Στους κινδύνους από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο πολιτιστικό και φυσικό τοπίο, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε διαδικτυακή εκδήλωση υψηλού επιπέδου με θέμα «Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιoανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process – SEECP).
Όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «Μέσα στα επόμενα χρόνια, σοβαρές και εκτεταμένες αλλαγές στο φυσικό μας περιβάλλον θα επηρεάσουν όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής μας. Από την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, μέχρι τον πολιτισμό. Το πολιτιστικό τοπίο είναι εύθραυστο. Πολλά από τα στοιχεία του κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα, καθώς η παραμόρφωση του φυσικού τοπίου υπονομεύει την ακεραιότητα και ταυτότητα της υλικής και άυλης κληρονομιάς. Από αυτή την άποψη, το πολιτιστικό τοπίο -όπως και το φυσικό- είναι δημόσιο αγαθό, ένα κρίσιμο στοιχείο για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Οι θεμελιώδεις αρχές της αυθεντικότητας και ακεραιότητας διαπερνούν όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές πολιτικές και έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που σχετίζονται με τη διατήρηση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια διαχείρισης για όλα τα μνημεία και τις τοποθεσίες που έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης, στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Κλιματική Αλλαγή», προετοιμάζονται 35 Σχέδια Προσαρμογής για τον περιορισμό των κινδύνων από την κλιματική κρίση, έως το 2030, με δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Αναφερόμενη στις διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, η Υπουργός σημείωσε ότι:
- Το 2019, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία της Ελλάδας το 2019 για τη δημιουργία μιας «Σύμπραξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Ενεργοποίηση Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή», η οποία έκτοτε υιοθετήθηκε από εκπροσώπους 144 χωρών και έλαβε την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, του ICOMOS και άλλων παγκόσμιων οργανισμών.
- Τον Σεπτέμβριο του 2021, στην 8η Σύνοδο Κορυφής των Νοτίων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη πιλοτικού έργου για την «Κλιματική Ταυτότητα» επιλεγμένων μνημείων στο την περιοχή της Μεσογείου, μετά τη Διακήρυξη της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στη Μεσόγειο.
Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας Naser Nuredini, η Υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Elva Margariti, o Υπουργός Πολιτισμού του Κοσσυφοπεδίου Hajrulla Ceku, η Υπουργός Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας Bisera Kostadinovska-Stojcevska, η Υπουργός Εσωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ankica Gudeljevic, η Υπουργός Τουρισμού της Αλβανίας Mirela Kibmaro Furxhi, και η Υπουργός Πολιτισμού της Κροατίας Nina Obuljen Korzinek.
The post Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά: Συζήτηση Υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιoανατολικής Ευρώπης appeared first on Travelling News.
from Travelling News https://ift.tt/wHmorQS
via IFTTT
No comments:
Post a Comment