών (πχ το Ελαφονήσι, που συγκαταλέγεται στις 50 καλύτερες παραλίες στον κόσμο, λιγότερο γνωστοί προορισμοί τον Αύγουστο όπως οι Λειψοί, η Σκύρος). Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για τη Σαντορίνη, αναδεικνύοντάς την ως πολυτελή προορισμό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη για τη μελέτη γεωλογικών φαινομένων και σχηματισμών. Άλλοι θετικοί παράγοντες φήμης περιλαμβάνουν σχόλια για ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Αθήνα και τις ευρύχωρες εγκαταστάσεις του και την πρόταση του Έλληνα υπουργού τουρισμού σχετικά με τη διαμονή Γερμανών συνταξιούχων στην Ελλάδα εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίση.
  • Παρουσιάζεται μικρή μείωση της φήμης της Ελλάδας (από 9,0 σε 8,9) που βασίζεται στην εμπειρία στον προορισμό (διαμονή, εστίαση, αξιοθέατα κλπ),  κάτι που συμβαίνει διεθνώς -συχνά και σε μεγαλύτερο βαθμό- κατά την αιχμή της σεζόν.  Αντίθετα, η Αθήνα διατηρεί για τέσσερεις συνεχόμενους μήνες τη βαθμολογία της στο 9,0. Τόσο η Αθήνα, όσο και η Ελλάδα, βαθμολογούνται αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,5) και μεταξύ των 5 κορυφαίων προορισμών με την καλύτερη βαθμολογία στην Ευρώπη.
  • Οι αντιλήψεις για την υγειονομική ασφάλεια μεταξύ των επισκεπτών μειώθηκαν στην Ελλάδα (- 0,77), αλλά ανέκαμψαν στην Αθήνα (+ 0,25), παραμένοντας και οι δύο δείκτες σε θετικό εύρος σε σύγκριση με το επίπεδο επαγρύπνησης.

The post Η συνολική φήμη της Ελλάδας & της Αθήνας – Ioύλιος 2022 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/DJwdVf2
via IFTTT

ISLA BROWN SOUNIO, BROWN ACROPOL και ISLA BROWN CORINTHIA τα νέα projects της WHeurope στην Ελλάδα

Η WH Europe προχωράει σε τρία νέα projects στην Ελλάδα όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Η WH Europe είναι ένας όμιλος επενδύσεων σε ξενοδοχεία και εμπορικά ακίνητα, με παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Γερμανία.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ομίλου, στρατηγική του επικεντρώνεται στην απόκτηση, την εκ νέου ανάπτυξη και την επανατοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων. Το χαρτοφυλάκιό του συνεχώς εξελίσσεται και επεκτείνεται, μέσω εξαγορών περιουσιακών στοιχείων με μεγάλες δυνατότητες.

Στο, δε, site της παρουσιάζονται ως ανήκοντα στο portfolio της όλα τα ξενοδοχεία της Brown στην Ελλάδα, τόσο τα έτοιμα, όσο και τα υπό κατασκευή.

Τα τρία νέα projects της WH Europe στην Ελλάδα είναι τα εξής

1. ISLA BROWN SOUNIO

Ένα πρώην θέρετρο, που αποτελείται από δύο κτίρια, χτισμένο σε συνολική έκταση άνω των 33.000 m², θα είναι δυναμικότητας 179 δωματίων/406 κλινών. Το Isla Brown Sounio αντιπροσωπεύει τον απόλυτο προορισμό διακοπών, καθώς στέκεται περήφανα σε μια χερσόνησο, επιτρέποντας την εκπληκτική πανοραμική θέα στη θάλασσα από κάθε γωνία. Ο εννοιολογικός σχεδιασμός είναι αθόρυβα πολυτελής, ζεστός αλλά διασκεδαστικός, εκλεπτυσμένος αλλά χαλαρός.

Βρίσκεται στην Κάτω Ποσειδωνία, πρώην Λεγρενά Σουνίου, που ανήκει στον δήμο Λαυρεωτικής. Η περιοχή είναι γνωστή ως «Πούντα Ζέζα» και πήρε το όνομά της από τη δημοφιλή παραλία που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ακίνητο.

Το πεντάστερο ξενοδοχείο θα διαθέτει σπα, γυμναστήριο, παιδική χαρά και αίθουσα συνεδριάσεων για 500 άτομα. Θα υπάρχει επίσης πισίνα στον τελευταίο όροφο με καφέ μπαρ και δωμάτια με ιδιωτική πισίνα. Το project φέρει την υπογραφή των Elastic Architects.

2. BROWN ACROPOL

Το Brown Acropol βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας, την εμπορική και επιχειρηματική περιοχή της πρωτεύουσας, με άμεση πρόσβαση στον κεντρικό σταθμό του μετρό και σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από μερικά από τα εμβληματικά αξιοθέατα της Αθήνας.

Θα διαθέτει 165 δωμάτια, εστιατόριο και Rooftop bar με πανοραμική θέα, αίθουσα συνεδριάσεων για 450 άτομα, αίθουσες Spa και Massage καθώς και γυμναστήριο.

3. ISLA BROWN CORINTHIA

Ο κοιμώμενος γίγαντας

Το Isla Brown Corinthia βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους. είναι ένας προορισμός από μόνος του και αντιπροσωπεύει όλα όσα ορίζουν τη σύγχρονη πολυτέλεια. 

Το έργο εκτυλίσσεται σε δύο οικόπεδα. Με 168 μέτρα πρόσοψης στη θάλασσα και ενσωματωμένο σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στην πλαγιά του λόφου.

Μόλις μια ώρα μακριά από την πολυσύχναστη πόλη της Αθήνας, η Κόρινθος είναι ένας ελληνικός προορισμός απόδρασης που είναι εύκολα προσβάσιμος, ζωντανός και ποικίλος. Το project φέρει την υπογραφή των Elastic Architects.

Θα διαθέτει 166 δωμάτια με θέα τη θάλασσα και 120 δωμάτια με θέα την πλαγιά του λόφου, εστιατόρια, σαλόνι, Rooftop bar με πισίνα και 3 πισίνες.

 

The post ISLA BROWN SOUNIO, BROWN ACROPOL και ISLA BROWN CORINTHIA τα νέα projects της WHeurope στην Ελλάδα appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/cyhzgRK
via IFTTT

Thursday, August 25, 2022

Τρύγος για τις λευκές ποικιλίες στον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/08) το πρωί ο τρύγος των λευκών ποικιλιών στον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή του Καυτανζογλείου.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός δήμος στη χώρα μας που έχει δημιουργήσει τον δικό του αστικό αμπελώνα, ενώ ανάλογες πρακτικές εφαρμόστηκαν σε πόλεις του εξωτερικού, όπως στο Παρίσι ή στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό το τόσο όμορφο πλάνο, που ξεκινήσαμε το 2013 μαζί με τους συνεργάτες στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, μαζί με το Κτήμα Γεροβασιλείου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το αγκάλιασε η γειτονιά. Από τη γη της Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο παράγεται το κρασί της Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάνοντας γνωστό ότι φέτος θα οργανωθεί δημοπρασία των κρασιών που παράγονται από τον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί, καθώς είναι ο μοναδικός σε όλη τη χώρα που έχει τον δικό του αμπελώνα και παράγει το δικό του κρασί», σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος.
Ο αστικός αμπελώνας δημιουργήθηκε στον χώρο όπου παλαιότερα βρισκόταν το δημοτικό μηχανουργείο ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ καθώς και με το Κτήμα Γεροβασιλείου. Στον αστικό αμπελώνα, που αναπτύσσεται σε μια έκταση δύο στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο, έχουν φυτευτεί οινοποιήσιμες ποικιλίες. Από τις λευκές ποικιλίες επιλέχθηκαν η ρομπόλα και η μαλαγουζιά και από τις ερυθρές το αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο.

The post Τρύγος για τις λευκές ποικιλίες στον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/YFDmCed
via IFTTT

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Βίντεο απολογισμού καλλιτεχνικού προγράμματο...

Inmo Parck Invest presents its high standing program: the Hills & Sea Kea Resort project

Inmo Parck Invest has been able to develop the Hill & Sea Kea Resort project by including all the necessary points for an exceptional project that will fill a real gap in the horizon of this new niche.

Despite the health crisis, the interest of investors is currently focused mainly on the tremendous development of Greece, which offers excellent returns on investment.

The Hill & Sea program, consisting of some thirty private villas and suites on more than 200,000m², is currently focused on the island of Kea. Very soon a new, more intimate complex will be launched on the famous island of Mykonos with the same signature that characterizes our success.

The post Inmo Parck Invest presents its high standing program: the Hills & Sea Kea Resort project appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/4s80mcM
via IFTTT

Εκτός λειτουργίας ο Οδοντωτός προς Διακοπτό μετά από κατολίσθηση που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση

Η ισχυρή βροχόπτωση, που έπληξε το μεσημέρι της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, προκάλεσε κατολίσθηση, με συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα στα δρομολόγια του Οδοντωτού.
 
Η κατολίσθηση που σημειώθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο του Οδοντωτού και πιο συγκεκριμένα στη διαδρομή Διακοπτό-Καλάβρυτα, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, είχε ως συνέπεια τη διακοπή των δρομολογίων Καλάβρυτα-Διακοπτό, μέχρι νεωτέρας.
 
Τα δρομολόγια 336 & 1337 αντικαθίστανται με λεωφορεία, ανακοίνωσε η Hellenic Trains.

The post Εκτός λειτουργίας ο Οδοντωτός προς Διακοπτό μετά από κατολίσθηση που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/O4jaNUR
via IFTTT

Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα Κωστής Βελώνης Εικαστικά

Διάρκεια έκθεσης: 28 Αυγούστου – 23 Οκτωβρίου
Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα

Ο διακεκριμένος εικαστικός παρουσιάζει στην Ελευσίνα την in situ γλυπτική εγκατάσταση
«Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα», με αφετηρία τη μυθολογική και ιστορική  παράδοση της Ελευσίνας.

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης,
σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022

#Mystery22
#2023Eleusis
#MysteriesOfTransition
#StrawFallingΟnConcreteFloors

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022, παρουσιάζει το Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα, την in situ εικαστική εγκατάσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη. Η Έκθεση θα φιλοξενηθεί από την Κυριακή 28 Αυγούστου έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, ενώ τα επίσημα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 20.30.

Η εγκατάσταση αντλεί έμπνευση από τον μύθο της θεάς Δήμητρας, θεά της καλλιέργειας και της γονιμότητας, και της κόρης της, Περσεφόνης. Με μία αυστηρή γεωμετρική οριοθέτηση που λειτουργεί ως ένας μηχανισμός κυοφορίας αλλά και συγκομιδής, οι αγροτικές δραστηριότητες συνδέονται με την ερωτική  πράξη. Ωστόσο, η ερωτική αφήγηση στη μνημειακή αυτή γλυπτική εγκατάσταση δεν υπογραμμίζεται μόνο με το τριγωνικό σχήμα της δομής της, αλλά εντοπίζεται και στη λειτουργικότητα της κατασκευής. Οι «μηροί της Δήμητρας» λειτουργούν ως ένα καταφύγιο εντόμων με ορόφους που αποτελούνται από διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά και φυτά, τα οποία «αποπλανούν» όλα τα είδη των εντόμων, που συνδράμουν στη διαδικασία της επικονίασης.

Ο εικαστικός Κωστής Βελώνης αναφέρει για την Έκθεση
Η γλυπτική εγκατάσταση «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» έχει ως αφετηρία την μυθολογική και ιστορική παράδοση της Ελευσίνας και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μελέτης για την τεκτονική σύσταση του ανιμισμού. Η θεά Δήμητρα και η κόρη της, η Περσεφόνη, προσφέρουν την ιδανική αφήγηση για τον σχεδιαστικό εναγκαλισμό του ανόργανου με το οργανικό στοιχείο και το πώς φαινομενικά  διαφορετικές οντότητες και φυσικά φαινόμενα, που ορίζονται από την κίνηση και την ακινησία, την έμψυχη και την άψυχη ύλη, την άνθηση και τον μαρασμό, μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται και να μην λειτουργούν αντιθετικά.

Η αρχιτεκτονική κλίμακα της κατασκευής συνενώνει τη μοίρα ως μονάδα μέτρησης με τη μοίρα ως πεπρωμένο και τύχη. Το διακύβευμα αυτού του ορθωμένου και κάθετου ανθρωπομορφικού χωραφιού  δεν αφορά μονάχα στην επιφάνεια της γης και το ύψος μιας «ανεμόφιλης» κατασκευής,  αλλά απευθύνεται  και  σε μια  αντίστροφη πορεία, όπου το ύψος μπορεί να γίνει αντιληπτό ως έσχατο βάθος. Όλες οι αγροτικές δραστηριότητες τις οποίες φροντίζει η Δήμητρα (γη μήτηρ) με το όργωμα,  τη σπορά και τον θερισμό, αφορούν και το χθόνιο στοιχείο. Η Περσεφόνη και η διαμονή της στον Άδη κάποιους μήνες του χρόνου αντανακλούν τη συνέχιση μιας μόνιμης υπαρξιακής αφήγησης με τον φυσικό κύκλο ζωής των φυτών ως σύμβολο γέννησης, θανάτου και αναγέννησης.

Το ιστορικό της Τέχνης της Εγκατάστασης στο Φεστιβάλ Αισχύλεια

Ξεπερνώντας τα όρια του καθαρά παραστατικού χαρακτήρα τον οποίο είχε αρχικά, το Φεστιβάλ Αισχύλεια από το 2004 συμπεριέλαβε ως δομικό στοιχείο του ετήσιου καλλιτεχνικού του προγράμματος την Τέχνη της Εγκατάστασης, γεγονός που αγκαλιάστηκε από την πόλη και τους κατοίκους της. Η πρώτη εικαστική εγκατάσταση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ήταν το έργο της γλύπτριας Βάνας Ξένου με τίτλο «Έλευσις – Πέρασμα», το οποίο παρουσιάστηκε στο βιομηχανικό συγκρότημα «Κρόνος». Έκτοτε, διεθνώς διακεκριμένοι εικαστικοί φιλοξενήθηκαν στην πόλη της Ελευσίνας, όπως η Καλλιόπη Λεμού, ο Μάριος Σπηλιόπουλος, η Λήδα Παπακωνσταντίνου, η Διοχάντη, ο Stephen Antonakos, ο Στέφανος Τσιβόπουλος, ο Νίκος Ναυρίδης, ο Michelangelo Pistoletto, o Tarek Atoui, η Αιμιλία Μπουρίτη, η Ελένη Πανουκλιά, η Δανάη Στράτου,  η Ασπασία Σταυροπούλου και ο Ανδρέας Λόλης.

Οικοδομώντας σε αυτή την παράδοση και αναδεικνύοντας την Ελευσίνα ως διεθνές σημείο συνάντησης για τη site specific και site sensitive καλλιτεχνική δημιουργία, στόχος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι να επιμελείται κάθε χρόνο την εικαστική εγκατάσταση του Φεστιβάλ Αισχύλεια. Φέτος έχει τη χαρά να συνεργάζεται με τον διακεκριμένο εικαστικό Κωστή Βελώνη.

Λίγα λόγια για τον Κωστή Βελώνη

O Κωστής Βελώνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές (MRes) στο London Consortium – Birkbeck College, ICA, AA (MRES) και Arts Plastiques/ Esthétique στο Université Paris 8 (D.E.A). Είναι Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αναπληρωτής καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Τα γλυπτά του  Βελώνη εξερευνούν την κωμική και αμήχανη συνθήκη του αντικειμένου ως προβολή μιας ανθρωποκεντρικής αφήγησης  με αλληγορίες της καθημερινότητας. Στο σύνολο του έργου του δίνεται έμφαση πάνω στις ηθικές προεκτάσεις του λάθους και της αδεξιότητας, όπως και το χάσμα που προκαλεί η ονειροπόληση και η πραγματικότητα  που τη ματαιώνει. Το πλαίσιο αυτής της ανάγνωσης αρθρώνεται εξίσου και στην «κοινή εστία» του δημόσιου forum με ένα συστηματοποιημένο λεξιλόγιο μορφών και υλικών, που υποδηλώνει την μοντερνιστική γραφή σ’ ένα εύρος αρχιτεκτονικών τυπολογιών· από τα κύρια μέρη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου  (σκηνή, κερκίδες, ορχήστρα) μέχρι τα πολιτικά βήματα και προπαγανδιστικά περίπτερα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας.

Πληροφορίες

Διεύθυνση Επιμέλειας: Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης – Ζωή Μουτσώκου | 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Συνεργάτις Επιμελήτρια: Ιωάννα Γερακίδη

Αρχιτεκτονική Επιμέλεια: Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας & Διογένης Βεριγάκης

Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς

Επιστημονική και Υλική Υποστήριξη: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οργάνωση Παραγωγής: Αλέξανδρος Τηλιόπουλος

Συντονισμός Παραγωγής: Γιώργος Κατσώνης

Εκτέλεση Παραγωγής: opbo studio

Διοργάνωση: 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης & Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Τοποθεσία: Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα

Διάρκεια: 28/8 – 23/10

Εγκαίνια: Πέμπτη 8/9 στις 20:30

Ωράριο λειτουργίας: 28/8-19/9 Δευτέρα-Κυριακή 19:00-23:00 (τις ημέρες των παραστάσεων 19:00- 20:30) 20/9-23/10 Τετάρτη-Κυριακή 17:00-21:00

Είσοδος Ελεύθερη

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας στο 2023eleusis.eu & aisxylia.gr

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis
E-mail: info@2023eleusis.eu

#Mystery22
#StrawFallingΟnConcreteFloors
#2023Eleusis
#MysteriesOfTransition

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
# 21χλμ

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

 

The post Μυστήριο 22 | Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα Κωστής Βελώνης Εικαστικά appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/lnCT7mq
via IFTTT

DAVE by the beach Loutraki_”To επαναστατικό παιδί της οικογένειας Brown Hotels άνοιξε τις πόρτες του στο Λουτράκι”

Ακολουθώντας την επιτυχημένη πορεία του DAVE Red Athens, η Brown Hotels αποφάσισε να φέρει το δημιουργικό και γεμάτο ενέργεια DAVE Red στο Λουτράκι. Aποτελώντας ριζική ανακαίνιση του ξενοδοχείου Kontis Hotel, το DAVE by the beach Loutraki μόλις μια ώρα οδικώς από την Αθήνα, στην καρδιά της πόλης του Λουτρακίου και μόλις 200 μέτρα από την παραλία, εξακολουθεί να έχει την ίδια funky και παιχνιδιάρικη αισθητική του Dave Red προσφέροντας ταυτόχρονα μία προσιτή φιλοξενία. 

Το DAVE by the beach Loutraki δεν είναι απλά ένα ξενοδοχείο, αλλά ένα μέρος όπου θα νιώσετε πραγματικά πως φτιάχτηκε για να να γίνετε μέρος του ανέμελου και χωρίς συμβιβασμούς DΑVE lifestyle. Τα 39 δωμάτια του ξενοδοχείου που ισσοροπούν μεταξύ urban και funky αισθητικής, διαθέτουν σύγχρονες ανέσεις και εξαιρετική διακόσμηση, δημιουργώντας ένα απίστευτα φιλόξενο και ζωντανό περιβάλλον που εντυπωσιάζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Αναμφισβήτητα, το πιο ξέγνοιαστο και εντυπωσιακό σημείο του ξενοδοχείου είναι το rooftop με ένα μεγάλο εξωτερικό χώρο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το ποτό του με υπέροχη θέα το βουνό ή τη θάλασσα.

Εάν επιθυμείτε να συνδυάσετε το snoozing με outdoor δραστηριότητες τότε βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος. Το DAVE by the Beach Loutraki με προνομιακή θέση στο κέντρο της πόλης σας προσκαλεί να ανακαλύψετε ξανά την πόλη του Λουτρακίου, συνδυάζοντας την ανέμελη διαμονή με μια μοναδική εμειρία εξερεύνησης των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής και διασκέδασης στα τοπικά εστιατόρια και bar. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα φυσικά ιαματικά λουτρά και φυσικά εάν είστε λάτρεις των αθλητικών δραστηριοτήτων τα μονοπάτια πεζοπορίας. 

Μετά το DAVE by the beach Loutraki και συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία, η αλυσίδα Brown Hotels αναμένεται να εγκαινιάσει στο προσεχές μέλλον ακόμη μία σειρά ξενοδοχείων. Το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη τριετία περιλαμβάνει συνολικά 42 ξενοδοχεία και resorts, τα οποία ήδη βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής ή της ανάπτυξης.

The post DAVE by the beach Loutraki_”To επαναστατικό παιδί της οικογένειας Brown Hotels άνοιξε τις πόρτες του στο Λουτράκι” appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/bETi6Xl
via IFTTT

Monday, August 22, 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΤΚΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 19-8-2022

Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής ποσού για τη μίσθωση τερματικών POS, ζητά με ανοικτή επιστολή του προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Τουρισμού η ΣΕΤΚΕ.

Αναλυτικά η επιστολή της ΣΕΤΚΕ έχει ως εξής

Προς:  1. κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

  1. κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Οικονομικών

Κοιν.:   κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να σας παραθέσουμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις του φορέα μας όσον αφορά τον φόρο διαμονής καθώς και τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS, διαδικασίες για τις οποίες οι επιχειρηματίες του κλάδου μας είναι υπόχρεοι από το 2016 όπου και νομοθετήθηκαν.

Φόρος διαμονής

Με το άρθρο 53 του ν. 4389/2016, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 του ν. 4472/2017, έχει θεσμοθετηθεί ο φόρος διαμονής, ο οποίος δυστυχώς επιβαρύνει τους επιχειρηματίες του κλάδου μας με περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, διότι ως μικρές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ούτε τμήμα λογιστηρίου ούτε υπαλλήλους όπως οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Στις επιχειρήσεις μας ο ιδιοκτήτης – επιχειρηματίας είναι υπεύθυνος για όλη την λειτουργία του καταλύματος π.χ. κρατήσεις, υποδοχή, προμήθειες, συντηρήσεις, κ.α..

Με τη διαδικασία απόδοσης του φόρου διαμονής ο κάθε επιχειρηματίας καλείται να εκτελεί και χρέη εισπράκτορα για το Ελληνικό Δημόσιο, με μόνη ανταμοιβή σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης του φόρου, την επιβολή ενός υπέρογκου για τα δεδομένα της επιχείρησης του προστίμου.

Για παράδειγμα  σε επιχειρηματία τουριστικού καταλύματος επεβλήθη πρόστιμο 300 € για εκπρόθεσμη λίγων ημερών δήλωση φόρου διαμονής ύψους μόνο 7,50 €, ποσό το οποίο οι περισσότεροι επιχειρηματίες λόγω ότι είναι χαμηλό, επιλέγουν να μην το παρακρατήσουν από τον επισκέπτη τους και να το χρεωθούν οι ίδιοι.

Σε αυτή την περίπτωση κατά την άποψη μας, το πρόστιμο πρέπει να είναι ίσο με το ποσό του φόρου διαμονής.

Ως εκ τούτου, πρόκειται για ένα φόρο που επιβαρύνει οικονομικά τον επισκέπτη και λειτουργικά τον επιχειρηματία τουριστικού καταλύματος, εν ολίγοις προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού, γι’ αυτό θα έπρεπε να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα ο φόρος διαμονής θα έπρεπε να αποτελεί έσοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού, η οποία θα υλοποιεί αποκλειστικά έργα ανάπλασης και εκσυγχρονισμού των περιοχών και υποδομών που υποδέχονται τουρίστες, έτσι ώστε να έχει θετικό αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Συνοψίζοντας, αίτημα του φορέα μας είναι η επέκταση της προθεσμίας δήλωσης του φόρου διαμονής στους 2 μήνες με ύψος προστίμου ίσο με το ποσό του εκπρόθεσμου φόρου καθώς και η απόδοση του στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού για την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης,  την προστασία των φυσικών πόρων και για κάθε άλλη ενέργεια προς όφελος του τουρισμού που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας μας.

Συναλλαγές μέσω τερματικών POS

Σύμφωνα με το άρθρο 65 του νόμου 4446/2016 και την ΥΑ 45231 (ΦΕΚ Β΄ 1445/ 27.4.2017) (Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 ν.4446/2016) οι επιχειρήσεις του κλάδου μας υποχρεούνται να αποδέχονται συναλλαγές μέσω καρτών και να διαθέτουν τερματικό POS.

Η υποχρέωση αυτή αποτελεί μια ακόμη οικονομική επιβάρυνση για τους επιχειρηματίες καθότι καλούνται να καταβάλλουν στις τράπεζες ετησίως το ποσό της τάξεως των 300,00 € – 350,00 € που αντιστοιχεί στη μίσθωση τερματικών POS και ποσοστό προμήθειας της τάξεως του 1,30 € επί των συναλλαγών τους.

Πέραν των ανωτέρω, το τελευταίο διάστημα έχουμε πληροφορηθεί από μέλη μας ότι, ποσά συναλλαγών που διενεργούνται μέσω χρήσης τερματικών POS και συγκεκριμένα μέσω του συστήματος διαχείρισης συναλλαγών της ιδιωτικής εταιρίας “cardlink” δεν καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Το γεγονός αυτό όπως είναι αντιληπτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους επιχειρηματίες του κλάδου μας, οι οποίοι διατηρούν μικρές επιχειρήσεις, είναι αυτοαπασχολούμενοι και δεν δύνανται -εκ των πραγμάτων- εν μέσω τουριστικής περιόδου να ελέγχουν καθημερινά την εικόνα των οικονομικών της επιχείρησης τους.

Η πολιτεία θέσπισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση για να ελέγξει τη φοροδιαφυγή αλλά έπρεπε να εξασφαλίσει τη δωρεάν χορήγηση των τερματικών POS και χωρίς την επιβολή κράτησης ποσοστού επί των συναλλαγών που γίνονται από οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, αφού στην ουσία πρόκειται για διευκόλυνση του κρατικού μηχανισμού.

Επίσης, σε περιπτώσεις μη καταβολής των ποσών στους δικαιούχους για οποιοδήποτε λόγο, έπρεπε να έχει προβλεφθεί μια δικλείδα ασφαλείας έτσι ώστε η καταβολή τους να γίνεται από το Ελληνικό Δημόσιο και να μην χρειάζεται οι επιχειρηματίες να αναζητούν τα δεδουλευμένα τους από την κάθε ιδιωτική εταιρεία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάμε να καταργηθεί η υποχρέωση καταβολής ποσού για τη μίσθωση τερματικών POS, όπως και η επιβολή κράτησης ποσοστού επί των συναλλαγών που γίνονται μέσω αυτών και τα ποσά των συναλλαγών να κατατίθενται άμεσα στους λογαριασμούς των επιχειρηματιών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ευελπιστούμε σε άμεση επίλυση του υφιστάμενου προβλήματος, σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε για τη διασφάλιση παντός νομίμου δικαιώματός μας να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη.

 

Με εκτίμηση,

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΟΚΟΥΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                        ΜΑΡΚΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

The post ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΤΚΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 19-8-2022 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/WUa01lY
via IFTTT

Σοφία Ζαχαράκη: «Έρχονται τα επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, Ζυθοποιεία και Τυροκομεία – Ενισχύουμε τις ειδικές μορφές τουρισμού με όχημα τα προϊόντα της ελληνικής γης»

Σε δημόσια διαβούλευση η θεσμοθέτηση και οι προδιαγραφές των Επισκέψιμων Ελαιοτριβείων

Το Υπουργείο Τουρισμού -σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- αναρτά σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θεσμοθέτηση και τις τεχνικές-λειτουργικές προδιαγραφές των επισκέψιμων ελαιοτριβείων. 

Σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 (ώρα 23:59), είναι η συγκέντρωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τους ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να καταστεί η απόκτηση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου προσιτή σε κάθε ελαιουργική εγκατάσταση. 

Το σχέδιο της απόφασης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού https://mintour.gov.gr/diavoyleysi-prodiagrafon-episkepsimon-elaiotriveion, ενώ την περασμένη εβδομάδα απεστάλη και σχετική επιστολή της Υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, προς τους φορείς του αγροδιατροφικού τομέα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται σε συνέχεια του αρ. 50 του ν. 4875/2021 (ΦΕΚ 250/Α’) του Υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, για τη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου. Εντάσσεται, δε, στη στρατηγική στόχευση του Υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, μέσα από τη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου διασφαλίζει την επισκεψιμότητα σε χώρους όπου λειτουργούν ελαιοτριβεία -ειδικών προδιαγραφών- που παράγουν ελληνικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για φέτος, καθώς έχει προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση για τις  προδιαγραφές του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, που ήδη υπογράφηκε και βρίσκεται σε στάδιο δημοσίευσης σε ΦΕΚ.

Η Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις ειδικές μορφές τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: 

«Υλοποιούμε στην πράξη -στοχευμένα και μεθοδικά- τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας, ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν και επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο,  δίνοντας ώθηση στις ειδικές μορφές τουρισμού δώδεκα μήνες τον χρόνο. Παράλληλα, στηρίζουμε την ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων που τα καθιστούν μοναδικά σε όλο τον κόσμο και προωθούμε την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού κλάδου, ενισχύοντας το εισόδημα τόσο των αγροτών μας, όσο και των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων. 

Με τον νέο νόμο του Υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα, θεσπίσαμε για πρώτη φορά ειδικό Σήμα Επισκέψιμης Μονάδας για τρεις νέες κατηγορίες παραγωγικών κλάδων. Έτσι, μετά τα Επισκέψιμα Ζυθοποιεία την άνοιξη, προχωράμε στην καρδιά του καλοκαιριού με τα Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία και θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο τα Επισκέψιμα Τυροκομεία. 

Τα τρία νέα αυτά σήματα φιλοδοξούν να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, φέρνοντας στο επίκεντρο του τουριστικού χάρτη νέους προορισμούς -λιγότερο δημοφιλείς μέχρι σήμερα- με βασικό όχημα την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα. Έρχονται, δε, να συμπληρώσουν το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου και Αγροτουρισμού, που χορηγεί ήδη το Υπουργείο Τουρισμού.

Επιπροσθέτως, αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διαθέτοντας 17,2 εκατ. ευρώ για τη θεσμοθέτηση δικτύου αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα (AGTIS), με ψηφιακές πλατφόρμες, χάρτες, εφαρμογές, ενέργειες branding και marketing, προσφέροντας νέες, αυθεντικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα μας».

The post Σοφία Ζαχαράκη: «Έρχονται τα επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, Ζυθοποιεία και Τυροκομεία – Ενισχύουμε τις ειδικές μορφές τουρισμού με όχημα τα προϊόντα της ελληνικής γης» appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/tg2fHEo
via IFTTT

“Rethink Tourism”: Sector Gets Ready to Celebrate World Tourism Day 2022

The countdown to World Tourism Day 2022 is now underway, with every part of the sector invited to be an active part of the annual celebrations.

With the theme of ‘Rethinking Tourism’, the International Day of Observance will this year focus on re-imagining the sector’s growth, both in terms of size and relevance. The Republic of Indonesia will host the official day (27 September), though all UNWTO Member States, as well as non-members and stakeholders from across the private sector, are being invited to host their own celebrations as well as to promote the day and its central theme.

UNWTO Secretary-General Zurab Pololikashvili says: “The potential of tourism is enormous, and we have a shared responsibility to make sure it is fully realized. On World Tourism Day 2022, UNWTO calls on everyone, from tourism workers to tourists themselves, as well as small businesses, large corporations and governments to reflect and rethink what we do and how we do it.”

World Tourism Day has been held on 27 September each year since 1980. The date marks the anniversary of the adoption of the Statutes of the Organization in 1970, paving the way for the establishment of UNWTO five years later.

The post “Rethink Tourism”: Sector Gets Ready to Celebrate World Tourism Day 2022 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/0nogZmF
via IFTTT

2nd Running Nafpaktia “μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε”

Με σύνθημα  «μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε!» η περιβαλλοντική οργάνωση Πράσινο+Μπλέ, ο Δήμος Ναυπακτίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνδιοργανώνουν τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, 2nd NAFPAKTIA RUNNING semi trail 24km, 13km και 7km, την Κυριακή  28 Αυγούστου στην Άνω Χώρα Ορεινής Ναυπακτίας. 

Οι λάτρεις του Ορεινού Τρεξίματος θα απολαύσουν υπέροχα δασικά μονοπάτια, στα 1.050 μέτρα υψόμετρο, υπό σκιά, σε χαμηλές θερμοκρασίες και με ασφάλεια.  

Τρέξτε σε υπέροχα δασικά μονοπάτια απολαμβάνοντας τη φύση, αλλά και τη φιλοξενία των ανθρώπων της περιοχής. 

Οι εγγραφές άνοιξαν και γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στο www.prasinomple.gr   

The post 2nd Running Nafpaktia “μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε” appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/4Ig6krH
via IFTTT

Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ | Ρόδος, 27-30 Αυγούστου (Rhodes & South Aegean International Jazz Festival 2022)

SAVE THE DATE

27 – 30 Αυγούστου 2022, Ρόδος

Ελεύθερη είσοδος για όλες τις δράσεις

Έναρξη 21.00. Οι πύλες ανοίγουν στις 20:30

Για τέταρτη χρονιά το νησί των Ιπποτών θα πλημμυρίσει από τζαζ μελωδίες, στο πλαίσιο του Rhodes & South Aegean International Jazz Festival, της μεγάλης γιορτής που φέτος θα λάβει χώρα στο εντυπωσιακό Παλάτι των Ιπποτών και στο Αρχαίο Ωδείο της Ρόδου. Πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο Δημήτρης Βασιλάκης, διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, συνθέτης και ακαδημαϊκός ερευνητής. Το φεστιβάλ φέτος θα λάβει χώρα από τις 27 έως και τις 30 Αυγούστου

Σάββατο 27 Αυγούστου / Cine Rodon

Panel “Candid Stories” Women in jazz / Jack Kerouac 100th birthday / Jazz in the movies

Κυριακή 28 Αυγούστου / Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου

Marios Charalambous quartet | Κύπρος

Shekinah Rotz quartet με καλεσμένους τους Inbar Fridman και Olivier Gatto | Πουέρτο Ρίκο, Γαλλία, Ισραήλ, Ελλάδα, Ρόδος |

Δευτέρα 29 Αυγούστου / Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου

Doc In Absolute Trio | Λουξεμβούργο

Tanini Trio, στα πλαίσια της αδελφοποίησης με το Bodrum Jazz Festival | Τουρκία

Τρίτη 30 Αυγούστου / Αρχαίο Ωδείο στην Ακρόπολη της Ρόδου

Maria Manousaki group | Κρήτη, Ελλάδα

Craig Bailey, Δημήτρης Βασιλάκης και Athenian Quartet, με τους καλεσμένους Νεφέλη Φασούλη, Νέστορ Βασιλάκης και Λευτέρη Χατζηαντώνη | USA, ΕΚΠΑ, Cincinnati University, Ρόδος, Ελλάδα

Σάββατο 27 Αυγούστου στο Cine Rodon στις 21.00

Είσοδος Ελεύθερη

Panel “Candid Stories”: Women in jazz / Jack Kerouac 100th birthday / Jazz in the movies

Ένα πάνελ σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Μια βραδιά που θα διαρθρωθεί σε 3 μέρη:

  1. Jazz democracy και η φωνή των γυναικών στην Τζαζ,
  2. 100 χρόνια από την γέννηση του Τζακ Κέρουακ και
  3. Προβολή ενός τζαζ ντοκιμαντέρ.

Συμμετέχοντες στο panel θα είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο σαξοφωνίστας, συνθέτης, ποιητής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Βασιλάκης, η σαξοφωνίστα και συνθέτης από το Πουέρτο Ρίκο Shekina Rotz, η κιθαρίστα από το Ισραήλ Inbar Fridman, ο συγγραφέας από την Ρόδο Βασίλης Μαντικός. Επίσης διαδικτυακά θα συμμετάσχουν η βιολίστρια Μαρία Μανουσάκη και η τραγουδίστρια Νεφέλη Φασούλη, από τις σημαντικές παρουσίες του φετινού φεστιβάλ.

Κυριακή 28 Αυγούστου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου. Ώρα 21.00.

Είσοδος ελεύθερη

Marios Charalambous Quartet (Κύπρος) με τους Μάριος Χαραλάμπους (τενόρο σαξόφωνο), Ανδρέας Παντελή (πιάνο), Μιχαήλ Ερμής (κιθάρα), Κυριάκος Κέστα (μπάσο), Όμηρος Μιλτιάδους (τύμπανα)

Η μπάντα θα παρουσιάσει πρωτότυπες συνθέσεις σε στυλ σύγχρονης τζαζ, επηρεασμένες από την modal περίοδο του John Coltrane και τις σύγχρονες εξελίξεις όπως ο Kenny Garrett, Ben Wendel και πολλοί άλλοι. Ο Μάριος Χαραλάμπους είναι ένας νεαρός ανερχόμενος Κύπριος σαξοφωνίστας και συνθέτης που σπουδάζει στο Ωδείο του Άμστερνταμ και έχει λάβει υποτροφία του Ιδρύματος Νικόλα Οικονόμου – NEF. Έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ και τζαζ κλαμπ σε Κύπρο, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και την Ιταλία. Περιοδεύει με το κουιντέτο του παρουσιάζοντας πρωτότυπο υλικό.

Shekinah Rotz Quartet featuring Inbar Fridman, Olivier Gatto

(Πουέρτο Ρίκο, Γαλλία, Ισραήλ, Ρόδος)

με τους Shekinah Rotz (σαξόφωνο, φλάουτο, φωνή), Inbar Fridman (κιθάρα), Μάνος Σαριδάκης (πιάνο), Olivier Gatto bass (μπάσο), Άρης Σολομών (τύμπανα)

Μια από τις πιο δυνατές γυναικείες φωνές της σύγχρονης τζαζ, η σαξοφωνίστρια, φλαουτίστρια και συνθέτρια Shekinah Rotz από το Πουέρτο Ρίκο θα παρουσιάσει πρωτότυπη μουσική από τα πρότζεκτ της με τη Spiritual Warriors Orchestra, καθώς και μουσική των John Coltrane, Yusef Lateef, Kenny Garrett, Cannonball Adderley, Ahmad Jamal. Έχει ζήσει και σπουδάσει στο Πουέρτο Ρίκο, στις ΗΠΑ και στη Γαλλία και έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ τζαζ και συναυλίες στην Αγγλία, Ελβετία, Ισραήλ, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία και τη Μαρτινίκα, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες με σημαντικούς μουσικούς της τζαζ, Nicholas Payton, Bill Stewart, Terreon Gully, Kamau Daáood, Sam Newsome, Meg Okura. Στο κοντραμπάσο ο Olivier Gatto ένας πολύ επιδραστικός μπασίστας και συνθέτης από τη Γαλλία και η Inbar Fridman κορυφαία κιθαρίστρια από το Ισραήλ. Στο πιάνο ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πιανίστες, ο Μάνος Σαριδάκης και στα τύμπανα o νέος παίκτης από τη Ρόδο, ο Άρης Σολομών.

Δευτέρα 29 Αυγούστου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου. Ώρα 21.00

Είσοδος ελεύθερη

Doc In Absolute Trio (Λουξεμβούργο)

με τους Jean Philippe Koch (πιάνο), Victor Kraus (μπάσο), Arne Wiegand (ντραμς)

Οι Dock In Absolute είναι ένα πιάνο τρίο με επικεφαλής τον πιανίστα Jean-Philippe Koch από το Λουξεμβούργο, που συνδυάζει διαφορετικά στυλ της μοντέρνας τζαζ, της κλασικής και της ροκ μουσικής. Οι DIA έχουν ανακηρυχθεί “Καλλιτέχνες/πρέσβεις της χρονιάς 2017 και 2019″ από το music LX καθώς είναι το πιο ενεργό συγκρότημα στο Λουξεμβούργο και “Νέοι καλλιτέχνες της χρονιάς” από το Jazznews. Το τελευταίο τους άλμπουμ ανήκει στα “100 σπουδαιότερα άλμπουμ της χρονιάς” (περιοδικό Jazzit, βραβεία). Η μουσική των Dock In Absolute είναι σπινθηροβόλα, ποικίλη, δυναμική, με ένταση και πλούτο σε ανατροπές στη διάθεση: από λυρική έως ασυγκράτητη, από άγρια έως χαριτωμένη, από δεξιοτεχνική και κρυστάλλινη έως διεκδικητική και δραματική, από συγκρατημένη έως αέρινη και επιδεικτική. Στο RIJF, το συγκρότημα θα παρουσιάσει τραγούδια από το πρώτο και το δεύτερο άλμπουμ του, καθώς και νέο πρωτότυπο υλικό.

Tanini Trio (Τουρκία, αδελφοποίηση με το Bodrum Jazz Festival)

με τους Tahir Aydoğdu (κανονάκι), Burçin Büke (πιάνο), Bilgin Canaz (ney ή φλάουτο με ράμφος)

Το Tanini Trio αποτελείται από τρεις δεξιοτέχνες μουσικούς, ο καθένας από τους οποίους έχει μια επιτυχημένη διεθνή καριέρα από μόνος του. Διαθέτουν ένα επιλεγμένο ρεπερτόριο, που αποτελείται από δυτική μουσική με τουρκικά στοιχεία και τουρκική μουσική με δυτικά στοιχεία. Με ευαισθησία αναμειγνύουν παραδοσιακές τουρκικές και δυτικές μελωδίες με την τζαζ, δημιουργώντας έτσι γέφυρες μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Έχουν εμφανιστεί σε Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Καναδά, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Τουρκμενιστάν, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία, Αγγλία, Σκωτία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ταϊβάν, Μαλαισία, Κύπρο και Ιορδανία. Έχουν ηχογραφήσει δύο άλμπουμ, το Dokunuşlar (Touches) και το Dokunuşlar II (Touches II).

Τρίτη 30 Αυγούστου στο Ωδείο Ρόδου Αρχαία Ακρόπολη Ρόδου, Ώρα 21.00

Είσοδος ελεύθερη

Maria Manousaki Group (Κρήτη) με τους Μαρία Μανουσάκη (βιολί), Δημήτρης Βερδίνογλου (πλήκτρα), Μιχάλης Ευδαίμων (μπάσο), Αλέκος Ρούπας (κρουστά)

Η Μαρία Μανουσάκη είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά ταλέντα της Ελλάδας, με αναγνώριση και εμπορική επιτυχία ως βιολίστρια, συνθέτρια, band leader και διοργανώτρια φεστιβάλ. Γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ και μοιράζει το χρόνο της μεταξύ της Κρήτης και της Νέας Υόρκης. Η Μαρία συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την σύγχρονη τζαζ με το κρητικό μουσικό ιδίωμα. Εμφανίζεται παγκοσμίως ως σολίστ και έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, το “Sole Voyage” (βραβείο καλύτερου τζαζ άλμπουμ στα “Academia awards” το 2016) και το “Hidden Trails” (2018). Είναι επίσης η ιδρύτρια του “Cretan World Music Festival” που ξεκίνησε στα Χανιά της Κρήτης τον Ιούλιο του 2014. Από το 2018, είναι η μουσική επιμελήτρια του “Vlatos Jazz” στο νησί της Κρήτης, μια σειρά που λαμβάνει χώρα στο ερείπιο μιας εγκαταλελειμμένης πέτρινης εκκλησίας που χτίστηκε το 1855.

Craig Bailey & Dimitrios Vassilakis Athenian Quartet (Ballads & Blues) με τους καλεσμένους Νεφέλη Φασούλη, Νέστορα Βασιλάκη και Λευτέρη Χατζηαντώνη (USA, ΕΚΠΑ, Cincinnati University, Ρόδος)

με τους Craig Bailey (άλτο σαξόφωνο), Δημήτριος Βασιλάκης (σαξόφωνα/φωνητικά), Νεφέλη Φασούλη (φωνή), Νέστορας Βασιλάκης (τενόρο σαξόφωνο), Λευτέρης Χατζηαντώνης (τενόρο σαξόφωνο), Μάνος Σαριδάκης (πλήκτρα), Μάνος Λούτας (μπάσο), Γιώργος Πολυχρονάκος (τύμπανα)

Οι επί χρόνια φίλοι και καλλιτέχνες της Candid, Craig Bailey & Δημήτρης Βασιλάκης παρουσιάζουν μια επιλογή από μπλουζ και μπαλάντες από τη βραβευμένη δισκογραφία τους στην ιστορική Candid records. Ένα soulful blues στυλ με ένα μείγμα post bop και modal μουσικής προσέγγισης. Ένα διαρκές project για την ανάδειξη της ενέργειας και του αντίκτυπου των blues και της συναισθηματικής δύναμης των ballads. Ο Craig Bailey είναι σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας, φλαουτίστας και συνθέτης της τζαζ από την Νέα Υόρκη, ο οποίος έγινε ο κορυφαίος άλτο σαξοφωνίστας και ενορχηστρωτής του Ray Charles από το 1988 έως το 2004.

Ο Δημήτριος Βασιλάκης είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας σαξοφωνίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και εκπαιδευτικός με 4 βραβευμένα άλμπουμ για την ιστορική εταιρεία τζαζ Candid Records. Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου & Νοτίου Αιγαίου και της Jazz Democracy με παρουσιάσεις στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Yale, Queens, Skidmore, Columbia, DePaul, Georgia Tech, Paris Conservatoire, Singularity, Αριστοτέλειο και Μακεδονία, ενώ από το 2017 είναι διδάσκων ερευνητής στο ΕΚΠΑ. Έχει παίξει/ηχογραφήσει με μεγάλους καλλιτέχνες της τζαζ: David Liebman, Jeff “Tain” Watts, Abdullah Ibrahim, Ralph Peterson, Marc Johnson, Essiet Essiet, Dave Kikoski, Dan Wall, Andy Sheppard, Adam Nussbaum, Benito Gonzalez, Jamie Cullum, Espen Berg. Παρουσίασε την ιδέα του “Jazz Democracy” στα Ηνωμένα Έθνη της Νέας Υόρκης για τη Διεθνή Ημέρα Τζαζ 2018.

 

The post Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ | Ρόδος, 27-30 Αυγούστου (Rhodes & South Aegean International Jazz Festival 2022) appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/CTISonN
via IFTTT

RYANAIR INSPIRES GREEK CUSTOMERS WITH END-OF-SUMMER CITY GETAWAYS FROM JUST €19.99

Ryanair is today (19 Aug) inspiring its Greek customers with its top 3 destinations for a well-deserved city getaway this September/October, with fares from just €19.99. Make the most of the last days of summer by exploring vibrant and exciting sights around Europe’s top cities, including Bologna. Milan and Rome.

With 45,000 seats across 240 routes on offer, make sure to visit Ryanair.com before this steal of a deal ends on 5th September, and book your next city getaway with a bounty of must-see landmarks, museums, sprightly streets, and delicious local cuisines.

But before you head over to Ryanair.com, check out these top city getaway destinations for some inspiration:

Bologna- Arriving in Bologna often feels like traveling back to the middle ages. Bologna continues to be known as Italy’s largest and most preserved historical centre. If you are looking for a cheap holiday that is rich in flavour, Bologna is known as the gastronomic city of northern Italy and rightfully nicknamed “The Fat One” (la grassa)!

Milan-Milan may be renowned for being a fashion and design capital, but there are plenty of good reasons to book cheap flights to Milan, Italy. Beautiful architecture, fine dining and easy access to some of Italy’s most beautiful mountain and lake-side resorts make Milan the ideal destination for a city break in Italy’s Lombardy region.

Rome – Cone and visit a city that was once the capital of one of the greatest empires in history. Discover ancient columns, ruins and piazzas with 2,000-year-old temples and narrow cobblestone streets. With its breath-taking buildings and monuments, incredible works of art, small-town charm, leisurely pace of life and world-renowned cuisine, the Eternal City makes for a city break to remember!

Ryanair’s Director of Marketing, Dara Brady, said:

“As Europe’s favourite airline, Ryanair operates over 3,000 daily flights connecting our customers with must-see cities and experiences all over Europe. With that, we are delighted to offer our customers 45,000 seats from just €19.99 with over 240 routes to choose from, including top city getaways, such as Bologna, Milan and Rome.

With this special offer for September and October travel, you will be sure to find your perfect city getaway and finish out the summer on a high. But as this offer ends at midnight 5th September, make sure to visit Ryanair.com and book now to secure your seat from just €19.99 and enjoy all the amazing experiences that the cities of Europe have to offer.”

The post RYANAIR INSPIRES GREEK CUSTOMERS WITH END-OF-SUMMER CITY GETAWAYS FROM JUST €19.99 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/MHxw8eb
via IFTTT

Thursday, August 18, 2022

Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, στην Ακαδημία Πλάτωνος

Προκηρύχθηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, στον χώρο στον οποίο χωροθετήθηκε, δια νόμου, από το 2002. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προβλέπεται στην Προγραμματική Συμφωνία που έχει υπογραφεί από τη Λίνα Μενδώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη το 2021. 

Τον Απρίλιο 2021, εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΟΑ οι μελέτες του Δήμου Αθηναίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ τον Ιούνιο 2022 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ακαδημίας Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και τη Λειτουργία του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών.

Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων της Ακαδημίας Πλάτωνος, τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, έχει προϋπολογισμό που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 3.837.432,08 ευρώ.

Εκτός από την τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία που έχει για την πρωτεύουσα η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους  θα προσφέρει έναν  υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας σημαντικά την  ποιότητα της ζωής των κατοίκων,  προσφέροντας αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Συνεχίζουμε, συστηματικά, το πρόγραμμα του ανάπλασης του εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Παράλληλα με την τεκμηρίωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, που συνδέεται με το Γυμνάσιο της Ακαδήμειας και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνος, δρομολογήσαμε, μέσω της «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.», τις διαδικασίες για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Είναι ένα στρατηγικό οραματικό σχέδιο δεκαετιών του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αθήνα. Συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο Αθηναίων και με την Ακαδημία Αθηνών για την ανάδειξη της ιστορίας της πρωτεύουσας, πολλώ δε μάλλον, όταν  στο ίδιο κτήριο θα συλλειτουργεί το  Διεθνές Κοινό των Ακαδημιών. Η Αθήνα, με ιστορία χιλιετιών, είναι ίσως το μοναδικό μητροπολιτικό κέντρο, το οποίο δεν διαθέτει Μουσείο της ιστορίας και της αρχαιολογίας της. Με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, προσβλέπουμε σε προτάσεις, που με ευρηματικότητα και σεβασμό στην ιστορικότητα του τόπου και στο περιβάλλον, θα καλύψουν το σημερινό κενό αναδεικνύοντας τον μοναδικό πλούτο των ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας στη γη της Αθήνας, από το 1960 και εξής, στην μεγάλη ιστορική διαχρονία, και δεν θα μπορούσαν παρά να εκτεθούν σε ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία και την αρχαιολογία της πρωτεύσουσας. Χιλιάδες ευρήματα από την Αθήνα δεν έχουν εκτεθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Πολλά εξ αυτών συμπληρώνουν με καθοριστικό τρόπο την γνώση μας για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία ελληνική τέχνη. Μέσα στον αναγεννημένο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε ένα κτήριο σχεδιασμένο με βιοκλιματικές αρχές, οι θησαυροί αυτοί θα παρουσιάζουν την ιστορία και την αρχαιολογία της πόλης, με την πιο σύγχρονη προσέγγιση».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του οραματικού και πρωτοποριακού εγχειρήματος «αναβίωσης» της Ακαδημίας Πλάτωνος, το οποίο υλοποιούμε από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ακαδημία Αθηνών. Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχεδιασμό του πιο «πράσινου» μουσείου της χώρας όπως έχουμε δεσμευτεί, μας γεμίζει χαρά και περηφάνια!  Στο νέο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών (Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας) θα στεγαστούν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία είχαν μείνει αθέατα μέχρι σήμερα και που το καθένα απ΄ αυτά θα μπορούσε να είναι το κεντρικό έκθεμα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Φιλοδοξούμε να γίνει διεθνής πόλος επιστημονικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων ενώ παράλληλα, θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της γειτονιάς. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, καθώς το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν επίσης, δυο από τις μεγάλες παρεμβάσεις στο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι  αρχαιολογικές ανασκαφές για την αποκάλυψη ενός πολύτιμου, ανεκτίμητου και κρυφού μέρους της ιστορίας μας και η ανάπλαση του χώρου πρασίνου, με τη δημιουργία ενός  πάρκου του «μέλλοντος» με βάση τους  όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Είμαι βέβαιος πως το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις κοινές μας προσπάθειές  για βελτίωση της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, μέσω της αναγέννησης και ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος».

Το Μουσείο, συνολικού εμβαδού 14.362 τ.μ. θα ανεγερθεί σε έκταση που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την Ακαδημία Αθηνών, εντασσόμενο στο ιστορικό περιβάλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το νέο κτίριο θα είναι βιοκλιματικό ώστε να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ θα προσφέρει στα άτομα με αναπηρία απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους του χώρου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών προβλέπεται να στεγαστούν μοναδικά ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό. Ο πλούτος των ευρημάτων είναι μοναδικός, από τα προϊστορικούς χρόνους, την κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή περίοδο, έως και τους  βυζαντινούς χρόνους και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης, καθιστώντας αναγκαία τη μελέτη και την έκθεσή τους, παρουσιάζοντας τη διαχρονική πορεία και εξέλιξη της πόλης.

Η Ακαδημία Πλάτωνος θεωρήθηκε κατάλληλος χώρος για την ανέγερση του μουσείου, ως ένας τόπος πνευματικής ακτινοβολίας, αλλά και ένας σημαντικό σημείο της Αθήνας, όπου από τη δεκαετία του ‘30 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από τον Παναγιώτη Αριστόφρονα και από το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος).

Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου 500 θέσεων, ενώ εντός του κτηρίου του Μουσείου, περιλαμβάνονται οι κτηριακές εγκαταστάσεις του «Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών».

 Παράλληλα, το σχέδιο ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος προβλέπει, από πλευράς του Δήμου Αθηναίων, την ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου του «μέλλοντος», με βάση όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.  Το ισοζύγιο πρασίνου στον χώρο αρχαιολογικό χώρο θα μεγαλώσει καθώς θα υπάρξουν γενναίες φυτεύσεις δέντρων μεσογειακών δέντρων.

Η στοχευμένη προσαύξηση του πρασίνου του περιβάλλοντος χώρου σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού  του κτιρίου, θα συμβάλει αποφασιστικά στην  περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

 Επιπλέον, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μεγέθυνση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του γηπέδου, που βρίσκεται εντός του χώρου.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός χαρακτηρίζεται ως σύνθετος ανοικτός διαγωνισμός ιδεών και περιλαμβάνει την πολεοδομική και αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς και την μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με στόχο την ανάπτυξη μιας δημιουργικής σχέσης επισκεπτών-εκθεμάτων, με την ανάδειξη του υλικού, της ιστορίας και της ταυτότητας του νέου Μουσείου.

Διοργανώτρια Αρχή, Κύριος του Έργου και Αναθέτουσα Αρχή του Διαγωνισμού είναι η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην κρίση της Κριτικής Επιτροπής λαμβάνεται, υπ’ όψη ο βαθμός προσέγγισης των προτάσεων στους αρχιτεκτονικούς στόχους που έχουν τεθεί, το πρόγραμμα για τον δημόσιο περιβάλλοντα χώρο και  τη χωροθέτηση των λειτουργιών.

 

The post Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, στην Ακαδημία Πλάτωνος appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/w0FLdAJ
via IFTTT

Βασίλης Κικίλιας: «Αύξηση 17% στις αφίξεις στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο του Αυγούστου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019»

Κατά 17% αυξήθηκαν οι αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο του Αυγούστου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του τ/σ Σκάι και στους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Άρτεμις Μάντη.

Ο Υπουργός τόνισε ότι πριν μερικούς μήνες κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι με όλες αυτές τις δυσκολίες (πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, ελληνοτουρκικά, πανδημία) η Ελλάδα θα κατάφερνε στον τουρισμό, όχι μόνο να προσεγγίσει, αλλά και να ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές τις επιδόσεις του 2019, ενισχύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την εθνική οικονομία και το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, αποτυπώνεται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) στις οποίες τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταγράφεται αύξηση 26,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

«Έχουμε κάνει πολύ σκληρή δουλειά και έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια όχι μόνο από μένα, αλλά και από όλους τους ανθρώπους της τουριστικής βιομηχανίας, από τον ιδιωτικό τομέα, το ελληνικό δημόσιο. Οι αγρότες μας δίνουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα από την ελληνική γη, στα ξενοδοχεία μας και στα εστιατόριά μας, ο εμπορικός κόσμος είναι εκεί σε κάθε τουριστική περιοχή και έτσι αναπτύσσεται. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι γεμάτα λόγω του τουρισμού και 8 στις 10 επενδύσεις στην Ελλάδα πλέον είναι τουριστικές, είτε ξενοδοχειακές, είτε υποδομών. Και βέβαια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγέλματα περιμένουν από τον τουρισμό και ζουν από αυτόν. Δεν μπορώ να μην είμαι ευχαριστημένος με αυτά τα στοιχεία γιατί σε αυτό το πλέγμα εμπλέκεται όλη η ελληνική οικονομία. Καλές οι πολυεθνικές, καλοί οι μεγάλοι ξενοδόχοι, καλοί οι tour operators, καλές οι αεροπορικές. Εγώ, όμως, δουλεύω, δουλεύουμε για τη μέση ελληνική οικογένεια, για τον εργαζόμενο στον τουρισμό. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηρίξουμε. Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας. Ξεκινήσαμε την περίοδο πιο νωρίς, από αρχές Μαρτίου και φιλοδοξούμε, και το λέω ειλικρινώς, να την τελειώσουμε το Δεκέμβρη του ’22» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Τουρισμού μίλησε επίσης για την καμπάνια που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΕΟΤ σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης με στόχο την προσέλκυση ταξιδιωτών το φθινόπωρο και το χειμώνα.

«Την εβδομάδα πριν τη ΔΕΘ, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ταξιδέψω στη Γερμανία και θα πραγματοποιήσω tour σε μεγάλες πόλεις της χώρας έτσι ώστε να προμοτάρουμε με τους Γερμανούς tour operators ότι συμφέρει τους συνταξιούχους της χώρας, είναι πιο οικονομικό για αυτούς, να ζήσουν 1-3 μήνες στην Ελλάδα- στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κω, στην Κέρκυρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη- παρά να μείνουν σπίτι τους και να πληρώνουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Επίσης θα κάνουμε καμπάνια, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου- στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, στη Σκανδιναβία αλλά και στη Γαλλία, την Ελβετία» δήλωσε ο Υπουργός.

 Τέλος, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην Αθήνα και στις πολύ μεγάλες ταξιδιωτικές ροές που παρατηρούνται φέτος, οι οποίες  έδωσαν σημαντική ανάσα στους επαγγελματίες του τουρισμού και των υγειονομικών και εμπορικών καταστημάτων μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών (διαδηλώσεις, οικονομική κρίση, πανδημία). Όπως είπε, καταλυτικό ρόλο είχε η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις αμερικανικές αερογραμμές για 63 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα να γεμίσει από τις αρχές Μαρτίου με high spenders ταξιδιώτες που ξοδεύουν πολλά και η διαμονή τους είναι πολυήμερη, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά της ελληνικές επιχειρήσεις του κέντρου και της Αθηναϊκής Ριβιέρας.  

The post Βασίλης Κικίλιας: «Αύξηση 17% στις αφίξεις στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο του Αυγούστου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019» appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/ArMV5da
via IFTTT

Summer East Fest by ERGON: Δίνουμε παράταση στο καλοκαίρι με ένα απολαυστικό, μουσικό διήμερο!

Tρίτη 30 Αυγούστου: Πάνος Μουζουράκης

Τετάρτη 31 Αυγούστου: ONIRAMA – συμμετέχει ο Κώστας Μακεδόνας

Για ακόμα μια χρονιά δίνουμε ραντεβού στον κήπο του Ergon Agora East, για ένα απολαυστικό μουσικό διήμερο με εκλεκτούς καλλιτέχνες on stage, κλείνοντας το καλοκαίρι όπως του αξίζει! Κάτω από τον ουρανό, δίπλα στη θάλασσα, τραγουδώντας δυνατά τα αγαπημένα μας κομμάτια.

Τρίτη 30 Αυγούστου

Ο μοναδικός Πάνος Μουζουράκης και οι Bandara Two έρχονται για μια μοναδική εμφάνιση. Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης έχει ετοιμάσει για το κοινό μία ξεχωριστή, γεμάτη εκπλήξεις μουσική παράσταση και είναι έτοιμος να μας κάνει να «πάθουμε αγάπη»,  με τη μοναδική του σκηνική παρουσία και την ιδιαίτερη φωνή του.

Από την εμφάνισή του δε θα λείψουν αγαπημένες επιτυχίες του από την προσωπική του δισκογραφία όπως τα «Μπερδεμένος», «Αυτή Είναι Η Ζωή», «Φίλα Με Ακόμα», το ολοκαίνουργιο «Έπαθα Αγάπη» καθώς και αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, αλλά και πολλές ανατρεπτικές μουσικές «εκπλήξεις», όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο Πάνος Μουζουράκης σε κάθε του live.

Τους Bandara Two, απαρτίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Φροσύνης -Ηλ. Μπάσο/ Ορέστης Πλακίδης -Πλήκτρα/ Σπύρος Βρυώνης -Ηλ. Κιθάρα / Τσέλο / Τραγούδι /

Φωνητικά Πάνος Γεωργακόπουλος / Τύμπανα

Ενορχήστρωση: Ορέστης Πλακίδης

Επιμέλεια Ήχου: Ηλίας Καρούμπαλης

Τετάρτη 31 Αυγούστου 

Οι ONIRAMA, το πιο δυναμικό συγκρότημα με τις δεκάδες διαχρονικές επιτυχίες, επιστρέφουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Ergon Agora East και αποχαιρετούν το καλοκαίρι με ένα εκρηκτικό live! Με θέα τη θάλασσα και τον Όλυμπο, σε ένα μαγικό σκηνικό, οι ONIRAMA με ένα πολύ ξεχωριστό performance, θα μας χαρίσουν μια αξέχαστη βραδιά, γεμάτη όμορφα τραγούδια και πολύ χορό. 

Μαζί τους, σε μια special guest εμφάνιση και ο Κώστας Μακεδόνας. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, μετά τη συνεργασία του με τους ONIRAMA, στο τραγούδι φόρο-τιμής στην πόλη τους «Επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη», που γράφτηκε για τον εορτασμό των 10 χρόνων της ERGON και περιλαμβάνεται στο «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ για Μικρούς και Μεγάλους», θα μοιραστεί μαζί τους τη σκηνή του Ergon Agora East. 

Summer East Festival by ERGON, 30 και 31 Αυγούστου

Είσοδος με κρατήσεις τηλεφωνικώς στο: 2311 -119222 και προπώληση στα καταστήματα:

  • ERGON Agora East, Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 50, Πυλαία Χορτιάτης
  • ERGON Agora, Π. Μελά 42
  • ERGON To Go, Παλαιών Πατρών Γερμανού 2

Eισιτήρια

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 15 ΕΥΡΩ

ΕΙΣΟΔΟΣ 18 ΕΥΡΩ

The post Summer East Fest by ERGON: Δίνουμε παράταση στο καλοκαίρι με ένα απολαυστικό, μουσικό διήμερο! appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/eIm3QL5
via IFTTT