Thursday, August 31, 2023

Η Mideast Travel Worldwide ανέλαβε την οργάνωση της επίσκεψης του Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα

Η Mideast Travel Worldwide, είχε την μεγάλη τιμή και χαρά να συνεργαστεί με την αξιότιμη Πρεσβεία της Ινδίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την οργάνωση της ιστορικής επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στην χώρα. Η σπουδαία αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας και την πρώτη επίσκεψη Ινδού Πρωθυπουργού στην χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια.

Η Mideast Travel Worldwide ιδρύθηκε το 1983 και έχει αποδείξει την αφοσίωσή της στην παροχή εξαιρετικών ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία της στον χώρο και τη βαθιά κατανόησή της στον κλάδο, ανέλαβε το προνόμιο της οργάνωσης της επίσκεψης του Ναρέντρα Μόντι με μεγάλη επιτυχία.

Η συνεργασία της Mideast Travel Worldwide και της Πρεσβείας της Ινδίας αναδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας για αριστεία και την ικανότητα διαχείρισης των πιο σύνθετων και περίπλοκων ταξιδιωτικών προκλήσεων. Η έμπειρη ομάδα της εταιρείας, καθώς και η εξαιρετική της εξειδίκευση, εξασφάλισαν ότι κάθε λεπτομέρεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ινδίας σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε σχολαστικά.

“Είναι τιμή μας και μας γεμίζει με περίσσεια υπερηφάνεια η επιλογή μας ως ταξιδιωτικός συνεργάτης της Πρεσβείας της Ινδίας στην Ελλάδα γι’ αυτή τη σπουδαία περίσταση”, δήλωσε η Μαρία Μούσμπε, General Manager της Mideast Travel Worldwide. “Η αφοσίωση της ομάδας μας ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη διπλωματική σημασία της επίσκεψης, διασφαλίζοντας μια απρόσκοπτη και αξέχαστη εμπειρία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”.

Η επιτυχημένη συνεργασία της Mideast Travel Worldwide με τον αξιότιμο πρέσβη της Ινδίας επιβεβαιώνει την ηγετική της παρουσία στην ταξιδιωτική βιομηχανία της Ελλάδας. Η τεχνογνωσία της εταιρείας, η προσοχή στη λεπτομέρεια και το πάθος της για την παροχή κορυφαίων υπηρεσιών την κάνουν διαχρονικά να ξεχωρίζει και έχουν συμβάλει στη μακροχρόνια επιτυχία της.

The post Η Mideast Travel Worldwide ανέλαβε την οργάνωση της επίσκεψης του Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/4KWTN6k
via IFTTT

Tuesday, August 29, 2023

Γιορτές Ρόκκας 2023 | Πανσέληνος με «Κάρμινα Μπουράνα» στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας

Στις 31 Αυγούστου η κορύφωση των Γιορτών Ρόκκας, σε μια ξεχωριστή βραδιά σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Με τα «Κάρμινα Μπουράνα» υπό το φως της τελευταίας πανσελήνου του θέρους κορυφώνονται στις 31 Αυγούστου οι φετινές επετειακές Γιορτές Ρόκκας. Πρόκειται για το ετήσιο αντάμωμα κατοίκων και επισκεπτών των χωριών Ρόκκα και Κερά Κισσάμου στον συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας, όπου κάθε χρόνο στήνεται από την αρχή (και ξεστήνεται αμέσως μετά τη λήξη) η σκηνή για την καθιερωμένη πια συναυλία της αυγουστιάτικης φεγγαράδας.

Όλα ξεκίνησαν με ένα ραντεβού στην πανσέληνο του Αυγούστου του 2013 και με την ιδέα «να φέρουμε πίσω τον κόσμο στα χωριά μας». Ήταν η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας, εκεί που κατά την αρχαιότητα υπήρχε θυσιαστήριο για τη Ροκκαία Αρτέμιδα (προστάτιδα της σελήνης, σύμφωνα με τη μυθολογία), άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τις μυσταγωγικές μελωδίες της. Η βραδιά έμεινε αξέχαστη σε όσες και όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στην ενδοχώρα του νομού Χανίων και το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά. Τρία χρόνια μετά,  το «καλοκαίρι» στην Κερά και την Ρόκκα Κισσάμου είχε γίνει ήδη συνώνυμο της λέξης «γιορτή», με τους δυο τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους («Η Αρχαία Ρόκκα» και «Η Αντωνούσα») να διοργανώνουν πλέον τις πολυήμερες, αγαπημένες και πολυσχιδείς Γιορτές Ρόκκας.

Φέτος, δέκα χρόνια μετά, στη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου και στο πλαίσιο των επετειακών Γιορτών Ρόκκας, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 120 μουσικούς και χορωδούς που, υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, θα μας παρουσιάσουν τα «Κάρμινα Μπουράνα», το μνημειώδες έργο του γερμανού μουσικοσυνθέτη Καρλ Ορφ. Στη μοναδική αυτή βραδιά που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου θα συμπράξουν οι σολίστ, Μάγια Μουργικνέλι (σοπράνο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Άγγελος Χονδρογιάννης (βαρύτονος), το Φωνητικό Σύνολο Φωνωδία, το Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα του Φωνητικού Συνόλου Φωνωδία, η Χορωδιακή Ομάδα Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου (διδασκαλία Ιωάννης Ιδομενέως), το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου (διδασκαλία Γιάννης Πρωτόπαπας), η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (διδασκαλία Νίκος Μαλιάρας), η Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (διδασκαλία Λένα Χατζηγεωργίου) και το Μουσικό Σύνολο Κρουστών και Πιάνων της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Τα «Κάρμινα Μπουράνα» είναι ο τίτλος της μεσαιωνικής χειρόγραφης συλλογής 254 γερμανικών και λατινικών ποιημάτων. Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα και αναφέρονται σε σκηνές από τη μεσαιωνική ζωή, περιλαμβάνοντας θρησκευτικούς στίχους, κοινωνική σάτιρα και τραγούδια του κρασιού, των νεωτεριστών Γολιάρδων μοναχών της εποχής που ασκούσαν κριτική στον συντηρητισμό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Είναι ένας ύμνος στη φύση, τη ζωή και τον έρωτα και μέρη τους έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, μουσικές παραστάσεις, αλλά και σε πολιτικές συγκεντρώσεις.

Για την ιστορία, η πρεμιέρα τους είχε τεράστια επιτυχία και, σταδιακά, έγιναν τμήμα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου. Τα χαρακτηριστικά κρουστά όργανα, οι εμβληματικές μελωδίες, το στοιχείο της επανάληψης και η απλή αρμονική γλώσσα, επηρεασμένη από τη μουσική της Αναγέννησης, προσδίδουν στο έργο αρχέγονο, βαθύ χαρακτήρα και το καθιστούν δημοφιλές μέχρι και σήμερα.

 

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Μουσικό Σύνολο Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών

Σολίστ:

Μάγια Μουργικνέλι | υψίφωνος

Αντώνης Κορωναίος | τενόρος

Άγγελος Χονδρογιάννης | βαρύτονος

Φωνητικό Σύνολο Φωνωδία

Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα του Φωνητικού Συνόλου Φωνωδία

Χορωδιακή ομάδα Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου

Διεύθυνση χορωδίας: Ιωάννης Ιδομενέως

Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου

Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Πρωτόπαπας

Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ)

Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Μαλιάρας

Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Διεύθυνση χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου

> Ελεύθερη είσοδος

 

Μετακίνηση προς/από τη Ρόκκα με ΚΤΕΛ την Πέμπτη, 31 Αυγούστου

Κόστος ανά διαδρομή: 5 ευρώ | Ώρες αναχώρησης: 19.00 (από ΚΤΕΛ Χανίων), 20.00 (από ΚΤΕΛ Κισσάμου – Καστέλι) |Επιστροφή από τη Ρόκκα για Κίσσαμο και Χανιά: Μετά τη λήξη της συναυλίας

 

Περισσότερες πληροφορίες: www.giortesrokkas.gr

The post Γιορτές Ρόκκας 2023 | Πανσέληνος με «Κάρμινα Μπουράνα» στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/9zVK1Ob
via IFTTT

Monday, August 28, 2023

ΥΠΠΟ: Αποκαθίσταται η ιστορική Οικία του Κωστή Παλαμά, στην Πλάκα

Την ιστορική Οικία του Κωστή Παλαμά, στην Πλάκα, επί της οδού Περιάνδρου 5,  αποκαθιστά το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ανάδειξη κτηρίων ιδιοκτησίας του, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον με σκοπό να αποτελέσουν νέους πολιτιστικούς πυρήνες, στο κέντρο της Αθήνας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το κτήριο ως μνημείο το 1999, ενώ η διαδικασία απαλλοτρίωσής του ξεκίνησε το 2020. Μετά από προσφυγές της τ. ιδιοκτήτριας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τελικά η απαλλοτρίωση συντελέστηκε τον Μάιο του 2023 και το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ. Χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Σύλβιας Ιωάννου», ήδη εκπονείται η μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηρίου, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε το έργο να ενταχθεί για χρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «Η Οικία Παλαμά αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό τοπόσημο για την Αθήνα, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου 1943 η εξόδιος ακολουθία του ποιητή συνδέθηκε με την μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση στην Αθήνα της γερμανικής κατοχής, τονώνοντας το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων. Το κτήριο, αποτελεί ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για την σύγχρονη ιστορία μας. Ο Παλαμάς έζησε στην οικία, επί της οδού Περιάνδρου 5, τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το αποκατεστημένο κτήριο πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και διάδοσης του έργου του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Η αποκατάσταση του κτηρίου -διατηρώντας τα στοιχεία της δεκαετίας του 1930- εντάσσεται στην πολιτική μας για την προστασία και επαναλειτουργία κτηρίων στην Πλάκα, τη γειτονιά που έχει συνδεθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, με τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Μαζί με την Οικία Κωλέττη, το κτήριο επί των οδών Πολυγνώτου και Διοσκούρων, που θα στεγάσει το αρχείο Ελύτη, το κτήριο επί της οδού Διοσκούρων 7, το οποίο προορίζεται να φιλοξενήσει το Μουσείο Καρόλου Κουν, και την «οικία Κοκοβίκου» επί της Τριπόδων, δημιουργούν ένα πυρήνα κτηριακών υποδομών για πολιτιστικές χρήσεις, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές εκφάνσεις και εποχές της ιστορίας της πόλης».

Πρόκειται για διώροφο συγκρότημα κατοικιών, χωρίς υπόγειο, με κοινόχρηστη είσοδο και αυλή που παραπέμπει στην τυπολογία της λαϊκής αθηναϊκής οικίας. Οι φέροντες τοίχοι είναι λιθόκτιστοι, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι από πλινθοδομές με συμπαγή, κυρίως, τούβλα και μπαγδατί. Η στέγη είναι ξύλινη με οροφή από μπαγδατόπηχες και κονίαμα. Η αρχική φάση του κτηρίου φαίνεται να χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα. Μεταγενέστρες επεμβάσεις είναι εμφανείς στις λιθοδομές, καθώς και στην κύρια όψη, με κονιάματα αρτιφισιέλ. Η κατάσταση του κτηρίου είναι κακή, καθώς για χρόνια εισέδυαν νερά, κυρίως, από τη στέγη. Το μισοερειπωμένο κτήριο μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως σκουπιδότοπος και δημόσιο ουρητήριο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κωστής Παλαμάς, σε μεγάλη ηλικία, αναγκάστηκε να μετακομίσει στην οδό Περιάνδρου 5, μετά την έξωσή του από την κατοικία επί της οδού Ασκληπιού 3, η οποία έχει πλέον κατεδαφιστεί. Έζησε σε ένα από τα δύο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά, μαζί με άλλους ενοίκους. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή. Το 2023 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή.

The post ΥΠΠΟ: Αποκαθίσταται η ιστορική Οικία του Κωστή Παλαμά, στην Πλάκα appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/fiB8w7u
via IFTTT

Friday, August 25, 2023

Ανακοίνωση Μουσείου Ακρόπολης

Το βράδυ της Τρίτης 22 Αυγούστου 2023 και μετά το πέρας λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης εντοπίστηκαν 6 ανήλικοι στον αύλειο χώρο του. Το προσωπικό ασφαλείας του Μουσείου ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία και ακολουθήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες

Το Μουσείο Ακρόπολης λυπάται για τις ανακριβείς πληροφορίες και για την δυσανάλογη διάσταση που εδόθη στο θέμα, δημιουργώντας έτσι λάθος εντυπώσεις

The post Ανακοίνωση Μουσείου Ακρόπολης appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/L5Iz9Oq
via IFTTT

Tuesday, August 22, 2023

Την Yπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκε σήμερα ο Πολωνός Πρέσβης, κ. Artur Lompart.

Την Yπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκε χθες ο Πολωνός Πρέσβης, κ. Artur Lompart.

Η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας-Πολωνίας, μέσα από την προώθηση του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών. Η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί ήδη καθιερωμένο προορισμό για τους Πολωνούς και πως ιδιαιτέρως σημαντική είναι η περαιτέρω προσέλκυση τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Παράλληλα τόνισε ότι προσωπικότητες του πολιτισμού της Πολωνίας, οι οποίοι επισκέπτονται ή έχουν κατοικίες στην Ελλάδα, δυνητικά μπορούν να δράσουν ως Πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού στη χώρα τους και διεθνώς.

Ο κ. Lompart επιβεβαίωσε το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των Πολωνών όχι μόνο για τους ήδη δημοφιλείς αλλά και για αναδυόμενους προορισμούς ανά τη χώρα. Αναφέρθηκε στην τάση πολλοί Πολωνοί συνταξιούχοι να επιλέγουν να παραχειμάζουν στην Ελλάδα αλλά και στις επενδύσεις που πραγματοποιούν στη χώρα μας οι Πολωνοί στον κλάδο των ακινήτων.

Συζητήθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης του συμβατικού πλαισίου συνεργασίας των δύο χωρών με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. Πρόσφορο πεδίο συνεργασίας αναδείχτηκαν, μεταξύ άλλων, οι ειδικές μορφές τουρισμού, με έμφαση στον πράσινο τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού και του γαστρονομικού τουρισμού αλλά και του εκπαιδευτικού τουρισμού. Ο πολιτιστικός και ο εκπαιδευτικός τουρισμός δημιουργούν θεμέλια για τη δημιουργία σταθερών δεσμών με τον προορισμό αλλά και επαναλαμβανόμενων τουριστών, σημείωσε η Υπουργός Τουρισμού.

 

The post Την Yπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκε σήμερα ο Πολωνός Πρέσβης, κ. Artur Lompart. appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/dkm604o
via IFTTT

Monday, August 21, 2023

Ανασκαφές Δεσποτικού – Άγαλμα που παραπέμπει στο παιδί του Κριτίου και νέο κτήριο τεσσάρων δωματίων ανάμεσα στα φετινά ευρήματα

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανέδειξε η φετινή ανασκαφή στη νησίδα του Δεσποτικού. Μεταξύ άλλων, ήλθε στο φως ακέφαλος ανδρικός κορμός του αυστηρού ρυθμού που τεχνοτροπικά παραπέμπει στο παιδί του Κριτίου και μπορεί να χρονολογηθεί αμέσως μετά το 480 π.Χ., έργο εξαιρετικής ποιότητας από παριανό μάρμαρο με λεία και στιλπνή επιδερμίδα. Επίσης, βρέθηκαν τμήματα αρχαϊκών κούρων εντοιχισμένα ως οικοδομικό υλικό.

Η συστηματική ανασκαφή στη Μάντρα, στη νησίδα του Δεσποτικού, που διενεργείται από το 2001 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Γιάννου Κουράγιου, συνεχίστηκε και φέτος για επτά εβδομάδες από τις 22 Μαΐου έως τις 14 Ιουλίου 2023, εμπλουτίζοντας τα υπάρχοντα στοιχεία για την τοπογραφία της θέσης και την ιστορία της από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως και την Ύστερη Αρχαιότητα.

Από το 2020 ανασκάπτεται ένα πολύπλοκο σύστημα συλλογής και διαχείρισης υδάτων στις υπώρειες του λόφου νότια του ιερού. Διερευνήθηκαν δύο μεγάλες δεξαμενές, η βορειότερη εκ των οποίων (Δεξαμενή 1), ορθογώνιας κάτοψης είχε εσωτερικές διαστάσεις 5,50 x 7 μ., και βάθος 4 μ. Μετά την πλήρη αποκάλυψη της ανατολικής, δυτικής, βόρειας και νότιας πλευράς της κατά τις δυο προηγούμενες χρονιές, φέτος οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη ΝΔ γωνία της δεξαμενής όπου υπήρχε μια μεταβυζαντινή κατασκευή.

Η εντυπωσιακών διαστάσεων δεξαμενή είναι κατασκευασμένη από μεγάλους ορθογωνισμένους λίθους γνευσίου προσεκτικά τοποθετημένους με ελάχιστα κενά στους αρμούς μεταξύ τους. Τόσο όλοι οι τοίχοι της δεξαμενής όσο και ο πυθμένας της ήταν καλυμμένοι με ένα παχύ στρώμα υδραυλικού κονιάματος υπόλευκου χρώματος.

Σε απόσταση περίπου ενός μέτρου νότια της δεξαμενής, αποκαλύφθηκαν δύο επιμέρους ορθογώνιοι χώροι – προλάκκια – εντός των οποίων πρέπει να γινόταν το φιλτράρισμα του νερού.  Στο νότιο προλάκκιο καταλήγει λιθόκτιστος αγωγός μήκους 25 μ. ο οποίος ξεκινά την πορεία του από μία άλλη μεγάλη κτιστή δεξαμενή, ωοειδούς σχήματος (Δεξαμενή 3). Κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου, αποκαλύφθηκε πλήρως ο πυθμένας της δεξαμενής αυτής μετά την αφαίρεση της επίχωσης από το εσωτερικό της. Στο μέσον της βόρειας πλευράς της είχε βρεθεί ήδη το 2020 μια ιδιαίτερη ορθογώνια πώρινη κατασκευή με τέσσερεις οπές διατεταγμένες σε δύο οριζόντιες σειρές για τον για τον έλεγχο της ροής των υδάτων από τη δεξαμενή στον αγωγό. Αντιδιαμετρικά της κατασκευής, στη νότια πλευρά της δεξαμενής είχε έρθει στο φως η είσοδος εισροής των υδάτων στη δεξαμενή που οριζόταν από ψηλές, κάθετες σχιστόπλακες. Ο φυσικός βράχος αποτελεί τον πυθμένα της δεξαμενής γύρω από τον οποίο κατασκευάστηκαν τα τοιχώματά της. Η διάμετρος της Δεξαμενής 3 είναι 10,07 μ. στη διεύθυνση Α-Δ και 10,53 μ. σε Β-Ν. Το βάθος της φτάνει τα 1,10 μ. Από την επίχωση στο εσωτερικό της προέκυψε θραύσμα υποστατού βάσης πήλινου περιρραντηρίου με ανάγλυφη παράσταση λέοντα που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. 

Επιπλέον, φέτος οι εργασίες συνεχίστηκαν στο Κτίριο Ζ, το οποίο είχε εντοπισθεί σε προηγούμενη ανασκαφική περίοδο και χρονολογείται στην Κλασική περίοδο. Το Κτίριο Ζ βρίσκεται βορειανατολικά του τεμένους σε μικρή απόσταση νότια του Κτιρίου Β και σχεδόν σε επαφή με το αρχαϊκό Κτίριο Υ. Στο βόρειο τμήμα του κτιρίου εντοπίστηκαν δύο παράλληλες επιμήκεις κατασκευές, μήκους περίπου 2,50 μ., πλάτους 0,64 μ. και ύψους 0,10-0,15 μ., πάνω στις οποίες πιθανώς εδράζονταν υπερυψωμένο δάπεδο. Στη δυτική πλευρά του κτιρίου είχε αποκαλυφθεί κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους αίθριος χώρος με πλακόστρωτο δάπεδο, το οποίο διερευνήθηκε περαιτέρω και έχει σωζόμενες διαστάσεις 6,19 μ. (Α-Δ) και 5,27 μ. (Β-Ν). Δυτικά αυτού βρεθηκαν κι άλλοι τοίχοι που δεν είναι σαφές αν ανήκουν σε δωμάτια άλλων κτηρίων.

Στη βορειοδυτική πλευρά του Κτιρίου Ζ αποκαλύφθηκαν δύο τοίχοι που σχηματίζουν γωνία, πιθανώς τμήμα δωματίου που αντιστοιχεί στην πρωιμότερη φάση του κτιρίου πάνω στο οποίο εδράζεται το Κτίριο Ζ. Το πρωιμότερο αυτό κτίριο ονομάστηκε Κτίριο Ζα.  Εντός του δωματίου του κτιρίου αυτού εντοπίστηκε μαρμάρινο ανάγλυφο κυκλικού σχήματος με παράσταση ζώου. Νότια του Κτιρίου Ζ ήρθε στο φως ένα νέο κτίριο το οποίο ονομάστηκε Κτίριο ΖΥ, εφόσον γειτνιάζει με το Κτήριο Υ που εχει διμερή κάτοψη, αποτελούμενο από πρόδομο και σηκό. Η κατασκευή του Κτιρίου ΖΥ μπορεί να χρονολογηθεί με βάση την κεραμεική από το επίπεδο θεμελίωσης του στα τέλη του 6ου ή τις πρώτες δεκαετίες του 5ου αιώνα π.Χ. (Εικ.4)

Εργασίες πραγματοποιήθηκαν και στην περιοχή δυτικά του Κτιρίου Β, το οποίο είχε διερευνηθεί στη διάρκεια αρκετών ανασκαφικών περιόδων στο παρελθόν  έως και το 2017. Φέτος, αποκαλύφθηκε νέο δωμάτιο στη δυτική του απόληξη (Δωμάτιο 11), εντός του οποίου διερευνήθηκαν δύο λίθινες ορθογώνιες κατασκευές αποθηκευτικού χαρακτήρα. Το δωμάτιο απέδωσε πολλά θραύσματα πίθων και πήλινων κεράμων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τμήμα πήλινης σίμης με εγχάρακτη διακόσμηση.

Τέλος, οι ανασκαφικές εργασίες του 2023 προσέθεσαν ένα ακόμα κτίριο στην τοπογραφία της θέσης. Πρόκειται για το Κτίριο ΜΝ που εντοπίστηκε 34 μ. νοτιοανατολικά του Κτιρίου Ρ σε κοντινή απόσταση από τα Κτίρια Β και Η εκτός του ιερού τεμένους (Εικ.5). Το κτίριο είναι ορθογώνιας κάτοψης και αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, ανά δύο σε παράταξή με κατεύθυνση Β-Ν. Η κεραμεική που συλλέχθηκε από τα δωμάτια χρονολογείται στα μέσα περίπου του 6ου αιώνα π.Χ. Σχεδόν ακέραιος ταινιωτός κρατήρας εντοπίστηκε σε θραύσματα στο εσωτερικό του νοτιανατολικού δωματίου του κτιρίου (Δωμάτιο 2), ενώ στο κέντρο περίπου του βορειοδυτικού δωματίου (Δωμάτιο 4) βρέθηκε βυθισμένος στο δάπεδο χονδροειδής κρατήρας μεγάλων διαστάσεων. Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο νότιος και ο δυτικός τοίχος του κτιρίου οι οποίοι είναι διπλοί, φτάνοντας σε πάχος σχεδόν τα 1,20 μ. Επιπλέον, διερευνήθηκαν δύο τετράπλευρες κατασκευές μικρών διαστάσεων σχηματιζόμενες από κάθετα τοποθετημένες λίθινες πλάκες σε δύο από τα δωμάτια. Η κατασκευή του Δωματίου 2 έχει τοποθετηθεί στην είσοδό του που φαίνεται να καταργήθηκε σε μια δεύτερη φάση χρήσης. Από το εσωτερικό της κατασκευής συλλέχθηκαν αγγεία πόσης κυρίως σκύφοι και κύπελλα. Μεταξύ των ευρημάτων από το κτίριο συμπεριλαμβάνονται και αττικές μελανόμορφες ταινιωτές κύλικες. Το κτίριο ήταν στεγασμένο όπως υποδεικνύει η μεγάλη ποσότητα πήλινων κεράμων από το εσωτερικό των δυτικών δωματίων, αλλά και θραύσματα από πήλινα ακροκέραμα με τη μορφή γοργονείου και ταινιωτές σίμες.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου προέκυψαν από τη συνέχιση της διερεύνησης της μεγάλης αρχαϊκής κατασκευής που είχε εντοπισθεί το 2019 όχι πολύ μακριά από το λιμάνι (συμβατικά Κτίριο Ω). Ορίζεται από δύο τοίχους (Τ1 και Τ3). Πιθανότατα η κατασκευή είχε οχυρωματικό χαρακτήρα- ενδεχομένως κάποιο πρόπυλο με περίβολο. (Εικ.6)

Ο Τ1 έχει διεύθυνση Α-Δ,  συνολικό μήκος 8,5μ και πλάτος 0,60-0,70μ. Είναι κατασκευασμένος από μεγάλους σχιστόλιθους και σώζει σώζουν τρείς με τέσσερεις σειρές δόμων, συνολικού ύψους έως και ένα μέτρο. Έντονη κατάρρευση καταλαμβάνει το νοτιότερο και ανατολικό του τμήμα (Εικ.7). Κατά τη διερεύνηση αυτής της κατάρρευσης ήρθε στο φως ακέφαλος ανδρικός κορμός του αυστηρού ρυθμού που τεχνοτροπικά παραπέμπει στο παιδί του Κριτίου και μπορεί να χρονολογηθεί αμέσως μετά το 480 π.Χ. Είναι έργο εξαιρετικής ποιότητας από παριανό μάρμαρο με λεία και στιλπνή επιδερμίδα. (Εικ.8-9)

Ο Τ1τέμνει τον Τ3 που έχει κατεύθυνση Β-Ν, μήκος 16,90 μ. και πλάτος 0,90 μ (Εικ.10). Πρόκειται για ισχυρής κατασκευής τοίχο που φαίνεται να έκλεινε την περιοχή από ανατολικά. Δυστυχώς, δεν εντοπίστηκε η συνέχειά του. Από το μέσον περίπου του Τ3, εκκινεί ο μεγαλύτερος σε μήκος τοίχος με διεύθυνση σχεδόν Α-Δ. Ο Τ2 έχει συνολικό μήκος 26,30 μ. και πάχος 0,66 μ. και πρέπει να ήταν προσθήκη στην αρχαϊκή κατασκευή σε μεταγενέστερη περίοδο, ίσως κατά την Ύστερη Αρχαιότητα, όταν έγιναν εκτεταμένες επεμβάσεις και στα κτίρια του πυρήνα του ιερού, που έως τότε είχε παύσει να λειτουργεί (Εικ.11).

Η διερεύνηση του Τ2 επεφύλασσε πολλές «εκπλήξεις», αφού σε διάφορα τμήματα του τοίχου βρέθηκαν εντοιχισμένα σε β΄χρήση ως οικοδομικό υλικό τμήματα αρχαϊκών κούρων. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τοποθετημένα «σε παράταξη» τρία θραύσματα του ίδιου κούρου (Εικ.12,13,14): ο άνω και κάτω κορμός και η αποκρουσμένη στην πίσω όψη κεφαλή του που σώζει τμήμα των βοστρύχων της μακριάς κόμης. Πρόκειται για έργο του δεύτερου μισού του 6ου αιώνα π.Χ. Επιπλέον, βρέθηκε τμήμα των μηρών και της βιυβωνικής χώρας δεύτερου κούρου (Εικ.15), τμήμα άνω κορμού που πιθανόν συνανήκει με τον προηγούμενο, καθώς και τμήμα βραχίονα και ποδιού. Στον ίδιο τοίχο είχαν βρεθεί πέρυσι εντοιχισμένα δύο τμήματα κάτω άκρων άλλων δύο κούρων, καθιστό γυναικείο άγαλμα, καθώς και δύο μαρμάρινες βάσεις αναθηματικών κιόνων (Εικ.16).

Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού γλυπτών και βάσεων σε αυτή την περιοχή ίσως υποδηλώνει ότι αυτή ήταν και η αρχική θέση τους (Εικ.17). Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι τα γλυπτά και οι κίονες θα ήταν τοποθετημένα σε περίοπτη θέση κοντά στο πρόπυλο, μέσα από το οποίο θα γινόταν η είσοδος στο ιερό και το τέμενος του θεού. Αυτά τα λαμπρά αφιερώματα προς το θεό Απόλλωνα, μετά την παύση της λειτουργίας του ιερού, θα αποτέλεσαν χρήσιμο και ανθεκτικό οικοδομικό υλικό για τα μεταγενέστερα κτίρια. Άλλωστε αυτού του είδους η «ανακύκλωση» μαρτυράται και σε άλλα κτίρια του ιερού, στα οποία έχουν βρεθεί εντοιχισμένα σε β΄χρήση δεκάδες θραύσματα αγαλμάτων.

 

Αναστήλωση: Ήδη από το 2022, έπειτα από άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, είχε ξεκινήσει η αποκατάσταση του Κτιρίου Δ που καταλαμβάνει τη ΒΑ γωνία του τεμένους και είχε λατρευτικό χαρακτήρα όπως μαρτυρεί ο μαρμάρινος βωμός που είχε βρεθεί μπροστά του και οι πελεκημένοι δόμοι του (Εικ.18). Πρόκειται για τετράστυλο πρόστυλο κτίριο με διμερή κάτοψη, αποτελούμενη από πρόδομο και σηκό, διαστάσεων 9.40 μ.Χ 12.50 μ. Το κτίριο αυτό ήταν πολύ κατεστραμμένο καθώς πάνω του είχε θεμελιωθεί το τυροκομείο του βοσκού που διατηρεί τη μάντρα του στη θέση έως και σήμερα. Το Κτίριο Δ χρονολογείται στο γ΄ τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Μετά την συμπλήρωση της υπόβασης και του στυλοβάτη από γνεύσιο, τοποθετήθηκε το κατώφλι και οι παραστάδες του, αποκαταστάθηκαν οι βάσεις και τμήματα σπονδύλων από αρχαίο και νέο υλικό, αλλά και η πρόσοψη του κτιρίου από μαρμάρινους δόμους. Τέλος, αποκαταστάθηκε η ΒΔ γωνία της θεμελίωσης ώστε να τοποθετηθεί ο τοιχοβάτης από μαρμάρινους δόμους δουλεμένους με χοντρό βελόνι.

Οι αναστηλωτικές εργασίες, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, πραγματοποιήθηκαν από τους εξιδεικευμένους μαρμαροτεχνίτες Β. Χατζή. Μ. Αρμάο, Γ. Σκαρή, Γ. Παλαμάρη, Λ. Ιωάννου, Γ. Κοντονικολάου  υπό την επιβλεψη του αρχιτέκτονα Γουλιέλμου Ορεστίδη.

 

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης από τους συντηρητές Γ. Καράμπαλη και Ε. Τσαβού στις δεξαμενές και στον αγωγό που τις συνδέει, στον κεντρικό  βωμό του ιερού, στα Κτίρια Ζ και Υ, αλλά και σε άλλα δωμάτια κτιρίων της θέσης.

 

Οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη των: ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Αθανάσιος & Μαρίνα Μαρτίνου), Ίδρυμα Π&Α Κανελλοπούλου, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, ΔΙΚΕΜΕΣ (C.Y.A), Ίδρυμα Ι. Λάτση, Μarion Stassinopoulos, Σύλλογος «Οι Φίλοι της Πάρου» και πολλών ιδιωτών φίλων της ανασκαφής.

 

Στην ανασκαφή συμμετείχαν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας: Ίλια Νταϊφά (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου (Επικ. καθηγ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Dr.  Erica Angliker (ΒSA), Dr. Caspar  Meyer (Bard Graduate Center), Dr. Χριστίνα Κωνσταντακοπούλου (ΕΙΕ, Birkbeck College), Luigi Lafasciano, o γεωλόγος Dr. Erich Draganits (University of Vienna), απόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Λουίζα Πανοπούλου, Μάτα Σαμιώτη, Αναστασία Μαλλικοπουλου, Λένα Ασλανίδου και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του  Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιγνάτιος Ασσάτωφ), καθώς και φοιτητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού (CYA, Birkbeck College, Βard Graduate Center N.Y., Instituto de Estudos Avancados da Unicamp Brazil). 

 

 

 

The post Ανασκαφές Δεσποτικού – Άγαλμα που παραπέμπει στο παιδί του Κριτίου και νέο κτήριο τεσσάρων δωματίων ανάμεσα στα φετινά ευρήματα appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/9Ld1prS
via IFTTT

Δήλωση Υπουργού Πολιτισμού για την κλοπή και τη φθορά αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο

Σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου σχετικά με την απώλεια, κλοπή και φθορά αντικειμένων από τις Συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».

The post Δήλωση Υπουργού Πολιτισμού για την κλοπή και τη φθορά αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/4s2UdiX
via IFTTT

Meet the Juries: Οι Κριτικές Επιτροπές του 8ου BEYOND BORDERS Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου

Κορυφαία ονόματα από το χώρο του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου τιμούν το 8ο Beyond Borders Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου με τη συμμετοχή τους στις κριτικές επιτροπές και επιβεβαιώνουν, με την παρουσία και την ουσιαστική συμβολή τους, το διεθνή χαρακτήρα του.

Τη φετινή κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν οι: Wolfgang Bergmann (Εκτ. Διευθυντής ARTE Γερμανίας, Πρόεδρος της Επιτροπής), Εύα Στεφανή (Σκηνοθέτρια/Ακαδημαϊκός), Karin Jurschick (Σκηνοθέτρια/Ακαδημαϊκός), Σταύρος Παπαγεωργίου (Σκηνοθέτης/Καλλιτεχνικός Διευθυντής του AEI Cyprus Film Festival) και Jordan Paterson (Σκηνοθέτης/Παραγωγός). Στην κριτική επιτροπή FIPRESCI συμμετέχουν οι κριτικοί Senem Erdine (Altyazi, Τουρκία), Davide Magnisi (CineCritica, Ιταλία) και Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (LIFO, MEGA TV, COSMOTE TV), ενώ η κριτική επιτροπή του μicro αποτελείται από τους/τις: Peter Arens (Υπεύθυνο του προγράμματος Ιστορίας και Επιστήμης, ZDF Γερμανική Ραδιοτηλεόραση, Πρόεδρο της Επιτροπής), Pelin Esmer (Σκηνοθέτρια), Marcin Malatyński (Ακαδημαϊκό/Παραγωγό), Αφροδίτη Καϊράκη (Ακαδημαϊκό) και Πάνο Δενδραμή (Σκηνοθέτη/Καθηγητή Κινηματογράφου).

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό και στο μicro Διαγωνιστικό τμήμα απονέμονται συνολικά 11 βραβεία: Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού, Βραβείο Καλύτερου Κοινωνικού και Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ με τη χορηγία της ΕΡΤ, Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με τη χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με τη χορηγία του ΕΚΟΜΕ, Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» με τη χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο #ThisisEU Ευρωπαϊκές Αξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Φοίνικας μicro με υποστηρικτές το γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF/Phoenix και την ΕΡΤ.

Το Φεστιβάλ τα τελευταία 3 χρόνια τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την γαλλική Ecrans des Mondes και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πλατινένιος χορηγός του Φεστιβάλ είναι η ΔΕΗ. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΕΡΤ), του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα και του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας.

The post Meet the Juries: Οι Κριτικές Επιτροπές του 8ου BEYOND BORDERS Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/kNoKVgh
via IFTTT

Δέκα νέες εγγραφές στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την εγγραφή δέκα (10) νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η διαδικασία εμπλουτισμού του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είναι ετήσια και ξεκινάει τον Ιανουάριο, με τη δημόσια πρόσκληση που απευθύνει η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά  την αποδοχή  της εισήγησης της Επιστημονικής Επιτροπής για την εγγραφή των δέκα νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο, δήλωσε: 

«Το ΥΠΠΟ εφαρμόζοντας από το 2006, τη Σύμβαση της UNESCO 2003 , για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσθέτει σήμερα δέκα νέες εγγραφές στον, ήδη, πλούσιο κατάλογο του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επιβεβαιώνοντας τον πλούτο, την πολυμορφία, τις πολλαπλές επιρροές και την ενσωμάτωση στέρεων παραδόσεων, για τις οποίες είναι περήφανες οι τοπικές κοινωνίες. Ο λαϊκός πολιτισμός μας, οι τελετές, οι γιορτές, οι παραδοσιακές τέχνες, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, παραδίδοντας στους νεότερους ένα βαθύ πολιτιστικό απόθεμα, που το διαμόρφωσαν ο μόχθος των ανθρώπων, η συνύπαρξη, η αλληλεγγύη  η ανάγκη της ταυτότητας. Ένας πλούτος, διαφορετικός από περιοχή σε περιοχή, αποτέλεσμα συλλογικής δραστηριότητας, του μέτρου και  της αισθητικής, που φτάνει  ζωντανός στις μέρες μας, από τα βάθη του χρόνου και οφείλουμε να  τον αναδείξουμε, πιστοί στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Ευχαριστώ την αρμόδια Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου, καθώς και την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την αφοσίωσή τους στην διάσωση και ανάδειξη του άυλου πολιτιστικού μας αποθέματος, με την Εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO». 

Η  Ελλάδα ως κράτος-μέλος εμπλουτίζει συστηματικά το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εφαρμόζοντας  τη διαδικασία εμπλουτισμού του Ευρετηρίου, το οποίο και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο λόγος δίνεται  στις ίδιες τις κοινότητες, φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να τεκμηριώσουν και να αναδείξουν τα στοιχεία που οι ίδιες θεωρούν μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας. Επιπλέον, η διαδικασία εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας των κοινοτήτων με την διοίκηση και την επιστημονική κοινότητα, για την εκπόνηση σχεδίων και την εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στη διαφύλαξη των στοιχείων και τη μετάδοσή τους στις νεότερες γενιές.

Τα δέκα νέα στοιχεία μελετήθηκαν συστηματικά από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και τις ίδιες τις κοινότητες φορέων. Η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή γνωμοδότησε επί των προτάσεων, στην συνεδρίαση της  7ης  Απριλίου 2023. Η  εισήγησή τους  έγινε αποδεκτή, στο σύνολό της,  από την Υπουργό Πολιτισμού.

Τα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι τα εξής:

  1. Συρτός Κρήτης

Ο συρτός Κρήτης είναι κυκλικός χορός, βασισμένος σε οργανικές μελωδίες με βιολί ή λύρα και λαούτο, πάνω στις οποίες τραγουδιούνται δίστιχα (μαντινάδες). Χορεύεται, κυρίως, από άνδρες. Τοπική παράδοση και έρευνα συμφωνούν ότι εντοπίζεται στη Δυτική Κρήτη (Κίσσαμος), ενισχύοντας τον μύθο που τοποθετεί τις απαρχές του συρτού στον 18ο αιώνα, ως δημιούργημα ντόπιου μουσικού. Κατά τον Μεσοπόλεμο, εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη. Αργότερα, μέσω της μετακίνησης Κρητών οργανοπαικτών και της διάδοσης της δισκογραφίας, εντάχθηκε στο ρεπερτόριο των χορευτικών συλλόγων όλης της Ελλάδας και της διασποράς. Η μελωδία του συρτού  αναγνωρίστηκε διεθνώς, καθώς συνδέθηκε με το παγκόσμιας εμβέλειας «συρτάκι» της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς». Ο συγκεκριμένος χορός είναι συνυφασμένος με τη μουσικοχορευτική παράδοση και εν γένει την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και ιδιαίτερα της Δυτικής Κρήτης και της περιοχής Κίσσαμου.  

  1. Καρναβάλι Μεσότοπου Λέσβου

Η περίοδος της αποκριάς γιορταζόταν από παλιά στον Μεσότοπο Λέσβου με γλέντια που κρατούσαν μία εβδομάδα. Ήταν μια ευκαιρία για τους Μεσοτοπίτες να αποδώσουν φόρο τιμής στην παράδοσή τους, που απηχεί μνήμες από την Τουρκοκρατία, τη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη.  Οι απόκριες αποτελούν περίοδο ξεφαντώματος για όλο το χωριό. Στο Καρναβάλι του Μεσότοπου, που από το 1987 διοργανώνεται με τη συμμετοχή όλων των φορέων του χωριού, περιλαμβάνονται αποκριάτικα δρώμενα, σάτιρα δοσμένη στην ντοπιολαλιά, μασκαροντυμένοι όλων των ηλικιών, μουτσούνια όπως αποκαλούνται, τραγούδι, χορός και οι λεγόμενοι κουδουνάτοι, άντρες που περιφέρονται κατά ομάδες στο χωριό, φορώντας κουδούνια από πρόβατα και έχοντας βάψει τα πρόσωπά τους μαύρα με κάρβουνο και λάδι.Το Καρναβάλι Μεσότοπου Λέσβου αποτελεί σημαντικό στοιχείο συλλογικής μνήμης και ταυτότητας της κοινότητας, αλλά και δημοφιλή αποκριάτικη εκδήλωση που ενθουσιάζει το ευρύτερο κοινό.

  1. Μαλεβιζιώτης

Ο Μαλεβιζιώτης είναι χορός της Κρήτης, κυκλικός και ζωηρός. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες με πιασμένες παλάμες, σε ρυθμό 2/4, με συνοδεία λύρας ή βιολιού, λαγούτου, μαντολίνου ή ασκομαντούρας. Πρόκειται για έναν χορό μεγάλης δυναμικής και έντασης, ζωηρό και εντυπωσιακό, που επιτρέπει στους χορευτές, κυρίως στον πρωτοχορευτή, να αυτοσχεδιάσει και να επιδείξει τη δεξιοτεχνία του.

Είναι συνδεδεμένος με τη μουσικοχορευτική παράδοση, την πολιτιστική ταυτότητα και όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής των Κρητών και ειδικότερα των Μαλεβιζιωτών, επειδή στην επαρχία Μαλεβιζίου, του νομού Ηρακλείου, έλαβε την τελική του μορφή. Σήμερα, χορεύεται σε όλη την Ελλάδα και στον απόδημο ελληνισμό, καθώς έχει διαδοθεί ευρέως μέσω της εκμάθησης των κρητικών χορών, κυρίως στο πλαίσιο των χορευτικών συλλόγων.

  1. Το Μοιρολόι της Παναγίας, στην Κοπάνη Δωδώνης

Είναι πασχαλινά κάλαντα που ψάλλονται κάθε Μεγάλη Παρασκευή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στην Κοπάνη Δωδώνης. Τα κάλαντα αφηγούνται τον θρήνο της Παναγίας για τον μονογενή υιό της. Τα μέλη της κοινότητας Κοπάνης, η πλειονότητα των οποίων δεν κατοικεί πλέον μόνιμα στο χωριό, έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανανεώσουν τους κοινούς δεσμούς τους,  συμμετέχοντας στο έθιμο που διατηρεί ζωντανή την παράδοση των προγόνων τους. Το Μοιρολόι της Παναγίας αναβιώνει στην Κοπάνη από το 2006, συνιστώντας μια σημαντική έκφανση της συλλογικής μνήμης της κοινότητας.

  1. Μπαμπούγερα, στην Καλή Βρύση Δράμας

Το δρώμενο τελείται στην Καλή Βρύση Δράμας, στις 6-7 και 8 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο. Μέλη της κοινότητας, με ζωόμορφες μεταμφιέσεις, ζωσμένα με κουδούνια στη μέση τους και με προσωπίδα στο κεφάλι, κυκλοφορούν στο χωριό τραγουδώντας και χορεύοντας. Η κορύφωση του δρώμενου είναι στις 8 Ιανουαρίου με την αναπαράσταση σατυρικού γάμου. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο συλλογικής μνήμης και ταυτότητας της κοινότητας Καλής Βρύσης Δράμας.

  1. Μπαντίδοι και Γαϊτανάκι Άρτας (παραδοσιακά δρώμενα Αποκριών)

Εθιμικά αποκριάτικα δρώμενα που τελούνται στην πόλη της Άρτας, με κύρια χαρακτηριστικά τις μεταμφιέσεις, τις πατινάδες με συνοδεία παραδοσιακής ζυγιάς και τις στάσεις σε καθορισμένα σημεία, όπου επιτελούνται ορχηστικά επεισόδια με περιπαικτικά δίστιχα, με κύκλιους αποκριάτικους χορούς.

Οι Μπαντίδοι είναι μπουλούκια δέκα-δεκαπέντε ανδρών, οι οποίοι την Πέμπτη και την Παρασκευή, πριν από τη Μεγάλη Αποκριά, ξεκινούν από τις γειτονιές της Άρτας τραγουδώντας και πειράζοντας τον κόσμο. Καταλήγουν στις κεντρικές οδούς της πόλης, σατιρίζοντας την επικαιρότητα, πρόσωπα και καταστάσεις.  Tο Σάββατο της Αποκριάς οι συμμετέχοντες, φορώντας μάσκες και ντυμένοι είτε ως γενίτσαροι είτε ως νύφες, βγαίνουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στις γειτονιές. Κάθε λίγο σταματούν και πλέκουν το γαϊτανάκι, ένα ξύλο που στην κορυφή του δένονται και κρέμονται δώδεκα κορδέλες, όσοι και οι μήνες του χρόνου, πότε με συρτούς χορούς, πότε με τσάμικα (ιδιαίτερη μελωδία με το όνομα Γαϊτανάκι) και στο τέλος με τα μαλώματα των βιολιτζήδων. Μετά το πλέξιμο ακολουθούν αποκριάτικα δρώμενα και χοροί. Το έθιμο αποτελεί σημαντική έκφραση της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας της πόλης της Άρτας και των απανταχού Αρτινών.

  1. Η τέχνη της κατασκευής αντιγράφων παραδοσιακών ενδυμασιών, όπως ασκείται από τον Νικόλαο Πλακίδα, στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Νικόλαος Πλακίδας ράβει και κεντάει πιστά αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών. Οι φορεσιές δημιουργούνται κατόπιν παραγγελίας, προκειμένου να φορεθούν σε γάμους, πανηγύρια, αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων, παρελάσεις κτλ.Το εργαστήρι του Νικόλαου Πλακίδα βρίσκεται στην Κατοχή Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιοχή όπου πραγματοποιούνται πολλές γιορτές και πανηγύρια, όπως η γιορτή της Εξόδου στο Μεσολόγγι,  τα πανηγύρια της Αγίας-Αγάθης στο Αιτωλικό, του Αϊ-Συμιού στο Μεσολόγγι, της Αγίας Παρασκευής στο Νεοχώρι.  Η τέχνη της κατασκευής αντιγράφων παραδοσιακών ενδυμασιών, όπως ασκείται από τον Νικόλαο Πλακίδα, στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί παράδειγμα προσαρμογής στο σύγχρονο πολιτιστικό περιβάλλον της τέχνης του ελληνοράπτη.

  1. Το πανηγύρι του Αγίου Πέτρου στα Σπάτα

Πραγματοποιείται κατά τον τριήμερο εορτασμό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στα Σπάτα, στις 29 Ιουνίου, συνδυάζοντας  στοιχεία  της  επίσημης  χριστιανικής θρησκείας και της λαϊκής λατρείας. Κατά τον πανηγυρισμό προσφέρονται ζώα (ταύροι) ως τάμα, με το κρέας των οποίων παρασκευάζεται στιφάδο. Η παρασκευή του φαγητού απαιτεί τη συνεργασία όλων των κατοίκων του χωριού, που συνεισφέρουν εθελοντικά, ως εκπλήρωση του τάματος για υγεία και καλή σοδειά. Τα τελευταία χρόνια η κοινότητα, σεβόμενη τις παραμέτρους που διέπουν πλέον τη συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα, δεν τελεί την ταυροθυσία.  Το πανηγύρι του Αγίου Πέτρου στα Σπάτα αποτελεί μια εθιμική πρακτική που συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας των κατοίκων των Σπάτων και ενισχύει τους δεσμούς που συνέχουν τους απανταχού Σπαταναίους με τον τόπο τους.

  1. «Μπέης» Πρωτοκκλησίου

Ο «Μπέης» είναι αποκριάτικο δρώμενο με περιπαικτικό – σκωπτικό χαρακτήρα που πραγματοποιείται από άντρες την Καθαρά Δευτέρα, στο προσφυγικό χωριό Πρωτοκκλήσι του δήμου Σουφλίου, στον Έβρο. Συμμετέχουν νεαρά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που σχηματίζουν θίασο και περιφέρονται στο χωριό χορεύοντας με τους ήχους της γκάιντας και του νταουλιού. «Ο Μπέης» αποτελεί σημαντική έκφραση της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας της κοινότητας Πρωτοκκλησίου του δήμου Σουφλίου Έβρου.

  1. Κάλαντα Κρυόνερου Ανατολικής Θράκης, στο Καλαμπάκι Δράμας

Πρόκειται για θρησκευτικού περιεχομένου κάλαντα που τραγουδιούνται αντιφωνικά, στο Καλαμπάκι Δράμας, τη νύχτα της παραμονής έως το ξημέρωμα των Χριστουγέννων, από ομάδες ανύπαντρων νεαρών ανδρών, με τα οποία ανακοινώνεται από τους καλαντιστές η χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού. Τα κάλαντα συνοδεύονται από παινέματα για τον οικοδεσπότη και την οικογένειά του.Τα κάλαντα συνιστούν σημαντική έκφανση της συλλογικής μνήμης της κοινότητας Καλαμπακίου Δράμας, ιδιαίτερα των απογόνων προσφύγων, από το Κρυόνερο Ανατολικής Θράκης.

The post Δέκα νέες εγγραφές στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/t5sz4Y7
via IFTTT

Friday, August 18, 2023

Λ. Τσιλίδης: «Μεγάλη ευκαιρία για να καλυφθούν οι ελλείψεις ξεναγών στον οργανωμένο τουρισμό»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, η FedHATTA ενημερώθηκε για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές Ξεναγών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου του Υπουργείου Τουρισμού, που αφορά την επόμενη εκπαιδευτική σειρά 2023-2025.

Δεδομένου ότι ο κλάδος των Ελληνικών τουριστικών γραφείων αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα έλλειψης  έμπειρων και αξιόλογων ξεναγών, η δυνατότητα που προσφέρει το Υπουργείο Τουρισμού σε απόφοιτους Λυκείου ή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να σταδιοδρομήσουν στο επάγγελμα του ξεναγού με δωρεάν διετή φοίτηση σε Σχολές Ξεναγών, ανά την Ελλάδα, χωρίς εξετάσεις, αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις συνθήκες εκπαίδευσης των υποψηφίων αλλά και το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης δήλωσε : «Η αύξηση του αριθμού των ξεναγών κρίνεται απαραίτητη και πρέπει να ακολουθήσει την αυξητική τάση που παρατηρείται στην τουριστική κίνηση.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αναγκών εξυπηρέτησης των τουριστών και των τρεχουσών δυνατοτήτων της αγοράς εργασίας.

Βάσει των δεδομένων που καταγράφουμε από την αγορά του οργανωμένου τουρισμού στην Ελλάδα, η εκπαίδευση των ξεναγών πρέπει να επικεντρωθεί στις ξένες γλώσσες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη σε επίπεδο ξεναγών ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες όλων των επισκεπτών».

Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερομενους στο υπουργείο Τουρισμού θα ανοίξουν στις 28 Αυγούστου και η προθεσμία λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου 2023.

The post Λ. Τσιλίδης: «Μεγάλη ευκαιρία για να καλυφθούν οι ελλείψεις ξεναγών στον οργανωμένο τουρισμό» appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/pXCsl3L
via IFTTT

Thursday, August 17, 2023

Αυτοψία στο Μπούρτζι από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Αυτοψία στο Μπούρτζι του Ναυπλίου, το οποίο αποκαταστάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και επαναλειτουργεί μετά από δεκαετίες, πραγματοποίησε η Λίνα Μενδώνη. Το Μπούρτζι, με όλα τα οχυρωματικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της εποχής του, κατασκευάστηκε στην περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας (1471-1477), από τον  επώνυμο αρχιτέκτονα Antonio Gambello της Αναγέννησης, επί διοικήσεως του Vittore Pasqualigo.

Η αποκατάσταση του φρουριακού συγκροτήματος,  το οποίο εντάχθηκε το 2014, από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επισκευάστηκαν και ανακαταστευάστηκαν όλα τα λειτουργικά τμήματα εσωτερικά και εξωτερικά του φρουρίου: Δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης. Έγινε ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, θέρμανσης, ψύξης και τηλεπικοινωνίας.
Αναφερόμενη στην επαναλειτουργία του φρουρίου Μπούρτζι, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Είναι μεγάλη ικανοποίηση για την οικογένεια του ΥΠΠΟ, η αποκατάσταση και η απόδοση της καστρονησίδας στο κοινό. Το μνημείο αποτελεί τοπόσημο  για το Ναύπλιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την συλλογική μνήμη των κατοίκων, αλλά  και με την νεότερη ιστορική περίοδο του Ελληνικού Έθνους. Μετά από δεκαετίες σιωπής και ερήμωσης,  το Μπούρτζι άριστα  αποκαταστημένο,  με λειτουργική χρήση,  αποδίδεται στο κοινό και στους επισκέπτες του. Το  έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 2.785.000€, και φορείς υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, αποκαταστάθηκε κατά τρόπο υποδειγματικό. Στους προμαχώνες έχει δημιουργηθεί μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο. Διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του χώρου εστίασης, ενώ στον βόρειο τομέα  ανακατασκευάστηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίσθηκε η απρόσκοπτη πρόσβασή των ΑμεΑ και γενικά των εμποδιζόμενων ατόμων, με  την κατασκευή ενός αναβατορίου που επιτρέπει την πρόσβαση στο  πρώτο επίπεδο του Φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου, διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του, αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του, ως μνήμη της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου ως ξενοδοχείου.
Χάρη στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, αποδίδουμε στους πολίτες του Ναυπλίου και στους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης ένα εμβληματικό μνημείο». 

Το 1922 το φρούριο κηρύχθηκε  ως προέχον μνημείο. Το 1949 χαρακτηρίστηκε ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, με  Β.Δ. Η διοίκηση και η διαχείρισή του ανατέθηκε στον ΕΟΤ. Σήμερα έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2014 και διακόπηκαν το 2017. Επανεκκίνησαν το 2019 και ολοκληρώθηκαν το 2022.

Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνόδευαν η Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ο Υπολιμενάρχης Ναυπλίου Γιάννης Μουστακόπουλος και ο Ανάργυρος Τσούτσος, εκ μέρους της ΕΤΑΔ ΑΕ.

The post Αυτοψία στο Μπούρτζι από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/sqQbZf3
via IFTTT

Την έκθεση «Ναυς + Πήγνυμι» του Γιάννη Αδαμάκη εγκαινίασε η Λίνα Μενδώνη στην Ναύπακτο

Στις πολιτικές όσμωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία αλλά και στη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της Ναυπάκτου, εστίασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εγκαινιάζοντας, την έκθεση με τίτλο, «Ναυς + Πήγνυμι» του εικαστικού Γιάννη Αδαμάκη, στο Φετιχιέ Τζαμί, παρουσία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου.

Στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, σημείωσε: «Με ξεχωριστή χαρά βρίσκομαι, για μια ακόμη φορά, στην ιστορική, όμορφη και φιλόξενη πόλη σας, με την ευκαιρία των εγκαινίων της σημαντικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη. Τη Ναύπακτο, την Έπαχτο, το Λεπάντο, που τα πολλαπλά της ονόματα μαρτυρούν τη βαθιά της διαδρομή στον χρόνο. Από εδώ πέρασαν πληθυσμοί και πολιτισμοί, αφήνοντας το δικό τους σημάδι μέχρι η Ναυπακτία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην Παλιγγενεσία. Και να θεμελιώσει μια στέρεα σχέση με τα γράμματα και τις τέχνες στους δύο αιώνες του ελεύθερου βίου μας. Η διοργάνωση της έκθεση, στη Ναύπακτο, στο Φετιχιέ Τζαμί, αναδεικνύει την αντίληψή μας για τον σύγχρονο πολιτισμό. Είναι μόνιμη έγνοια μας η σύγχρονη τέχνη να μη μένει περίκλειστη στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά να διαχέεται, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, να αγγίζει όλο και μεγαλύτερα κοινά. Κομβικό σημείο των πολιτικών μας είναι η σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η έκθεση συμπίπτει με την τουριστική περίοδο και απευθύνεται όχι μόνο στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της Ναυπάκτου».

Η έκθεση με τίτλο «Ναυς+Πήγνυμι» παραπέμπει στις γνώριμες θεματικές του ζωγράφου, στις οποίες κυριαρχούν τα πλοία και η θάλασσα, όσο και στην πόλη της Ναυπάκτου, η οποία διαθέτει πολυδιάστατο  ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα. Για την  έκθεση στη Ναύπακτο, ο ζωγράφος φιλοτέχνησε δύο νέα έργα με επίκεντρο  τα δύο ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πόλης: Την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ή Ναυμαχία του Lepanto, από το μεσαιωνικό της όνομα, στις 7 Οκτωβρίου 1571, μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες, στην παγκόσμια ιστορία που αποτελεί ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική αλλά και στη ναυπηγική. Και την απελευθέρωση της από την οθωμανική κυριαρχία, στις 18 Απριλίου 1829, που σήμανε την επέκταση των ορίων του νέου ελληνικού κράτους, από τον Ισθμό της Κορίνθου στη γραμμή Άρτα – Βόλος. Η έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη θα διαρκέσει μέχρι στις 7 Οκτωβρίου 2023, επέτειο της Ναυμαχίας του Lepanto.

 

The post Την έκθεση «Ναυς + Πήγνυμι» του Γιάννη Αδαμάκη εγκαινίασε η Λίνα Μενδώνη στην Ναύπακτο appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/KtYl9ob
via IFTTT

Saturday, August 12, 2023

Μυστήριο 94 INVARIANT

Μυστήριο 94 INVARIANT

μουσική
 
Τα Κρουστά του Στρασβούργου
 
Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου
Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου | 21:00

Το παγκοσμίου φήμης μουσικό σύνολο έρχεται στην Ελευσίνα σε μια ειδικά διαμορφωμένη συναυλία για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα
 
Προπώληση εδώ

Η 2023 Ελευσίς υποδέχεται τα διάσημα Κρουστά του Στρασβούργου και παρουσιάζει το Μυστήριο 94 INVARIANT. Μια ειδικά διαμορφωμένη συναυλία για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια, που συνδυάζει δύο προγράμματα του δημοφιλούς μουσικού συνόλου, τα Invariants και Okho.

Το Invariants είναι ένα πρόγραμμα για τρίο με κρουστά και πλήκτρα, διανθισμένο από τρεις τριο-σονάτες για εκκλησιαστικό όργανο του Johann-Sebastian Bach, το Rain Tree (1981) του Tōru Takemitsu και το Les Invariants (2021) του Michaël Levinas. Στο Okho, που γράφτηκε από τον Ιάννη Ξενάκη με την ευκαιρία της διακοσιοστής επετείου της Γαλλικής Επανάστασης, συμμετέχουν τρεις μουσικοί τυμπάνων τζέμπε επιτυγχάνοντας μια σπάνια ισορροπία μεταξύ του σπλαχνικού και του εγκεφαλικού, δημιουργώντας ένα είδος φυλετικού μοντερνισμού.

Τα Κρουστά του Στρασβούργου ιδρύθηκαν το 1962 και αποτελούν παγκοσμίου φήμης πρεσβευτές της μουσικής δημιουργίας. Το εξαιρετικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει  αριστουργήματα του 20ου αιώνα, δικές τους δημιουργίες, καθώς και περισσότερα από 350 μουσικά έργα που έχουν γραφεί ειδικά για αυτά. 60 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, κι έχοντας τιμηθεί με περισσότερα από 30 διεθνή βραβεία, εξακολουθούν να καινοτομούν ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, στο Βερολίνο, την Οσάκα, την Περσέπολη, το Σίδνεϋ και τη Νέα Υόρκη.

Μουσική Εκτέλεση: Minh-Tâm Nguyen, Alexandre Esperet, Thibaut Weber
Τεχνική κάλυψη: Claude Mathia, Raffaele Renne
Διεύθυνση περιοδείας: Héloïse Cao
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Φόρμιγξ – Χρήστος Τσενές
 
Πότε: Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου
Χώρος: Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 12€ γενική είσοδος, 5€ φοιτητικό, 65+, άνεργοι, ΑμεΑ & συνοδοί
 
Προπώληση εδώ
 
Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια

 

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
# 21χλμ

Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

 

The post Μυστήριο 94 INVARIANT appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/UHPSAeL
via IFTTT

Wednesday, August 9, 2023

Μυστήριο 67 Αμολή | Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο πεδίο

27 Αυγούστου | Ελευσίνα
14 & 23 Σεπτεμβρίου | Ασπρόπυργος

Διαδρομές σε αγροκτήματα και συμμετοχή σε αγροτικές εργασίες, μουσική, εικαστικές εγκαταστάσεις, performance και προβολές

#2023Eleusis #Mystery67 #Amoli

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα. Ένα έργο της ερευνήτριας, εικαστικού και performance artist Αιμιλίας Μπουρίτη και της καλλιτεχνικής πλατφόρμας «Συν+Εργασία» που εστιάζει στη δημιουργία δικτύου και ανταλλαγών μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων της περιοχής.

“Αμολή” για τους αγρότες του Ασπροπύργου σημαίνει το αυλάκι του νερού που ποτίζει τις αγροτικές καλλιέργειες. Το Μυστήριο 67 Αμολή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιπατητική διαδρομή στα αγροκτήματα, συμμετοχή του κοινού στην αγροτική εργασία, όπως συγκομιδή φυστικιών και φύτευση οπωροκηπευτικών, αφηγήσεις, παραδοσιακή μουσική, αρβανίτικα τραγούδια, performance, εικαστική εγκατάσταση, προβολές, παρουσίαση του  ντοκιμαντέρ “100 χρόνια αγροτική ζωή στον Ασπρόπυργο” καθώς και συνάντηση μεταξύ  των αγροτικών κοινοτήτων του Θριασίου Πεδίου. Οι δράσεις ολοκληρώνονται με  την παρουσίαση από ερευνητές του Εργαστηρίου ΗΜΕ-ΠΡΟΠΕ ΠΑΔΑ των θεμάτων της ενεργειακής μετάβασης στις αγροτικές κοινότητες και οι προκλήσεις της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου.

Πρόκειται για μία πολύπλευρη αναφορά στην αγροτική Θεά Δήμητρα, την προστάτιδα της γεωργίας, η οποία παρά τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του Θριασίου πεδίου δεν έφυγε ποτέ από αυτό. Είναι ζωντανή όχι ως ένας μύθος αλλά ως μία πραγματικότητα αφού η πεδιάδα καλλιεργείται συστηματικά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Το κρίσιμο μήνυμα του έργου είναι ότι η τροφή και η σύνδεση του ανθρώπου με τη γη είναι ένα διαχρονικό στοιχείο όχι μόνον  επιβίωσης αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στοιχείο το οποίο οφείλει να διαφυλαχτεί και να έχει τον προστατευόμενο χώρο του στο διαρκώς μεταβαλλόμενο Θριάσιο Πεδίο. 

Με εργαλεία τη σύγχρονη τέχνη, τη συμμετοχικότητα, τη βιωματική γνώση και την επιστήμη, το Μυστήριο 67 Αμολή προσεγγίζει τις αγροτικές κοινότητες των δύο πόλεων, της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου, ξετυλίγοντας την πολιτιστική κληρονομιά τους, μετατρέποντας το αγροτικό τοπίο σε πεδίο νέων δυνατοτήτων.

Συμμετέχουν: Αρβανίτες του Θριασίου Πεδίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ασπροπύργου και τα μέλη του, καλλιτέχνες, επιστήμονες, αγρότες, θεωρητικοί, η τοπική κοινωνία και το ευρύτερο κοινό.

Πρόγραμμα:

ΕΛΕΥΣΙΝΑ 

Ημερομηνία: Κυριακή 27 Αυγούστου
Ώρα: 18.00 – 22.30
Τοποθεσία: Αγρόκτημα με φυστικόδεντρα του Αδάμ Αργυρίου
(Οδός Στράτου Φράγκου, περιοχή Αεροδρομίου – Ελευσίνα)

Τραγουδούν οι αρβανίτισσες: Αικατερίνη Πέππα, Γεωργία Κριεκούκη, Δήμητρα Στέρπη, οικογένεια Βασιλείου Φαρμάκη και από τον Σύλλογο Γυναικών Μαγούλας οι Σπυριδούλα Παναγοπούλου, Ουρανία Λίγγου & Μαρίκα Γκόγκου

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Ημερομηνία: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 8.00 – 10.00
Τοποθεσία: Ιερός Ναός του Αγ. Δημητρίου στον Ασπρόπυργος
“Ευχή για τους γεωργικούς σπόρους”, τελετουργική προσφορά από την Αιμιλία Μπουρίτη και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου

Ημερομηνία: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 
Ώρα: 18:00 – 22.30
Τοποθεσίες: Αγρόκτημα με οπωροκηπευτικά του Βαγγέλη Μουζάκα
Εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας
(οδός Αγίας Μαρίνας & Κων/ντίνου Καραμανλή – Ασπρόπυργος)

Τραγουδούν οι αρβανίτισσες: Μαίρη Αβράαμ, Ελένη Δάρρα, Κατερίνα Ηλία, Μαρία Καψάλα, Κούλα Λιόση, Σπυριδούλα Μουζάκα, Μαρία Μυλωνά, Βασιλική Νάσου, Καίτη Νερούτσου, Κατίνα Νερούτσου & Φανή Παπαδά

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Μεταφορά  θεατών με επιστροφή: Ηλεκτρικό Λεωφορείο του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Εκκίνηση από τα Δημαρχεία Ελευσίνας & Ασπροπύργου.

Δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση των παραστάσεων.

Συντελεστές:

Αιμιλία Μπουρίτη, Εμπνεύστρια της ιδέας «ΑΜΟΛΗ», Σκηνοθέτης, Εικαστικός, Performance Artist, Υπεύθυνη Πολιτιστικού και Κοινωνικού σχεδιασμού – Ερευνήτρια συμμετοχικών δράσεων

Παναγιώτης Κτενίδης, Ερευνητής – Συντονιστής Δράσεων σύνδεσης Πολιτισμού, Ενέργειας, Αειφόρου Ανθεκτικότητας των Αγροτικών Κοινοτήτων και των προκλήσεων της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου

Ανδρομάχη Οικονόμου, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ερευνητικός σύμβουλος

Μπία Παπαδοπούλου, Επιμελήτρια Εκθέσεων – Ιστορικός Τέχνης

Δέσποινα Σαββοπούλου, Επιμελήτρια κειμένων – Δημοσιογράφος, Θεατρολόγος

Πάνος Βιττωράκης, Εικονολήπτης, Σκηνοθέτης

Χάρης Καρούτσος & Χρήστος Μεγαρχιώτης, Εικονολήπτες, Μοντάζ

Βούλα Ανδρώνη, Υπεύθυνη οργάνωσης & εκτέλεσης παραγωγής – Φωτογράφος

Ιωάννης Στάμου, Παραδοσιακός μουσικός κλαρίνου

Τάσος Φωτίου, Καθηγητής μουσικής, μουσικός, performer, μουσική επιμέλεια

Κωνσταντίνος Μερετάκης, Μουσική εκτέλεση (Νταούλι). 

Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Καλλιτεχνική Πλατφόρμα «Συν+Εργασία» – ΑΜΚΕ

Με την υποστήριξη: Δήμος Ασπροπύργου – Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου

Το Μυστήριο 67 Αμολή υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΗΜΕ – ΠΡΟΠΕ ΠΑΔΑ) και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου. 

Υπό την  Αιγίδα και την Υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων,του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
#21χλμ

Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

The post Μυστήριο 67 Αμολή | Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο πεδίο appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/dW16jQ9
via IFTTT

Monday, August 7, 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ”ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ”

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ κατά την τακτική του Συνεδρίαση στις 27/7/2023 αποτίνοντας φόρο τιμής στον μεταστάντα πρωτοπόρο Σπαρταθλητή Τάκη Σκουλή αποφάσισε:

  1. Την απόδοση της επωνυμίας ”Τάκης Σκουλής” στο Σημείο Ελέγχου 22 (c/p 22) του αγώνα ΣΠΑΡΑΤΑΘΛΟΝ.
  2. Την παροχή ποσού οικονομικής βοήθειας στο Κουλούρειο Νοσοκομείο της Υδρας σε μνήμη Τάκη Σκουλή

Το  41Ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ θα εκκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως με την συμμετοχή 400 αθλητών και αθλητριών από όλη την υφήλιο, οι οποίοι θα καλύψουν απόσταση 245,5 χλμ στα βήματα του Αρχαίου Ημεροδρόμου Φειδιππίδη!

The post ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ”ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ” appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/HljJYE3
via IFTTT

Thursday, August 3, 2023

Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο-Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι με την Πανσέληνο 1 και 31 Αυγούστου 2023

Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει, και φέτος -23η χρονιά- τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη  είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία, την Τρίτη 1η και την Πέμπτη 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα. 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 χώρους, ενώ άλλοι 50 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό.

Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 2 και στις 30 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πολλές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

 

The post Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο-Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι με την Πανσέληνο 1 και 31 Αυγούστου 2023 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/EmFaYUZ
via IFTTT

Tuesday, August 1, 2023

Η Emirates μεταφέρει τους επιβάτες της σε περισσότερους από 800 προορισμούς παγκοσμίως μέσω συνεργασιών με αεροπορικές εταιρείες

Η Emirates μεταφέρει πάνω από 50.000 ταξιδιώτες κατά μέσο όρο, ανά εβδομάδα, στους προορισμούς που επιλέγουν, μέσω πτήσεων κοινού κωδικού ή μέσω διασυνδέσεων (πτήσεων interline) που εκτελούνται από συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες. Οι συνεργασίες αυτές συμβάλλουν στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου της Emirates, την ομαλή συνδεσιμότητα των επιβατών, καθώς και την είσοδο της αεροπορικής εταιρείας σε νέες αγορές που έχουν παρουσιάσει αυξημένη επιβατική κίνηση.

Η ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών, όπως οι συμφωνίες για πτήσεις κοινού κωδικού και interline, ενισχύουν την παγκόσμια εμβέλεια της Emirates και επιτρέπουν στους επιβάτες της να ταξιδέψουν σε προορισμούς που δεν περιλαμβάνονται στο δίκτυό της. Η αεροπορική εταιρεία θέτει στρατηγικά το κομμάτι των συνεργασιών στο επίκεντρο και επιδιώκει την ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών για πτήσεις κοινού κωδικού καθώς και τη διεύρυνση συνεργασιών που αφορούν πτήσεις interline σε πτήσεις κοινού κωδικού, ισχυροποιώντας την ηγετική της θέση στον κλάδο των αερομεταφορών.

Από την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας για πτήσεις interline, το παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών της Emirates έχει επεκταθεί σημαντικά σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, η Emirates διατηρεί συνεργασία με 29 αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις κοινού κωδικού, ενώ απαριθμεί 117 συνεργάτες για πτήσεις interline και 11 συνεργάτες για σιδηροδρομικές μεταφορές σε περισσότερες από 100 χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας μπορούν να επωφεληθούν από τις πολλαπλές επιλογές, τα ευέλικτα προγράμματα και την ομαλή συνδεσιμότητα του διευρυμένου δικτύου της, καθώς και από δραστηριότητες που εκτείνονται σε περισσότερους από 5.250 τομείς σε πάνω από 800 πόλεις. Στην Αμερική, για παράδειγμα, εξυπηρετούνται προορισμοί πέρα από τα μεγάλα αεροδρόμια, όπως το Κόρπους Κρίστι μέσω της United και το Χάλιφαξ μέσω της Air Canada. Στην Ασία, οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από πτήσεις προς προορισμούς αναψυχής όπως το Κο Σαμούι στην Ταϊλάνδη και το Λουάνγκ Πραμπάνγκ στο Λάος με τη συνεργαζόμενη εταιρεία Bangkok Airways. Στην Αφρική, η South African Airways και η Kenya Airways συνδέουν τους επιβάτες της Emirates με προορισμούς όπως το Βιλανκούλο, το Κιλιμάντζαρο, η Τζούμπα και το Μαπούτο. Για τους επιβάτες των εν λόγω αεροπορικών εταιρειών που πετούν με την Emirates, καθίσταται εύκολη η σύνδεση στο δίκτυο της αεροπορικής εταιρείας με περισσότερους από 140 προορισμούς μέσω του Ντουμπάι.

Οι επιβάτες μπορούν να προβούν σε κρατήσεις για πτήσεις με ανταπόκριση με τους συνεργάτες της Emirates και να απολαύσουν προνόμια που απορρέουν από τις πτήσεις με ένα ενιαίο εισιτήριο, μεταφορά αποσκευών, προνόμια του προγράμματος τακτικών επιβατών, πρόσβαση στα σαλόνια, καθώς και άλλα προνόμια που εγγυώνται μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Ο Adnan Kazim, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Emirates, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της πορείας μας διατηρούμε μακροχρόνιες συνεργασίες που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι επιβάτες σε όλο τον κόσμο. Η αξιοποίηση του δικτύου των συνεργατών μας αντανακλά τη δέσμευσή μας να παρέχουμε στους επιβάτες μας ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εμπιστοσύνη κατά τον προγραμματισμό των ταξιδιών τους. Επιπλέον, οι συνεργασίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας του Ντουμπάι με τον υπόλοιπο κόσμο, μέσω άμεσων κι έμμεσων συνδέσεων με περισσότερες από 800 πόλεις, αυξάνοντας την επιβατική κίνηση στον κόμβο μας και ενισχύοντας τις επιχειρηματικές και εμπορικές ευκαιρίες. Επίσης, οι συγκεκριμένες συνεργασίες έχουν υποστηρίξει τον εισερχόμενο τουρισμό σε περισσότερες από 100 χώρες, αυξάνοντας τη συνδεσιμότητα των πτήσεων μέσω των σημείων που εξυπηρετούνται από τους συνεργάτες μας. Καθώς διανύουμε το επόμενο στάδιο ανάπτυξης της Emirates, οι συνεργασίες για πτήσεις κοινού κωδικού και πτήσεις interline θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να βρίσκονται στον πυρήνα της

 

 

εμπορικής στρατηγικής μας. Γι’ αυτό και εργαζόμαστε σκληρά ώστε να τις ενισχύσουμε και να είμαστε σε θέση να παρέχουμε ένα ακόμη πιο διευρυμένο δίκτυο προορισμών στους επιβάτες μας».

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η Emirates υπέγραψε συμφωνίες για πτήσεις κοινού κωδικού και interline με 11 αεροπορικές εταιρείες. Εκτός από τις κομβικές συμφωνίες για πτήσεις κοινού κωδικού με την United Airlines και την Air Canada, που επέκτειναν τη συνδεσιμότητα της Emirates  με περισσότερους από 570 προορισμούς στην Αμερική, η  αεροπορική εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες με την Airlink, την Aegean Airlines, την Air Tanzania, την ITA Airways, την Bamboo Airways, την Batik Air, την Philippine Airlines, τη Royal Air Maroc και τη SKY Express, παρέχοντας ακόμη περισσότερες επιλογές προορισμών στους επιβάτες. Επιπροσθέτως, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα μια συμφωνία για πτήσεις interline με την Kenya Airways.

Φέτος, η Emirates αναμένεται να συνάψει νέες συνεργασίες και να ενισχύσει το επίπεδο των υφιστάμενων συνεργασιών με αεροπορικές εταιρείες στην Ανατολική, Νότια και Κεντρική Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. Επιπλέον, το πρόγραμμα επιβράβευσης Emirates Skywards και το τμήμα εμπορευματικών αερομεταφορών Emirates SkyCargo βρίσκονται σε επικοινωνία με τους συνεργάτες για πτήσεις κοινού κωδικού και interline ώστε να συντονίσουν τις διαδικασίες και το πρόγραμμα επιβράβευσης, ενισχύοντας τα προνόμια για τους επιβάτες των δύο συνεργαζόμενων αερομεταφορέων. Σε επίπεδο λειτουργικότητας, οι Υπηρεσίες Αεροδρομίου της Emirates διαδραματίζουν κομβικό ρόλο καθώς συμβάλλουν στην ομαλή συνδεσιμότητα και επιτρέπουν την πρόσβαση των επιβατών στο σαλόνι.

Οι στρατηγικές συνεργασίες με περισσότερες από 140 αεροπορικές εταιρείες ενίσχυσαν τη συνδεσιμότητα των επιβατών της Emirates, αυξάνοντας τους προορισμούς στους οποίους μπορούν να ταξιδέψουν με ένα ενιαίο εισιτήριο, παρέχοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα προνόμια του προγράμματος επιβράβευσης.

Αμερική: Οι επιβάτες της Emirates που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 200 πόλεις στο δίκτυο της United μέσω του Σικάγο, του Χιούστον ή του Σαν Φρανσίσκο. Οι επιβάτες μπορούν, επίσης, να έχουν πρόσβαση σε προορισμούς στον Καναδά, το Μεξικό, τα νησιά της Καραϊβικής και την Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ όσοι ταξιδεύουν στο διευρυμένο δίκτυο της Emirates, πέρα από το Ντουμπάι, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ προορισμών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Κεντρικής και τη Νότιας Ασίας. Η συνεργασία της Emirates με την Air Canada επιτρέπει στους επιβάτες και των δύο αεροπορικών εταιρειών να απολαμβάνουν ομαλή συνδεσιμότητα με 232 προορισμούς σε τρεις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων προορισμών στην Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδική υποήπειρο.

Ευρώπη: Οι επιβάτες της Emirates μπορούν να επωφεληθούν από τις πτήσεις κοινού κωδικού με τους πέντε συνεργάτες της αεροπορικής Air Malta, Air Baltic, Aegean Airlines, TAP Portugal και Siberia Airlines, και από τις πτήσεις interline που πραγματοποιούνται μέσω 35 συνεργατών, ώστε να πετάξουν σε περισσότερες από 313 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών προορισμών για διακοπές σε όλη τη Μεσόγειο. Οι συνεργαζόμενες σιδηροδρομικές εταιρείες στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία παρέχουν συνδεσιμότητα στους ταξιδιώτες ώστε να εξερευνήσουν την Ευρώπη με τρένο και να συνδεθούν με την Emirates, με ένα ενιαίο εισιτήριο.

Ασία: Το ήδη διευρυμένο δίκτυο της Emirates στην Ασία ενισχύεται περαιτέρω μέσω των εννέα συνεργατών της για πτήσεις κοινού κωδικού -μεταξύ άλλων, της Japan Airlines, της Korean Air και της Garuda- φτάνοντας σε περισσότερες από 150 δημοφιλείς πόλεις στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, την Κορέα, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, καθώς και άλλα δημοφιλή τουριστικά και επιχειρηματικά κέντρα.

Αυστραλία: Η συνεργασία μεταξύ της Emirates και της Qantas αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στον κλάδο των αερομεταφορών και προσφέρει στους επιβάτες πρόσβαση σε περισσότερους από 60 προορισμούς που δεν περιλαμβάνονται στο δίκτυο της Emirates. Παράλληλα, οι επιβάτες της Qantas μπορούν να πετάξουν με την Emirates στο Ντουμπάι και να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 65 πόλεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική εκτός του υφιστάμενου διεθνές δικτύου της Qantas. Οι τακτικοί επιβάτες, μέλη των προγραμμάτων επιβράβευσης Emirates Skywards και Qantas Frequent Flyer, έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν και να εξαργυρώνουν πόντους ταξιδεύοντας και με τις δύο αεροπορικές εταιρείες και να απολαμβάνουν την πρόσβαση στα σαλόνια τους στα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η συνεργασία με την Jetstar, θυγατρική εταιρεία της Qantas, επιτρέπει στους επιβάτες να ταξιδέψουν σε πόλεις της Ασίας με ένα ενιαίο εισιτήριο.

Αφρική: Με την πάροδο του χρόνου, η εμβέλεια της Emirates σε όλη την Αφρική έχει αυξηθεί ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη συνδεσιμότητα στους επιβάτες της, με περισσότερες επιλογές πτήσεων σε περισσότερους προορισμούς. Μέσω των πτήσεων κοινού κωδικού με τη South African Airways, την Airlink, τη Royal Air Maroc, την Tunis Air, καθώς και των πτήσεων interline με άλλες δώδεκα εγχώριες αεροπορικές εταιρείες, η Emirates έχει επεκτείνει την εμβέλειά της σε σχεδόν 130 προορισμούς.

Μέση Ανατολή: Η κομβική συνεργασία της αεροπορικής εταιρείας με τη flydubai όχι μόνο έχει αυξήσει την κυκλοφορία εντός κι εκτός του κόμβου στο Ντουμπάι, αλλά κι έχει ενισχύσει τη συνδεσιμότητά της σε περισσότερους από 215 προορισμούς σε 98 χώρες και περισσότερες από 250 πτήσεις κοινού κωδικού κατά μέσο όρο, ανά ημέρα. Οι επιβάτες της Emirates έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από 80 μοναδικούς προορισμούς της flydubai, ενώ οι επιβάτες της flydubai έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από 100 προορισμούς της Emirates. Μόνο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, η συγκεκριμένη συνεργασία έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 2 εκατ. επιβάτες να ταξιδέψουν εντός των δικτύων των δύο αεροπορικών εταιρειών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνεργασία παρέχει ομαλή συνδεσιμότητα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB) μεταξύ των τερματικών αεροσταθμών 2 και 3, μεταφορά αποσκευών σε ένα ενιαίο δρομολόγιο, καθώς και προνόμια στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης Emirates Skywards.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.emirates.com/gr/greek/travel-partners/.

 

The post Η Emirates μεταφέρει τους επιβάτες της σε περισσότερους από 800 προορισμούς παγκοσμίως μέσω συνεργασιών με αεροπορικές εταιρείες appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/IgVSuH2
via IFTTT