Saturday, July 29, 2023

Olympia Forum 2023

Olympia Forum, the unique conference in Greece, dedicated exclusively to empowering cities and regions, has become over the years, an influential common meeting place and exchange of good practices for the challenges of Regional Development on a National and European level.

The 4th annual meeting of Olympia Forum, will take place on Friday 22nd, Saturday 23rd and Sunday 24th of September 2023 at the International Olympic Academy in the emblematic town of Ancient Olympia.

The post Olympia Forum 2023 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/OFdB0Rb
via IFTTT

Friday, July 28, 2023

Το ΞΗΡΟΜΕΡΟ/DRYLAND είναι η καλλιτεχνική πρόταση που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 60η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Biennale 2024

Η εικαστική πρόταση με τίτλο “Ξηρόμερο/Dryland”, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 60η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας, κατόπιν πρότασης της γνωμοδοτικής Επιτροπής, την οποία υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.

Την καλλιτεχνική ομάδα του έργου απαρτίζουν οι Θανάσης Δεληγιάννης, Έλια Καλογιάννη, Γιώργος Κυβερνήτης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Φώτης Σαγώνας και ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος.

Φορέας υλοποίησης της εθνικής συμμετοχής (Εθνικός Επίτροπος) στην 60ή Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Biennale Βενετίας 2024 ορίζεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΝΠΙΔ). Το κόστος της εθνικής συμμετοχής στην ανωτέρω διεθνή έκθεση θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού με επιχορήγηση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Σύντομη περιγραφή του έργου:

Mια διακαλλιτεχνική, υβριδική εικαστική εγκατάσταση που έρχεται να ενώσει ένα σύνολο καλλιτεχνικών φωνών. Ένας καλλιτεχνικός σχηματισμός προβάλλει τη συλλογική παραγωγή με σχέση ισοτιμίας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέλη, σε αντίστιξη με την ατομική εκπροσώπηση. Η ομάδα χρησιμοποιώντας εργαλεία και μέσα διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων, μεταφέρει στον χώρο του ελληνικού περιπτέρου ένα χρηστικό ποτιστικό μηχάνημα ως κεντρικό τμήμα μιας χωρικής σύνθεσης που απαρτίζεται από μία βίντεο εγκατάσταση, ηχητικά περιβάλλοντα, φωτιστικά σώματα και το στοιχείο του νερού.

Στην λειτουργία του έργου είναι ορατή η άρνηση της διαμεσολάβησης και επιτονίζεται η σημασία της σύνθεσης, με στόχο την συναισθηματική αμεσότητα των αντικειμένων, των ήχων και των εικόνων. Η δράση της ομάδας αντανακλά τη συνειδητοποίηση ότι η όραση δεν είναι ο μόνος τρόπος αντίληψης της πραγματικότητας. Δημιουργεί ένα πολυαισθητηριακό πλαίσιο που δεν αγνοεί τον ήχο, τη σωματική, πολιτιστική και πολιτική του σημασία. Η εικαστική εγκατάσταση εμπλέκει νέες μορφές αισθητικών συναντήσεων με το αγροτικό περιβάλλον, τις τεχνολογικές επιδράσεις και την πολιτισμική ετερότητα συνομιλώντας με την αρχιτεκτονική του κτιρίου του περιπτέρου.

Το «ΞΗΡΟΜΕΡΟ/DRYLAND» εξερευνά με εικαστικά μέσα την ανθρώπινη εμπειρία μέσα στο οικοσύστημα που δημιουργεί το ελληνικό πανηγύρι από το κέντρο ενός επαρχιακού οικισμού έως τις παρυφές του γεωργικού τοπίου που τον περιβάλλουν.

 

Η αξιολόγηση των προτάσεων και η γνωμοδότηση για την τελική επιλογή των συντελεστών της εθνικής συμμετοχής στην Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας, έγινε από άμισθη Επιτροπή, απαρτιζόμενη από τους:

  • Δημήτριος Ζουρούδης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
  • Χρήστος Σκαλκώτος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
  • Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια του MOMus – Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης- Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
  • Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.
  • Μάρκος Γεωργιλάκης, Γλύπτης, – Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
  • Άρτεμις Ποταμιάνου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas)

The post Το ΞΗΡΟΜΕΡΟ/DRYLAND είναι η καλλιτεχνική πρόταση που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 60η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Biennale 2024 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/Kh17zBO
via IFTTT

2ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ο Δήμος Μαραθώνα σε συνεργασία με την Ένωση Εστιατορίων & Συναφών

Αττικής (Ε.Ε.Ε.Σ.Α), την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Chef’s Club of Greece)


και την Παναττική Ομοσπονδία Πολιτών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α),


σας καλούν
στον 2ο Μαραθώνιο Διαγωνισμό Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023, στις 19:00,
στην Παραλία Μαραθώνα.

Με την περσινή δράση, που εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία επιτεύχθηκε ο πρωταρχικός μας

στόχος, η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνει θεσμός !!!


Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες κατηγορίες

Διαγωνισμών:


Έτοιμο γλυκό.


Παραδοσιακή πίτα έτοιμο.


Πιάτα με ντομάτα αναδεικνύουμε την ντομάτα του Μαραθώνα έτοιμο.


Black Box θαλασσινά.


Kids
cooking with eggs ή «πρωινό με βάφλες».

ΣΤΟΧΟΣ:


Η στήριξη και η προώθηση του Κλάδου της εστίασης.


Η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και του τουρισμού.


Η ανάδειξη του πλούτου, της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής

του Μαραθώνα στους ξένους και εγχώριους επισκέπτες.


Η ευκαιρία της γνωριμίας από κοντά με νέους τρόπους παρασκευής των

τοπικών προϊόντων.

The post 2ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/GzuwNm5
via IFTTT

Thursday, July 27, 2023

Αειφόρος Ανάπτυξη και Οικονομικά της Κλιματικής Αλλαγής

 Μόλις εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσου, του Πολυτεχνείου Κρήτης από τον εκδοτικό οίκο Παπασωτηρίου

H Κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον Πλανήτη και θα απαιτήσει προσπάθειες γενεών για να μπορέσει να μετριασθεί και σταθεροποιηθεί. Ο συγγραφέας του βιβλίου Θεοχάρης Τσούτσος, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, σημειώνει ότι «είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν σημαντικά εργαλεία της οικονομικής επιστήμης για την ποσοτικοποίηση και τη διαμόρφωση της αναγκαίας πολιτικής από ευρύ φάσμα των επιστημών, κυρίως Μηχανικών, αλλά και όσων έχουν άμεση σχέση με το φυσικό περιβάλλον».

Το βιβλίο αυτό διαμορφώθηκε βήμα-βήμα από την αρχή της διδασκαλίας του μαθήματος «Αειφόρος Ανάπτυξη» της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος το 1999. 

Ενδεικτικά περιεχόμενα: Βασικές αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης και της αποτίμησης των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην οικονομία και την κοινωνία. Η σχέση της οικονομίας με το περιβάλλον. Επαναπροσδιορισμός της ατομικής ευημερίας και του εθνικού πλούτου. Εξωτερικές οικονομίες, αειφορική διαχείριση φυσικών πόρων. Μεταφορά τεχνολογίας, κυκλική οικονομία και βιομηχανική συμβίωση. Φέρουσα ικανότητα και οικολογικό αποτύπωμα. Οικονομική αποτίμηση των οικοσυστημάτων. Συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Ο συγγραφέας ευχαριστεί τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς σπουδαστές, γιατί ο διάλογος μαζί τους με βοήθησε να γίνουν βελτιώσεις τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στον τρόπο παρουσίασης της έκδοσης.

Αειφόρος Ανάπτυξη και Οικονομικά της Κλιματικής Αλλαγής

Εκδόσεις Παπασωτηρίου
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 112696662
Έκδοση: 1η/2023
ISBN: 9789604911608

The post Αειφόρος Ανάπτυξη και Οικονομικά της Κλιματικής Αλλαγής appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/gIQAiht
via IFTTT

Wednesday, July 26, 2023

Δήλωση της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) σχετικά με ανακριβή δημοσιεύματα αναφορικά με την κρουαζιέρα στο Άμστερνταμ, μετά το ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου

Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το μέλλον της κρουαζιέρας στο Άμστερνταμ. Όπως έχει δηλώσει δημοσίως η Λιμενική Αρχή, τα κρουαζιερόπλοια δεν έχουν απαγορευτεί από το Άμστερνταμ. Επιπλέον, το Λιμάνι και ο Επιβατικός Τερματικός Σταθμός του Άμστερνταμ έχουν ήδη δεσμευτεί να πραγματοποιήσουν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε λιμενικές υποδομές κρουαζιέρας και σε συστήματα ηλεκτροδότησης από την ξηρά, μακροπρόθεσμα. Συζητήσεις υπάρχουν και για τη μετεγκατάσταση του τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων εκτός του κέντρου της πόλης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2016 και συνεχίζονται ακόμη.

Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες Αρχές για να ικανοποιήσουμε τις θέσεις που εξέφρασαν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις κοινότητες που επωφελούνται από τον τουρισμό κρουαζιέρας. Από τους περισσότερους από 21 εκατομμύρια επισκέπτες που δέχεται το Άμστερνταμ κάθε χρόνο, περίπου το 1% φτάνει με κρουαζιερόπλοια, ενώ ο τουρισμός κρουαζιέρας συνεισφέρει στην πόλη περίπου 105 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 

The post Δήλωση της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) σχετικά με ανακριβή δημοσιεύματα αναφορικά με την κρουαζιέρα στο Άμστερνταμ, μετά το ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/rzE2YBf
via IFTTT

Tuesday, July 25, 2023

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού για την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

Πληροφορούμενη την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, μιας ανεκτίμητης φίλης και στενής συνεργάτιδας, η οποία άφησε επί δεκαετίες ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημόσια ζωή.

Η πολυσχιδής δράση της δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες λέξεις: Από την πολύχρονη προσφορά της στα παιδιά με καρκίνο, που επιστεγάστηκε με την ίδρυση του νοσοκομείου «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα», μέχρι την απονομή του εμβληματικού Βραβείου «Νέλσον Μαντέλα», καθώς και τις υπηρεσίες που προσέφερε επί δεκαετίες ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Η προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στον Πολιτισμό, υπήρξε τεράστια, συστηματική και διαρκής. Αφιέρωσε χρόνο και πάθος στην εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πολύτιμη η προσφορά της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης. Ως διοργανώτρια αλλεπάλληλων συνεδρίων και ημερίδων και ως εμψυχώτρια και άοκνη αρωγός δεκάδων άλλων, μικρών και μεγάλων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, που τις περισσότερες φορές συμπλέκονταν αρμονικά με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Η προσφορά και το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη θα μείνουν όχι μόνον ορατά, αλλά και βαριά παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς, που με αυταπάρνηση υπηρέτησε.

Στον Βαρδή, τα παιδιά και τα εγγόνια της, τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια.

 

The post Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού για την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/8wQe6Lk
via IFTTT

Monday, July 24, 2023

4th International Sea Tourism Festival | Rhodes | 29/09-01/10/2023

Η Ροδιακή εταιρεία BoatsAdvisor-Hub&Events, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Aegean Yachting Festival, το 2020, 2021 και 2022 και βραβεύτηκε με το Χρυσό Βραβείο στα τελευταία Tourism Awards για την εξαιρετική αυτή διοργάνωση επιστρέφει και ανανεώνει τον θεσμό, διευρύνοντας τον.

Φέτος λοιπόν, μετονομάζεται σε International Sea Tourism Festival, μεγαλώνει και μετατρέπεται σε ένα διεθνές Φεστιβάλ θαλάσσιου τουρισμού (με την συμμετοχή εταιρειών yachting, κρουαζιέρας, ιστιοπλοΐας, καταδύσεων, θαλάσσιων σπορ και αλιευτικού τουρισμού, εξοπλισμού κ.α.). 

Όλα τα προηγούμενα που πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Ρόδου,  γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με περισσότερους από 7.500 επισκέπτες/έτος, 25 brokers από Ελλάδα και εξωτερικό κατά μ.ο., ενώ πέρσι φιλοξενήθηκαν 37 εκθέτες και 58 σκάφη όλων των κατηγοριών.

Το 4ο International Sea Tourism Festival, θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο νησί της Ρόδου από 29.09. έως 01.10.2023 αυτή τη χρονιά στην ιστορική Μαρίνα Μανδρακίου, στην καρδιά της πόλης.

Σκοπός του συγκεκριμένου Φεστιβάλ είναι η προβολή και η ανάδειξη της χώρας μας και του Νοτίου Αιγαίου, ως ατμομηχανής του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας και σταυροδρόμι των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με απώτερο σκοπό, να συνεχίσει να αποτελεί θεσμό τα επόμενα χρόνια και σταθμό για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Τοποθετούμε το Νότιο Αιγαίο στο κέντρο του χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού με την συμμετοχή εταιρειών yachting, κρουαζιέρας, ιστιοπλοΐας, καταδύσεων, θαλάσσιων σπορ, αλιευτικού τουρισμού και premium brands παγκόσμιου βεληνεκούς, προσελκύοντας τον τουρισμό που αξίζουν τα νησιά και η  χώρα μας, αναπτύσσοντας έτσι μια νέα τάση στις παρεχόμενες υπηρεσίες και δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Tο Φεστιβάλ τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της

Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του ΔΟΠΑΡ, του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, της Πανελληνικής Ένωσης Επαγγελματιών Θαλάσσιου Τουρισμού (HCPY), Διεθνούς Ναυτικής & Βιομηχανικής Ένωσης (WIMA), του Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών πλοίων και εξαγωγέων, του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλάσσιων Μέσων Αναψυχής, της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου, ενώ πάνω από 40 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ( Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Εφημερίδες, Ενημερωτικά website, περιοδικά)  από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα το στηρίξουν επικοινωνιακά.

Καλούμε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς, τις εταιρείες πουδραστηριοποιούνται στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού  να δώσουν βροντερό παρόν με την συμμετοχή τους ως εκθέτες, παρουσιάζοντας τις υπηρεσίες τους στο ευρύ κοινό.

The post 4th International Sea Tourism Festival | Rhodes | 29/09-01/10/2023 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/3rCav2Y
via IFTTT

Παράταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας αποφάσισε η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου

Με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλας Πατουλίδου παρατείνεται για τη Δευτέρα 24/7/2023 από τις 8.00 το πρωί και μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται:

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στο τμήμα του Περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου) που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων – Ασβεστοχωρίου – Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Πανοράματος-Χορτιάτη,

  • στην δασική έκταση Ωραιοκάστρου (Δασόκτημα Ωραιοκάστρου)
  • στο Δασόκτημα Πανοράματος (από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο)
  • στην δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του Δασοκτήματος Ισενλί

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κάνει έκκληση στους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των Αρχών, να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης και να είναι σε επαγρύπνηση.

The post Παράταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας αποφάσισε η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/NpHbk2m
via IFTTT

SUITE DREAMS WITH CELESTYAL

-Complimentary Suite Upgrade On Selected 2023 Cruises on Celestyal Journey
Lower rates on select three night “Iconic Aegean” cruises 
– Kids Go Free on select sailings of the three and four-night “Iconic Aegean” and the five-night “Idyllic Aegean” cruise 

Celestyal, the award-winning, number one choice for cruise travellers to the Greek Islands and the Eastern Mediterranean, has launched a sale offering a complimentary suite upgrade on selected October, November and December 2023 cruises on its newest ship, Celestyal Journey, when booked by 31st July. Celestyal is also offering lower rates from just €299 per person on select three-night cruises for bookings made by 15th August 2023. This series of offers is further enhanced for families with free kids places on selected sailings of the three- and four-night itineraries until 13th November 2023, as well as the individual five-night “Idyllic Aegean” cruise departing 26th August 2023. This free kids offer includes a 100% saving on the cruise fare, excluding port & service charges and is valid for children under the age of 12 on bookings made by 15th September 2023.

Lee Haslett, Celestyal’s Chief Commercial Officer, comments: “I am thrilled to announce details of our ‘Suite Dreams’ sale to celebrate the forthcoming launch of Celestyal Journey this September. In addition to offering a fantastic ‘Kids Go Free’ offer and special rates, I’m sure that agents and consumers alike will seize upon this great deal which will allow guests to experience one of Celestyal Journey’s 149 suites, escape on their own or take their family away for less on our shorter cruises.’’

The one category upgrade applies to select suites on the following Celestyal Journey sailings:

  • Seven-night Three Continents cruise round trip from Athens calling in Port Said, Ashdod, Limassol, Rhodes and Kusadasi. Departures on 21st and 28th October; 4th, 11th, 18th and 25th November; and 2nd and 9th December 2023. Junior Suite prices from €1059 per person.
  • 14-night Idyllic Aegean & Steps of St Paul cruise round trip from Athens calling in Thessaloniki, Kusadasi, Crete, Santorini, Mykonos, Milos, Athens, Thessaloniki, Kavala, Istanbul, Dikili, Kusadasi and Patmos. Departs 7th October 2023. Junior Suite prices from €2159 per person.
  • 14-night Steps of Paul & Three Continents cruise round trip from Athens calling in Thessaloniki, Kavala, Istanbul, Dikili, Kusadasi, Patmos, Athens, Port Said, Ashdod, Limassol, Rhodes and Kusadasi. Departs 14th October 2023. Junior Suite prices from €2159 per person.
  • 11-night Christmas cruise round trip from Athens calling in Thessaloniki, Izmir, Crete, Antalya, Limassol, Alexandria (overnight) and Haifa (overnight). Departs 16th December 2023. Junior Suite prices from €1519 per person.
  • 18-night Three Continents & Christmas cruise from Athens to Thessaloniki calling in Port Said, Ashdod, Limassol, Rhodes, Kusadasi, Thessaloniki, Izmir, Crete, Antalya, Limassol, Alexandria, Haifa and Athens. Departs 9th December 2023. Junior Suite prices from €2649 per person.
  • 19-night Christmas & New Year cruise round trip from Athens calling in Thessaloniki, Izmir, Crete, Antalya, Limassol, Alexandria, Haifa, Athens, Crete, Rhodes, Kusadasi, Istanbul (overnight) and Volos. Departs 16th December 2023. Junior Suite prices from €2649 per person.
  • Eight-night New Year cruise round trip from Athens calling in Crete, Rhodes, Kusadasi, Istanbul and Volos. Departs 27th December 2023. Junior Suite prices from €1229 per person.

Prices include all meals, select drinks with meals, entertainment, daily activities, €75 shore excursion discount (prebooked at least 48 hrs before embarkation), port charges and gratuities.  The offer is valid for new individual bookings made by 31st of July 2023 and paid for in full within 14 days from the day of booking.

 

The post SUITE DREAMS WITH CELESTYAL appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/2ylhHUi
via IFTTT

Επίσκεψη Όλγας Κεφαλογιάννη στο Παρίσι

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και οι δράσεις εξωστρέφειας στη γαλλική αγορά ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στην ατζέντα της διήμερης επίσκεψης της Υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη στο Παρίσι

Θετικό είναι το πρόσημο από τη διήμερη επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού, κας Όλγας Κεφαλογιάννη στο Παρίσι ως προς την ενίσχυση των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας καθώς και την περαιτέρω ώθηση της τουριστικής προβολής της χώρας μας στη γαλλική αγορά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Η Ελληνίδα Υπουργός επισκέφθηκε τη γαλλική πρωτεύουσα στις 18 και 19 Ιουλίου, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της γαλλικής τουριστικής αγοράς και εκπροσώπους σημαντικών tour operators.

Κατά τις συναντήσεις εργασίας, που φιλοξενήθηκαν από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη  και προώθηση νέων ελληνικών προορισμών για τη γαλλική αγορά, παράλληλα με τους παραδοσιακούς προορισμούς, οι οποίοι προσελκύουν το ενδιαφέρον των Γάλλων σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Η κα Κεφαλογιάννη ταξίδεψε στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να διευρύνει τις συνομιλίες και τις συνέργειες προώθησης με τους Γάλλους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι επιδεικνύουν ήδη ισχυρή παρουσία στους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, με στόχο την προσέλκυση κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και την επιμήκυνση υπό προϋποθέσεις της φετινής τουριστικής περιόδου, δεδομένης της θετικής τάσης που καταγράφουν οι πωλήσεις από τη γαλλική αγορά για το 2023.

Ειδικότερα η Υπουργός συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή κ. Roland Sfeir και την υπεύθυνη συνεργασιών marketing κα Audrey Storme του Ομίλου NG Travel, τον Πρόεδρο κ. Alain de Mendoca, τον συνιδρυτή κ. Folco Aloisi και την Διευθύντρια Επικοινωνίας κυρία Donia El Younsi του Τ.Ο Karavel/Fram και τέλος με την Διευθύνουσα Σύμβουλο, κυρία Samia Benslimane του Ομίλου Thalasso, στους οποίους επικοινώνησε τους βασικούς πυλώνες της τουριστικής πολιτικής τονίζοντας: «Στο Υπουργείο Τουρισμού έχουμε ως πρωταρχικό στόχο να καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρο βιώσιμο τουριστικό προορισμό και εργαζόμαστε στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του τουριστικού μας προϊόντος σε ένα παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με εξισορροπημένη κατανομή των πόρων καθώς και λελογισμένη ανάπτυξη των προορισμών».

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού των δράσεων προώθησης της επερχόμενης τουριστικής σεζόν η κα Κεφαλογιάννη είχε συνεργασία με τον Έλληνα Πρέσβη στο Παρίσι, κ. Δημήτρη Ζεβελάκη και την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Γαλλίας, κυρία Δημήτρα Βοζίκη, εστιάζοντας στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την προβολή της χώρας μας ως γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπιακού Ιδεώδους καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και άλλες περιφερειακές πόλεις της Γαλλίας.

Η επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού ολοκληρώθηκε με συνεντεύξεις στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro, την τουριστική ηλεκτρονική εφημερίδα Tourmag.com καθώς και την κλαδική ηλεκτρονική έκδοση L’echo Touristique.

 

The post Επίσκεψη Όλγας Κεφαλογιάννη στο Παρίσι appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/b6pQ9eS
via IFTTT

Hellenic Train: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24/7/2023 – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΙΑΚΟΠΤΟ- ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ- ΔΙΑΚΟΠΤΟ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η Hellenic Train ενημερώνει, ότι τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό- Καλάβρυτα- Διακοπτό καταργούνται μέχρι νεοτέρας, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή. 

Συγκεκριμένα καταργούνται τα παρακάτω δρομολόγια: 

1330 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 09:52

1331 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 11:04

1332 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 12:17 

1333 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 13:37 

1336 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 15:07 

1337  (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 16:45 

 

The post Hellenic Train: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24/7/2023 – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΙΑΚΟΠΤΟ- ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ- ΔΙΑΚΟΠΤΟ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/sH3hy1X
via IFTTT

Wednesday, July 19, 2023

10ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το 10ο  Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης, με τίτλο “Business Excellence and Corporate Governance”,  στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

10ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου αναδείχτηκαν  οι πρακτικές που εφάρμοσαν οι επιχειρήσεις για να είναι ανταγωνιστικές στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί σήμερα. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και η εμπειρία από την πρώτη, υποχρεωτική, εξωτερική και ανεξάρτητη αξιολόγηση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στην Οδηγία CSRD για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας με στόχο την ενημέρωση για κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

10ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, δήλωσε: «Στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έχουμε πλήρη επίγνωση της διασύνδεσης των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης με την επιχειρηματική αριστεία. Αυτό το πλαίσιο, διαμορφώνει και τις προϋποθέσεις, ώστε η επένδυση στην εταιρική διακυβέρνηση από τις εταιρείες, να δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι αξιοποιούνται με αποτελεσματικότητα παρέχοντας μεγαλύτερη αξία σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

10ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης

Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο εισαγωγικό του σημείωμα, ανέφερε: «Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει, προωθεί και υπερασπίζεται έμπρακτα, μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες του, τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για την αποτελεσματική και αναπτυξιακή λειτουργία των επιχειρήσεων. Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και οι προτεραιότητες μεταβάλλονται σε σχέση με αυτές του παρελθόντος, χρειαζόμαστε το πλαίσιο εκείνο που θα διαμορφώνει τους στόχους ενός Οργανισμού καθώς και την συνεισφορά του στο ευρύτερο κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.  Υπό αυτό το πρίσμα, το 10ο  Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης, θα παρουσιάσει όλες τις νέες παραμέτρους που απαιτεί ένα σύγχρονο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνηση για την βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη μίας σύγχρονης επιχείρησης».

10ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης
 
Η συζήτηση στην ενότητα “Εταιρική Διακυβέρνηση σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις και σε δημόσιους οργανισμούς”, εστίασε στις καλές πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης από Εταιρείες και Οργανισμούς που δεν ανήκουν στην ομάδα των εισηγμένων εταιρειών και άρα δεν έχουν τις ίδιες εποπτικές υποχρεώσεις με αυτές.

Στον πρώτο κύκλο συζήτησης, οι τρεις συμμετέχοντες, η Χριστίνα Κολιάτση Διευθύντρια Νομικής Υπηρεσίας και Γραμματέας Δ.Σ Υπερταμείου, Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, η Βένια Παπαθανασοπούλου, Νομική Σύμβουλος & Γραμματέας Δ.Σ. της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» και ο  Λάρρυ Σακελλαρίου, Γενικός Διευθυντής TEOROCHE ΑΕ &  Πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου και Προμηθειών ΔΕΔΔΗΕ, πληροφόρησαν το κοινό για το πώς αντιμετωπίζουν οι τρεις Οργανισμοί (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ), σε γενικές γραμμές, το θέμα της οργάνωσης της εταιρικής διακυβέρνησης.

Συντονιστές της Ενότητας ήταν ο Βασίλης Μονογυιός, Founder & CEO, AMiD Corporate Governance, Internal Controls & Internal Audit Services και η Ελευθερία Σπυρίδωνος, Director ESGRC| Governance, Risk & Compliance at Grant Thornton Greece.
Στη συνέχεια, συζητήθηκαν συγκεκριμένες καλές πρακτικές που εφαρμόζουν οι τρεις οργανισμοί.

Αναφέρθηκαν πρακτικές όπως:

  • Η λειτουργία ξεχωριστού τμήματος Risk & Controls στη δεύτερη γραμμή, ως υποστηρικτική λειτουργία της Διοίκησης, με ιδιαίτερα επωφελή αποτελέσματα (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών).
  • Η λειτουργία συστημάτων στοχοθεσίας και μέτρησης απόδοσης (KPIs) και παρακολούθησης (follow up) των ανοικτών θεμάτων που έχουν επισημανθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΔΕΔΔΗΕ).
  • Η εισαγωγή κατάλληλης νομοθεσίας και η εγκατάσταση αποτελεσματικών δομών εποπτείας και παρακολούθησης τόσο σε επίπεδο μητρικής (Υπερταμείο) όσο και σε επίπεδο μητρικής και θυγατρικών εταιρειών.
  • Επίσης αναφορά έγινε στον κρίσιμο ρόλο της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και της λειτουργίας διαχείρισης κινδύνων στον έλεγχο αλλά και στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Στον κύκλο συζήτησης που ακολούθησε, το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι «δυνάμεις» που ωθούν τον κάθε οργανισμό στη διαρκή βελτίωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης και του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου. Αναφέρθηκαν οι ανάγκες πληροφόρησης και διαφάνειας από μετόχους, από υποψήφιους μετόχους (θεσμικούς επενδυτές κυρίως), από πελάτες, προμηθευτές και πιστωτικά ιδρύματα αλλά και από τους ίδιους τους καταναλωτές και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Όλοι οι ανωτέρω «συμμέτοχοι» (stakeholders) αναζητούν συνεχείς βελτιώσεις σε θέματα Διακυβέρνησης και Διαφάνειας.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το γενικότερο θέμα αν χρειάζεται πρόσθετη νομοθεσία και πρόσθετα εργαλεία καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης (όπως για παράδειγμα ο ήδη υπάρχων Ελληνικός Κώδικας ΕΔ για  μη εισηγμένες εταιρείες) προκειμένου να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες με τη μέθοδο προαιρετικής εφαρμογής από τις Εταιρείες. Το γενικότερο συμπέρασμα ήταν ότι ο χώρος των μη εισηγμένων εταιρειών αλλά και των οργανισμών του Δημόσιου Τομέα είναι τόσο μεγάλος, ώστε να χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση για κάθε κατηγορία. Στο σημείο αυτό οι συντονιστές του πάνελ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που υπάρχουν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα τα τελευταία έτη. 

Κλείνοντας, συζητήθηκαν τα σημεία που τυχόν δυσκολεύουν ή και εμποδίζουν την εφαρμογή κάποιων καλών πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης , με κύριο θέμα την ανάγκη αλλαγής της εταιρικής κουλτούρας. Ως βασικό συμπέρασμα τονίστηκε ότι η εταιρική κουλτούρα είναι ο βασικός μοχλός αλλαγής και διατήρησης χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης.

Η τρίτη ενότητα του συνεδρίου είχε θέμα “Συμπεράσματα από την αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου”, με συντονιστές τον κ. Ξενοφών Αυλωνίτη, Εντεταλμένο Γενικό Διευθυντή Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου ALPHA BANK & Μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και την κα Μαρία Θεοδουλίδου, Οικονομική Διευθύντρια Προγραμματισμού, Ελέγχου και Εταιρικής Διακυβέρνησης Ομίλου FOURLIS & Προέδρος της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Οι ομιλητές της ενότητας κα Νατάσα Στάμου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς & Πρόεδρος Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Πρόεδρος ΕΛΤΕ, κα Αθηνά Μουστάκη Partner, Head of ESGRC Services Grant Thornton, κ. Χάρης Συρούνης, Partner, Audit Head of Financial Services, KPMG Ελλάδα και κα Μαρίνα Λιακοπούλου, Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου, ΕΥΔΑΠ & Γ. Γραμματέας ΔΣ Ελληνικού Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, συζήτησαν την εμπειρία και τα αποτελέσματα της πρώτης, υποχρεωτικής, ανεξάρτητης αξιολόγησης του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου των εισηγμένων εταιρειών και μοιράστηκαν με το κοινό του συνεδρίου τι έμαθαν από την πρώτη αξιολόγηση αλλά και τι θεωρούν ότι μπορεί να αλλάξει στη δεύτερη αξιολόγηση. Επίσης, συζητήθηκαν πιθανές βελτιώσεις στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης δύο χρόνια μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του.

Επιπλέον, η κα Νατάσα Στάμου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρουσίασε ενδιαφέροντα στατιστικά από την πρώτη αξιολόγηση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και επεξήγησε πως το  Σύστημα Εταιρικής Διακυβέρνησης διαφοροποιείται από το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου ενώ ως βελτίωση στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης πρότεινε την υποχρεωτική πολιτική βιωσιμότητας για τις εισηγμένες εταιρείες. Ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Πρόεδρος ΕΛΤΕ αναφέρθηκε στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα γίνουν στους φακέλους των αξιολογητών του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και απάντησε σε ερώτηση του ακροατηρίου για τα κοινά στοιχεία που έχει το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου για τις εισηγμένες με το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου για τις μη εισηγμένες. Η κα Αθηνά Μουστάκη Partner, Head of ESGRC Services Grant Thornton, τόνισε την ανάγκη στη δεύτερη αξιολόγηση να εμβαθύνουν οι αξιολογητές στο επίπεδο της εφαρμογής, ο κ. Χάρης Συρούνης, Partner, Audit Head of Financial Services, KPMG Ελλάδα τόνισε την ανάγκη του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για τυχόν βελτιώσεις και η κα Μαρίνα Λιακοπούλου, Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου, ΕΥΔΑΠ & Γ. Γραμματέας ΔΣ Ελληνικού Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών παρουσίασε την εμπειρία και τις προτάσεις από την πλευρά των εσωτερικών ελεγκτών.

Στην τελευταία ενότητα Stakeholders engagement and ESG strategy”, κατά τη σύντομη παρουσίασή της η κα. Gemma Sanchez – Danes, Acting Head of EFRAG (European Financial Reporting Advisory) Sustainability Reporting Secretariat, αναφέρθηκε στο νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τις αναφορές βιωσιμότητας, όπως αυτό προδιαγράφεται από την Οδηγία CSRD και τις εκτελεστικές αυτής πράξεις που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο επεξεργασίας από τον EFRAG και την ΕΕ.

Στο ερώτημα για το αν οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης και αναφορών δημιουργούν βάρος και αποτελούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις Ευρωπαϊκές εταιρείες, η κα. Sanchez απάντησε ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο αποτελεί περισσότερο ευκαιρία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απ’ ότι βάρος, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι αντίστοιχης κατεύθυνσης πρωτοβουλίες παρατηρούνται και πέρα από την Ευρώπη, διεθνώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κα. Μαρία Αλεξίου, εκπρόσωπος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στο Δ.Σ του CSR Europe,  ανέφερε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τις αναφορές βιωσιμότητας αποτελεί πυξίδα για την αξιοποίηση της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει οι Ελληνικές εταιρείες ήδη από το 2014, αλλά και την προοπτική αλλαγής κουλτούρας, καθώς η CSRD καταρρίπτει στεγανά εντός των εταιρειών και ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια και την ενιαία σκέψη, παράγοντας αξία για την εταιρεία και τους stakeholders. Ως προς τα κυριότερα ζητήματα – προκλήσεις για τις Ελληνικές εταιρείες, η κα. Αλεξίου ανέφερε ότι η Οδηγία διέπεται από την αρχή της αναλογικότητας και, υπό αυτή την έννοια, κάθε εταιρεία θα πρέπει να αναμετρηθεί με αυτό που είναι σήμερα και αυτό που μπορεί να γίνει αύριο. 

Ο κ.  Γεώργιος Γαλάνης, Διευθυντής Αειφόρου Ανάπτυξης MYTILINEOS, ανέφερε ότι η MYTILINEOS αντιμετωπίζει τη CSRD ως ευκαιρία και όχι απειλή. Η νοοτροπία που υποστηρίζεται δεν είναι η μηχανιστική συμμόρφωση με τα νέα πρότυπα, αλλά αυτά να αξιοποιηθούν κατάλληλα για τον μετασχηματισμό των εταιρειών τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, βιοποικιλότητας και κοινωνικής ισότητας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ‘ανθεκτικότητα’ των επιχειρήσεων και τη δυνατότητα επιβίωσης και προόδου τους στα νέα δεδομένα.

Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόδημας, Επιτελικός Διευθυντής Διοίκησης & Μετασχηματισμού Attica Bank, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε ότι η ATTICA, ως εισηγμένη, αλλά ναυτιλιακή  εταιρεία είναι εξοικειωμένη με την κανονιστική συμμόρφωση και τις υποχρεώσεις της μη χρηματοοικονομικής ενημέρωσης. Δεν αναμένει να υπάρξει ουσιαστική μεταβολή για τις μεγάλες εταιρίες ως προς τη στρατηγική τους αλλά προσαρμογή ορισμένων λειτουργιών τους. Αντιθέτως αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν αυτή την εξοικείωση και τις ανάλογες δομές.   

Ως προς τις συγκεκριμένες ενέργειες που υλοποιεί η MYTILINEOS στο πλαίσιο της προετοιμασία της για τη CSRD, ο κ. Γαλάνης ανέφερε την προσεκτική μελέτη των προτύπων και τη διενέργεια μελέτης αποκλίσεων. Εκτιμά ότι πολλά από τα απαιτούμενα βήματα έχουν ήδη γίνει, αλλά υπάρχουν ακόμη ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ενώ σημαντική είναι η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας.

Ο κ. Παπαδόδημας, ως προς τα διαφαινόμενα οφέλη για τις εταιρείες από την εφαρμογή της CSRD, ανέφερε ότι φαίνεται από τα αποτελέσματα των εταιρειών ότι, αυτές που αναπτύσσουν κουλτούρα διαφάνειας και accountability, που μετρούν τις επιδόσεις και το αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους στα ενδιαφερόμενα μέρη, εμφανίζουν αφενός βελτίωση των μεγεθών τους και ενίσχυση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη.  

Τέλος, η κα Αλεξίου κρίνοντας την κατάσταση των ελληνικών εταιρειών σε σχέση με τους τρείς πυλώνες του ESG, ανέφερε ότι το περιβαλλοντικό κομμάτι ως περισσότερο μετρήσιμο είναι ίσως σε καλύτερο δρόμο, ενώ τα θέματα της κοινωνικής επιδραστικότητας και της διακυβέρνησης, έχοντας έντονο ποιοτικό χαρακτήρα απαιτούν περισσότερη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ως γενικό συμπέρασμα θα πρέπει να κρατήσει κανείς τη θετική διάσταση της ικανοποιητικής πορείας προσαρμογής των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά την ίδια στιγμή την πρόκληση να ενσωματωθεί η – ουσιαστική και πολυεπίπεδη – προσπάθεια θετικής επίδρασης στον κόσμο μας με την κουλτούρα της κάθε εταιρείας.

The post 10ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/9nWvJ8M
via IFTTT

Πλησιάζει ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running στις 21-23 Ιουλίου 2023

Ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος κλείνει φέτος 12 χρόνια και επιστρέφει ανανεωμένος, με πολλές εκπλήξεις στις 21-23 Ιουλίου 2023.

Πλησιάζει ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running στις 21-23 Ιουλίου 2023

Οι ορεινοί αγώνες του Ζαγορίου ξεκίνησαν το 2011 και κάθε χρόνο συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες και τους κορυφαίους αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα 46 χωριά γνωστά για την αρχιτεκτονική τους και την ανυπέρβλητη ομορφιά τους, τα πετρόκτιστα γεφύρια των ξακουστών μαστόρων της Ηπείρου, η χαράδρα του Βίκου, η Σκάλα Βραδέτου, ο ποταμός Βοϊδομάτης, οι εκκλησίες, τα αρχοντικά, η πλούσια βιοποικιλότητα μαγνητίζουν τον επισκέπτη και ταυτόχρονα προσφέρουν στον αθλητή τη συγκίνηση και τη δύναμη που χρειάζεται για τον αγώνα.

Πλησιάζει ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running στις 21-23 Ιουλίου 2023

Νέες ώρες στους αγώνες στον «τόπο πίσω από το βουνό»

Το Ζαγόρι είναι μια ορεινή περιοχή προικισμένη με σπάνιο φυσικό κάλλος και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου, κοντά στα Ιωάννινα. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να βρουν τον αγώνα που τους ταιριάζει ή ακόμη και να δοκιμάσουν νέες προκλήσεις αφού οι 4 κατηγορίες αγώνων καλύπτουν αποστάσεις από 10 έως 60 χιλιόμετρα. Πιο συγκεκριμένα,  ο αγώνας-σταθμός στην ιστορία των ορεινών Ultra, ο TeRA θα διεξαχθεί με κάποιες τροποποιήσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν, το Σάββατο 22 Ιουλίου με έναρξη στις 04:30 το πρωί. Το ανάπτυγμα του εκτείνεται σε 60 χιλιόμετρα και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα 4.250 μέτρα. Ο Μαραθώνιος, Marathon+ 44km θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου με έναρξη στις 06:00 το πρωί, στο ορεινό σύμπλεγμα της Τύμφης. Πρόκειται για έναν ανανεωμένο αγώνα σε μια χορταστική διαδρομή 44km, κυκλική, με 2.600 μέτρα θετικής υψομετρικής, που προκαλεί τους αθλητές να ανεβάσουν τους προσωπικούς τους στόχους και να δουν το ορεινό τρέξιμο από άλλη οπτική γωνία. Ο Ημιμαραθώνιος, Half Marathon 21km θα διεξαχθεί στο ορεινό σύμπλεγμα της Τύμφης, την Κυριακή 23 Ιουλίου με έναρξη στις 07:30 το πρωί, με 1.170 μέτρα θετικής υψομετρικής. Ο αγώνας 10 χιλιομέτρων, Entry Race 10km, είναι ιδανικός για τη γνωριμία με το ορεινό τρέξιμο και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιουλίου στις 08:45 το πρωί, με 430 μέτρα θετικής υψομετρικής. Χτισμένο στο επιβλητικό υψόμετρο των 1.080 μέτρων, στις πλαγιές της Καζάρμας (κορυφή) το πολυπληθές, παραδοσιακό και πανέμορφο Τσεπέλοβο, δεσπόζει μέσα στην άγρια βουνίσια φύση της Τύμφης και είναι το σημείο εκκίνησης και τερματισμού όλων των αγώνων.

Ο παιδικός αγώνας ΖΑΓΟΡΑΚΙ, από το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ,  δίνει την ευκαιρία στις οικογένειες να συνδυάσουν  ένα εναλλακτικό τριήμερο διακοπών στα Ζαγοροχώρια. Το Zagoraki M.R. είναι ένας αγώνας τρεξίματος απόστασης 1 χλμ., με τη συμμετοχή παιδιών 3 έως 12 ετών που θα γίνει στο χωριό Τσεπέλοβο, το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 18:00 το απόγευμα.

 

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης: https://www.zagorirace.gr/programma-zmr23/

 

Με την ενυδάτωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ στηρίζει και φέτος τον αγώνα Zagori Mountain Running, ως Μεγάλος Χορηγός, προσφέροντας την απαραίτητη ενυδάτωση και αναζωογόνηση σε όλους τους αθλητές, ενώ παραμένει και Ονομαστικός Χορηγός του παιδικού αγώνα ΖΑΓΟΡΑΚΙ. Το ΖΑΓΟΡΙ δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη διοργάνωση δεδομένης της σταθερής προσήλωσης της εταιρείας στην προώθηση του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας, παράλληλα με την υγιεινή διατροφή την οποία υπηρετεί με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του. Και σε αυτόν τον τόπο, «πίσω από το βουνό», το νερό το λέμε ΖΑΓΟΡΙ.

 

Με την αξιοπιστία των προϊόντων της The North Face

Η κορυφαία outdoor εταιρεία ένδυσης και εξοπλισμού, The North Face, συμμετέχει ως Μεγάλος Χορηγός. Για ακόμη μια χρονιά η The North Face θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τους αθλητές που θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των αγώνων. Πιο συγκεκριμένα οι αθλητές που θα ολοκληρώσουν τους αγώνες TeRA και Marathon+ 44km θα λάβουν μοναδικά δώρα της εταιρείας, που θα τους υπενθυμίσουν την απίστευτη περιπέτεια που αντιμετώπισαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία. Η The North Face, που στηρίζει τη διοργάνωση από το ξεκίνημά της, είναι γνωστή για την ποιότητα και την αξιοπιστία των προϊόντων της στον χώρο του outdoor. Σε συνεργασία με τον ambassador του brand Γιώργο Δημουλά trail runner και mural artist, θα δημιουργήσει live μια μεγάλη τοιχογραφία. Θέμα του έργου θα είναι το μότο της The North Face “NEVER STOP EXPLORING” και η διατήρηση του πλούτου της φύσης ως κληρονομιά για την επόμενη γενιά. Παράλληλα, θα δώσει την ευκαιρία στους μικρούς explorers να δοκιμάσουν, για ακόμα μία χρονιά, τις δυνατότητές τους και να διασκεδάσουν με ασφάλεια στον τοίχο αναρρίχησής της.

Με τη σταθερή στήριξη του κορυφαίου καταστήματος της Fifth Element

Από την πρώτη χρονιά, η Fifth Element, το απόλυτα εξειδικευμένο κατάστημα αθλητικών δραστηριοτήτων, είναι ο Μεγάλος Χορηγός του αγώνα. Φέτος, η Fifth Element χαρίζει με κάθε εγγραφή στους αγώνες, εκπτωτικό κουπόνι -10% που ισχύει για όλα τα νέα της προϊόντα. Παράλληλα, το φετινό συλλεκτικό Buff® του αγώνα, με τη μοναδική του σχεδίαση, είναι αφιερωμένο στην πλούσια και σπάνια χλωρίδα του Ζαγορίου και είναι διαθέσιμο για αγορά από το ηλεκτρονικό και φυσικό κατάστημα της Fifth Element. Η εταιρεία συμβάλλει ενεργά στην προστασία της φύσης, με σεβασμό προς στο περιβάλλον, ενισχύοντας το έργο του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και διαθέτοντας μέρος των εσόδων της.

 

Δωρεάν μεταφορά αθλητών (21km & 10km) στο Τσεπέλοβο

Η Οργανωτική Επιτροπή του Zagori Mountain Running, προκειμένου να διευκολύνει τους δρομείς που θέλουν να μετακινηθούν από τα Ιωάννινα στο Τσεπέλοβο για τους αγώνες των 21km & 10km και δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο, θα δρομολογήσει mini bus, την Κυριακή 23 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, η αναχώρηση θα γίνει από την Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων (Περιφέρεια Ηπείρου) στις 05:30 το πρωί με τελικό προορισμό το Τσεπέλοβο και επιστροφή από Τσεπέλοβο στα Ιωάννινα στις 14:00. Οι αθλητές δικαιούνται δωρεάν μεταφορά, ενώ το κόστος μεταφοράς για τυχόν συνοδούς είναι 5€/συνοδό. Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να επιδείξει τον αριθμό BIB του κατά την είσοδό του στο mini-bus.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στα mini-bus γίνονται στο site της My Adventure: https://www.myadventure.gr/product/zagori-mountain-running-bus-ticket/

 

Στήριξη του MakeAWish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Η διοργάνωση του Zagori Mountain Running στηρίζει φέτος το Make-A-Wish και εκπληρώνει τις ευχές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Αγοράζοντας ένα συλλεκτικό βραχιολάκι της διοργάνωσης, συμμετέχετε ενεργά στην υποστήριξη του σημαντικού έργου του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), καθώς όλα τα έσοδα διατίθενται για αυτόν τον σκοπό. Μπορείτε και εσείς να γίνετε κομμάτι αυτής της οικογένειας και το φως στις ευχές των παιδιών που δίνουν την προσωπική τους μάχη με μια σοβαρή ασθένεια. Από το 1996, που ιδρύθηκε, το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) έχει εκπληρώσει περισσότερες από 3.000 ευχές.

Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, The North Face, Fifth Element.

Χορηγός είναι η JEEP AUTOLINEA Ιωάννινα.

Επίσημοι Υποστηρικτές είναι οι NOMAD Premium Greek Honey, Melissa, Costa Coffee, Neversecond, Anthrax, Comodo, Tailwind, Dole, Igloo, Δωδώνη, Ostracon, Υφαντής, Green Cola, Ορειβατικό Καταφύγιο Αστράκας.

Διοργανωτής του Zagori Mountain Running είναι η My Adventure με Συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου.

Θεσμικοί Υποστηρικτές είναι το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Πως να έρθετε στο Ζαγόρι:

https://www.zagorirace.gr/xrisimes-plirofories/

#zagorirace2023 #zagorimountainrunning #zmr2023 #theplacebeyondthemountain

The post Πλησιάζει ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running στις 21-23 Ιουλίου 2023 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/4DpIxEP
via IFTTT

Κ. Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού 2024

Τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού 2024 διεκδικεί η Θεσσαλονίκη, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Την κατάθεση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας ενέκρινε στη χτεσινοβραδινή (18/07) συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε ευτυχής αλλά και υπερήφανος για αυτή τη νέα διεκδίκηση, υπογραμμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη στενά συνδεδεμένη με τον αθλητισμό. «Πολλά αθλητικά σωματεία ιδρύθηκαν στη Θεσσαλονίκη, πολλά αθλήματα ξεκίνησαν και διαδόθηκαν από την πόλη μας. Εδώ αναδείχθηκαν σειρά μεγάλων αθλητών, που με τις επιδόσεις τους κατάφεραν να διαδώσουν το αθλητικό πνεύμα και να καταστήσουν τον αθλητισμό μια ευρεία κοινωνική υπόθεση», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κάνοντας αναφορά στην πληθώρα των αθλητικών γεγονότων που ειδικά τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται με μεγάλη πυκνότητα στη Θεσσαλονίκη.

«Μέσα από τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού επιθυμούμε να διευρύνουμε το αθλητικό μας καλεντάρι, που ήδη περιέχει πλήθος αθλητικών εκδηλώσεων, να καλλιεργήσουμε τον ενθουσιασμό και την κουλτούρα του αθλητισμού, την ευγενή άμιλλα και την ομαδικότητα», παρατήρησε ο κ. Ζέρβας.
Η διεκδικούμενη κατάκτηση από μέρους της Θεσσαλονίκης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού θα αποτελέσει μια σημαντική αναγνώριση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τομέα του αθλητισμού στην πόλη, οδηγώντας μεταξύ άλλων σε:

  • Δημιουργία πλαισίου για ενεργή δικτύωση της Θεσσαλονίκης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις και συμμετοχή σε συνέδρια και σε ένα δίκτυο περισσότερων από 3.000 πόλεων σε όλο τον κόσμο
  • Προώθηση του αθλητικού τουρισμού μέσα από τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων στη Θεσσαλονίκη το 2024
  • Τοποθέτηση της Θεσσαλονίκης στον διεθνή αθλητικό χάρτη ως πόλης με δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών αθλητικών γεγονότων
  • Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω πολλών αθλητικών εκδηλώσεων που δίνουν ζωή στην πόλη
  • Ενίσχυση της συμμετοχής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης σε αθλητικές δραστηριότητες
  • Περαιτέρω υποστήριξη των τοπικών αθλητικών σωματείων και των αθλητών της πόλης
  • Ενίσχυση υφιστάμενων και προώθηση πρόσθετων συνεργασιών στον αθλητικό τομέα.

The post Κ. Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού 2024 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/nigw3bX
via IFTTT

ΥΠΠΟ: Σύσκεψη για την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας, στην Ακρόπολη

Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του Τουρισμού για την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, συγκάλεσε η Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Βαλάκου, με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών του ΟΔΑΠ και των εκπροσώπων του Τουρισμού, ως προς τον χρόνο έναρξης εφαρμογής του νέου συστήματος, δεδομένου ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και ο ΟΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες άμεσης εφαρμογής του. Σημειωτέον, ότι οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουρισμού είχαν ενημερωθεί από τον ΟΔΑΠ για την εκπόνηση της μελέτης, ενώ συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, στο πλαίσιο της μελέτης, με την συμπλήρωση  επώνυμων ερωτηματολογίων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε, από τον ανάδοχο, η μελέτη διεξοδικά με τον καθορισμό ζωνών επίσκεψης. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο τουριστικό προϊόν. Το  βασικό ερώτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΔΑΠ ήταν ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος: Την 1η Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου. Από την 1η Απριλίου 2024, αφού αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, θα λειτουργήσει πλήρως το σύστημα των ζωνών επισκεψιμότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη, η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη κατέγραψε  ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών. Ως ιδανικός αριθμός ημερησίως αναφέρεται οι 21.000 επισκέπτες, προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα  στο μνημείο.

Δημιουργούνται τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 έως τις 12.00 με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των επισκεπτών σήμερα επιλέγει τις πρωινές ώρες, 8.00-12.00.  Δημιουργούνται οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες. Στον προτεινόμενο αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με  τον  δικό τους προγραμματισμό.

Στην τοποθέτησή της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η εκ του Συντάγματος κύρια αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του μνημείου. Η Ακρόπολη, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά, είναι μη ανανεώσιμοι πόροι, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που θέτει το ίδιο το μνημείο».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αυξημένης επισκεψιμότητας που παρατηρείται, ακόμα και τις ημέρες με ακραίες καιρικές συνθήκες, η Υπουργός τόνισε ότι «τελευταία κάποιοι κάνουν λόγο για «ουρές», δημιουργώντας εντυπώσεις. Σε μνημεία του εξωτερικού ο χρόνος αναμονής του επισκέπτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο αναμονής στην Ακρόπολη αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ από κανέναν ανάλογο θέμα».

Η Λίνα Μενδώνη έθεσε ως βασική προϋπόθεση «σωστής και αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των πλευρών, την προσαρμογή στα δεδομένα σύμφωνα και  με δυνατότητες του ίδιου του μνημείου», τονίζοντας ότι «εάν δεν υπήρχε η Ακρόπολη, δεν θα υπήρχαν ουρές, δεν θα υπήρχε η μεγάλη τουριστική κίνηση». Τόνισε «την ανάγκη «κοινωνικοποίησης των μνημείων, την καθοριστική συμβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και στην εθνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου δεν επιστρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η Υπουργός ζήτησε «ο ΟΔΑΠ και οι φορείς και οι επαγγελματίες του Τουρισμού να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για τον χρόνο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής, καθώς δεν πρέπει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου να δημιουργηθούν προβλήματα». Ως χρονικό όριο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης ετέθη η 21 Ιουλίου τ.έ.

The post ΥΠΠΟ: Σύσκεψη για την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας, στην Ακρόπολη appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/yJ7umwh
via IFTTT

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον νέο Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά

Τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη νησιωτική χώρα συζήτησε σήμερα αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά. Εκ μέρους της ΕΣΕΕ συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Θοδωρής Καπράλος, ο Γεν. Γραμματέας κ. Νίκος Μπόνης και τα μέλη του ΔΣ της Συνομοσπονδίας κκ Παύλος Πολιτάκης και Νίκος Νομικός.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ εστίασε στην ανάγκη υιοθέτησης ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία αφενός θα στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ως η κύρια πηγή πλούτου για τη νησιωτική οικονομία, αφετέρου θα δίνει λύσεις στα ειδικά τοπικά προβλήματα και θα εκμεταλλεύεται τις συγκεκριμένες παραγωγικές δυνατότητες κάθε νησιού ξεχωριστά. Ο κ. Καρανίκας επισήμανε ότι απαιτείται ένας ειδικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για τις επιχειρήσεις στα μικρότερα νησιά και ζήτησε τη χορήγηση κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, με διοχέτευση περισσότερων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και με ειδικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου υπογράμμισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη για:

  • Θεσμοθέτηση και νομική κατοχύρωση της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης, με βασικό κριτήριο την πραγματοποίηση άνω του 50% του τζίρου της κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.
  • Eπαναφορά των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, δυνατότητα που προβλέπεται ρητά στην Οδηγία 542/2022 της Ε.Ε.
  • Καθιέρωση ενός νέου, ουσιαστικού «μεταφορικού ισοδυνάμου» που θα αντικαταστήσει το ισχύον, με στόχο τη μείωση της δαπάνης μετακινήσεων του επιβατικού κοινού και της μεταφοράς αγαθών.
  • Ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, που δεν θα καλύπτονται από τον όρο de minimis.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς δήλωσε:

«Στόχος της γόνιμης συνάντησής μας με την αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ ήταν η διαπίστωση της κοινής αντίληψης που υπάρχει για την νησιωτική επιχειρηματικότητα, τις ανάγκες που υπάρχουν και τους στόχους που έχουν τεθεί. Στις προτεραιότητές μας είναι να δημιουργήσουμε την ασφάλεια στον νησιώτη και τον Έλληνα επιχειρηματία, να μπορεί και να θέλει να επενδύσει στο νησί του με αρμόζουσες συνθήκες και να αισθάνεται ότι το κράτος και η Πολιτεία είναι δίπλα του και στηρίζει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματικότητα εν γένει. Θέλουμε να γίνει η σύνδεση του επιχειρηματικού και του τουριστικού τομέα με τις γραμμές στήριξης των νησιών μας, τις λεγόμενες άγονες γραμμές που για εμάς είναι γραμμές ανάπτυξης. Συζητήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ΕΣΕΕ καθώς και τρόποι ανάδειξης και στήριξης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. Εξίσου σημαντικοί είναι και οι τρόποι στήριξης και ενίσχυσης του μεταφορικού ισοδύναμου, ως προς τη βελτίωσή του και την αποτελεσματικότητά του για τον Έλληνα νησιώτη».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας δήλωσε:

«Είχαμε μία ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα με τον κύριο Υφυπουργό καθώς υπάρχει συναντίληψη πως στα ελληνικά νησιά η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ταυτίζεται με το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Εμπόριο, τουρισμός και αγροτοδιατροφή είναι οι πυλώνες ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας και υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μέσα από συνέργειες των τριών κλάδων. Γι’ αυτό ζητήσαμε τη λήψη στοχευμένων μέτρων που θα υποστηρίζονται από ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης. Τονίσαμε ότι η Πολιτεία χρειάζεται πάντα στη χάραξη πολιτικών να λαμβάνει υπόψη τα υψηλότερα κόστη και την έντονη περιοδικότητα στη ζήτηση που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, καθώς και τις έντονες κοινωνικές, οικονομικές, γεωγραφικές και δημογραφικές διαφοροποιήσεις κάθε νησιωτικής περιοχής».

The post Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον νέο Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/N1WfRcA
via IFTTT

HELLENIC-AMERICAN SHIPPING GALA RECOGNIZES 27 SHIPPING COMPANIES OF GREEK INTERESTS

Twenty-seven shipping companies of Greek interests listed in the US capital markets were honored for their exceptional quality, transparency, and attractiveness to global financial and service providers during the inaugural Annual Hellenic-American Shipping Gala.

HELLENIC-AMERICAN SHIPPING GALA RECOGNIZES 27 SHIPPING COMPANIES OF GREEK INTERESTS

This prestigious event, held in Athens at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, and organized by the International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus, in collaboration with the U.S. Embassy in Athens, showcased the remarkable cooperation and synergy between Greece and the United States in the shipping sector.

HELLENIC-AMERICAN SHIPPING GALA RECOGNIZES 27 SHIPPING COMPANIES OF GREEK INTERESTS

The gala was attended by esteemed dignitaries, including: Adonis Georgiades, Minister of Labor and Social Affairs, Ioannis Pappas, Deputy Minister of Maritime Affairs and Insular Policy, Ioannis Plakiotakis, 1st Deputy Speaker of the Hellenic Parliament, Marina Hadjimanolis, Deputy Minister of Shipping of the Republic of Cyprus, George J. Tsunis, United States Ambassador to the Hellenic Republic, Sulaiman Almazroui, United Arab Emirates Ambassador to the Hellenic Republic, Vice Admiral Ioannis Drymousis, Chief of the Hellenic Navy General Staff, Vice Admiral Panagiotis Lymperis, Commander in Chief of the Hellenic Fleet, Vice Admiral Georgios Alexandrakis, Commandant of the Hellenic Coast Guard, George Pateras, President of the Hellenic Chamber of Shipping, Melina Travlos, President of the Union of Greek Shipowners, Andreas Hadjiyiannis, President of the Cyprus Union of Shipowners, Charalampos Simantonis, President of the Hellenic Shortsea Shipowners Association and Semiramis Paliou, HELMEPA Chairperson, along with senior NASDAQ and NYSE officials and prominent members of the maritime community.

The companies honored at this event were:

NASDAQ-listed: Capital Product Partners L.P., Castor Maritime Inc, C3is Inc., EuroDry Ltd, Euroseas Ltd, Globus Maritime Limited, Imperial Petroleum Inc, OceanPal Inc, Performance Shipping Inc, Pyxis Tankers Inc, Seanergy Maritime Corp, Star Bulk Carriers Corp, Stealth Gas Inc, Top Ships Inc, Toro Corp, United Maritime Corporation.

NYSE-Listed: Costamare Inc, Danaos Corporation, Diana Shipping Inc, Dorian LPG Ltd, Dynagas LNG Partners L.P, Gaslog Partners L.P, Global Ship Lease Inc, Navios Maritime Holdings, Navios Maritime Partners, Safe Bulkers Inc, Tsakos Energy Navigation Ltd.

The event opened with the welcoming remarks of Costis Frangoulis, President of the International Propeller Club, Port of Piraeus and Vice President of the International Propeller Club of the United States. He said: “For tonight’s celebration I would like to thank all the companies and organizations that responded immediately and supported this initiative. Without you and your valuable contribution this effort would not be possible. Tonight, we officially announce the launch of an institution that we hope will open new paths for the future of Greek-American maritime synergy, but which will also act a springboard for even more actions in this direction.”

U.S. Ambassador to the Hellenic Republic and Honorary President of the International Propeller Club, Port of Piraeus, George J. Tsunis said: “We honor the important role that the Greek shipping community plays in U.S.-Greece relations by serving as an essential bridge of friendship between our two nations while sustaining global commerce.  This remarkable alliance, founded on shared

democratic values and a deep appreciation for maritime trade, has flourished over the years, bringing immense benefits and prosperity to both nations. We believe that our two countries – and our world – are safer, more resilient, and more prosperous because of U.S. investments abroad and the ability of companies around the world to invest in the United States. We celebrate the close ties between the Greek shipping community and the United States, and welcome the immense contributions of both parties to global trade and economic growth.”

Representing the Greek government, Deputy Minister of Maritime Affairs and Insular Policy, Ioannis Pappas said: “Energy, economy, defence and shipping are the main drivers of Greece’s relationship with the USA. Shipping in particular, is a core pillar for growth and prosperity, and its impact on the Greek economy is important and multifaceted. This government’s objective is to reinforce even deeper the footprint of Greek shipping for the prosperity of our nation.”

 Senior Managing Director, NASDAQ Stock Exchange Listings, EMEA, Isabella Schidrich, said: “Shipping is dependent on economic growth and trade relations. The major geopolitical and economic challenges that impact the industry include the drive to digitization and decarbonization, which are common.  Of course, Greek shipping is playing a pivotal role in the transformation of the maritime industry globally. Greek shipping continues to lead innovation, technology, leadership and business excellence. Over half of the shipping companies listed in our exchange are of Greek interests and this is a great achievement.”

Head of EMEA Capital Markets, New York Stock Exchange (NYSE), Erick Diaz, said: “Today, Greece remains the number one shipping nation in the world. In 2018 the shipping and ports economy generated US$5.4 trillion in total economic activity in the U.S. Given Greece is 20% of the global shipping fleet, we can extrapolate that close to US$1 trillion would have come directly or indirectly from the Greek shipping industry, hence playing a vital role to the US economy. We have close to a dozen shipping companies of Greek interests on our exchange, with a total market capitalization of US$5 billion. The commonality between America and Greece is our commitment to democratic principles of justice, equality, freedom and fairness, values that have united us for the last two centuries.”

Founder, Chairman and CEO of Capital Link, Inc, Nicolas Bornozis said: “Capital Link has been involved and supported the journey of shipping, and Greek Shipping in particular, in the U.S. capital markets and we have had the privilege to work with the vast majority of the companies recognized at this event. Shipping has established a strong beachhead in the U.S. capital markets but it still remains a small percentage of the overall U.S. stock market. Additional listings will help the sector increase its profile, offering more opportunities and alternatives to investors. The public markets can play a significant role in providing capital to the industry”.

The event brought together shipping industry leaders, government officials, diplomats, and representatives from the international maritime community at a gathering designed to appreciate the close ties of Greek shipping and the U.S capital markets and acknowledge the important role that Greek shipping plays in U.S.- Greece relations as an essential bridge of friendship between the two nations whilst supporting global commerce.

Highly acclaimed journalist and TV news anchor Apostolos Mangiriadis moderated the event introducing all speakers including Christos Timagenis, 1st Vice President of the International Propeller Club, Port of Piraeus, Danae Bezantakou, General Secretary and Dimitri Vassilacos, Treasurer, who participated in the award-giving ceremony together with George J. Tsunis and Costis Frangoulis.

Christos Timagenis, 1st Vice President of the International Propeller Club, Port of Piraeus, explained the rationale behind the idea of the first Hellenic American Shipping Gala. He clarified that this event does not in essence constitute some form of contest or competitive award ceremony, but instead this is a token of “recognition” towards publicly listed shipping companies, which are not only active in the shipping industry but are also active on a daily basis in a different “field”… that of international capital markets and are obliged to abide by a framework of corporate governance and investor reporting rules that are being set by US securities laws and the US Securities and Exchange Commission, as well as by the regulations of each respective exchange, NYSE or NASDAQ.

Musician and composer Evanthia Reboutsika along with her four-piece band delivered a memorable performance taking the event’s 500 guests on a musical journey at the crossroads where East meets West – a journey filled with sound and color.

The event was sponsored by: Gold Donors Edit Automation, Tsakos Group of Companies, Silver Donors Alberta ShipManagement, Castor Maritime, Costamare Shipping, D.K. Fotinakis, Franman, Navios Maritime, Safe Bulkers, Sekavin, and Bronze Donors AEGEAS Non-Profit Civil Company, Alassia, Bureau Veritas, Charterwell Maritime, Dorian LPG, Euronav, Latsco Marine Management, M.T. Maritime, Marichem Marigases Worldwide Services, Marine Support Goup of Companies, Marshall Islands Registry, National Bak of Greece, Samos Steamship, Seanergy, Technomar Shipping, Tototheo Maritime, V.SHIPS Greece, Watson Farley & Williams.

The post HELLENIC-AMERICAN SHIPPING GALA RECOGNIZES 27 SHIPPING COMPANIES OF GREEK INTERESTS appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/9qb7kuI
via IFTTT

Tuesday, July 18, 2023

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023 ολοκληρώθηκε

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2023 ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις

Ενθουσιασμός, θερμά σχόλια και χειροκροτήματα, υψηλή συμμετοχή στις εκδηλώσεις, δημιουργικότητα και χαμόγελα. Από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες γέμισε το Ξυλόκαστρο και την Ευρωστίνη με πρωτότυπες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονταν σε κατοίκους και επισκέπτες όλων των ηλικιών και απλώθηκαν σε όλο το εύρος του Δήμου. Με αυτή τη δεύτερη χρονιά του, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες καθιερώνεται ως πολιτιστικός θεσμός και στρέφει ήδη το βλέμμα στο μέλλον, καταθέτοντας ένα ξεχωριστό στίγμα και διακριτή ταυτότητα. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, εμπνεύστηκε το Φεστιβάλ ορμώμενος από τη βαθιά πεποίθηση πως ο πολιτισμός είναι το μέσον για την ανάδειξη ενός τόπου, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι πλούσιος σε ιστορία και φυσική ομορφιά. Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Ηλίας Κατσούλης και το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο και υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων. Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ υιοθέτησε μία ενιαία θεματική για όλες τις δράσεις του, υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα του θεατή», θέτοντας στο επίκεντρο τον ρόλο του κοινού, του αποδέκτη της τέχνης.

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023 ολοκληρώθηκε

Οι στιγμές που θα θυμούνται οι επισκέπτες του Φεστιβάλ από το τετραήμερο των φετινών εκδηλώσεων είναι πολλές, καθώς το πρόγραμμα περιλάμβανε κάτι για όλους. Το κοινό μπορούσε να επισκεφτεί τρεις εικαστικές εκθέσεις (αντί για μία, την περασμένη χρονιά). Οι Αριστοναύτες φέτος έδωσαν βήμα στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό και έτσι η έκθεση στη Βίλλα Σικελιανού, η οποία και άνοιξε μόνο για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, αποτελούνται αποκλειστικά από έργα δημιουργών της περιοχής. Τα έργα συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα του Δήμου μέσω ειδικής πλατφόρμας και η έκθεση συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ακόμα, η εντυπωσιακή έκθεση των μαθητών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστου ξεχώρισε και σχολιάστηκε από τους επισκέπτες, ενώ τα Ιστιόπανα των Αριστοναυτών, η φετινή συνεργασία του Φεστιβάλ με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, κοσμεί ακόμα και σήμερα την παραλία του Ξυλοκάστρου (Νησάκι).

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023 δόθηκε στην Πλατεία Αγίου Βλασίου το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιουλίου, με τη συναυλία «Εντός κι εκτός ορίων». Η μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ελένη Βουδουράκη, καταχειροκροτήθηκε για την ερμηνεία της σε ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιλάμβανε από Beatles έως Μίκη Θεοδωράκη, ενώ συνέχισε να λαμβάνει τα συγχαρητήρια του κόσμου για ώρες μετά τη συναυλία. Μαζί της ήταν στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας και ο Σταύρος Παργινός στο βιολοντσέλο – μαντολίνο. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, με τη συναυλία της στο Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής το Σάββατο 8 Ιουλίου, ξεσήκωσε με την δυναμική και ζεστή της παρουσία και τη μοναδική φωνή της το κοινό, που τραγουδούσε δυνατά μαζί της και χόρευε αγαπημένα παραδοσιακά και λαϊκά, αλλά και δικά της δημοφιλή τραγούδια. Μια ιδιαίτερη βραδιά μουσικής και ποίησης έζησε το κοινό και το βράδυ της Παρασκευής στη Βίλλα Σικελιανού: «Μ’ ένα τριφύλλι φως – Ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού», με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου να απαγγέλει αγαπημένα ποιήματα του σπουδαίου νομπελίστα ποιητή, ενώ τη συνόδευαν η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος. Το κοινό παρακολουθούσε καθηλωμένο και μέσα σε μια ατμόσφαιρα κατανυκτική.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Φεστιβάλ Αριστοναύτες ήταν και αυτή τη χρονιά μία από τις πιο επιτυχημένες του ενότητες. Φέτος τα εργαστήρια, που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά σημεία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, υπαίθρια και μη, ήταν συνολικά πέντε, αυξημένα σημαντικά σε σχέση με την περσινή χρονιά. Πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια ανιμέισον, ένα για παππούδες και εγγόνια με τις ανιμέιτορ και εικονογράφους Άννα και Φανή Οικονόμου στον Πευκιά και ένα με τον βραβευμένο σκηνοθέτη και ανιμέιτορ Δημήτρη Αρμενάκη στα Σαρανταπηχιώτικα. Οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να γνωρίσουν την τέχνη του ανιμέισον μέσα από διαφορετικές τεχνικές και να φτιάξουν τη δική τους ταινία. Ένα εργαστήριο ποίησης εμψύχωσε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου στον Πευκιά, αποκλειστικά για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, ενώ δύο ήταν τα θεατρικά εργαστήρια, ένα με τον σκηνοθέτη Τάσο Πυργιέρη στο Κλειστό Θέατρο Άγγελος Σικελιανός, όπου συμμετείχαν κυρίως ενήλικες και ένα με την δραματουργό, σκηνοθέτη, θεατρολόγο και θεατροπαιδαγωγό, Τζωρτζίνα Κακουδάκη στο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο απευθυνόταν σε εφήβους. Όλα τα εργαστήρια άφησαν του συμμετέχοντες με τις καλύτερες εντυπώσεις και συζητήθηκαν ανάμεσα στους κατοίκους και το κοινό του Φεστιβάλ.

Το φετινό Aristonautes Lab, η ετήσια συνάντηση πολιτιστικών φορέων, ήταν αφιερωμένη στο θέατρο. Στη συζήτηση με θέμα «Με το βλέμμα του θεατή» συμμετείχαν οι (αλφαβητικά):

Πέτρος Βάης – ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Φάνης Δίπλας – Θεατρο Λιθογραφείο, Βαρβάρα Δούκα – ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Αλέξανδρος Ευκλείδης – Εθνική Λυρική Σκηνή/Εναλλακτική Σκηνή, Μαριάννα Κάλμπαρη – Θέατρο Τέχνης, Μυρτώ Λάβδα – Φεστιβάλ Ανοιχτά Πανιά, Νίκος Ορφανός – ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Αστέρης Πελτέκης – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κυριακή Σπανού – Θεσσαλικό Θέατρο. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η διαφορά στην ελευθερία των επιλογών ανάμεσα στους κεντρικούς και τους περιφερειακούς θεσμούς, οι δεσμεύσεις και οι παράγοντες στις καλλιτεχνικές επιλογές, ενώ αναφέρθηκαν πολλές καλές πρακτικές από την εμπειρία του κάθε συμμετέχοντα και έγινε μία γόνιμη ανταλλαγή ιδεών.

Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι κινηματογραφικές προβολές ταινιών ανιμέισον, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, που πραγματοποιήθηκαν τα βράδια της Παρασκευής και της Κυριακής, με την επιμέλεια του ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων. Φέτος, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες συνεργάστηκε για τις προβολές με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, για την ταινία “The Bears’ Famous Invasion” του Lorenzo Mattotti στον Κινηματογράφο Ηλέκτρα στο Ξυλόκαστρο και με το Τσέχικο Κέντρου Αθήνας για την ταινία “Πολύχρωμο όνειρο”, στον θερινό κινηματογράφο Το Διάλειμμα στο Δερβένι. Μάλιστα, τη δεύτερη ταινία προλόγισε η Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας, Lucie Kuligová, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του σκηνοθέτη Jan Balej, που βραβεύτηκε για την ταινία με τον “Τσεχικό Λέοντα” το 2020, στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων.

Αντλώντας δύναμη και έμπνευση από την επιτυχία και της φετινή διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες ξεκινάει σύντομα τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, με στόχο οι δράσεις του να αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες και να απευθυνθούν σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό.

The post Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023 ολοκληρώθηκε appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/GYdxiNB
via IFTTT

Επίσκεψη πολιτικής ηγεσίας Υπ. Τουρισμού και ΕΟΤ στην Ρόδο

Θετικές εντυπώσεις για την προοπτική αλλά και για τη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδιωτικού τομέα, εξέφρασε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ρόδο.  «Με ιδιαίτερη χαρά βρέθηκα σήμερα στη Ρόδο. Στην καρδιά του καλοκαιριού, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν. Στην πρώτη μου επίσκεψη, στον τόπο που μετρά σχεδόν έναν αιώνα τουριστικής παράδοσης. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας, επιστρέφουμε στην κανονικότητα, με ανταγωνισμό και συνεχείς προκλήσεις- που πρακτικά σημαίνει πολλή δουλειά και λίγα λόγια»

Επίσκεψη πολιτικής ηγεσίας Υπ. Τουρισμού και ΕΟΤ στην Ρόδο

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη και ο Γ. Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης πραγματοποίησαν την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 στη Ρόδο, την πρώτη επίσημη επίσκεψη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Ελληνικού Τουρισμού, όπου τους υποδέχθηκαν ο Περιεφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης,  καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικοί φορείς. Σε μια εποικοδομητική συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοινού για το αύριο του Τουρισμού, ζητήματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη και προβλήματα που χρήζουν επίλυσης για τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως «άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού, φέρνοντας θέσεις εργασίας και εισόδημα στην ελληνική οικονομία» , όπως είχε προεξαγγείλει ως τέσσερις στόχους στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι για την επίτευξη της η συνεργασία ανάμεσα στο κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, τόνισε πως μέσω της συνεργασίας και του διαλόγου, μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα αειφορίας «Co-Lab Rhodes» μπορεί πράγματι να καταστήσει τη Ρόδο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ένα παράδειγμα με παγκόσμια απήχηση. Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη  είπε πως με βάση και τα στοιχεία των φετινών αφίξεων προμηνύεται μια καλή χρονιά, όμως χρειάζεται πολλή δουλειά και επιμονή για να πετύχουμε τον στόχο της μακροχρόνιας και σταθερής ανάπτυξης.

The post Επίσκεψη πολιτικής ηγεσίας Υπ. Τουρισμού και ΕΟΤ στην Ρόδο appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/VmHto6e
via IFTTT