Thursday, September 29, 2022

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενισχύει τη νέα πορεία και εξωστρέφεια του ΕΜΣΤ

Η ενδυνάμωση του ρόλου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη διεθνή πολιτιστική και καλλιτεχνική κοινότητα, ενισχύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης τριών έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.645.542 ευρώ. Στόχος του συνολικού προγράμματος είναι η προβολή και ανάδειξη της ελληνικής σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ψηφιοποίηση του αρχείου του Μουσείου και η πρόσβαση σε ειδικές ομάδες κοινού.

 Συγκεκριμένα, το έργο «Δράσεις προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων δράσεων προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυσης της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας ,καθώς και την ένταξη του ΕΜΣΤ σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων πολιτιστικών οργανισμών και την ευρύτερη τόνωση της εξωστρέφειας του Μουσείου. Περιλαμβάνει την υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών και επιμελητών – θεωρητικών τέχνης για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα φιλοξενίας του εξωτερικού με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας και της εξωστρέφειας του καλλιτεχνικού δυναμικού, αλλά και τον σχεδιασμό αντίστοιχων προγραμμάτων φιλοξενίας του ΕΜΣΤ, τα οποία απευθύνονται σε καλλιτέχνες και επιμελητές. Επίσης περιλαμβάνει την οργάνωση προγράμματος Καθοδήγησης (Mentorship), το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει ένα νέο έδαφος για μακροχρόνιες συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και επαγγελματιών της σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό: Το ΕΜΣΤ επιλέγει μέντορες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους σε επιλεγμένους συμμετέχοντες. Το έργο ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων συνεργασιών ανάμεσα σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, συμβάλει στην εξωστρέφεια και την κινητικότητα του έργου των Ελλήνων καλλιτεχνών, δίνει τη δυνατότητα στην καλλιτεχνική κοινότητα της Αθήνας να έρθει σε επαφή με σημαντικούς διεθνείς επαγγελματίες της τέχνης, ενδυναμώνει και παγιώνει τη σύνδεση του ΕΜΣΤ με τον διεθνή χώρο της τέχνης.

 

Αντικείμενο του έργου «Αξιοποίηση ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και διανομής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», αποτελεί η ψηφιοποίηση και προβολή του καλλιτεχνικού αρχείου του ΕΜΣΤ και η εγκατάσταση επιχειρησιακών πληροφοριακών συστημάτων για την αναβάθμιση της μουσειακής εμπειρίας των επισκεπτών και την αξιοποίηση του ψηφιοποιημένου υλικού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκδοτικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων. Το ΕΜΣΤ διαθέτει Καλλιτεχνικό Αρχείο με 18.000 τεκμήρια που αφορούν στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, από τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί τα 3.800. Η εγκατάσταση επιχειρησιακών συστημάτων (ERP και CRM) στόχο έχει τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών, στην προσφορά στοχευμένης μουσειακής εμπειρίας (ticketing, booking, virtual tours, labels information, downloading, mobile apps κ.λπ.) και την ανάπτυξη Προγράμματος Μελών και Φίλων του ΕΜΣΤ.

Το τρίτο έργο αφορά στη «Δημιουργία Μουσειοσκευών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», προκειμένου να προσφέρουν τη δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διαφορετικές ομάδες κοινού. Οι μουσειοσκευές, με παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό υλικό και ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που βοηθούν την εξοικείωση με τη σύγχρονη τέχνη, θα διατίθενται μέσω βραχύχρονου δανεισμού, ώστε να εκπαιδεύονται άτομα που δυσκολεύονται να επισκεφθούν το Μουσείο. Δημιουργούνται τρεις διαφορετικές βαλίτσες-μουσειοσκευές, ώστε να απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά, όπως άτομα άνω των 65 και ΑμεΑ. Παράλληλα, δημιουργείται οδηγός χρήσης και αξιοποίησης του υλικού της μουσειοσκευής για φροντιστές. Οι μουσειοσκευές θα ταξιδεύουν σε γηροκομεία, ιδρύματα πρόνοιας και άλλες κοινωνικές δομές, αλλά και στο εξωτερικό στις Πρεσβείες της Ελλάδας και σε συνεργαζόμενα Μουσεία.

 

The post Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενισχύει τη νέα πορεία και εξωστρέφεια του ΕΜΣΤ appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/zZtOWCX
via IFTTT

H ταινία «Μαγνητικά Πεδία» είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας στην 95η διοργάνωση των βραβείων OSCAR

Η ταινία μυθοπλασίας «Μαγνητικά Πεδία» του σκηνοθέτη Γιώργου Γούση, επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 95η διοργάνωση βραβείων OSCAR με σκοπό τη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Την επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 95ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, επέλεξε επταμελής επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. 

H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε κατά πλειοψηφία τα «Μαγνητικά Πεδία», καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ταινία που μιλάει απευθείας στον θεατή, ενώ δύναται να σταθεί σε ένα διεθνές κοινό, από τη στιγμή που πραγματεύεται ένα θέμα οικουμενικό, αυτό της υπαρξιακής κρίσης. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, έκανε αποδεκτή τη γνώμη της Επιτροπής και εξέδωσε τη σχετική απόφαση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 95η διοργάνωση των βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 

The post H ταινία «Μαγνητικά Πεδία» είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας στην 95η διοργάνωση των βραβείων OSCAR appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/kxAF8Ti
via IFTTT

Μυστήριο_50 Ecoculture Festival| Ένα νέο φεστιβάλ για το Περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη έδωσε πνοή στην ΟΑΣΗ, πρώην κάμπινγκ Ελευσίνας

Ένα νέο φεστιβάλ για το Περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη έδωσε πνοή στον καταπράσινο χώρο ΟΑΣΗ, το πρώην κάμπινγκ της Ελευσίνας. Το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού στην Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή
ενθουσίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο μικρούς και μεγάλους, με συζητήσεις, γαστρονομικές συναντήσεις, ποδηλατικές διαδρομές, περιπάτους, πικ νικ, μουσική και πολλές παράλληλες δράσεις που διήρκησαν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο_50 Ecoculture Festival^, το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού στην Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στην ΟΑΣΗ, πρώην κάμπινγκ⋅ έναν σπάνιας φυσικής ομορφιάς χώρο στις παρυφές της πόλης. Στη μεγάλη αυτή γιορτή για το περιβάλλον έδωσαν το παρών περισσότεροι από 1000 κάτοικοι και επισκέπτες της Ελευσίνας, όλων των ηλικιών, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σημαντικής δράσης τόσο για την πόλη όσο και τη διοργάνωση. Στόχος της 2023 Ελευσίς είναι να αποτελέσει το Ecoculture Festival^ το έναυσμα για τη θεσμοθέτηση ενός πρότυπου φεστιβάλ για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα, στην πόλη της Ελευσίνας. 

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Φώτης Τατάκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Λεωνίδας Παππάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας,  Αθανάσιος Μαυρογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Ελευσίνας, Γιάννης Παναγιωτούλιας, ο Διευθυντής του εργοστασίου Τιτάνα, Ανδρέας Σαμοθράκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου Ασπροπύργου, Γεωργία Πηλιχού, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιστήμονες του περιβάλλοντος όπως ο ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σκούλλος, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και εθνοτοπικών συλλόγων, μέλη του Σκακιστικού Μορφωτικού Συλλόγου και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ελευσίνας, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης.  

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε το Ecoculture Dialogues, ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις για τη βιώσιμη καινοτομία και την αγροδιατροφή, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τον δημιουργικό σχεδιασμό, με τη συμμετοχή ερευνητών, πανεπιστημιακών, περιβαλλοντικών συλλόγων και άλλων φορέων. 

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και ποικίλες παράλληλες δράσεις πλαισίωσαν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως ποδηλατικές διαδρομές στις γραμμές του τρένου (railbiking) σε συνεργασία με τη Rail Biking in Greece, ποδηλατικές διαδρομές μέσα στην πόλη σε συνεργασία με το Be bike shop, με καταληκτικό σταθμό την εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη “Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα” στο Παλαιό Ελαιουργείο, προβολές αποσπασμάτων από ταινίες και  ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, όπως η Αγέλαστος Πέτρα του Φίλιππου Κουτσαφτή και το Shipwrecked της Μαριάννας Οικονόμου

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Γεωργίας Μαυραγάνη, πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο_38  Μουσική των σπιτιών, μια ξεχωριστή περιήγηση στον συνοικισμό των Ποντίων της Ελευσίνας με επιλεγμένες μουσικές των κατοίκων να διαχέονται στον δημόσιο χώρο μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Αμέσως μετά, ακολούθησε το Μυστήριο_49  Συμπόσιο #2 – Εύξεινος Πόντος, ένα βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και τα έθιμα του Πόντου, μια αληθινή γιορτή πολιτισμικής ανταλλαγής και γαστρονομικού πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα». 

Το εορταστικό διήμερο ολοκληρώθηκε με ένα πικ νικ συνοδεία μουσικής από DJs και μπάντες της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, που ενθουσίασαν τους νέους κάθε ηλικίας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι: dj Ελένη Πέππα, Gustavo Brings (Βαγγέλης Οικονόμου, Γιάννης Τσίτος, Στέργιος Λιούρας), MULTi●CULTi (Όλεγκ Ντεργκάτσιοβ, Ηρακλής Τσοπελάκης).

Παράλληλες Δράσεις για μικρούς και μεγάλους 

Οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Μυστήριο_46  Αρθρωτοί Κήποι, ένα ευφάνταστο εργαστήριο κηποτεχνίας, στο πλαίσιο του οποίου έφτιαξαν παρτέρια με τη χρήση νέων τεχνολογιών, στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, σε συνεργασία με την Olivia Kotsifa (Synfablab) και την ομάδα του Decode Fab Lab. Επιπλέον, στην ΟΑΣΗ έλαβαν μέρος σε εργαστήρια της Παίδευσις Kids Academy, δημιουργώντας ευφάνταστες καλλιτεχνικές δημιουργίες. 

2023 Eleusis Open Farm Days

Τέλος, ανακοινώθηκε η έναρξη της δράσης 2023 Eleusis Open Farm Days, μια συνεργασία της 2023 Ελευσίς με τη Med Culture, με αγροκτήματα, οινοποιεία, μύλοι και ελαιοτριβεία της Δυτικής Αττικής να χαρτογραφούνται για πρώτη φορά και να υποδέχονται μέχρι τις 2 Οκτωβρίου το κοινό παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους.

Σχεδιάζοντας το μέλλον της ΟΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο του Ecoculture Festival, ανακοινώθηκε το Μυστήριο_41  Design Campus, ένα συμμετοχικό εργαστήριο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, με στόχο τον σχεδιασμό της μελλοντικής χρήσης της ΟΑΣΗΣ ως κέντρου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ένας νέος πρότυπος εκπαιδευτικός θεσμός: Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύσταση και λειτουργία της δράσης παρακαταθήκης Μυστήριο_7  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας, παρουσία του Αντιπρύτανη Έρευνας & Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτη Δημόπουλου και των μελών της επιστημονικής επιτροπής. Στόχος του νέου φορέα, που θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από τις θεματικές “Περιβάλλον και Υγεία” και “Πολιτιστική Πολιτική”, είναι η καλλιέργεια της ελεύθερης σκέψης και η παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής γνώσης σε κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο ή επισκέπτη της Ελευσίνας. Η δεύτερη ενημερωτική ημερίδα της δράσης διοργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο_56   Συνάντηση Πολιτισμός 2030,  που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου. 

Ένα βίντεο – έκπληξη από τους Time Circus 

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, η βελγική κολεκτίβα Timecircus, που ξεκίνησε πεζή από την Αμβέρσα τον περασμένο Μάιο, και πριν λίγες μέρες έφτασε στην ουγγρική πόλη Veszprém, την «αδελφή» Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας για το 2023, έστειλε έναν βίντεο – χαιρετισμό ειδικά για το Φεστιβάλ. Διασχίζοντας την Ευρώπη με ένα πλοίο ξηράς, το Landship, που κινείται μόνο με ανθρώπινη δύναμη, και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, οι Timecircus, αφού περάσουν από τον επόμενο μεγάλο σταθμό της διαδρομής τους, την Timsoara (Ρουμανία), έχουν ως στόχο να φτάσουν πεζοί στην Ελευσίνα τον Φεβρουάριο του 2023 και να συμμετάσχουν στην Τελετή Έναρξης της 2023 Ελευσίς, διαγράφοντας τη μεγαλύτερη πομπή στην ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Δείτε το βίντεο εδώ

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu

Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu

Instagram: instagram.com/2023eleusis

YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis

E-mail: info@2023eleusis.eu

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
#21km
Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές).
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863).
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο). 

 

The post Μυστήριο_50 Ecoculture Festival| Ένα νέο φεστιβάλ για το Περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη έδωσε πνοή στην ΟΑΣΗ, πρώην κάμπινγκ Ελευσίνας appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/aJ21EdC
via IFTTT

Treat yourself with …Thessaloniki

 

Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και η Πρόεδρος του και Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης  κ. Βούλα Πατουλίδου σας παρουσιάζουν τη νέα παραγωγή προβολής της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας  Τουρισμού.

Το μήνυμα που στέλνει η Θεσσαλονίκη στους ταξιδιώτες όλου του κόσμου είναι “Treat yourself with …Thessaloniki”.

Με έναν ιδιαίτερο, χιουμοριστικό τρόπο ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης προβάλει τον χαρακτήρα της πόλης και το αυθεντικό ταπεραμέντο των κατοίκων της.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, πρωτεύουσα της γαστρονομίας αναγνωρισμένη από την UNESCO, που δεν «κοιμάται» ποτέ! 

Στη Θεσσαλονίκη μπορείς να ξεχάσεις και να ξεχαστείς!

H Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, με εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO-United Nations World Tourism Organisation). 

Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την αξία του τουρισμού στο πεδίο της κοινωνίας, του πολιτισμού, της πολιτικής και της οικονομίας, αλλά και να αναδείξει τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η κ. Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: «Πιστοί  στο ραντεβού μας συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με νέα παραγωγή. Αφουγκραζόμαστε την ανάγκη των ανθρώπων να ξεφύγουν, να αποδράσουν, να «επουλώσουν τα τραύματα” που δημιουργήθηκαν. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που μπορείς να ξεχάσεις και να ξεχαστείς! Ευχαριστούμε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την ευγενική παρουσία των ηθοποιών του και όλους όσους συμμετείχαν.

…και σας περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη…Treat yourself with Thessaloniki!»

The post Treat yourself with …Thessaloniki appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/jlCE7ud
via IFTTT

«Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» – Ανακοίνωση Βραβείου 2022

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην Τέχνη ως κοινό τόπο αλληλοκατανόησης των λαών και βραβεύει τον κορυφαίο Πιανίστα και Μαέστρο Daniel Barenboim 

‘Ένας ζωντανός θρύλος της κλασικής μουσικής και η WestEastern Divan Orchestra, μια πρωτοβουλία ισχυρού συμβολισμού για τη γεφύρωση των λαών μέσω του πολιτισμού, αποδέκτες του φετινού βραβείου.

Το τρίτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην Τέχνη και βραβεύει τον κορυφαίο Πιανίστα και Μαέστρο Daniel Barenboim, μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής, που έχει διακριθεί όχι μόνο για το μουσικό του έργο, αλλά και για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα ειρήνευσης και κατανόησης των λαών.  Η Τελετή Απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο της Ροτόντας, ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της διασταύρωσης των λαών.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα απευθύνουν χαιρετισμό η  Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τις θεματικές της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης για το Κοινό Καλό, και την απόδοση του βραβείου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS (2020) και στο ζευγάρι επιστημόνων που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci (2021), το φετινό βραβείο στόχο έχει να υπογραμμίσει τον ρόλο της Τέχνης για τον διαπολιτισμικό διάλογο, στο πρόσωπο ενός θρύλου της μουσικής και ενός στοχαστή της πολιτικής και της ανθρώπινης σύμπραξης, τον Daniel Barenboim. Διανύοντας πλέον επτά δεκαετίες μυθικής καλλιτεχνικής πορείας, η δράση του έχει συνδεθεί με πρωτοποριακά projects για την ειρήνη, την τέχνη και τη στήριξη νέων καλλιτεχνών: κορυφαία πρωτοβουλία όλων είναι η δημιουργία της WestEastern Divan Orchestra, μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής που την απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι, γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο, για την οποία ο ίδιος έχει λάβει από τα Ηνωμένα Έθνη τον τίτλο του Messenger of Peace.

Λίγες εβδομάδες πριν τη βράβευση, ο Μαέστρος Daniel Barenboim αναφέρει: «Είναι τιμή για μένα να λαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των μουσικών της WestEastern Divan Orchestra, καθώς είναι αυτοί που -μέσω της συμμετοχής τους στην ορχήστρα- έδωσαν το παράδειγμα της εξωστρέφειας, του διαλόγου και της ισχυρής θέλησης να ακούσουν το αφήγημα του ‘άλλου’[…] Οι μουσικοί της ‘Divan’ επιδεικνύουν εξαιρετικό θάρρος και όραμα καθώς συνεργάζονται κάθε χρόνο για να απευθύνουν ακούραστα ένα κάλεσμα για διάλογο και αμοιβαία κατανόηση. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι προσωπικά πολύ ευγνώμων για την αναγνώριση της δουλειάς μας μέσω ενός συμβολικού βραβείου όπως το βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Ένα οκταμελές σχήμα μουσικών της Ορχήστρας αυτής θα παραστεί μαζί με τον Μαέστρο στην Τελετή Απονομής του Βραβείου. Η συμμετοχή του στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης θα αποτελέσει μέρος του προγράμματος της Τελετής σε μια πρωτοβουλία με ισχυρούς συμβολισμούς.

 

The post «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» – Ανακοίνωση Βραβείου 2022 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/5A1quLx
via IFTTT

Δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IFTM TopResa στο Παρίσι

Γ. Πατούλης: «Ενισχύουμε την παγκόσμια προβολή της Αττικής μας, δημιουργώντας νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις»

Στην ιδιαίτερα σημαντική και καταξιωμένη για τη Γαλλική αγορά, Διεθνή Τουριστική Έκθεση “ΙFTM (International & French Travel Market) – Top Resa”, (www.iftm.fr), συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία η Περιφέρεια Αττικής, ως συνεκθέτης στο εθνικό περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) Pavillion 1, Hall 1 του εκθεσιακού κέντρου “Parc des Expositions Porte des Versailles”, στο Παρίσι, στις 20-22/09/2022, στοχεύοντας να δώσει περαιτέρω ώθηση στο σημαντικό ρεύμα Γάλλων επισκεπτών οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επιλέγουν την Αττική για τις διακοπές τους.

Βασικός στόχος της Περιφέρειας Αττικής, κατά την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης τουριστικής προβολής, ήταν η προσέγγιση της Γαλλικής αγοράς (που αποτελεί παραδοσιακά μία από τις κύριες αγορές – στόχους για την Αττική) αλλά και της διεθνούς τουριστικής αγοράς προβάλλοντας το μήνυμα ότι η Αττική αποτελεί έναν ασφαλή κι ελκυστικό πολυδιάστατο προορισμό για αξέχαστες διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ενδεικτικά, προβλήθηκαν τόσο οι ξεχωριστοί τουριστικοί προορισμοί της Αττικής, όσο και οι διάφορες μορφές θεματικού τουρισμού της, όπως ο γαστρονομικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, κ.ά. καθώς και κάθε μορφής δραστηριότητα, κατάλληλη για κάθε τύπο επισκέπτη και για κάθε επίπεδο οικονομικής δυνατότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφερόμενος στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην συγκεκριμένη έκθεση επισημαίνει σχετικά:

« Η Περιφέρεια Αττικής με στρατηγικό σχέδιο και όραμα, ενδυναμώνει την παγκόσμια προβολή της Αττικής μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και προοπτικές για επιχειρηματικές συνεργασίες στον τουριστικό κλάδο. Διαρκής στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας και αξίας του τουριστικού  brand “Attica” διεθνώς, στην τόσο κρίσιμη για την επανεκκίνηση του τουρισμού χρονική περίοδο που διανύουμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών στην έκθεση συμμετείχαν:
112 Αεροδρόμια & Αεροπορικές εταιρείες, 39 Εταιρείες κρουαζιέρας και ναυτιλιακές εταιρείες, 344 ξενοδοχειακές αλυσίδες και τουριστικά καταλύματα, 18 εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, 19 πρακτορεία ταξιδίων, 15 σιδηροδρομικές εταιρείες,45 διοργανωτές ομαδικών εκδρομών, 193 προορισμοί του εξωτερικού και επίσημα γραφεία τουρισμού, 57 Γαλλικοί touroperators, 4 δίκτυα διανομής, 32 εκπαιδευτικοί σύλλογοι γαλλικών προορισμών, 91 πάροχοι τεχνολογικών εφαρμογών, 436 αποδέκτες και tour operators του εξωτερικού, 57 προορισμοί και περιφέρειες της Γαλλίας, 44 δίκτυα επιχειρηματικών πρακτορείων, 19 θεματικά πάρκα.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τον Τουρισμό της Π.Α. κος Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού κα Αθηνά Κολυβά και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουριστικής Προβολής κα Μαρία Παντελούς, υποδέχτηκαν πλήθος επαγγελματιών του τουρισμού, (ενδεικτικά αναφέρονται: ταξιδιωτικά γραφεία και touroperatorsinfluencers, κ.ά.) αλλά και το διεθνές κοινό της έκθεσης με σειρά προγραμματισμένων επαγγελματικών συναντήσεων (Β2Β) στο περίπτερο της Π.Α. Μέσω του οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάστηκε το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Αττικής, οι ποιοτικές προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες, όπως και οι νησιωτικοί προορισμοί της Αττικής (Αγκίστρι,Αίγινα, Κύθηρα & Αντικύθηρα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Ύδρα), η εμπνευσμένη τοπική γαστρονομία και η θερμή ελληνική φιλοξενία.

Ειδικότερα και σύμφωνα και με τη σχετική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κου Δ. Φραγκάκη: «Η Γαλλία είναι μια από τις σημαντικότερες αγορές για την Ελλάδα. Φέτος είχαμε 23% αύξηση στις αφίξεις των Γάλλων επισκεπτών σε σχέση με το 2019. Είχαμε επίσης αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, όπως και αύξηση των αφίξεων σε όλους τους επιμέρους προορισμούς μας.»

Η ανταπόκριση των Γάλλων επαγγελματιών υπήρξε ιδιαιτέρως ενθαρρυντική αφήνοντας πολλές υποσχέσεις και εξαιρετικές προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερες ροές Γάλλων επισκεπτών προς την Αττική.

Στο περίπτερο της Π.Α. φιλοξενήθηκε επίσης ο Δήμος Πόρου, με εκπρόσωπο από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου τον κ. Τάσο Φιακά.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής επισκέφθηκαν, ο Υπουργός Τουρισμού, κος Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ.,κος Δημήτρης Φραγκάκης, και ο Έλληνας Πρέσβης στην Γαλλία, κος Δημήτρης Ζεβελάκης.

 

The post Δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IFTM TopResa στο Παρίσι appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/PRtnZeI
via IFTTT

Wednesday, September 28, 2022

Συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών στο Β΄ αρχαίο θέατρο

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και ώρα 19.30 διοργανώνεται συναυλία με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών (ΚΕΑ) στο Β΄ αρχαίο θέατρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με τη 2η Κοινότητα Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Το ΚΕΑ, βραβευμένο από το διεθνές σωματείο “Gina Bachauer” για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες που προσφέρει, είναι ένα από τα πλέον ενεργά σύνολα μουσικής δωματίου στη χώρα μας, αποτελούμενο από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Αθήνας και άλλων πόλεων αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ σταθερή είναι η παρουσία του σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών θα ξεκινήσει με ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα του Αυστριακού συνθέτη W.A. Mozart, τη Σερενάτα για έγχορδα σε Σολ μείζονα, γνωστή με την επωνυμία «Μικρή νυχτερινή μουσική». Θα ακολουθήσει το 4ο κουαρτέτο εγχόρδων «Η Μάζα» του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και το 12ο κουαρτέτο εγχόρδων του Τσέχου A. Dvorak. Στη συνέχεια, θα ακουστούν δύο διάσημα tango, το πρώτο του Δανού συνθέτη J. Gade, γνωστό ως Τάγκο της ζήλειας, και το δεύτερο του Αργεντίνου C. Gardel το “Por una cabeza”. Η συναυλία θα κλείσει εντυπωσιακά με πέντε Ελληνικούς Χορούς του Ν. Σκαλκώτα, μέρος του συνόλου των 36 Χορών που συνέθεσε για συμφωνική ορχήστρα.

Είσοδος ελεύθερη.

The post Συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών στο Β΄ αρχαίο θέατρο appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/MYaUXR6
via IFTTT

Δήλωση του Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου καθ. Κ. Μαρινάκου με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

«..είναι ώρα  να καταστήσουμε  τον τουρισμό ως  κεντρικό πεδίο ανάπτυξης  των πράσινων, μπλε και ψηφιακών οικονομιών, διασφαλίζοντας ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη δεν θα συμβεί σε βάρος των ανθρώπων ή του πλανήτη». 

«Παρά τις τεράστιες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τουρισμός στη χώρα μας η τουριστική βιομηχανία απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει, ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες εφόσον ανέκαμψε, τουλάχιστον σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων,  σε πολύ μεγάλο βαθμό  σε σχέση με την προ πανδημίας εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Αλλά παράλληλα, πέραν των πάγιων παθογενειών του ελληνικού τουρισμού (έντονη εποχικότητα, μη ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, ελλιπής τουριστικής εκπαίδευση, απουσία χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης κ.α. ) η φετινή ταχεία  ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης και οι γεωπολιτικές εξελίξεις ανέδειξαν και μια σειρά νέων προβλημάτων και προκλήσεων που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον: μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και ειδικευμένο προσωπικό, , κίνδυνος οικονομικής επιβράδυνσης,  υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και συρρίκνωση του  εισοδήματος των νοικοκυριών  ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, στοιχεία  που θέτουν τα νέα μεγάλα θέματα της τουριστικής ατζέντας καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ελληνικού και διεθνούς τουρισμού. 

Η Ινδονησία φιλοξενεί  φέτος τον επίσημο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών επέλεξε το “Rethinking Tourism” ως βασικό σλόγκαν με στόχο να μοιραστεί ένα όραμα για να καταστήσει τον τομέα πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και με υψηλή ανθεκτικότητα.

Για τη φετινή έκδοση, ο UNWTO επέλεξε το «Rethinking Tourism» ως θέμα της Ημέρας για να επικεντρωθεί στο μέλλον του κλάδου, εφιστώντας την προσοχή στον αντίκτυπό του τουρισμού στον πλανήτη μας και στις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να κάνουν τον τουρισμό  πιο βιώσιμο. Αυτό σημαίνει να βάλουμε τους ανθρώπους και τον πλανήτη σε πρώτη  προτεραιότητα  και να φέρουμε όλους κοντά, από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις έως τοπικές κοινότητες, γύρω από ένα κοινό όραμα για έναν πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και με υψηλή ανθεκτικότητα τομέα.

Η επανεξέταση ενός από τους μεγαλύτερους οικονομικούς τομείς του κόσμου δεν θα είναι εύκολη. Η κρίση είναι αυτή που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο μέλλον. Ήδη η πανδημία έχει επιταχύνει τον μετασχηματισμό των θέσεων εργασίας, δημιουργώντας  προκλήσεις και τεράστιες ευκαιρίες ταυτόχρονα,  προκειμένου  να διασφαλιστεί ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την ανάκαμψη  του τουρισμού. Ωστόσο είναι ώρα  να καταστήσουμε  τον τουρισμό ως  κεντρικό μοχλό των πράσινων, μπλε και ψηφιακών οικονομιών, διασφαλίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν θα συμβεί σε βάρος των ανθρώπων ή του πλανήτη». 

 

The post Δήλωση του Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου καθ. Κ. Μαρινάκου με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/9jHQN7F
via IFTTT

Tuesday, September 27, 2022

Μήνυμα FedHATTA/ HATTA για την Παγκόσμια Ημερα Τουρισμού: Νέοι στόχοι και νέα δυναμική για τον τουρισμό στην εποχή των προκλήσεων

Mε ανανεωμένη στόχευση, που θέτει στο επίκεντρο στοιχεία όπως ο άνθρωπος, η ποιότητα υπηρεσιών, η εξερεύρεση και διατήρηση ικανών στελεχών, η ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών, ο αναγκαίος πράσινος προσανατολισμός (αειφορία) και η ψηφιοποίηση, βρίσκει τον παγκόσμιο τουρισμό η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Σήμερα, περισσότερο απο ποτέ, είναι αναγκαίος ο προσανατολισμός σε πιο αποδοτικές λύσεις στον τουρισμό, οι οποίες θα είναι σε θέση να δίνουν τα εργαλεία στις τουριστικές επιχειρήσεις να αντισταθμίζουν τις απώλειες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν ενόψει της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Σε ένα διεθνές και εθνικό περιβάλλον που πλήττεται από μπαράζ κρίσεων τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός οφείλει να αναγνωρίσει την ισχυρή συμβολή του στις εθνικές οικονομίες και την ανυπέρβλητη αξία του στις ζωές των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών ώστε να αναπτύξει βηματισμό εξόδου από περιόδους δυσκολιών.

Κατά την πιο πρόσφατη από αυτές τις κρίσεις, και την πιο αναπάντεχη από όλες, την κρίση του κορωνοϊού, προέκυψαν νέες τάσεις στα παγκόσμια ταξίδια, με αποτέλεσμα να διαμορφώσουν αντίστοιχα και το μοντέλο του τουρισμού. Οι αλλαγές αυτές ενδεχομένως να προέκυπταν στη συνέχεια, όμως επισπεύσθηκαν λόγω των αναγκών που προέκυψαν μετά την υγειονομική κρίση.

Ο ελληνικός τουρισμός παρακολούθησε τις νέες τάσεις και διαμορφώθηκε σύμφωνα με αυτές. Μία από αυτές, που πλέον έχει γίνει επικτακτική ανάγκη για την τουριστική ευημερία των προορισμών είναι η επέκταση της τουριστικής σεζόν. Για την επίτευξή της, απαιτούνται πρωτίστως ενέργειες για τη βελτίωση των υποδομών (ξενοδοχεία, εστιατόρια, αστικές μετακινήσεις) οι οποίες θα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν τον τουρισμό μετά και πριν την υψηλή σεζόν.

Παράλληλα, μεγάλο ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό είναι να υπάρξει ξεκάθαρο όφελος από την τουριστική δραστηριότητα για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον, όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε να οικοδομούμε ένα τέτοιο πλαίσιο για την τουριστική δραστηριότητα, τα πολυεπίπεδα οφέλη της οποίας δεν θα περιορίζονται στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά, σε τελική ανάλυση, θα διαχέονται στην τοπική κοινωνία. Ένας λογικός χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα μπορούσαν να εστιάζουν οι προσπάθειες αυτές θα ήταν τα 2-3 χρόνια.

Ο ελληνικός οργανωμένος τουρισμός είναι προβληματισμένος για την πορεία της τουριστικής περιόδου το 2022, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Οι προκλήσεις αυτής της χρονιάς, της πρώτης πραγματικά «ελεύθερης» για ταξίδια μεσούσης της πανδημίας, είναι σοβαρές: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός.

Το περιβάλλον αυτό ενδεχομένως να επιβραδύνει τις επιδόσεις του τουρισμού κατά τη χειμερινή περίοδο του 2022-2023, όμως μπορούν να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις των επιχειρήσεων με τις οποίες θα μπορέσουν να περιορίσουν τα κόστη που έχουν εκτοξευθεί μετά την γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται από τις Ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές για ταξίδια, ιδιαίτερα για το καλοκαίρι του 2023, παρά το αυξανόμενο κύμα ακρίβειας.

Αν το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά, και το 2022 ήταν μια χρονιά προκλήσεων, το 2023 θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά κατά την οποία παράγοντες όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος που συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων, και ο πληθωρισμός, θα ασκήσουν πιέσεις τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές, συρρικνώνοντας τα περιθώρια κέρδους για τις πρώτες και τα διαθέσιμα εισοδήματα για τους δεύτερους. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός αναμένεται να κορυφωθεί, θέτοντας άλλη μια συνθήκη στο πώς θα κυλήσει η επόμενη σεζόν.

Έπειτα από πολλαπλές κρίσεις, οι άνθρωποι του τουρισμού έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες με επαγγελματισμό και ευθύνη στο τουριστικό έργο και τον ελληνικό τουρισμό.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού, άλλωστε, είναι εκείνοι που στέκονται στις επάλξεις με τις γνώσεις και την εμπειρία τους για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, που λειτουργούν ως σύμβουλοι κρατών και κυβερνήσεων για τη διαχείριση των κρίσεων, καθώς είναι οι μόνοι που γνωρίζουν το πολυδιάστατο και πολυσύνθετο έργο της διακίνησης του τουρισμού.

The post Μήνυμα FedHATTA/ HATTA για την Παγκόσμια Ημερα Τουρισμού: Νέοι στόχοι και νέα δυναμική για τον τουρισμό στην εποχή των προκλήσεων appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/35nqm0h
via IFTTT

Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιου, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Γρ. Τάσιος: «Στρατηγική προτεραιότητα ο επαναπροσδιορισμός του τουριστικού προϊόντος μας»  

«Ο Τουρισμός σηκώνει την Ελλάδα ψηλά, χάρις στην τεράστια και διαχρονική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η σταθερή αξία του και η ανθεκτικότητά του αναδείχθηκαν περισσότερο φέτος, σε μια χρονιά με απρόβλεπτες γεωπολιτικές και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, κατά την οποία ωστόσο ο ελληνικός Τουρισμός κατόρθωσε να ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα και να αποτελέσει στήριγμα για την οικονομία και την κοινωνία.   

Ο ξενοδοχειακός κλάδος με ενότητα, με φιλότιμη προσπάθεια, με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις κατάφερε να βγει από  τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του Τουρισμού. Ωστόσο  σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με νέες μεγάλες προκλήσεις.  Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις μας επιβάλλουν να αλλάξουμε την οπτική μας και να στραφούμε σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο, αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική μας στόχευση για τον Τουρισμό της επόμενης μέρας. 

O επαναπροσδιορισμός του τουριστικού προϊόντος μας, με όρους βιωσιμότητας, ποιότητας και θεματικού εμπλουτισμού στηριγμένου στα πλεονεκτήματα κάθε προορισμού, είναι στρατηγική προτεραιότητα. Απαιτεί σχέδιο, πόρους και συνένωση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να πετύχουμε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό. 

Ο δρόμος της συνεργασίας έχει αποδειχθεί πως οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσει να βαδίζει η ΠΟΞ,  με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον ξενοδόχο, με πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας και με σταθερό στόχο το βιώσιμο τουριστικό μέλλον της πατρίδας μας, με οφέλη δίκαιης ευημερίας για όλους».  

The post Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιου, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/o9fMShF
via IFTTT

ΕΟΤ Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού 2022_ REthink Tourism

Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού 2022: REthinkTourism

Άντζελα Γκερέκου: «Σχεδιάζουμε το νέο αναγεννητικό και ανθεκτικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες»

Δημήτρης Φραγκάκης: «Το επόμενο μεγάλο στοίχημα: Από την ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού στη βιωσιμότητα την ψηφιοποίηση και την αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας»

Ο ελληνικός τουρισμός γιορτάζει σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, που καθιερώθηκε το 1970 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. 

Κύριος στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας. 

Μετά από δύο χρόνια πρωτοφανούς κρίσης αλλά και ισχυρής ανάκαμψης το 2022,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θέτει φέτος θέμα προβληματισμού και ανασχεδιασμού του τουριστικού μοντέλου , υπό τον τίτλο: «Επανεξετάζοντας τον τουρισμό/ REthinkTourism». 

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα Άντζελας Γκερέκου δήλωσε:

«Σήμερα η Ελλάδα ενώνεται με τον υπόλοιπο κόσμο, για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και να … «ξανασκεφτεί/επαναπροσδιορίσει» τη τουριστική στρατηγική και  τις προτεραιότητες ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού. Ήρθε ο  καιρός να σχεδιάσουμε την μετάβασή μας από το βιώσιμο σε ένα πιο  αναγεννητικό και πιο ουσιαστικό μοντέλο τουρισμού που θα ενδυναμώνει την ανθεκτικότητα των προορισμών και την βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

Στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον του τουρισμού εστιάζει στον επισκέπτηπου αναζητά την αυθεντική φύση και τις ενεργές τοπικές κοινωνίες.Περνάμε ουσιαστικά από το μάρκετινγκ προορισμού στη διαχείριση. Με οδηγό το νέο νόμο περί διαχείρισης προορισμών νομού,  προσαρμόζουμε την στρατηγική επικοινωνίας μας στην φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υπερτουρισμού.
Και εισάγουμε τον όρο « Αναγεννητικός Ηθικός και Έξυπνος τουρισμός» –
Ένα μοντέλο που βασίζεται στην επιστροφή στην ποιότητα, την ικανοποίηση και τα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας!

Η Ελλάδα είναι η χώρα της φιλοξενίας αλλά και της αληθινής ευζωίας( «Ευζήν») με την έννοια του μέτρου και της ισορροπίας. Κάτι που αποτελεί και την ουσία του brand name Greece. Και αυτή την ουσία, οι άνθρωποι της οικονομίας της φιλοξενίας  έχουν ένα μοναδικό τρόπο να την μεταδώσουν και να την προσφέρουν, απλόχερα, στον επισκέπτη!Αναγεννητικός Ηθικός και Έξυπνος τουρισμός λοιπόν, χωρίς αποκλεισμούς με την τοπική κοινωνία στο επίκεντρο».

Ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης έκανε τη ακόλουθη δήλωση: 

“Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2022 συμπίπτει φέτος με ένα νέο έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Ο λόγος δεν είναι μόνο οι εξαιρετικές επιδόσεις που κατέγραψε ο τουρισμός μας ή τα ρεκόρ του 2019 που πιθανότατα θα ξεπεράσουμε, αλλά ότι από το απόλυτο μηδέν στο οποίο βρεθήκαμε τον Μάρτιο του 2020, ελέω πανδημίας, καταφέραμε φέτος, μέσα σε δυο χρόνια, να επιτύχουμε την ολική επαναφορά του σημαντικότερου κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκείνη που με ένα συνεκτικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο -ήδη από το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας- έβαλε πλάτη και κατάφερε όχι απλά να κρατήσει όρθιο τον τουρισμό μας αλλά να τον καταστήσει και πάλι πρωταγωνιστή. Με πάνω από 3 δις ευρώ άμεση οικονομική στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων κι εργαζόμενων του κλάδου, με αποτελεσματικές διαδικασίες και υγειονομικά πρωτόκολλα, με ενεργητική παρέμβαση στην λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως με την υιοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, με εξαιρετική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο και με συστηματική ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό με τον ΕΟΤ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, καταφέραμε να φέρουμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που καταγράφονται φέτος.

Το 2022 όμως αποτελεί ορόσημο και για έναν ακόμα λόγο: από εδώ και πέρα, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί διεθνώς, ο ελληνικός τουρισμός οφείλει να αναμετρηθεί με τις χρόνιες αδυναμίες του αλλά και να σταθεί καινοτόμος και αποτελεσματικός στις νέες προκλήσεις που είναι ήδη εδώ. Η μετάβαση στην βιωσιμότητα, η έμφαση στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών, η επένδυση στην αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας αλλά και η έμφαση στην γνώση και τις δεξιότητες αποτελούν μεγάλα στοιχήματα για το πολύ κοντινό μας μέλλον. Η χωρική και χρονική επέκταση των τουριστικών υπηρεσιών αλλά και των ωφελειών είναι επίσης ένας στρατηγικός στόχος προς όφελος της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη χώρα. Είμαι αισιόδοξος ότι και τώρα θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα τα καταφέρουμε ξανά με την συνεργασία όλων: κεντρικού κράτους, αυτοδιοίκησης, θεσμικών φορέων, επιχειρήσεων και εργαζόμενων του κλάδου. Και ειδικά στους εργαζόμενους που έβαζαν και συνεχίζουν να βάζουν πλάτη ειδικά φέτος που λόγω  ελλείψεων προσωπικού υπερέβαλλαν εαυτόν, αξίζει να τους αφιερώσουμε την σημερινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού!” 

Ο ΕΟΤ συμμετέχει στον εορτασμό καλώντας τους ταξιδιώτες μέσω των κοινωνικών δικτύων του  visitgreece.gr  να αναρτήσουν μια φωτογραφία τους με το hashtag:  #rethinktourism, που θα δείχνει πώς ονειρεύονται τον τουρισμό στο μέλλον!

The post ΕΟΤ Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού 2022_ REthink Tourism appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/JsxygSc
via IFTTT

Δήλωση του Προέδρου ΣΕΤΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού | “Οι στόχοι για ένα βιώσιμο μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού”

Οι στόχοι για ένα βιώσιμο μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού 

O ελληνικός τουρισμός, παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη τη φετινή χρονιά, ανακτώντας πλήρως, σε ότι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση ανέδειξε ζητήματα που απασχολούν τόσο τον ελληνικό, όσο και τον διεθνή τουρισμό, όπως οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, καθώς και ο κίνδυνος για οικονομική επιβράδυνση, δημιουργούν δημιουργούν νέα δεδομένα στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ανάκαμψης. Ως πιο πρόσφατες προκλήσεις, η σοβαρή συμφόρηση στα διεθνή αεροδρόμια και οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο τουρισμό.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη για μία ακόμη χρονιά συγκυρία, το θέμα «Rethink Tourism» για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ. Πρόκειται για μία συζήτηση που έχει ανοίξει ο ΣΕΤΕ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, προβάλλοντας τις δυνατότητες του τομέα και τους τρόπους μελλοντικής ανάπτυξης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Με αυτή τη λογική, εκπονήσαμε και δημοσιοποιήσαμε τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης». Μια μελέτη που απαντάει σε όλες τις ανησυχίες και τις ανάγκες του σήμερα. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού. Μια πλήρης χαρτογράφηση, τόσο από πλευράς προϊόντος, όσο και από πλευράς αγορών και συνόλου των υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα. Η μετάβαση στην αειφορία, η κυκλική οικονομία, η Πράσινη Συμφωνία, η ισόρροπη ανάπτυξη προορισμών και περιφερειών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η επιχειρηματική βιωσιμότητα και το θετικό της αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, αποτελούν βασικούς στόχους του ΣΕΤΕ και αντικατοπτρίζουν τον διαρκώς αυξανόμενο προσανατολισμό του Τουρισμού, σε ένα βιώσιμο μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης.

 

The post Δήλωση του Προέδρου ΣΕΤΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού | “Οι στόχοι για ένα βιώσιμο μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού” appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/XqSxODK
via IFTTT

Μήνυμα ΣΕΤΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2022

Επαναπροσδιορισμός του Τουρισμού

Η στέρηση των ταξιδιών το διάστημα της πανδημίας, έχει δημιουργήσει στους δυνητικούς επισκέπτες έντονη την ανάγκη να ταξιδέψουν, να κινηθούν ελεύθερα, να ανακαλύψουν νέους προορισμούς ή ακόμη και προορισμούς που έχουν επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν.

Οι φετινές επιδόσεις του τουρισμού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, φθάνοντας σε κάποιους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ακόμη και τα επίπεδα του 2019.

Η ανάκαμψη αυτή όμως δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή εφησυχασμού, γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρξει ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού και όχι μόνο για την επερχόμενη τουριστική περίοδο.

Ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο δεν θα στηρίζεται στη συνεχή αύξηση των κλινών και των επισκεπτών, καταγράφοντας απλά όλο και βελτιωμένα στοιχεία αφίξεων χρόνο με τον χρόνο, αλλά στην αύξηση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου που διαμόρφωσε την ιστορία του.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πέραν της συμβολής των επιχειρηματιών, απαιτείται και η συμβολή της πολιτείας η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της καθαριότητας σε κάθε πόλη, χωριό και παραλία καθώς και για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, θα βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων και κατά συνέπεια την εμπειρία των επισκεπτών.

Τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, δίνουν μια καλή ευκαιρία να επανεξετάσουμε το τουριστικό μοντέλο, επαναπροσδιορίζοντας το “ήλιος & θάλασσα” με την προσθήκη υπηρεσιών και δράσεων εναλλακτικού τουρισμού που θα περιλαμβάνουν δραστηριότητες σε λίμνες, ποτάμια, βουνά, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γευσιγνωσία, οινοτουρισμό κ.α., συμβάλλοντας παράλληλα και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η ΣΕΤΚΕ είναι εδώ, να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού μέσω των δράσεων της. Δράσεις οι οποίες μπορούν να δώσουν στις τουριστικές επιχειρήσεις του κλάδου τα εφόδια – εργαλεία για να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν, να διαφοροποιηθούν και να ενταχθούν στην νέα πραγματικότητα που υπαγορεύει η διεθνής τουριστική αγορά και οι ανάγκες που προκύπτουν μέσα από αυτή.

 

The post Μήνυμα ΣΕΤΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2022 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/nSNx407
via IFTTT

Με «Ελληνικό Πρωινό» οι Ξενοδόχοι και το Αεροδρόμιο της Αθήνας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

The post Με «Ελληνικό Πρωινό» οι Ξενοδόχοι και το Αεροδρόμιο της Αθήνας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/egmFqDc
via IFTTT

Monday, September 26, 2022

Η AEGEAN διακρίθηκε και πάλι ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών 

Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax World Airline Awards κατακτώντας για 11η συνεχή χρονιά και 12η τα τελευταία δεκατρία χρόνια, τον τίτλο της «Καλύτερης Περιφερειακής Αεροπορικής Εταιρείας στην Ευρώπη». 

Συγκεκριμένα, στα βραβεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, η AEGEAN βραβεύθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για 11η συνεχή χρονιά ενώ έλαβε και τη 2η θέση στην κατηγορία της «Καλύτερης Περιφερειακής Αεροπορικής Εταιρείας Παγκοσμίως».

Παράλληλα, συνέχισε να βρίσκεται μεταξύ των 10 καλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη για το προσωπικό καμπίνας που διαθέτει και την ταξιδιωτική εμπειρία που προσφέρουν στους επιβάτες τους. 

Σχολιάζοντας τη βράβευση της AEGEAN, ο κ. Edward Plaisted, CEO της Skytrax, δήλωσε: «Με το πέρασμα των χρόνων, η AEGEAN κατοχυρώνεται ως μία αεροπορική που διακρίνεται συστηματικά στην κορυφή της έρευνας των World Airline Awards και η ανάδειξή της ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για 11η διαδοχική φορά αποτελεί αναμφίβολα ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα. Παράλληλα όμως με την εξίσου σημαντική διάκριση της ως  2η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία Παγκοσμίως» και τη σταθερή ανάδειξή της στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη για το προσωπικό καμπίνας που διαθέτει».

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε σχετικά: «Σε μία περίοδο που οι παγκόσμιες προκλήσεις αλλά και η αυξημένη επιθυμία για ταξίδια δημιούργησαν αναταράξεις στο αεροπορικό ταξίδι, η αναγνώριση της προσπάθειας που όλοι εμείς στην AEGEAN καταβάλουμε για να συνεχίζουμε να προσφέρουμε μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία στους επιβάτες μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.  Έτσι, όπως πάντα, η διάκριση αυτή ανήκει πρωτίστως στους ανθρώπους μας, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και τη δέσμευση όλων μας για να συνεχίζουμε να κερδίσουμε την προτίμηση και την αγάπη των επιβατών μας».  

Σχετικά με βραβεία World Airline Awards:

Τα World Airline Awards είναι ανεξάρτητα βραβεία που ξεκίνησαν την πορεία τους το 1999, με στόχο να παρέχουν μία πραγματικά παγκόσμια μελέτη ικανοποίησης πελατών. Ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο ψηφίζουν στη μεγαλύτερη έρευνα ικανοποίησης πελατών για να αποφασίσουν τους νικητές των βραβείων. Συχνά αναφέρονται ως τα «Όσκαρ του κλάδου των αερομεταφορών» και αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την αριστεία των αεροπορικών εταιρειών.

Η διαδικασία αξιολόγησης για τα βραβεία World Airline Awards 2022 βασίστηκε στην αποτίμηση της πραγματικής ταξιδιωτικής εμπειρίας για ένα διάστημα 12 μηνών (Σεπτέμβριο 2021 έως και Αύγουστο 2022) και αντανακλά αποκλειστικά την άποψη των ίδιων των επιβατών, στην οποία καταμετρήθηκαν 14,32 εκατομμύρια συμμετοχές, 100 διαφορετικών εθνικοτήτων. 

The post Η AEGEAN διακρίθηκε και πάλι ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/2aVIqlB
via IFTTT

Radisson Hotel Group | Ρεκόρ ανάπτυξης στην Ελλάδα για τον Όμιλο Radisson Hotel Group

Ο Όμιλος της Radisson Hotel Group ανακοινώνει ρεκόρ ανάπτυξης στην Ελλάδα, με τέσσερις συμφωνίες και τρεις νέες προσθήκες μέχρι σήμερα, αποκτώντας καθοριστικό ρόλο στη διεθνή αναπτυξιακή δραστηριότητα της χώρας. Το 2022 σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή χρονιά για τον Όμιλο, καθώς συνεχίζει να βασίζεται στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη των στρατηγικών επενδυτών και συνεργατών του. Με την υπογραφή δύο νέων ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Αθήνα και δύο ακόμη στη Μύκονο και τη Σκιάθο, τα οποία άνοιξαν φέτος, το portfolio του Ομίλου αριθμεί πλέον οκτώ ακίνητα, με σχεδόν 1.000 δωμάτια σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. 

Τους τελευταίους μήνες, ο Όμιλος Radisson Hotel Group έχει εισάγει πολλά από τα brands του στην ελληνική αγορά. Πρόσφατα, ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας του Radisson RED Mitropoleos Square Athens, του πρώτου ξενοδοχείου που θα λειτουργεί υπό το brand Radisson RED στην Ελλάδα, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και θα αποτελέσει ξενοδοχείο υψηλής αισθητικής στη χώρα μας. Το Radisson RED Mitropoleos Square Athens, ένα παλιό κτήριο γραφείων το οποίο μετατράπηκε σε διαμερίσματα εκλεπτυσμένου design, θα διαθέτει 100 δωμάτια και 150 τ.μ. χώρο συναντήσεων και γυμναστήριο. Στο ισόγειο του κτηρίου θα βρίσκεται εστιατόριο με θέα την πλατεία, ενώ το πιο ελκυστικό κομμάτι του κτηρίου θα είναι το roof top bar – εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη, το οποίο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με ένα καταξιωμένο chef.

Το ξενοδοχείο The Social Kolonaki Athens Hotel, μέλος της Radisson Individuals, που ανοίγει τις πύλες του τον ερχόμενο Νοέμβριο, αποτελεί μια νέα προσθήκη στο διευρυμένο ξενοδοχειακό portfolio του Ομίλου Radisson Individuals στην ελληνική αγορά. Με έδρα την οδό Βουκουρεστίου στην καρδιά της Αθήνας, το The Social Kolonaki Athens Hotel, θα είναι το πρώτο branded ξενοδοχείο στο συγκεκριμένο δρόμο. Το επταώροφο ξενοδοχείο, με urban ύφος στους εσωτερικούς χώρους που ταιριάζει με τη μοντέρνα τοποθεσία του, θα προσφέρει 24 ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες, συμπεριλαμβανομένης μιας προεδρικής σουίτας. Το ξενοδοχείο αναμένεται να αποτελέσει ένα κοσμοπολίτικο προορισμό μέσα στην πόλη, με ένα μοντέρνο εστιατόριο και μπαρ στο ισόγειο, εντυπωσιακό χώρο πρωινού και χώρους privet dining. Το lobby του ξενοδοχείου θα μετατρέπεται ανά πάσα στιγμή σε χώρο που θα φιλοξενεί ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κοινωνικές συγκεντρώσεις στην πόλη. 

Ο Όμιλος σημείωσε ακόμη μία σημαντική επέκταση για τη φετινή χρονιά μεγαλώνοντας το χαρτοφυλάκιο των ΄resort΄ του, με την προσθήκη δύο θέρετρων στα δημοφιλή νησιά της Μυκόνου και της Σκιάθου. Μαζί με τα νησιωτικά θέρετρα της Σαντορίνης και της Κρήτης, όπου ο Όμιλος Radisson Hotel είναι ήδη παρών, οι δύο νέοι προορισμοί συμπληρώνουν τη λίστα των ‘resort’ Radisson Hotel Group. Στον διεθνώς δημοφιλή προορισμό της Μυκόνου, άνοιξε το Radisson Blu Euphoria Resort, Mykonos τον Μάιο 2022, το πρώτο ξενοδοχείο του Ομίλου στο νησί, το οποίο αποτελεί την πρώτη είσοδο ενός μεγάλου διεθνούς ξενοδοχειακού brand για τον συγκεκριμένο προορισμό. Το ξενοδοχείο βρίσκεται λίγα βήματα από την παραλία ΄Καλό Λιβάδι΄ και διαθέτει 34 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, τα οποία αντλούν έμπνευση από την κατάλευκη αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Τα περισσότερα δωμάτια προσφέρουν εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, με αποκορύφωμα τη μεγαλοπρεπή Euphoria Suite που συμπεριλαμβάνει ιδιωτική βεράντα και πισίνα. Αντίστοιχα, το πρώτο διεθνούς επωνυμίας ξενοδοχείο της Σκιάθου, το Radisson Resort Plaza Skiathos, άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο 2022. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην παραλία Καναπίτσα και συμπεριλαμβάνει 84 δωμάτια και σουίτες μοντέρνας, μίνιμαλ διακόσμησης, με θέα στην πισίνα και τη θάλασσα. Το ξενοδοχείο είναι έτοιμο να υποδεχτεί μεγάλες εκδηλώσεις γάμου, καθώς διαθέτει δικό του ορθόδοξο παρεκκλήσι και χώρο δεξιώσεων στην εξωτερική πισίνα, που προσφέρει εκπληκτική θέα. 

Ο Όμιλος Radisson Hotel Group λειτουργεί σήμερα πέντε ξενοδοχεία και θέρετρα στην Ελλάδα, το Radisson Blu Park Hotel στην Αθήνα, το Radisson Blu Beach Resort στη Μίλατο Κρήτης, το Radisson Blu Zaffron Resort στη Σαντορίνη, το Radisson Blu Euphoria Resort στη Μύκονο και το Radisson Resort Plaza στη Σκιάθο, ενώ δύο ακόμη αναμένεται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες.

Ο Elie Younes, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Παγκόσμιος Διευθυντής Ανάπτυξης της Radisson Hotel Group, τόνισε: «Πιστεύουμε σθεναρά στις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς και στις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης. Μετά την εισαγωγή τριών επιπλέον σημάτων στο σύνολο των brands του Ομίλου Radisson Hotel Group στην αγορά το 2022, βλέπουμε ακόμη περισσότερες δυνατότητες επέκτασης, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές μας. Ευχαριστούμε θερμά τους συνεργάτες μας για την εμπιστοσύνη τους στον Όμιλο Radisson Hotel Group.»

Ο Elie Milky, Αντιπρόεδρος του Radisson Hotel Group και αρμόδιος για την Ανάπτυξη, σημείωσε: «Αυτή ήταν μια χρονιά ρεκόρ-ανάπτυξης για τον Όμιλο Radisson Hotel Group στην Ελλάδα, καθώς αποδείξαμε τον ηγετικό μας ρόλο στην αγορά και την ισχυρή μας θέση απέναντι στον ανταγωνισμό. Το στρατηγικό σχέδιο επέκτασής μας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι να βλέπουμε απτά αποτελέσματα, με νέες συμφωνίες και επενδύσεις που ενισχύουν περαιτέρω το αποτύπωμά μας στη χώρα και συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της. Συνεχίζουμε να διευρύνουμε την προσφορά μας προς τους επενδυτές, καθώς βρίσκουμε νέες ευκαιρίες και ακίνητα στο πλαίσιο διαφορετικών κατηγοριών, brands και τοποθεσιών.»

The post Radisson Hotel Group | Ρεκόρ ανάπτυξης στην Ελλάδα για τον Όμιλο Radisson Hotel Group appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/NQPIg2H
via IFTTT

Με «Ελληνικό Πρωινό» οι Ξενοδόχοι και το Αεροδρόμιο της Αθήνας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Με το σερβίρισμα «Ελληνικού Πρωινού» γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ελληνική ξενοδοχία και ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας. Πρόκειται για τη δυναμική δράση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, «Ελληνικό Πρωινό» που αναδεικνύει τη γαστρονομική ταυτότητα της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό το ΞΕΕ σε συνεργασία με τον Δ.Α.Α. και την  Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού προσφέρει σήμερα στο χώρο Αναχωρήσεων του Αεροδρομίου «Ελληνικό Πρωινό».

Η υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη χαιρετώντας την πρωτοβουλία σε σημερινή εκδήλωση, προάγγελο της αυριανής γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στο ΔΑΑ, σημείωσε ότι :

«Στηρίζουμε ένθερμα αυτή την προσπάθεια που φέρνει τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα στο τραπέζι κάθε ταξιδιώτη! Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του ΞΕΕ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, με επίκεντρο το «Ελληνικό Πρωινό». Γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα τουρισμού εστιάζοντας στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και με όχημα την ελληνική γαστρονομία ταξιδεύουμε την εικόνα της χώρας μας πιο μακριά ! Εστιάζουμε στην ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού και βάζουμε γερές βάσεις για το μέλλον».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός το καινοτόμο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» ξεκίνησε το 2010 από το ΞΕΕ και έκτοτε έχει διαγράψει μια πολύ επιτυχημένη πορεία καταξίωσης, μέσα από το διαρκή εμπλουτισμό του και τη διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή. «Η ανάδειξη μέσω του «Ελληνικού Πρωινού» της ιδιαίτερης γαστρονομικής παράδοσης κάθε περιοχής της χώρας µας, ανάλογα µε τα προϊόντα που παράγονται σε αυτήν, τις ιδιαίτερες κλιµατολογικές και γεωγραφικές συνθήκες, δίνει στοιχεία μοναδικότητας στην εμπειρία των επισκεπτών μας και συμβάλει στην εξωστρέφεια και στο άνοιγμα νέων αγορών για μοναδικά προϊόντα ελληνικής παραγωγής. Κάθε μέρα, με κάθε πρωινό, τα ξενοδοχεία που έχουν αγκαλιάσει το «Ελληνικό Πρωινό», γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και της ελληνικής γαστρονομίας» ανέφερε ο κ. Βασιλικός προσθέτοντας : «Όπως είναι γνωστό η Φιλοξενία διαχέει τα οφέλη της σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσά τους ο πρωτογενής τομέας έχει περίοπτη θέση σε αυτή τη συνεισφορά του ελληνικού ξενοδοχείου, όπως επιβεβαιώνει από έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ. Σύμφωνα με αυτή, το  88% της δαπάνης των ξενοδοχείων για αγορά τροφίμων και ποτών αφορά σε αγορά ελληνικών προϊόντων.  Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό κατανέμεται σε 36% από τοπικούς παραγωγούς (εντός δηλαδή του νομού που δραστηριοποιείται κάθε ξενοδοχείο) και το 52% από την υπόλοιπη Ελλάδα». 

Η  Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία δήλωσε: «Η σημερινή «Πρόσκληση σε…Ελληνικό Πρωινό» είναι μια ακόμα έκφραση της πολυδιάστατης συνεργασίας μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και με την Ένωση Ξενοδόχων, Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού και αποτελεί μια ιδιαίτερη  στιγμή για εμάς στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς μας για την ενδυνάμωση και την προβολή  της ελληνικότητας και της παράδοσής μας, επιλέξαμε την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού  για να μοιραστούμε με τους ταξιδιώτες μας τη γαστρονομική  εμπειρία των αυθεντικών, ελληνικών  προϊόντων που συνθέτουν το Ελληνικό Πρωινό και εκφράζουν με τον πιο…γευστικό  τρόπο  την απαράμιλλη  ελληνική φιλοξενία». 

Η Προέδρος της ΕΞΑΑΑ κα Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς αναφερόμενη στους σκοπούς της αυριανής εκδήλωσης επισήμανε ότι : «Το ‘Ελληνικό Πρωινό’ είναι μια πρωτοβουλία που αγαπήθηκε όσο λίγες από Έλληνες και ξένους επισκέπτες και η φήμη του έχει ήδη ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Εκφράζει την Ελλάδα μας, εκφράζει την φιλόξενη καλημέρα μας και κυρίως στηρίζει και αναδεικνύει την ελληνική παραγωγή τοπικών προϊόντων και τους Έλληνες παραγωγούς. Είμαστε περήφανοι για το Ελληνικό Πρωινό, με το οποίο σήμερα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού αποχαιρετούμε από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τους επισκέπτες που αναχωρούν από τη χώρας μας».

The post Με «Ελληνικό Πρωινό» οι Ξενοδόχοι και το Αεροδρόμιο της Αθήνας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/Ewco5g4
via IFTTT

Βασίλης Κικίλιας: «Κάθε επιπλέον ευρώ που έρχεται από τον τουρισμό είναι πρόσθετη στήριξη στους Έλληνες»

«Κάθε επιπλέον ευρώ που έρχεται από τον τουρισμό είναι πρόσθετη στήριξη στους Έλληνες»

Για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επέκταση της τουριστικής περιόδου τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες στη χώρα μας, αλλά και την προετοιμασία της επόμενης σεζόν, μίλησε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και τον δημοσιογράφο, Σωτήρη Σταθόπουλο, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της περιοδείας του στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

«Τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως θετικά, τόσο από το Βερολίνο και τη Βιέννη, όσο και από το Παρίσι και τη Στοκχόλμη, όπου είχα σειρά επαφών με ομολόγους μου, επικεφαλής μεγάλων αεροπορικών εταιρειών και τους σημαντικότερους διοργανωτές ταξιδιών. Τα ταξιδιωτικά πακέτα για την Ελλάδα είναι σχεδόν fully booked μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και για τον χειμώνα, με πολλές αεροπορικές εταιρείες να έχουν ήδη επεκτείνει τα δρομολόγιά τους προς τη χώρα μας και για τους επόμενους μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Τουρισμού στάθηκε και στα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως είπε, μετά την καθιέρωση των εννέα απευθείας πτήσεων, καθημερινά, από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα που έφεραν περισσότερους από 500.000 ταξιδιώτες από την Αμερική στη χώρα μας αυτή τη σεζόν -χωρίς στον αριθμό αυτό να συνυπολογίζονται όσοι ήρθαν στην Ελλάδα μέσω πτήσεων transit- οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη επεκτείνει τα δρομολόγιά τους και για τους επομένους μήνες. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Delta, η οποία θα κρατήσει “ανοικτή” την απευθείας γραμμή Αθήνα-Νέα Υόρκη μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου (αντί για τα τέλη Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματίσει αρχικά), μετατρέποντας με τον τρόπο αυτό τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, ουσιαστικά, σε δεκάμηνη. 

«Βασικός μας στόχος παραμένει τουρισμός σε διαφορετικά μέρη της χώρας, δώδεκα μήνες τον χρόνο. Και σε αυτό το πλαίσιο, κινείται και το νέο πρόγραμμα συνδιαφήμισης του ΕΟΤ με tour operators και αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα εξειδικεύσουμε τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, οκτώ στις δέκα επενδύσεις στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι τουριστικές, γεγονός που αποδεικνύει την αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και την προστιθέμενη αξία του τουριστικού προϊόντος στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος, δε, στο φιλόδοξο πρότζεκτ για την προσέλκυση βορειοευρωπαίων -κυρίως συνταξιούχων- που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ώστε να απολαύσουν τον “μεσογειακό” χειμώνα στη χώρα μας, ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι μόνο στους τρεις κορυφαίους τουριστικούς μας προορισμούς -Κρήτη, Ρόδο και Κω- μπορούν να διατεθούν κατά τους χειμερινούς μήνες, συνολικά, πάνω από 14.000 κλίνες σε μεγαλύτερα ή μικρότερα καταλύματα και ξενοδοχεία, κάτι που σημαίνει -όπως είπε- αυξημένα έσοδα για την τοπική οικονομία και τους Έλληνες.

«Κάθε νέος ταξιδιώτης που έρχεται και επισκέπτεται τη χώρα μας, σημαίνει περισσότερα έσοδα. Και κάθε επιπλέον ευρώ που προστίθεται στα έσοδα από τον τουρισμό, μεταφράζεται σε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και σε δυνατότητα για πρόσθετη στήριξη στους Έλληνες πολίτες και στα ελληνικά νοικοκυριά, ιδίως σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξαιρετικές επιδόσεις της φετινής τουριστικής περιόδου, ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά: 13,26 εκατ. τουρίστες το πρώτο επτάμηνο, ενώ μόνο τον Ιούλιο τα έσοδα από τον τουρισμό άγγιξαν τα 3,7 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα έσοδα του Ιουλίου του 2019.  

«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μεθοδικής προετοιμασίας στο σωστό χρόνο και συνεχούς συνεργασίας τόσο με τους διεθνείς παράγοντες του τουριστικού κλάδου, όσο και με τους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού. Γιατί, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους ανθρώπους μας: τον ΕΟΤ, τον ΣΕΤΕ, τους ξενοδόχους μας, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου. Και η φετινή επιτυχία στον τουρισμό είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων», σημείωσε ο κ. Κικίλιας. 

The post Βασίλης Κικίλιας: «Κάθε επιπλέον ευρώ που έρχεται από τον τουρισμό είναι πρόσθετη στήριξη στους Έλληνες» appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/S7L0RMO
via IFTTT

International tourism continued to show strong signs of recovery

International tourism continued to show strong signs of recovery, with arrivals reaching 57% of pre-pandemic levels in the first seven months of 2022.

According to the latest UNWTO World Tourism Barometer, international tourist arrivals almost tripled in January to July 2022 (+172%) compared to the same period of 2021. This means the sector recovered almost 60% of pre-pandemic levels. The steady recovery reflects strong pent-up demand for international travel as well as the easing or lifting of travel restrictions to date (86 countries had no COVID-19 related restrictions as of 19 September 2022). UNWTO Secretary-General Zurab Pololikashvili said: “Tourism continues to recover steadily, yet several challenges remain, from geopolitical to economic. The sector is bringing back hope and opportunity for people everywhere. Now is also the time to rethink tourism, where it is going and how it impacts people and planet.”

An estimated 474 million tourists travelled internationally over the period, compared to the 175 million in the same months of 2021. An estimated 207 million international arrivals were recorded in June and July 2022 combined, over twice the numbers seen in the same two months last year. These months represent 44% of the total arrivals recorded in the first seven months of 2022. Europe welcomed 309 million of these arrivals, accounting for 65% of the total. 

Europe and the Middle East Lead Recovery

Europe and the Middle East showed the fastest recovery in January-July 2022, with arrivals reaching 74% and 76% of 2019 levels respectively. Europe welcomed almost three times as many international arrivals as in the first seven months of 2021 (+190%), with results boosted by strong intra-regional demand and travel from the United States. The region saw particularly robust performance in June (-21% over 2019) and July (-16%), reflecting a busy summer period. Arrivals climbed to about 85% of 2019 levels in July. The lifting of travel restrictions in a large number of destinations also fuelled these results (44 countries in Europe had no COVID-19 related restrictions as of 19 September 2022).

The Middle East saw international arrivals grow almost four times year-on-year in January-July 2022 (+287%). Arrivals exceeded pre-pandemic levels in July (+3%), boosted by the extraordinary results posted by Saudi Arabia (+121%) following the Hajj pilgrimage. 

The Americas (+103%) and Africa (+171%) also recorded strong growth in January-July 2022 compared to 2021, reaching 65% and 60% of 2019 levels respectively. Asia and the Pacific (+165%) saw arrivals more than double in the first seven months of 2022, though they remained 86% below 2019 levels, as some borders remained closed to non-essential travel.

Subregions and destinations

Several subregions reached 70% to 85% of their pre-pandemic arrivals in January-July 2022. Southern Mediterranean Europe (-15% over 2019), the Caribbean (-18%) and Central America (-20%) showed the fastest recovery towards 2019 levels. Western Europe (-26%) and Northern Europe (-27%) also posted strong results. In July arrivals came close to pre-pandemic levels in the Caribbean (-5%), Southern and Mediterranean Europe (-6%) and Central America (-8%).

Among destinations reporting data on international arrivals in the first five to seven months of 2022, those exceeding pre-pandemic levels were: the US Virgin Islands (+32% over 2019), Albania (+19%), Saint Maarten (+15%), Ethiopia and Honduras (both +13%), Andorra (+10%), Puerto Rico (+7%), United Arab Emirates and Dominican Republic (both +3%), San Marino and El Salvador (both +1%) and Curaçao (0%).

Among destinations reporting data on international tourism receipts in the first five to seven months of 2022, Serbia (+73%), Sudan (+64%), Romania (+43%), Albania (+32%), North Macedonia (+24%), Pakistan (+18%), Türkiye, Bangladesh and Latvia (all +12%), Mexico and Portugal (both +8%), Kenya (+5%) and Colombia (+2%) all exceeded pre-pandemic levels in January-July 2022.

Tourism spending rises but challenges grow

The ongoing recovery can also be seen in outbound tourism spending from major source markets. Expenditure from France climbed to -12% in January-July 2022 compared to 2019 while spending from Germany rose to -14%. International tourism spending stood at -23% in Italy and -26% in the United States.

Robust performance was also recorded in international passenger air traffic, with a 234% increase in January-July 2022 (45% below 2019 levels) and a recovery of some 70% of pre-pandemic traffic levels in July, according to IATA.

Stronger-than-expected demand has also created important operational and workforce challenges in tourism companies and infrastructure, particularly airports. Additionally, the economic situation, exacerbated by the aggression of the Russian Federation against Ukraine, represents a major downside risk. The combination of increasing interest rates in all major economies, rising energy and food prices and the growing prospects of a global recession as indicated by the World Bank, are major threats to the recovery of international tourism through the remainder of 2022 and 2023. The potential slowdown can be seen in the latest UNWTO Confidence Index, which reflects a more cautious outlook, as well as in booking trends which are showings signs of slower growth.

Tourism Experts Cautiously Confident

On a scale of 0 to 200, the UNWTO Panel of Tourism Experts rated the period May-August 2022 with a score of 125, matching the bullish expectations expressed by the Panel in the May survey for the same 4-month period (124).

Prospects for the remainder of the year are cautiously optimistic. Although above-average performance is expected, tourism experts rated the period September-December 2022 with a score of 111, below the 125 score of the previous four months, showing a downgrade in confidence levels. Almost half of experts (47%) see positive prospects for the period September-December 2022, while 24% expect no particular change and 28% consider it could be worse.  Experts also seem confident about 2023, as 65% see better tourism performance than in 2022.

The uncertain economic environment seems to have nonetheless reversed prospects for a return to pre-pandemic levels in the near term. Some 61% of experts now see a potential return of international arrivals to 2019 levels in 2024 or later while those indicating a return to pre-pandemic levels in 2023 has diminished (27%) compared to the May survey (48%). According to experts, the economic environment continues to be the main factor weighing on the recovery of international tourism. Rising inflation and the spike in oil prices results in higher transport and accommodation costs, while putting consumer purchasing power and savings under pressure.

The post International tourism continued to show strong signs of recovery appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/s4MSqjn
via IFTTT