Wednesday, December 21, 2022

Κυρ. Μητσοτάκης: Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού δεν έτυχε, πέτυχε – “Τουρισμός για όλους” και το 2023

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού για τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου με τίτλο «2022 – Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

«Τα δεδομένα φέτος μπορούν ανεπιφύλακτα να μας επιτρέψουν να μιλάμε για επιτυχία και για τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού. Οι αφίξεις ως το τέλος της χρονιάς εκτιμούμε ότι θα φτάσουν στο 88% του αριθμού ρεκόρ του 2019, ενώ όμως οι εισπράξεις θα κινηθούν περίπου στα ίδια ίσως και λίγο υψηλότερα. Και έτσι από τα 15 δισεκατομμύρια που το Γενικό Λογιστήριο, ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Σκυλακάκης, προέβλεπαν ως έσοδα για το 2022 θα προστεθούν τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ακόμα», τόνισε ο Πρωθυπουργός .

Κατάκτηση για τον ελληνικό τουρισμό η επέκταση της τουριστικής περιόδου

«Πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου και είναι πια μία κατάκτηση για τον ελληνικό τουρισμό. Δεν έτυχε, πέτυχε. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν επεκτείνει το πρόγραμμα των πτήσεων για τη δύσκολη περίοδο από το Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Πέρυσι το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε το Μάρτιο, φέτος θα προσγειωθεί ακόμα νωρίτερα. Και βέβαια η κρουαζιέρα μας έχει και αυτή με τον τρόπο της διευρύνει την τουριστική περίοδο. 5.000 calls, αφίξεις, περισσότερες του χρόνου και η Ελλάδα πια ως προορισμός όλο τον χρόνο, είτε μιλάμε για αυτή την πολύ ωραία έννοια του ελληνικού weekend, του «Greekend», είτε μιλάμε για άλλους λόγους να επισκέπτεται κανείς την Ελλάδα, είτε μιλάμε για τον χειμερινό μας τουρισμό, είτε μιλάμε για τον πολιτιστικό μας τουρισμό, οδεύουμε σταδιακά προς μία σεζόν 12 μηνών. Και έχουμε κάθε λόγο να μπορούμε να το κάνουμε διότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές περιοχές της χώρας οι οποίες είναι τουριστικά «παρθένες», παντελώς αναξιοποίητες», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» θα τρέξει και το 2023

«Η σεζόν των 12 μηνών δεν πρέπει να αφορά μόνο τους επισκέπτες, πρέπει να αφορά και τους συμπολίτες μας. Όχι μόνο γιατί η πολιτεία οφείλει να διευρύνει διαρκώς το δικαίωμα στην ξεκούραση στους πολίτες και κυρίως στους πιο αδύναμους, αλλά γιατί και ο εσωτερικός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αναγεννά περιοχές οι οποίες έχουν δοκιμαστεί.

Και όσοι το αμφισβητούν δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους κατοίκους, τους επαγγελματίες της Εύβοιας που χτυπήθηκαν από τη φωτιά το καλοκαίρι του 2021, τους Σαμιώτες οι οποίοι ανάσαναν μετά τον σεισμό, αλλά και ακριτικά μας νησιά που παίρνουν ζωή, ενώ τα περιβάλλει διαρκής ένταση. Το πρόγραμμα, λοιπόν, «Τουρισμός για όλους» θα τρέξει και το 2023.

Έχουμε, συνεπώς, μπροστά μας καλές προοπτικές τις οποίες όμως καλούμαστε να κατακτήσουμε ενεργοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις. Και κυρίως χωρίς να δείξουμε κανένα σημάδι εφησυχασμού, με πρώτο στοίχημα, όπως ειπώθηκε και από τον Υπουργό, τις υποδομές: αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, δίκτυα. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί δεκάδες έργα υποδομών σε 26 δημοφιλείς προορισμούς», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στην επιτυχία και να δικαιούνται μέρισμα από την απόδοση του ελληνικού τουρισμού. Δικαιούνται έξτρα bonus

«Ξεχωριστή πρόκληση αποτελεί η επένδυση του ελληνικού τουρισμού στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι εδώ πρέπει να είναι όχι απλά καλά εκπαιδευμένοι αλλά και επαγγελματικά ευχαριστημένοι. Συγχαρητήρια για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία.

Δεν θα πάψω, ωστόσο, να επαναλαμβάνω ότι η πρώτη επαφή ενός επισκέπτη δεν είναι με τις εγκαταστάσεις ενός καταλύματος, αλλά με το χαμόγελο εκείνου που θα τον υποδεχθεί. Και αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αυτή την εποχή, καθώς υπολογίζεται ότι μετά την πανδημία 1 στις 13 θέσεις στον κλάδο δεν μπόρεσε να καλυφθεί. Αφορά συμπολίτες μας που δούλευαν στο παρελθόν. Αυτή είναι η άλλη πλευρά και θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να την αναδεικνύουμε. Υπήρξαν συμπολίτες μας που δούλευαν με πενιχρές αμοιβές, με απλήρωτες υπερωρίες συχνά διαβιώνοντας σε κακές συνθήκες, σίγουρα όχι αντάξιες της φήμης της χώρας.

Και σίγουρα αυτές οι πρακτικές αποτελούν εξαιρέσεις, αλλά θα πρέπει και αυτές οι εξαιρέσεις να εξαφανιστούν τελείως από τον χάρτη. Και αυτή η διάσταση παραμένει σοβαρή και πρέπει να καταστεί προτεραιότητα, γιατί ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη ξεκινούν από ποιοτικές συνθήκες στον εργαζόμενο.

Και με την αφορμή αυτή, θέλω να κάνω μία ακόμα έκκληση στους εργοδότες να μην διστάζουν. Ξέρω ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού το έκαναν φέτος, να μην διστάζουν να ανταμείψουν τον κόπο και την προσπάθεια των υπαλλήλων τους χορηγώντας έξτρα bonus ειδικά μετά από μία τόσο καλή τουριστική περίοδο. Οι εργαζόμενοι πρέπει και αυτοί να έχουν συμμετοχή στην επιτυχία και να δικαιούνται μέρισμα από την εξαιρετική απόδοση του ελληνικού τουρισμού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου αλλά και στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στην εκδήλωση μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την πρόσφατη τουριστική σεζόν, άνθρωποι που εργάζονται και έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό: ο Bασίλης Ιωσηφίδης, ιδιοκτήτης ορεινού ξενοδοχείου, ο Βασίλης Τζουμάκας, διαχειριστής Χιονοδρομικού Κέντρου και διοργανωτής αγώνων ορεινού τρεξίματος, η Μαρία Οικονομοπούλου, Πρόεδρος του Σωματείου Διπλουματούχων Ξεναγών, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος στην Πλάκα και η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού.

Το 2022 με αριθμούς. Στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς πλέον η Ελλάδα

Σε μια χρονιά με πόλεμο, πανδημία, ενεργειακή κρίση και κλειστές τις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε τη μεγάλη επιστροφή του.

Ξεπέρασε κατά 2,5 με 3 δισ. ευρώ το στόχο του προϋπολογισμού και τα έσοδα ήδη φτάνουν τα 18 δισ. ευρώ.

Οι τρεις βασικές αγορές ξεπέρασαν σε έσοδα το 2019: Γερμανία +7,2 %, Γαλλία +17,6%, Ηνωμένο Βασίλειο +21,3%.

Η σεζόν ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου, νωρίτερα από ποτέ, και συνεχίζεται ακόμα.

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ενισχύει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας που καταγράφουν άνοδο τον Οκτώβριο (ΕΛΣΤΑΤ) σε σχέση με το 2019. Οι τζίροι σε καταλύματα και εστίαση αυξήθηκαν κατά 34,13% και κατά 18,01% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019.

Το στοίχημα της κρουαζιέρας κερδήθηκε, με 5000 calls και αύξηση του homeporting σε ελληνικά λιμάνια -αριθμός ρεκόρ που συνοδεύτηκε από την ένταξη νέων προορισμών εντός της χώρας.

Παράλληλα αναδείχθηκαν νέοι, μη δημοφιλείς προορισμοί σε όλη τη χώρα, καθώς ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού κάνει για πρώτη φορά καμπάνια όλο το χρόνο.

Στον εσωτερικό τουρισμό δόθηκαν από την Κυβέρνηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, το North Evia-Samos Pass και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».

Επίσης, υλοποιείται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον προσβάσιμο τουρισμό, τις προσβάσιμες παραλίες για όλους.

Η Ελλάδα είναι πλέον στους κορυφαίους 5 προορισμούς παγκοσμίως και θα πρωταγωνιστήσει στην μπλε και πράσινη οικονομία και στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Κυρ. Μητσοτάκης: Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού δεν έτυχε, πέτυχε – “Τουρισμός για όλους” και το 2023 appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/JG09bSM
via IFTTT

Tuesday, December 20, 2022

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – Η διαχείριση ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να περιμένει

Η ακτή της Καλαμαριάς, αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας ακτογραμμής του Θερμαϊκού κόλπου, εδώ και χρόνια, δέχεται το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης δεν έχει επικαιροποιηθεί για να συνομολογήσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε, ενώ το Χωρικό Σχέδιο του Θερμαϊκού εξαιρεί από τους σχεδιασμούς των επομένων δεκαετιών σχεδόν ολόκληρη την περιοχή από το Καραμπουρνάκι μέχρι την Μίκρα. 

Η τοπική κοινωνία αιφνιδιάζεται κάθε φορά από αποφάσεις που παίρνονται με κλειστές διαδικασίες, μαθαίνοντας από τον Τύπο, προθέσεις (ή και αποφάσεις) πώλησης του Κυβερνείου, ανοικοδόμησης κατοικιών μέσα στη θάλασσα της μαρίνας της Αρετσούς, αλλαγής χρήσης και πώλησης της «Παναγίας», ανοικοδόμησης στο Καραμπουρνάκι. Τις τελευταίες ημέρες επιχειρούνται οικοδομικές εργασίες σε οικόπεδα της περιοχής, ενώ η δημοτική αρχή φαίνεται να παρακολουθεί χωρίς αντίδραση, άλλη μία φορά, άλλη μία επιχείρηση τετελεσμένων στις τελευταίες αδόμητες περιοχές. Έξι χρόνια μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωσαν τον Δήμο, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει εφαρμογή, ενώ από πέρυσι που αποφασίστηκε η εκ νέου προσφυγή για διευκρίνιση της απόφασης (!), δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τον δήμαρχο, για ένα σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο καθυστερήσεων.  Η διαχείριση τόσο σοβαρών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να περιμένει. Άμεσα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση 1688/2016 του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάκληση των οικοδομικών αδειών και να τεθεί σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τεκμηριωμένη εισήγηση από τον δήμαρχο, ένα πλαίσιο συντονισμένης δράσης και αναζήτησης λύσεων, για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την τσιμεντοποίηση του συνόλου της ακτής.

The post ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – Η διαχείριση ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να περιμένει appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/AMSWyaN
via IFTTT

Το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, σημείο αναφοράς για την αρχαία ιστορία, και τη σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική της Ημαθίας, εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ένα όραμα δεκαετιών, το νέο, πολυμορφικό, κεντρικό κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, εγκαινίασε εχθεςτο πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. 

Το μουσείο αποτελεί μια νέα, ολιστική και δυναμική προσέγγιση της σχέσης αρχαιολογικού χώρου – μουσείου – επισκέπτη. Ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτήριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα), ο οποίος περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Το κεντρικό μουσειακό κτήριο, σχεδιάστηκε για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορία των Αιγών, στην ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική Οικουμένη, εφόσον εδώ θα φιλοξενηθεί η φυσική έδρα του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας και των Αιγών με την παγκόσμια ακτινοβολία του συνιστά μόνο την απαρχή μιας πολιτιστικής παρακαταθήκης δεκάδων αιώνων. Και αυτή η πολυκεντρική ανάδειξη μέσα από τη λειτουργία του νέου μουσείου φιλοδοξεί παράλληλα με το αρχαίο κλέος να παρουσιάσει και τη γόνιμη διαδρομή του στα χρόνια. Γιατί το χθες οφείλει πάντα να διαρκεί στο σήμερα και να συμμετέχει στην οικοδόμηση του αύριο κάθε κοινωνίας.

Πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία ξεπερνά όχι μόνον τα όρια της Ημαθίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Τολμώ να πω ότι πρόκειται για μία σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το μουσείο αυτό, ενσαρκώνει μία νέα δυναμική προσέγγιση της σχέσης του με τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς ενώνει όλο το κτιριακό συγκρότημα το οποίο έρχεται από το βαθύ ιστορικό παρελθόν. Το ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, αλλά φυσικά και τους βασιλικούς τάφους. Ακολουθεί με άλλα λόγια το οικιστικό μοντέλο της ίδιας της αρχαίας πόλης, ενός ανοιχτού άστεως, με επάλληλους οικισμούς γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα». 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στον ίδιο χώρο το 1978, συνοδευόμενος από τον Μανώλη Ανδρόνικο. «Οι τάφοι της Βεργίνας και η έκθεση των μακεδονικών θησαυρών προκαλούν τον θαυμασμό γιατί έχουν καλλιτεχνική, ιστορική και -προσέξτε- προπαντός εθνική σημασία. Θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να τους επισκεφτούν για να γνωρίσουν την ιστορία μας. Θα αισθανθούν υπερήφανοι και θα διαπιστώσουν την ενότητα του ελληνικού πολιτισμού», είχε αναφέρει τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πιστεύω ότι και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Μανώλης Ανδρόνικος θα ήταν σήμερα ιδιαιτέρως υπερήφανοι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 

Στην ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε:

«Από την εποχή του Ανδρόνικου, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως και η πανεπιστημιακή επιστημονική κοινότητα, εργάζονται συστηματικά και αδιάλειπτα για την αποκάλυψη, μελέτη, συντήρηση και ανάδειξη των τεράστιας μνημειακής σπουδαιότητας και αξίας κινητών και ακίνητων ευρημάτων των Αιγών, όπως επίσης και της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας, που περιλαμβάνει τη Βέροια, έδρα του Κοινού των Μακεδόνων, τη Μίεζα με την Σχολή του Αριστοτέλη, και δύο εκατοντάδες περίπου ακόμη ιστάμενα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Τα τελευταία χρόνια και με τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, από τις δύο συνεχόμενες Προγραμματικές Περιόδους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020, από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και πολύ πρόσφατα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, περατώθηκε ή έχει δρομολογηθεί ένας σημαντικός αριθμός έργων Πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία και την Ημαθία. Σήμερα, στην Κεντρική Μακεδονία ολοκληρώνονται ή βαίνουν προς ολοκλήρωση 59 έργα από το Υπουργείο Πολιτισμού με συνολικό προϋπολογισμό 53.000.000 ευρώ κυρίως από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την συναντίληψη και την εξαιρετική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. 

Παράλληλα, κ. Πρόεδρε, έχουμε ξεκινήσει 17 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 16.000.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικά, στην Ημαθία, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού εκτελούν έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20.000.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων ή τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων μουσείων και πολιτιστικών κτηρίων, τη συνολική αναβάθμιση υποδομών και παρεχόμενων προς τους επισκέπτες υπηρεσιών, καθώς και έργα προώθησης της ίδιας της ανασκαφικής επιστημονικής έρευνας, της μελέτης και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, καθώς και της αξιοποίησής τους για μουσειολογικούς, παιδαγωγικούς και άλλους σκοπούς με παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα. 

Στην περίπτωση των Αιγών, ο σχεδιασμός των έργων είχε εξαρχής ως στόχο τη συστηματική και καθολική αποκατάσταση και ανάδειξη του ιδιαίτερα εκτενούς αρχαιολογικού χώρου, ώστε να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, το οποίο θα προσφέρει στους επισκέπτες πλήρη, ενιαία και ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία της ιστορίας της πόλης των Αιγών, των βασιλέων της και της ευρύτερης Μακεδονίας. 

Έχει ήδη περατωθεί η κυρίως φάση ανάπλασης και ανάδειξης της περιοχής του Ανακτόρου και της Νεκρόπολης, έκτασης σχεδόν 550 στρεμμάτων, την οποία το καλοκαίρι του 2021 αποδώσαμε στο κοινό ως επισκέψιμο δενδροφυτεμένο χώρο αρχαιολογικής και φυσιολατρικής περιήγησης. Με τις εργασίες στερέωσης, συντήρησης και αναστήλωσης του Ανακτόρου, καθώς και το έργο της δημιουργίας του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη» να οδεύουν επίσης σταδιακά προς ολοκλήρωση, στο τέλος του 2023, σήμερα εγκαινιάζεται ένα ακόμη μεγάλο και εμβληματικό έργο: το Νέο Μουσείο ως μέρος του Πολυκεντρικού Μουσείο των Αιγών».

 

Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στην παρούσα φάση συναπαρτίζουν οι εξής ενότητες:

  1. Το κεντρικό μουσειακό κτήριο: Το έργο εντάχθηκε το 2010 και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κελύφους το 2016. Μεταξύ των ετών 2014-2016 ολοκληρώθηκε η ανάταξη/αναστήλωση του άνω ορόφου του προπύλου και τμήματος των πλευρικών στοών του ανακτόρου που παρουσιάζεται στο μεγάλο αίθριο του μουσείου.
  2. Το Μουσείο των βασιλικών τάφων με τον τάφο του Φιλίππου Β΄. 
  3. Το αρχαιολογικό πάρκο της νεκρόπολης με την βασιλική ταφική συστάδα των Τημενιδών.
  4. Το ανάκτορο και το θέατρο.
  5. Η κατάγραφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου.

Στο σύνολο αυτό διαδοχικά μπορούν να προστίθενται όποια μνημεία, συστάδες μνημείων ή τμήματα του αρχαιολογικού χώρου συντηρούνται, οργανώνονται και μπορούν να δεχθούν επισκέπτες.

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 18.154.190 Ευρώ, υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας- ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020. Η α΄ φάση αφορούσε στην κατασκευή του κτηρίου, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στην αναστήλωση του τμήματος του ανακτόρου που βρίσκεται στο μεγάλο αίθριο, στην εκπόνηση μελετών, τη συντήρηση των ευρημάτων. Η β΄ φάση αφορούσε στην δημιουργία των εκθέσεων, την ολοκλήρωση των φυτεύσεων του περιβάλλοντος χώρου και τον εξοπλισμό του μουσείου.

Το κεντρικό κτήριο του Μουσείου, εκτός από το εισαγωγικό έκθεμα «παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» φιλοξενεί πέντε εκθέσεις: 

  1. Την έκθεση αρχιτεκτονικών μελών με κεντρικό έκθεμα το αναταγμένο τμήμα του Ανακτόρου: Στο μεγάλο αίθριο του μουσείου, σε προστατευμένο χώρο, έχει αναταχθεί ένα τμήμα μήκους 30 μέτρων του άνω ορόφου του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του ανακτόρου των Αιγών. 
  2. Την έκθεση γλυπτών, η οποία αφορά σε ευρήματα από τις πολύχρονες ανασκαφές στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.
  3. Την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη», στην οποία εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές των Αιγών: Παρουσιάζονται ευρήματα που αποκαλύπτουν την ταυτότητα της πόλης, ίχνη λατρευτικών τελετών, την ιδρυση του Ανακτόρου. 
  4. Την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» που γίνεται σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και τον συλλέκτη Θεόδωρο Αραβάνη: Η περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» προσπαθεί να προσεγγίσει το φαινόμενο της Ελληνιστικής Οικουμένης, της επέκτασης του ελληνικού πολιτισμού έως την Άπω Ανατολή, μέσω των μορφών των πρωταγωνιστών των εξελίξεων, όπως απεικονίζονται στα νομίσματα, τα επίσημα σύμβολα της ισχύος και της εξουσίας τους. 
  5. Την εικαστική έκθεση «Ύλης μνήμη» με έργα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παρουσίαση στο μουσείο των Αιγών. 

Οι παραπάνω εργασίες πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με την υποστήριξη των αρμοδίων Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, με  χρηματοδότηση από τον το ΠΕΠ-ΕΣΠΑ 2014-2020 και από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ.  

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και η Διευθύντρια του Μουσείου και Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη. 

Παρευρέθηκαν, ο Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, ο ΓΓ Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

 

The post Το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, σημείο αναφοράς για την αρχαία ιστορία, και τη σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική της Ημαθίας, εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/iEtfGNC
via IFTTT

Monday, December 19, 2022

UNWTO GASTRONOMY TOURISM FORUM HIGHLIGHTS TALENT DEVELOPMENT AND WASTE REDUCTION

Gastronomy Tourism for People and Planet: Innovate, Empower and Preserve’ was the theme as national and international experts met in Nara for the 7th UNWTO Forum on Gastronomy Tourism.

Organized by UNWTO and the Basque Culinary Center (BCC), the Forum provides a platform to advance the contribution of gastronomy tourism to empower women and youth, and to support sustainability. This edition counted on the participation of more than 450 delegates from 30 countries alongside over 1,000 online participants from 125 countries over the two days of the event.

Opening the Forum, UNWTO Secretary-General Zurab Pololikashvili said: “This year’s Forum represents a unique opportunity for experts to share their best practices and enhance the role of Gastronomy Tourism in talent, sustainability, innovation, and social inclusion, and highlight its importance for regional and rural development.”

Joxe Mari Aizega, General Manager of the Basque Culinary Center, added: “Gastronomy faces many challenges, but we also have many opportunities. It is a diverse and wide sector, a value chain that includes production, hospitality, tourism, and restaurants. It also integrates cultural, social, and economic dimensions. This forum addressed the complexity of the gastronomy tourism sector, and it also reflected its enormous potential.”

The Governor of the Nara Prefecture Shogo Arai said: “I believe that what we discussed here is very important for sustainable development of global and regional societies. I am inspired by the exchanges of new ideas and insights that the Forum provided.”

Tourism for youth and gender empowerment

To ensure that gastronomy tourism can serve as a leverage to promote women and youth empowerment, participants highlighted the need for providing better working conditions and engagement to attract and retain talent. Alongside this, the Forum also focused on the best ways of designing gastronomy tourism strategies and practices that ensure the sustainable use of resources, the promotion of local products and know-how, and on responsible consumption. 

Special emphasis was placed on the need to reduce food waste as a means to support a more sustainable global food system. On this occasion, UNWTO launched the public consultation for the Global Roadmap on Food Waste Reduction in Tourism, developed within the framework of the One Planet Sustainable Tourism Programme, to enable consistent action and enhance circularity.

Businesses commit to ethical tourism

Nara was also the host of the 3rd UNWTO Global Gastronomy Startup Competition organized by UNWTO and BCC. Here, six talented entrepreneurs shared solutions for the challenges posed by the Sustainable Development Goals. Byfood from Japan wasselected as the winner of a competition that also saw Local Food (Bulgaria), 2492IOneArmenia (Armenia), Tenemos Filo (Colombia), Beyondnext (Republic of Korea) and Soplaya (Italy) shared their innovative proposals.

In this framework, nine companies from Japan signed the Private Sector Commitment to the Global Code of Ethics for Tourism in presence of the UNWTO Secretary-General, the Vice-Commissioner of the Japan Tourism Agency, the Chief of the UNWTO Regional Support Office for Asia and the Pacific and the Governor of Nara Prefectural Government. 

The 2023 Forum will take place in Donostia-San Sebastian, in the Basque Country, Spain.  The farewell dinner offered by Basquetour and the Department of Tourism, Trade, and Consumer Affairs of the Basque Government brought Basque gastronomy to Nara by the hands of the Basque chefs Diego Guerrero (board member of Basque Culinary Center and DSTAgE Concept restaurant), Álvaro Garrido (Mina restaurant), and Gorka Txapartegi (Alameda Restaurant).

 

The post UNWTO GASTRONOMY TOURISM FORUM HIGHLIGHTS TALENT DEVELOPMENT AND WASTE REDUCTION appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/ABE1nv9
via IFTTT

Friday, December 16, 2022

Αναδεικνύεται το αγροκτηνοτροφικό απόθεμα του π. βασιλικού Κτήματος Τατοΐου

Στο πλαίσιο της πολιτικής στρατηγικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάπτυξη του π. βασιλικού κτήματος του Τατοϊου και την εφαρμογής καλών πρακτικών, υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδωνα Κίντζιο, Προγραμματική Σύμβαση  με αντικείμενο τη μελέτη και ανάδειξη του αγροκτηνοτροφικού αποθέματος.

Η Προγραμματική Σύμβαση εντάσσεται στην στρατηγική συνεργασιών του Υπουργείου για την διεπιστημονική προσέγγιση των πολιτιστικών αγαθών του κτήματος, με αξιοποίηση επιστημόνων ανάλογης εξειδίκευσης και εμπειρίας, και τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με εξωτερικούς φορείς εγνωσμένου κύρους.

Σύμφωνα με την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάπτυξη του κτήματος, ο τομέας της Αγροτικής Οικονομίας αποτελεί μία από τις πέντε θεματικές κατευθύνσεις (Ιστορία και Πολιτισμός, Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή, Αγροτική Οικονομία, Έρευνα και Γνώση, Ευεξία και Ηρεμία) της μελέτης βιωσιμότητας του κτήματος. Η συγκεκριμένη θεματική σκοπό έχει να αναβιώσει ουσιαστικά τον αγροτικό χαρακτήρα που είχε στο παρελθόν το κτήμα, να αξιοποιήσει το brand name του κτήματος για τα προϊόντα, και να αποτελέσει πρόσθετο πόλο έλξης, διευρύνοντας την περίοδο και τον χρόνο παρουσίας των επισκεπτών.

Νέο Βουστάσιο

Οι αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες ήταν βασικό στοιχείο της λειτουργίας του κτήματος από την εποχή του Γεωργίου Α’. Τα πρώτα κτήρια βοηθητικής και αγροτικής χρήσης εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από το Ανάκτορο στο τοπογραφικό σχέδιο του Kaupert (1875), ενώ η αγροκτηνοτροφική παραγωγή συνεχίστηκε έως τα μέσα του 20ού αιώνα με προϊόντα τα οποία έφεραν την ετικέτα του κτήματος.

Μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συντάσσει τις κατευθυντήριες οδηγίες και αναδεικνύει καλές πρακτικές σε επίπεδο υποδομών και δράσεων για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Μέσω των Τμημάτων Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου και Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής θα τεκμηριώσει επιστημονικά αντικείμενα αγροκτηνοτροφικής χρήσης που βρέθηκαν στους χώρους του κτήματος, ώστε να συντηρηθούν και να αναδειχθούν ως μουσειακά τεκμήρια, και θα προκρίνει τις βέλτιστες πρακτικές για αναβίωση τομέων της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής. Οι δράσεις που προβλέπονται από το ερευνητικό έργο είναι :

  • Συγκέντρωση και καταγραφή υφιστάμενων στοιχείων και πληροφοριών, με στόχο την τεκμηρίωση και ανάδειξη των αντικειμένων που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή.
  • Ιστορική έρευνα αναφορικά με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή στο π. βασιλικό Κτήμα Τατοΐου και προτάσεις επανεκκίνησής της.
  • Επιλογή διακεκριμένων προϊόντων προς πώληση ή/και χρήση στα εδεσματολόγια (μενού) των χώρων φιλοξενίας και εστίασης του Κτήματος.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ερευνητική Ομάδα Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο διαθέτει μοναδική για τον ελληνικό χώρο εμπειρία σε αντίστοιχα προγράμματα με αντικείμενο τον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Μέλη της Ερευνητικής Ομάδας είναι οι Δρ. Θεοφύλακτος Μασούρας, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου και Δρ. Πηνελόπη Μπεμπέλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.

The post Αναδεικνύεται το αγροκτηνοτροφικό απόθεμα του π. βασιλικού Κτήματος Τατοΐου appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/GuhycVJ
via IFTTT

Thursday, December 15, 2022

Ά. Γκερέκου: Η Ελευσίνα αποτελεί σύμβολο παγκόσμιου, αειφόρου πολιτιστικού προορισμού -Η Πρόεδρος του ΕΟΤ στην παρουσίαση του προγράμματος για την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ στην παρουσίαση του προγράμματος για την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

«Το κεντρικό μήνυμα της διοργάνωσης “2023 Ελευσίς – Μυστήρια Μετάβασης” είναι εξαιρετικά εμπνευσμένο και γοητευτικό για τον σύγχρονο, συνειδητοποιημένο και ανήσυχο επισκέπτη, που τόσο αγαπά και αναζητά τα “μυστήρια”».

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, χαιρετίζοντας χθες τη διεθνή συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προγράμματος για τη διοργάνωση «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», που αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η κορυφαία αυτή διοργάνωση προσφέρει την ευκαιρία «τα αρχαία μάρμαρα της Ελευσίνας, που συνυπάρχουν πλέον με τη σκουριά βυθισμένων πλοίων και τις βιομηχανικές υψικαμίνους, να γίνουν τα σύμβολα ενός παγκόσμιου, αειφόρου πολιτιστικού προορισμού, η τραυματισμένη από την εκβιομηχάνιση γη της Ελευσίνας με το ιερό στάρι της Δήμητρας να γίνει το έμβλημα για όλο τον ελληνικό γαστρονομικό πλούτο και ο “διάλογος” ανάμεσα στον Αισχύλο της Ελευσίνας και τον Ευριπίδη της Σαλαμίνας να αναδείξει τη Δυτική Αττική σε τόπο μύησης στο αρχαίο θέατρο και πόλο έλξης φιλότεχνων επισκεπτών από όλο τον κόσμο».

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», Μιχαήλ Μαρμαρινός

Ο ΕΟΤ σταθερός αρωγός στην προβολή του θεσμού

Με την ευκαιρία αυτή, η κα Γκερέκου υπενθύμισε πως ο ΕΟΤ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον φορέα της διοργάνωσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής για ανάδειξη βιώσιμων, πολιτιστικών προορισμών στη χώρα, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στη δημιουργία της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού, που θα συνδέει τον Πειραιά με την Ελευσίνα, ως ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής.

Τέλος, επανέλαβε ότι ο ΕΟΤ, ως η εθνική πύλη προβολής της χώρας, θα είναι σταθερός αρωγός στην προβολή όλων των εκδηλώσεων και ερευνητικών-εκαπιδευτικών δράσεων του θεσμού, μέσω των ψηφιακών μέσων που διαθέτει, των 17 γραφείων του στο εξωτερικό και της συμμετοχής του σε διεθνείς εκθέσεις.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, η Πρόεδρος του ΔΣ της οργανωτικής επιτροπής, Δέσποινα Γερουλάνου, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Νανά Σπυροπούλου.

 

The post Ά. Γκερέκου: Η Ελευσίνα αποτελεί σύμβολο παγκόσμιου, αειφόρου πολιτιστικού προορισμού -Η Πρόεδρος του ΕΟΤ στην παρουσίαση του προγράμματος για την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/W9tbQyo
via IFTTT

Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων τον Δεκέμβριο με την Emirates

Η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου έχει ξεκινήσει και η Emirates φροντίζει ώστε οι επιβάτες της να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους.

Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων τον Δεκέμβριο με την Emirates

 

Η Emirates, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, διοργανώνει εορταστικές δραστηριότητες στα σημεία check-in, στα σαλόνια αναμονής, καθώς και εν πτήσει, διασφαλίζοντας ότι οι 1,4 εκατομμύρια επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα απολαύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα.

Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων τον Δεκέμβριο με την Emirates

 

Εορταστικό πνεύμα στα σαλόνια αναμονής της Emirates

Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι διάχυτο στα σαλόνια αναμονής της Emirates στο Ντουμπάι, όπου οι επιβάτες, που ταξιδεύουν για να συναντήσουν την οικογένεια και τους φίλους τους την περίοδο των γιορτών, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια στάση και να απολαύσουν κάποιο εορταστικό έδεσμα πριν την επιβίβασή τους. Στα σαλόνια αναμονής της Διακεκριμένης Θέσης θα σερβίρονται ζεστές τάρτες με φρούτα και κρέμα, παραδοσιακό κέικ Stollen, πικάντικα σαβουαγιάρ με χριστουγεννιάτικη γκανάς και κέικ ψητού κάστανου και μπισκότου με lime και λεμόνι. Στα σαλόνια αναμονής της Πρώτης Θέσης θα υπάρχουν επίσης γευστικά, αγαπημένα χειμωνιάτικα γλυκά -προφιτερόλ gingerbread, τάρτες με αλατισμένη καραμέλα και μαύρη σοκολάτα, καθώς και baba au orange με κανέλα. Όσοι ονειρεύονται Χριστούγεννα «ντυμένα» στα λευκά, μπορούν να απολαύσουν παγωτό με gingerbread και το χειμωνιάτικα λευκό cosmo του Perrier, ένα νερό με εορταστική γεύση. Όσοι επιβάτες αναζητούν μία αίσθηση ζεστασιάς, μπορούν να απολαύσουν τις αρωματικές γεύσεις ενός cortado κανέλας, ενός latte με γάλα βρώμης και γεύση καραμέλας βουτύρου και μια μόκα με γεύση gingerbread, ή να χαλαρώσουν με ένα ιδιαίτερο εορταστικό τσάι από την Dilmah – Charming. Επιπλέον, στα σαλόνια αναμονής της Emirates, σε ολόκληρο τον κόσμο, θα προσφέρονται αγαπημένα τοπικά, εορταστικά εδέσματα.

Ένας αξέχαστος Δεκέμβριος με την Emirates

Για ολόκληρο τον Δεκέμβριο, η Emirates θα προσφέρει εορταστικά γεύματα και σνακ σε επιλεγμένα δρομολόγια, με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια να αναβοσβήνουν. Οι επιβάτες της Πρώτης και της Διακεκριμένης Θέσης έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν όλα τα κλασικά χριστουγεννιάτικα πιάτα, από γαρίδες μαριναρισμένες με λεμόνι και μυρωδικά, συνοδεία σαλάτας μάραθου και σάλτσας marie rose, μέχρι gravadlax σολομού με κρέμα μουστάρδας για αρχή, τα οποία είναι διαθέσιμα και για τους επιβάτες της Premium Οικονομικής Θέσης. Ένα πλήρες εορταστικό κυρίως πιάτο θα είναι διαθέσιμο και στις τρεις κατηγορίες και θα περιλαμβάνει ψητή γαλοπούλα κομπόστα από κράνμπερι, γέμιση κάστανου, κολοκύθα με μέλι και θυμάρι, πατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον γαλοπούλας. Τα επιδόρπια περιλαμβάνουν μια ποικιλία από απολαυστικές επιλογές -χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με crème anglaise, χριστουγεννιάτικο κέικ τζίντζερ με γκανάς μαύρης σοκολάτας ή κέικ με μους σοκολάτας και κόκκινο μούρο, σε σχήμα Άγιου Βασίλη. Οι επιβάτες της Οικονομικής Θέσης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα που περιλαμβάνει ψητή γαλοπούλα με ρολό κάστανου, Παρισινές πατάτες, παστινάκι, καρότα και αρακά, συνοδεία κέικ gingerbread με κρέμα τυριού και σάλτσα κανέλας.

Στο σαλόνι του αεροσκάφους A380 και ανάμεσα σε εορταστικά άνθη, οι επιβάτες που αναχωρούν από το Ντουμπάι μπορούν να χαλαρώσουν δοκιμάζοντας ζεστό κρασί με μπαχαρικά, τάρτες με φρούτα, panettone, παγωτό gingerbread και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα.

Από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα καμπίνας της Emirates θα προσφέρει ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δώρο σε όλους τους επιβάτες, το οποίο θα περιλαμβάνει προφιτερόλ με κρέμα κανέλας, τρουφάκια σοκολάτας και μπισκότα με τζίντζερ σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου και χιονάνθρωπου.

Απολαμβάνοντας τα Χριστούγεννα με το ice

Το ice, το πολυβραβευμένο σύστημα ψυχαγωγίας εν πτήσει της Emirates, προσφέρει χαρά διαθέτοντας όλα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, από τις σύγχρονες επιτυχίες του Michael Bublé και της Sia μέχρι τα νοσταλγικά, κλασικά τραγούδια του Frank Sinatra και της Ella Fitzgerald. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να απολαύσουν νέες χριστουγεννιάτικες ταινίες όπως το Silent Night, με πρωταγωνίστρια την Keira Knightley, και το 8-Bit Christmas, με πρωταγωνιστή τον Neil Patrick Harris, καθώς και τις παλαιότερες αγαπημένες ταινίες Love Actually (2003), Last Christmas (2019), The Holiday (2006), Elf (2003), The Polar Express (2004), ακόμα και το Ρούντολφ το ελαφάκι (1964). Στις χριστουγεννιάτικες επιλογές εντάσσονται και  εορταστικά  επεισόδια τηλεοπτικών σειρών όπως τα Friends: The Christmas Episodes, Gavin & Stacey: A Special Christmas, Big Bang Theory: The Christmas Episodes, και The Great British Bake-Off: Christmas Special.

Χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις για τα παιδιά

Στην Emirates, κάθε παιδί είναι στη λίστα με τα καλά παιδιά και θα λάβει δώρο από την εταιρεία, στο αεροσκάφος, ανάλογα με την ηλικία του. Επίσης, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μαγικές αναμνήσεις με την οικογένειά τους, καθώς το πλήρωμα καμπίνας της Emirates θα τα φωτογραφίζει με Polaroid και θα τους μοιράζει τις αναμνηστικές φωτογραφίες σε εορταστική κορνίζα. Επιπροσθέτως, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν χριστουγεννιάτικες ταινίες,  καθώς και την απαλή κουβέρτα και το μαξιλάρι της Emirates, μαζί με μια ζεστή σοκολάτα με marshmallows, η οποία σερβίρεται στο κάθισμά τους σε όλες τις κατηγορίες.

Προσφέροντας δώρα με την EmiratesRED και το ίδρυμα Emirates Airline Foundation

Οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να χαρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα δώρα που περιλαμβάνονται στο περιοδικό EmiratesRED, στο Duty Free του Ντουμπάι, όπως μοναδικά κοσμήματα, αρώματα και αγαπημένα καλλυντικά. Σημειώνεται πως η υπηρεσία προ-παραγγελίας EmiratesRED.com είναι διαθέσιμη στις περισσότερες πτήσεις, χάρη στην οποία οι επιβάτες μπορούν να ψωνίσουν από 21 ημέρες έως και 40 ώρες πριν από την πτήση τους και να ανατρέξουν σε μια μεγάλη συλλογή αποκλειστικών προϊόντων, μερικά από τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στα αεροσκάφη. Στο στάδιο της πληρωμής, οι επιβάτες πρέπει να δώσουν τα στοιχεία της πτήσης τους, ενώ οι παραγγελίες παραδίδονται από το πλήρωμα καμπίνας απευθείας στη θέση τους στο αεροσκάφος.

Οι επιβάτες της Emirates μπορούν να προμηθευτούν εορταστικά αναμνηστικά δώρα από το Επίσημο Κατάστημα της Emirates, όπου η χριστουγεννιάτικη συλλογή του 2022 περιλαμβάνει -αποκλειστικά- χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά με την υπογραφή της αεροπορικής εταιρείας, κούπες, κάλτσες, χριστουγεννιάτικα πουλόβερ, προϊόντα Babygro και πιζάμες για ζευγάρια. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα Μίλια Skywards για αγορές στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στηρίζοντας το ίδρυμα Emirates Airline Foundation, μιας μη κερδοσκοπικής φιλανθρωπικής οργάνωσης με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης παιδιών που το έχουν ανάγκη, οι επιβάτες μπορούν να κάνουν μία καλή πράξη φέτος τις γιορτές προχωρώντας σε δωρεά -είτε κατά τη διάρκεια της πτήσης είτε από το σπίτι τους. Μάλιστα, μπορούν να κάνουν δωρεές σε οποιοδήποτε νόμισμα, σε οποιαδήποτε πτήση, χρησιμοποιώντας τον φάκελο στο κάθισμά τους, μέσω πιστωτικής κάρτας, επιταγής ή τραπεζικού εμβάσματος. Το ίδρυμα δέχεται επίσης Μίλια Skywards αντί χρημάτων, και το 95% των δωρεών πηγαίνει σε παιδιά που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας, συμβάλλοντας στην παροχή φαγητού και νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης και εκπαίδευσης.

The post Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων τον Δεκέμβριο με την Emirates appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/l56eQw9
via IFTTT

Wednesday, December 14, 2022

Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος – Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης

Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης δίνει, για μια ακόμη χρονιά, το ραντεβού της με το κοινό και τις θεατρικές ομάδες της πόλης στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης 2023».

Η «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023» διευρύνει τη διάρκειά της και θα υλοποιηθεί από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο του 2023. Με εισήγηση της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, υιοθετεί στον προγραμματισμό της τον θεματικό άξονα «Θέατρο και Πόλη» με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και των γειτονιών της και εμπλουτίζεται με τη νέα ενότητα «Νέες Θεατρικές Φωνές της πόλης» στην οποία μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους νέοι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών και θεατρικών σχολών.

Οι παράλληλες δράσεις συνεχίζονται με επιμορφωτικά εργαστήρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις.
Η «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης» αποτελεί πλέον ένα δημιουργικό πεδίο δράσης των θεατρικών σχημάτων της πόλης που αναδεικνύει τη θεατρική πολυφωνία που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη.

Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης προσκαλεί μεμονωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες, επαγγελματικά θεατρικά σχήματα και ομάδες της Θεσσαλονίκης να υποβάλουν τις προτάσεις τους με στόχο τη συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση. Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο Όροι συμμετοχής.

Η συμμετοχή στην «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης» συνοδεύεται από αμοιβή που δύναται να καλύψει μέρος των εξόδων παραγωγής των συμμετεχόντων.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από την Επιτροπή Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης με συνεκτίμηση του δραματουργικού, σκηνοθετικού αλλά και κοινωνικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, των συντελεστών και των τεχνικών και οργανωτικών προϋποθέσεων της κάθε πρότασης. Μετά το πέρας της προθεσμίας, η Επιτροπή θα καλέσει τους αιτούντες σε συνάντηση με στόχο την καλύτερη κατανόηση της πρότασής τους.

Η αίτηση συμμετοχής βρίσκεται στον σύνδεσμο  Αίτηση
(https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfSfGtXH_aDHs8h3ya8fLSylTLLz_juUe05JjX2sjl6JWHS2g/viewform)

Προθεσμία υποβολής προτάσεων: Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Για την ταχύτερη και ακριβέστερη διαδικασία επιλογής, συστήνεται η αποστολή των αιτήσεων νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία. Οι αιτήσεις που θα αποσταλούν ή θα κατατεθούν μετά την ημερομηνία αυτή, δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν.

Πληροφορίες δίνονται καθόλη τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων στο politismos@thessaloniki.gr με θέμα: «Ερώτηση για την Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023».
 

The post Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος – Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/eNKGEph
via IFTTT

Tuesday, December 13, 2022

Συμπεράσματα της Μελέτης ΕΞΑΑΑ & ΙΤΕΠ για την Φέρουσα Ικανότητα της Αθήνας -Αττικής

Η χωρίς ποιοτικά κριτήρια και ανεξέλεγκτη εξάπλωση νέων καταλυμάτων τείνει να επιδεινώσει τους δείκτες φέρουσας ικανότητας της πόλης της Αθήνας τονίζουν οι ερευνητές στα Συμπεράσματα που βγήκαν από την Μελέτη ΕΞΑΑΑ & ΙΤΕΠ για την Φέρουσα Ικανότητα της Αθήνας -Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η εξέταση της εξέλιξης της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή της Αθήνας τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες καταλύματος, ενώ υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς υπηρεσιών καταλύματος.

H εξέταση βασικών δεικτών της φέρουσας ικανότητας τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή της Αθήνας έδειξε ότι η τουριστική πυκνότητα στην περιοχή βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, κάτι που υποδεικνύει ότι η περιοχή της Αθήνας ενδέχεται να έχει ξεπεράσει ή να βρίσκεται ήδη στο όριο της φέρουσας ικανότητάς της.

Συνεπώς, οι αρχές πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους ανανέωσης του τουριστικού προϊόντος ή, εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι τρόποι, διαχείρισης της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και να αποφευχθεί ο κίνδυνος παρακμής της περιοχής ως τουριστικού προορισμού.

Η περαιτέρω διερεύνηση της αγοράς καταλυμάτων στην περιοχή της Αθήνας και η αποσύνθεση της προσφοράς και της ζήτησης ανά τύπο καταλύματος (ξενοδοχειακά καταλύματα, καταλύματα οικονομίας διαμοιρασμού – Airbnb, σύντομης διαμονής-ενοικιαζόμενα) μας οδηγεί στα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Σχεδόν οι μισές κλίνες (περίπου 43%) που λειτουργούν στην Αθήνα ανήκουν σε μη
ξενοδοχειακά καταλύματα (Airbnb και ενοικιαζόμενα), με τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών (περίπου 94%) να αφορούν καταλύματα τύπου Airbnb.

• Κατά τα τελευταία χρόνια, όπου εντοπίζεται και η ραγδαία επιδείνωση των δεικτών
φέρουσας ικανότητας τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Αθήνας, τα προσφερόμενα δωμάτια και κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί κατά 374% και 377%, αντιστοίχως, ενώ τα ξενοδοχειακά δωμάτια και κλίνες έχουν αυξηθεί κατά μόλις 11% και 12%, αντιστοίχως. Συνεπώς, η αύξηση των καταλυμάτων στην περιοχή της Αθήνας τα τελευταία χρόνια οφείλεται κατά συντριπτικό ποσοστό στην αύξηση των καταλυμάτων τύπου Airbnb.

• Η διερεύνηση της σύνθεσης του ξενοδοχειακού δυναμικού στην περιοχή της Αθήνας έδειξε ότι τα δωμάτια που προσφέρονται στην περιοχή της Αθήνας ανήκουν σε υψηλότερες κατηγορίες, ενώ και η εποχικότητα της τουριστικής δραστηριότητας στα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι ήδη σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια. Τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά των ξενοδοχειακών καταλυμάτων συμβάλουν στην άμβλυνση της τουριστικής πίεσης, καθώς τόσο η παροχή υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών όσο και η χαμηλή εποχικότητα που χαρακτηρίζει τα ξενοδοχειακά καταλύματα της Αθήνας υποδεικνύει ότι το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με
αυτό της υπόλοιπης επικράτειας. Ωστόσο, η χωρίς ποιοτικά κριτήρια και
ανεξέλεγκτη εξάπλωση νέων καταλυμάτων τείνει να επιδεινώσει τους δείκτες φέρουσας ικανότητας της πόλης.

• Από την άλλη πλευρά, οι δείκτες φέρουσας ικανότητας τουριστικής ανάπτυξης που εκτιμήθηκαν για την περιοχή της Αττικής και το σύνολο της επικράτειας δείχνουν ότι τόσο η χώρα συνολικά όσο και, ειδικά, η περιοχή της Αττικής έχουν περιθώρια περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης.

The post Συμπεράσματα της Μελέτης ΕΞΑΑΑ & ΙΤΕΠ για την Φέρουσα Ικανότητα της Αθήνας -Αττικής appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/Np8dD9s
via IFTTT

Monday, December 12, 2022

Επιστολή της ΕΣΕΕ στον Υπ Οικονομικών_Να μην απαιτείται η πληρωμή τόκων και προσαυξήσεων στην προεξόφληση ρυθμισμένων οφειλών

Αίτημα για αλλαγή διάταξης της ΑΑΔΕ η οποία συνιστά αντικίνητρο για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών και ιδιαίτερα του εξωδικαστικού μηχανισμού  κατέθεσε με Επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας επισημαίνει ότι το ισχύον πλαίσιο επιβάλλει σε έναν φορολογούμενο – που έχοντας ρυθμίσει τις οφειλές του επιθυμεί να προεξοφλήσει το ρυθμισμένο υπόλοιπο της οφειλής – να καταβάλει το σύνολο αυτής, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπολογισθέντων τόκων ή προσαυξήσεων. Δεν εφαρμόζεται δηλαδή στην περίπτωση της ΑΑΔΕ αυτό που ισχύει για τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, όπου η προεξόφληση προϋποθέτει μόνο την καταβολή του κεφαλαίου του δανείου, που συμπεριλαμβάνεται στην οφειλή. Αυτή η πρόβλεψη όμως στην πράξη εμποδίζει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων – μελών της Συνομοσπονδίας να διευθετήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Η πρακτική αυτή δημιουργεί λειτουργικό ζήτημα σε όλες τις ισχύουσες δόσεις και ρυθμίσεις που αφορούν στις οφειλές προς το Δημόσιο, το οποίο μάλιστα γιγαντώνεται στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4738/2020, αποτελώντας ισχυρό ανασχετικό παράγοντα για την συμμετοχή στις διατάξεις του και άρα για την επιτυχία του.  Ο λόγος είναι απλός: για ένα τόσο εκτεταμένο διάστημα ρύθμισης (έως 240 δόσεις/20 έτη) με το επιτόκιο που εφαρμόζει το Δημόσιο το οποίο υπερβαίνει σήμερα το 5%, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το τελικό οφειλόμενο ποσό υπερδιπλασιάζεται.  Εάν λοιπόν ο οφειλέτης θελήσει να προεξοφλήσει νωρίτερα το υπόλοιπο της οφειλής – κάτι το οποίο θα έπρεπε να το επιζητά το Δημόσιο – καλείται να καταβάλει χρηματικά μεγέθη σημαντικά υψηλότερα της αρχικής – προ ρύθμισης – οφειλής.

Η ΕΣΕΕ ζητά την αλλαγή της εν λόγω επιβαρυντικής διάταξης, ώστε κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα  ο οφειλέτης να επιβαρύνεται τελικά μόνο με το βασικό κεφάλαιο της ρυθμισμένης οφειλής του. Η αιτούμενη μεταβολή θα υπηρετήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την στοχοθέτηση της ίδιας της κυβέρνησης στην απόδοση των ρυθμίσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, υφίσταται ο σοβαρός κίνδυνος η πλειονότητα των ρυθμίσεων να αποτελέσουν «δώρο – άδωρο» για τις επιχειρήσεις και μάλιστα σε μία δύσκολη συγκυρία που πολλές εξ’ αυτών τις έχουν άμεση ανάγκη στον αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους.

 

The post Επιστολή της ΕΣΕΕ στον Υπ Οικονομικών_Να μην απαιτείται η πληρωμή τόκων και προσαυξήσεων στην προεξόφληση ρυθμισμένων οφειλών appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/m93dQRq
via IFTTT

Saturday, December 10, 2022

Στενή συνεργασία στον Πολιτισμό Ελλάδας- Ιορδανίας

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελετή εγκαινίων, υπό τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II ibn Al Hussein, των έργων ανάπτυξης της περιοχής του Ιερού Τόπου της Βαπτίσεως του Ιησού, στον Ιορδάνη Ποταμό –μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η τελετή έγινε στο King Hussein Bin Talal Convention Centre, στη Νεκρά Θάλασσα και παραβρέθηκαν θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες απ΄όλο τον κόσμο.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Ιορδανία η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών για την ενίσχυση και προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.  Στη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Haifa Al-Najjar, συζητήθηκαν  διεξοδικά θέματα που αφορούν στην προστασία και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας και Ιορδανίας αλλά και στις δυνατότητες δημιουργίας κοινών μεταφραστικών προγραμμάτων. Συμφώνησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για δράσεις που αφορούν στην έρευνα, διαφύλαξη και προώθηση της παραδοσιακής μουσικής και των μουσικών οργάνων, καθώς και των παραδοσιακών χορών. Η Λίνα Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή ποιότητα των δράσεων τόσο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγιανάκης»- Κέντρο Μουσικολογίας, όσο και του Λυκείου των Ελληνίδων και στην τεχνογνωσία την οποία οι δύο φορείς μπορούν να μεταφέρουν στο πλαίσιο του Μνημονίου. Εκτενώς συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της χειροτεχνίας, όχι μόνον ως προς την προστασία των παραδοσιακών τεχνών, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αναπτυξιακής προοπτικής των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό  η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Jordan River Foundation, το οποίο δραστηριοποιείται, περισσότερο από μία εικοσαετία, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα διαθέτοντας χειροτεχνήματα γυναικών, εξαιρετικής λεπτότητας και τέχνης, για την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Nayef Hmeidi Al-Fayez συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που άπτονται του θεσμικού πλαισίου και του νομικού καθεστώτος των μουσείων, της ανάδειξης και ανάπτυξης των αρχαιολογικών χώρων, της ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού, μέσω διακρατικών πολιτιστικών διαδρομών, καθώς και της δημιουργίας, στην Ιορδανία, ενός φορέα ανάλογου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, κυρίως, για την παραγωγή ακριβών αντιγράφων και την ίδρυση πωλητηρίων. Ο Nayef Hmeidi Al-Fayez εξήρε το έργο που επιτελείται στην Ελλάδα στα θέματα αυτά και ζήτησε από τη Λίνα Μενδώνη την παροχή τεχνογνωσίας , όπως και στα ζητήματα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο μεγάλων δημοσίων έργων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Ιορδανός Υπουργός επεσήμανε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού πρωτοπορεί κάνοντας αναφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να υπογραφεί  Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο να περιλαμβάνει  τους ανωτέρω τομείς συνεργασίας, καθώς και την διοργάνωση, το 2023, κοινού σεμιναρίου στην Αθήνα με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για τα θέματα που άπτονται της προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, στο πλαίσιο των μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

Εν συνεχεία, τη Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε η Πριγκίπισσα Dana Firas, Πρόεδρος του Petra National Trust. Το Ιδρυμα έχει στόχο την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόσφατα εξέδωσε στην Conference of the Parties των Ηνωμένων Εθνών (COP 27), με την στήριξη της Ελλάδας, την Διακήρυξη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Παρών στην συνάντηση ήταν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Κώστας Καρτάλης, συνεργάτης και εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΑ στην διεθνή ελληνική πρωτοβουλία για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, στην πολιτιστική κληρονομιά. Η Πριγκίπισσα Dana Firas μίλησε εξαιρετικά θετικά για το έργο που μέχρι σήμερα έχει επιτελέσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα θέματα αυτά και πρότεινε οι δύο χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειες και τις δράσεις τους, ενόψει της επόμενης COP 28, στα ΗΑΕ, το 2023. Πρόταση η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από την Υπουργό. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην πραγματοποίηση κοινού σεμιναρίου στην Αθήνα, το 2023, προκειμένου Ελλάδα και Ιορδανία να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και συγκεκριμένες εμπειρίες για την προστασία των μνημείων από την κλιματική κρίση.

Τέλος, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κυριακουπόλεως Χριστοφόρου, και συζήτησαν διεξοδικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Πατριάρχη για την συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στην συντήρηση και αποκατάσταση του βυζαντινού ναού του 6ου αι. στο Tell Mar Elias, όπως και σε άλλα χριστιανικά μνημεία της περιοχής. 

The post Στενή συνεργασία στον Πολιτισμό Ελλάδας- Ιορδανίας appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/sQYIlm2
via IFTTT

Friday, December 9, 2022

ΟΛΠ Α.Ε.: Επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και ανακατασκευής των υποδομών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης των υποδομών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και συγκεκριμένα στην Ανατολική πλευρά του Προβλήτα ΙΙ. 

Οι ανωτέρω εργασίες αποτελούν τμήμα της δεύτερης φάσης του ευρύτερου έργου βελτίωσης των υποδομών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη  Περάματος και περιλάμβαναν την πλήρη αντικατάσταση του κρηπιδώματος.

Μάλιστα, το πρώτο πλοίο, που ελλιμενίστηκε στον ολοκαίνουργιο προβλήτα και είχε πρώτο τη δυνατότητα  να δοκιμάσει τις νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες έτυχε θερμής υποδοχής από το αρμόδιο τμήμα της ΟΛΠ Α.Ε.

Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σε τμήματα της Δυτικής πλευράς του Προβλήτα ΙΙ και της Ανατολικής πλευράς του Προβλήτα Ι, προκειμένου στις αρχές του 2023 να εγκατασταθούν εκεί δύο νέοι γερανοί τύπου Jib Crane, που θα παραδοθούν στην ΟΛΠ Α.Ε.  

Επιπλέον, κατά το Β’ εξάμηνο του 2022 ξεκίνησαν και περατώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στην πλωτή δεξαμενή Πειραιάς Ι. Το αντικείμενο του έργου αφορούσε μεταξύ άλλων στην αντικατάσταση έως 400 τόνων χαλύβδινων ελασμάτων & ενισχυτικών, υδροβολή υψηλής πίεσης & αντισκωριακής βαφής σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και στη συντήρηση και επισκευή αντλιών, βαλβίδων και συστημάτων σωληνώσεων. Καθ’ όλη διάρκεια των επισκευαστικών εργασιών και επιθεωρήσεων του έργου, ο μέσος αριθμός εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού ανήλθε στους 150 ημερησίως, αυξάνοντας παράλληλα τις ανάγκες προμήθειας μεγάλου όγκου πρώτων υλών και υλοποίησης σχετικών υποστηρικτικών εργασιών. Ως αποτέλεσμα, οι ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά και αύξησης εισοδηματικών πόρων για εργαζομένους και επαγγελματίες του κλάδου από την ευρύτερη περιοχή ενισχύθηκαν σημαντικά το προηγούμενο διάστημα.

Τα συστηματικά έργα αναβάθμισης και οι στοχευμένες επενδύσεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος που ξεκίνησαν το 2016 από τον Όμιλο COSCO SHIPPING συνέβαλαν  συνολικά στην ενίσχυση του Ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στη χώρα μας. Όλοι οι σχετικοί δείκτες απόδοσης βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο, παράλληλα με τις λύσεις τελευταίας τεχνολογίας, τη διευρυμένη δυναμική σε χωρητικότητα και τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας που παρέχονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 ελλιμενίστηκαν μόνο 69 πλοία σε πλωτές δεξαμενές του ΟΛΠ, ενώ το έτος 2022 αναμένεται να φτάσουν τα 150 περίπου πλοία. Οι ημέρες εργασίας στις δεξαμενές αυξήθηκαν ομοίως από 435 το 2016 σε 1306 το 2022.

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε., κ. Yu Zenggang ανέφερε χαρακτηριστικά «Στόχος της ΟΛΠ Α.Ε. είναι η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών για την επιδιόρθωση και συντήρηση των πλοίων, η οποία θα είναι προσβάσιμες προς όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Το σημαντικότερο όμως από όλα γεγονός είναι πως πλέον η ΝΕΖ  αποτελεί πόλο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με θετική επίδραση στην τοπική οικονομία. Όλα τα σχετικά έργα που προβλέπονται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 55 εκατ. ευρώ προχωρούν ομαλά, βάσει προγραμματισμού και δίνουν ισχυρή ώθηση στην τοπική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία προς την πορεία ανάπτυξης του λιμένα Πειραιά σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο επισκευής πλοίων».

 

The post ΟΛΠ Α.Ε.: Επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και ανακατασκευής των υποδομών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/F6aElDr
via IFTTT

Thursday, December 8, 2022

Ένας ονειρικός κόσμος Χριστουγέννων στην Μαρίνα Φλοίσβου

Με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης βγαλμένη από τις σελίδες ενός μαγικού Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, η Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο, καλωσορίζει τους επισκέπτες της δίνοντας το έναυσμα των πιο λαμπερών εορτών! Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου από τις 16:00 έως τις 20:00 μεταφέροντας τους επισκέπτες της στον ονειρικό κόσμο των Χριστουγέννων!

Σε όλη την έκταση της στολισμένης Μαρίνας θα εκτελεστεί μια μοναδική σκηνική παράσταση με πληθώρα καλλιτεχνικών χριστουγεννιάτικων εμφανίσεων που θα περιλαμβάνουν μουσικές, ξεχωριστά θεατρικά δρώμενα αλλά και εντυπωσιακές χορογραφίες.  Το χριστουγεννιάτικο ποδήλατο Ho Ho Ho Wishes, οι χιονόμπαλες- Christmas Snowballs, οι μπαλαρίνες- Christmas Lead Ballarinas, τα ξωτικά- Christmas Stretching Goblins, οι νεράιδες- Led Snow Fairies, οι μαριονέτες  Christmas Muppet Show αλλά και τα στρατιωτάκια Tin Soldier, θα ξεπηδήσουν από την σκηνή και θα βρεθούν ανάμεσα στους επισκέπτες όπως οι αγαπημένες παιδικές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις. Δεν γίνεται όμως να λείπει από ένα πραγματικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι και ένας πραγματικός μάγος! Ο ξακουστός  Μάγος Σανκάρα θα δώσει μια  απολαυστική παράσταση μαγείας  και θα προετοιμάσει το έδαφος για την εντυπωσιακή είσοδο του Άγιου Βασίλη. Για μια ακόμη χρονιά επίσης θα πραγματοποιηθεί η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου ενώ εντυπωσιακά  βεγγαλικά θα φωτίσουν τον ουρανό της Μαρίνας. Παράλληλα οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με Face Painting και  μπαλονοκατασκευές.

Και φέτος η Χορωδία του Παλαιού Φαλήρου θα κάνει την μουσική αρχή με Χριστουγεννιάτικα κάλαντα για τα πιο μαγικά Χριστούγεννα ενώ το υπόλοιπο μουσικό μέρος του προγράμματος θα αναλάβουν οι καλλιτέχνες Ελένη Δεφίγγου και Maestro. Η έκπληξη της βραδιάς αναμένεται να είναι το συγκρότημα Batala Atenas που θα ξεσηκώσουν το κοινό με μια παρέλαση γεμάτη χριστουγεννιάτικη ένταση! Το δυναμικό συγκρότημα θα ηχήσει τα ακαταμάχητα κρουστά του σε ρυθμούς samba και reggae, παρασέρνοντας το κοινό σε ένα δυνατό ρυθμό χριστουγεννιάτικης αισιοδοξίας!

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης  είναι η Βίκυ Χατζή  ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός  KISS FM έχει αναλάβει να μεταδώσει ζωντανά στο πρόγραμμά του όλη την εκδήλωση.

Γιορτινά Γούρια και δώρα θα υπάρχουν προς πώληση στο  Χριστουγεννιάτικο Bazaar από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ».  Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους  τους επισκέπτες.

The post Ένας ονειρικός κόσμος Χριστουγέννων στην Μαρίνα Φλοίσβου appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/s43uLGA
via IFTTT

Tuesday, December 6, 2022

Βασίλης Κικίλιας: Η χρονιά για τον Τουρισμό θα κλείσει με 3 δις ευρώ παραπάνω

“Ο στόχος που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης πέρσι τέτοια εποχή, ήταν τα έσοδα από τον Τουρισμό να φτάσουν το 80% του 2019, δηλαδή 15 δις ευρώ. Με σκληρή δουλειά και κόντρα σε πολλαπλές κρίσεις, ο στόχος όχι μόνο επιτεύχθηκε αλλά η χρονιά φαίνεται πως  θα “κλείσει” με 3 δις ευρώ περίπου παραπάνω. Αυτή η προστιθέμενη αξία του ελληνικού τουρισμού είναι η μεγάλη νίκη όλων μας” τονίζει σε συνέντευξή ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην εφημερίδα Real News. 

Ο Υπουργός Τουρισμού σημειώνει πώς η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έγινε πράξη, δηλώνοντας ικανοποίηση από το γεγονός πως ακόμα και σήμερα αρχές Δεκεμβρίου βλέπουμε τουρίστες να κυκλοφορούν στην Αθήνα, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, στην Ακρόπολη. Στο ίδιο πλαίσιο υπογραμμίζει ότι ήδη 11 αεροπορικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει για πτήσεις, νέους προορισμούς ή ενίσχυση του capacity για Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, μήνες που είναι off season.

Αναφορικά με το πρόγραμμα “Τουρισμός Για Όλους” ο κ. Κικίλιας επισημαίνει πως “η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει όσο καμία άλλη τον εγχώριο τουρισμό” . Συνολικά θα δωθούν 400.000 άυλες ψηφιακές κάρτες με το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, ήδη 275.000 συμπολίτες μας έχουν αυτή τη δυνατότητα και αρκετοί από αυτούς την έχουν ήδη αξιοποιήσει” λέει χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας ότι στα τέλη του Ιανουαρίου του 2023 θα γίνει νέα κλήρωση για τους υπόλοιπους 125.000 δικαιούχους.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην εφημερίδα Real News

και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

  1. Τα έσοδα από τον τουρισμό τελικά που έφτασαν και που διοχετεύτηκαν;

Ο στόχος που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης πέρσι τέτοια εποχή, ήταν τα έσοδα από τον Τουρισμό να φτάσουν το 80% του 2019, δηλαδή 15 δις ευρώ. Με σκληρή δουλειά και κόντρα σε πολλαπλές κρίσεις, ο στόχος όχι μόνο επιτεύχθηκε αλλά η χρονιά φαίνεται πως θα “κλείσει” με 3 δις ευρώ περίπου παραπάνω. Αυτή η προστιθέμενη αξία του ελληνικού τουρισμού είναι η μεγάλη νίκη όλων μας : Των επαγγελματιών του κλάδου, των εργαζομένων, όλων εκείνων που καθιστούν τη φιλοξενία ως το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Αλλά βέβαια αυτή είναι και μια νίκη των εμπόρων, των καταστηματαρχών, των επιχειρηματιών της εστίασης και των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής και της κατασκευής. Να σας πω εδώ ότι σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακου Επιμελητηρίου Ελλάδας πάνω από το 80% των ξενοδοχείων χρησιμοποιούν στην γαστρονομία τους ελληνικά προϊόντα. Επίσης κύριε Σιαδήμα 8 στις 10 επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν να κάνουν άμεσα ή έμμεσα με το τουριστικό προϊόν.

Με ρωτάτε που διοχετεύτηκαν. Θα σας πω ενα μόνο στοιχείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο 3μηνο ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση ξεπέρασε κατά πολύ τις επιδόσεις του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Στα καταλύματα το ποσοστό το ποσοστό είναι +22,1% και στην εστίαση: +19,8%. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο καταφέραμε όλοι μαζί να στηρίξουμε τη μέση ελληνική οικογένεια και αυτό από μόνο του αποτελεί για εμάς δικαίωση των προσπαθειών. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη που καθιστούν την Ελλάδα νο1 προορισμό στην Ευρώπη και ταυτόχρονα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάκαμψη.  

  1. Φαίνεται πως κερδίσατε και το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα. Που οφείλεται αυτο;

Για να μείνω στο πνεύμα της προηγούμενης απάντησης  κύριε Σιαδήμα κερδίσαμε και τον αγώνα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Είμαστε ικανοποιημένοι που ακόμα και σήμερα αρχές Δεκεμβρίου βλέπουμε τουρίστες να κυκλοφορούν στην Αθήνα, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, στην Ακρόπολη. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου έγινε λοιπόν πράξη. Θέλω να σας θυμίσω ότι οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ ξεκίνησαν στις 7 Μαρτίου- νωρίτερα από ποτέ και υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες που θα προσγειώνονται στο Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι 10 Ιανουαρίου του 2023. Όμως η επέκταση αυτή δεν έγινε πράξη μόνο στην Αθήνα.

Τον Οκτώβριο, στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, η αύξηση ανήλθε σε 14,9%,σε σχέση με το 2019 με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να σημειώνει το αεροδρόμιο του Ακτίου στο +76,7% , η Σαντορίνη με +58,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αυτή η επέκταση προσθέτει περισσότερα, αδιαμεσολάβητα έσοδα στην ελληνική οικογένεια. Και μη ξεχνάμε ότι είναι μια προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά και αποτελεί τη βάση για τα επόμενα βήματα ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού. 

Κύρις Σιαδήμα με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ήδη 11 αεροπορικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει για πτήσεις, νέους προορισμούς ή ενίσχυση του capacity για Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο-μήνες που είναι off season.

  1. Θα δώσετε αλλά voucher για το Πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους; Αν ναι ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι; Θα έχουν ισχύ μόνο για την χειμερινή περίοδο;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει όσο καμία άλλη τον εγχώριο τουρισμό. Συνολικά θα δωθούν 400.000 άυλες ψηφιακές κάρτες με το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους. Ήδη 275.000 συμπολίτες μας έχουν αυτή τη δυνατότητα και αρκετοί από αυτούς την έχουν ήδη αξιοποιήσει. Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2023 θα γίνει νέα κλήρωση για τους υπόλοιπους 125.000 δικαιούχους. Η διάρκεια της ισχύος όλων των καρτών είναι μέχρι και τον Ιούνιο του 2023. Το «Τουρισμός για Όλους» αποτελεί αφενός μια ουσιαστική και έμπρακτη προσπάθεια να ανακουφιστούν όσοι δεν μπορούν ή δεν έχουν και αφετέρου μια σημαντική τονωτική ένεση για επαγγελματίες του τουρισμού σε εναλλακτικούς προορισμούς, ιδιαίτερα off season. Στις πρώτες θέσεις με τις πιο υψηλές εξαργυρώσεις ψηφιακών καρτών για το 2022 είναι περιοχές όπως η Αιδηψός, το Τολό, η Αριδαία Πέλλας και η Θάσος. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις τοπικές οικονομίες αλλά και για την εξισορρόπηση της τουριστικής κίνησης που είναι και βασικός στόχος μας. Εμείς συνεχίζουμε την προβολή της χώρας όλο το χρόνο. Δίνουμε έμφαση αυτήν την περίοδο στην προώθηση του χειμερινού/ορεινού τουρισμού, αναδεικνύοντας κυρίως εναλλακτικούς προορισμούς. Θέλω να πω στους συμπολίτες μου που έχουν την άυλη ψηφιακή κάρτα και δεν την έχουν αξιοποιήσει, να το κάνουν και να προτιμήσουν προορισμούς όχι “μπρανταρισμένους”. Η Ελλάδα έχει “κρυμμένες” ομορφιές. όχι τόσο γνωστές εξίσου όμως γοηευτικές.   

  1. Τις επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τον τουρισμο εξετάζετε να τις στηρίξετε λόγω της ενεργειακής κρίσης. Οι ξενοδόχοι για παράδειγμα έχουν αυξημένα κόστη για την θέρμανση.

Μετά από συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκρέκα και με την Προεδρεία της κυβέρνησης, στηρίζουμε μέσα και από το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Δίνουμε ειδική μέριμνα στα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όπως και σε αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Η νέα δράση που έρχεται να προστεθεί στην οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

  1. Η αντιπολίτευση επιμένει στο θεμα των υποκλοπών. Μάλιστα τόσο εσεις όσο και η σύζυγος σας σύμφωνα με δημοσίευμα ήσασταν στην λίστα παρακολούθησης με preadator. Τι λετε;

Όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει, στο βαθμό που υπάρχουν οι ιδιωτικοί κύκλοι και έχουν κινήσει παρακολουθήσεις, η δικαιοσύνη πρέπει να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να διαλευκανθούν όλα άμεσα. Είναι λοιπόν ανάγκη η διερεύνηση να γίνει πραγματικά σε βάθος και χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης. Τώρα όσον αφορά την αντιπολίτευση – η οποία ζητάει παραιτήσεις από την αρχή της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη-μπορεί να κινηθεί με τους ενδεδειγμένους κοινοβουλευτικούς τρόπους που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Αλλωστε σε πολιτικό επίπεδο, πλησιάζει για όλους η ανώτατη στιγμή της Δημοκρατίας, οι εκλογές εκεί όπου ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει.

The post Βασίλης Κικίλιας: Η χρονιά για τον Τουρισμό θα κλείσει με 3 δις ευρώ παραπάνω appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/hUvRmdu
via IFTTT

Monday, December 5, 2022

INSETE Intelligence – Στατιστικό Δελτίο

  • Δ Oι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 στο σύνολο της χώρας ξεπέρασαν οριακά τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
  • Όλοι οι σημαντικοί παραθεριστικοί προορισμοί είχαν αύξηση αεροπορικών αφίξεων το  εννεάμηνο 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019.
  • Ο ΔΑΑ παρουσίασε αύξηση +2% για πρώτη φορά τον Οκτώβριο.
  • Την ίδια περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 οι διεθνείς οδικές αφίξεις, παρουσίασαν μείωση κατά -36% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.
  • Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 τα έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά -503 εκατ. € / -3,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Από τα -503 εκατ. € υστέρηση εσόδων έναντι του 2019, τα -81 εκατ. € οφείλονται σε μείωση εσόδων της κρουαζιέρας και τα – 341 εκατ. € οφείλονται στην απώλεια της ρωσικής αγοράς. Δηλαδή εξαιρουμένης της ρωσικής αγοράς και της κρουαζιέρας τα έσοδα είναι μειωμένα κατά μόλις -82 εκατ. € (-0,5%). 
  • Η Βρετανία (+21,3%) και η Γαλλία (+17,6%) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Με την αύξηση αυτή, μετά από πολλά χρόνια, τα έσοδα από τη Βρετανική αγορά ξεπέρασαν αυτά από την Γερμανική.
  • Ευρύτερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 παρουσίασαν αύξηση κατά +3,1% ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκαν κατά -9,9%.
  • H Ελλάδα τον Οκτώβριο 2022 κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 86,4%.

The post INSETE Intelligence – Στατιστικό Δελτίο appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/kljVGOg
via IFTTT

Friday, December 2, 2022

Ελλάδα και Ιταλία καταδικάζουν την Εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο της πρώτης συμβούλου της ιταλικής πρεσβείας Susanna Schlein

Το ελληνικό και το ιταλικό ΥΠΕΞ, καθώς και ίδιος ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνόδου του ΕΛΚ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. καταδικάζουν την πυρπόληση του αυτοκινήτου Ιταλίδας διπλωμάτη στου Παπάγου.

Την αλληλεγγύη της προς την σύμβουλο της πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, σχετικά με την επίθεση της περασμένης νύχτας, εξέφρασε με γραπτή δήλωσή της η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. «Παρακολουθώ το θέμα με μέγιστη προσοχή και μέσω του υπουργού εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα».

Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Σ.Ε.Π.Ι.

Με ανοικτή επιστολή του, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Σ.Ε.Π.Ι., καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο της πρώτης συμβούλου της ιταλικής πρεσβείας Susanna Schlein, που σημειώθηκε στην κατοικία όπου διαμένει με τα δύο ανήλικα παιδιά και το σύζυγό της. 

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή του Σ.Ε.Π.Ι. αναφέρει τα εξής:

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Σ.Ε.Π.Ι., καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο της πρώτης συμβούλου της ιταλικής πρεσβείας Susanna Schlein, που σημειώθηκε στην κατοικία όπου διαμένει με τα δύο ανήλικα παιδιά και το σύζυγό της. 

          Η Σουζάννα Σλέϊν είναι δραστήριο στέλεχος της Ιταλικής πρεσβείας στις πολιτιστικές ανταλλαγές Ελλάδας – Ιταλίας και σε δημιουργική συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων, που αποφοίτησαν από Ιταλικά Πανεπιστήμια. 

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες, όπως η ανωτέρω, δεν πρόκειται να διαταράξουν τις άριστες σχέσεις και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας και να διαβεβαιώσουμε την πολύ καλή μας φίλη Susanna Schlein ότι είμαστε στο πλευρό της.

 

The post Ελλάδα και Ιταλία καταδικάζουν την Εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο της πρώτης συμβούλου της ιταλικής πρεσβείας Susanna Schlein appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/Q3AaRHm
via IFTTT

Ελλάδα και Ιταλία καταδικάζουν την Εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο της πρώτης συμβούλου της ιταλικής πρεσβείας Susanna Schlein

Το ελληνικό και το ιταλικό ΥΠΕΞ, καθώς και ίδιος ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνόδου του ΕΛΚ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. καταδικάζουν την πυρπόληση του αυτοκινήτου Ιταλίδας διπλωμάτη στου Παπάγου.

Την αλληλεγγύη της προς την σύμβουλο της πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, σχετικά με την επίθεση της περασμένης νύχτας, εξέφρασε με γραπτή δήλωσή της η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. «Παρακολουθώ το θέμα με μέγιστη προσοχή και μέσω του υπουργού εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα».

Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Σ.Ε.Π.Ι.

Με ανοικτή επιστολή του, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Σ.Ε.Π.Ι., καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο της πρώτης συμβούλου της ιταλικής πρεσβείας Susanna Schlein, που σημειώθηκε στην κατοικία όπου διαμένει με τα δύο ανήλικα παιδιά και το σύζυγό της. 

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή του Σ.Ε.Π.Ι. αναφέρει τα εξής:

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Σ.Ε.Π.Ι., καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο της πρώτης συμβούλου της ιταλικής πρεσβείας Susanna Schlein, που σημειώθηκε στην κατοικία όπου διαμένει με τα δύο ανήλικα παιδιά και το σύζυγό της. 

          Η Σουζάννα Σλέϊν είναι δραστήριο στέλεχος της Ιταλικής πρεσβείας στις πολιτιστικές ανταλλαγές Ελλάδας – Ιταλίας και σε δημιουργική συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων, που αποφοίτησαν από Ιταλικά Πανεπιστήμια. 

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες, όπως η ανωτέρω, δεν πρόκειται να διαταράξουν τις άριστες σχέσεις και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας και να διαβεβαιώσουμε την πολύ καλή μας φίλη Susanna Schlein ότι είμαστε στο πλευρό της.

 

The post Ελλάδα και Ιταλία καταδικάζουν την Εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο της πρώτης συμβούλου της ιταλικής πρεσβείας Susanna Schlein appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/Q3AaRHm
via IFTTT

Thursday, December 1, 2022

Εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου από την πρακτική της “Black Friday 2022”

«Η αυξημένη επισκεψιμότητα της Black Friday αφήνει μια επίγευση ικανοποίησης στους εμπόρους αλλά και ανοικτές προκλήσεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα 

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, για έβδομη χρονιά, διερεύνησε τη συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων στη ‘Black Friday’ και αξιολόγησε τα κυριότερα χαρακτηριστικά της, πραγματοποιώντας έρευνα σε τυχαίο πανελλαδικό δείγμα 254 επιχειρήσεων των κλάδων που πραγματοποιούν εκπτώσεις. 

Εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου από την πρακτική της “Black Friday 2022” 

  • Στις φετινές εκπτώσεις της «Black Friday» συμμετείχαν οι περισσότερες των επιχειρήσεων (61%), ποσοστό που ενισχύεται ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι, οπότε και είχε συμμετάσχει το 56% των επιχειρήσεων. 
  • Η πρόθεση των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στην πρακτική της «Black Friday» υπαγορεύεται ουσιαστικά από την πολιτική των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, οι οποίες έχουν αναπόφευκτα επιβάλει αυτήν την ενέργεια ως θεσμό. 
  • Οι μισές (49%) επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εκπτώσεις σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μετατρέποντας ουσιαστικά την «Black Friday» σε «Black Week» (Διάγραμμα 1).
  • Σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις (62%) υιοθέτησαν εκπτώσεις έως 30%, ενώ για 1 στις 3 επιχειρήσεις (34%) το ποσοστό εκπτώσεων κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 30%. 
  • Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου εμφανίζονται σχετικά ικανοποιημένες αναφορικά με την επισκεψιμότητα, καθώς για σχεδόν 6 στις 10 καταγράφηκε μέτριος/ υψηλός βαθμός ικανοποίησης (Διάγραμμα 3). 
  • Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και σε επίπεδο ικανοποίησης των επιχειρήσεων αναφορικά με τον κύκλο εργασιών, αφού 6 στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσε μέτρια/ πολύ ικανοποιημένη (Διάγραμμα 4). Το στοιχείο αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπήρξε ουσιαστική απόκλιση μεταξύ επισκεψιμότητας καταστημάτων και υλοποίησης αγορών.
  • Σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις προχώρησαν σε γενικευμένες εκπτώσεις, σε όλα δηλαδή τα εμπορεύματα, σε αντίθεση με αρκετές αλυσίδες και διαδικτυακά καταστήματα τα οποία υιοθέτησαν επιλεκτικές εκπτώσεις, σε συγκεκριμένες κατηγορίες/ εύρος προϊόντων (Διάγραμμα 5). 
  • Μία (1) στις τρεις (3) επιχειρήσεις θεωρεί πως ο κύκλος εργασιών της το φθινόπωρο του 2022 διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2021 (Διάγραμμα 6). Ωστόσο, σημαντικό ποσοστό κατέγραψε επιδείνωση των πωλήσεων.
  • Παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν είναι έντασης ενέργειας, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση στις αρνητικές επιπτώσεις (Διάγραμμα 7). Ειδικότερα, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν πολύ/ πάρα πολύ από τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, ενώ σε αντίστοιχη μέτρηση των θερινών εκπτώσεων, μόλις τρεις μήνες πριν,  στον ίδιο υψηλό βαθμό είχαν επηρεαστεί 7 στις 10.  
  • Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις καταγράφουν αυξήσεις στο λειτουργικό κόστους έως 20%, επιβάρυνση που θεωρείται χαμηλότερη συγκριτικά με άλλους κλάδους. Φυσικά, μια τέτοια επιβάρυνση, εν μέσω τέτοιας έντονης αβεβαιότητας και ρευστότητας, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ότι αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, παρά την κρατική υποστήριξη (Διάγραμμα 8).
  • Το κόστος των προμηθευτών διατηρήθηκε σε σχετικά πιο συγκρατημένα επίπεδα αναφορικά με το λειτουργικό κόστος, καθώς πολλοί επιχειρηματίες φρόντισαν να διαπραγματευτούν εγκαίρως τις τιμές, πριν την κορύφωση της κρίσης ενέργειας (Διάγραμμα 9).
  • Παρά την ενεργειακή κρίση και την ακόλουθη επιδείνωση των προσδοκιών, καταγράφεται μια ενίσχυση του φυσικού καταστήματος, καθώς οι καταναλωτές παρουσιάζουν μια έντονη τάση επανασύνδεσής τους με τις φυσικές αγορές μετά τη πανδημία (Διάγραμμα 10). 
  • Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν στη “Cyber Monday” εξαιτίας και της σχετικά χαμηλού επιπέδου ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων (Διάγραμμα 11). Το εύρημα αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την ενδυνάμωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, κυρίως των micro επιχειρήσεων, οι οποίες ουσιαστικά αποκλείονται από σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. 
  • Ως επικρατέστερη προωθητική ενέργεια οι επιχειρήσεις επέλεξαν τη διαφήμιση στη βιτρίνα του καταστήματος και ακολούθησαν τα μηνύματα στα social media της επιχείρησης.  

The post Εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου από την πρακτική της “Black Friday 2022” appeared first on Travelling News.



from Travelling News https://ift.tt/i9C8a7U
via IFTTT